ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις των ταξικών συνδικάτων

Πληθαίνουν οι έντονες αντιδράσεις συνδικάτων και συνδικαλιστικών παρατάξεων που καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να περιορίσει το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν, κάτι που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς και το ΠΑΣΟΚ.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων μετά τη μεταπολίτευση να απαλλαγούν από το "αγκάθι" που λέγεται "συνέρχεσθαι", έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό την προώθηση του παραπάνω σχεδίου». Και πιο κάτω σημειώνει: «Ο "εχθρός λαός" δεν πρέπει να επιτρέψει τον περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης».

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καταγγέλλει ότι τα μέτρα αυτά εντάσσονται «στη λογική της καταστολής του λαϊκού εργατικού κινήματος και της τρομοκράτησής του, για την παραπέρα θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος, για την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος τονίζει ότι το επιχείρημα πως οι σχεδιασμοί αυτοί αποβλέπουν στο να ανασάνει η Αθήνα είναι πρόσχημα. Η Αθήνα χρειάζεται άλλα μέτρα και άλλες πολιτικές. Επίσης, στο άλλο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι οι διαδηλώσεις πλήττουν τους εμπόρους, η Ομοσπονδία τονίζει ότι τα προβλήματα τα δημιουργούν οι αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές αφού η εργατική τάξη δεν έχει λεφτά για να ψωνίσει και όχι οι διαδηλώσεις. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Εργαζομένων του κλάδου στην Αθήνα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δηλώνει ξεκάθαρα: «Δε θα πειθαρχήσουμε. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο συνδικάτο μας. Να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε. Ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνα και ο αγώνας δίνεται στο δρόμο».

Καταγγέλλοντας τους σχεδιασμούς ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας και Περιχώρων υπογραμμίζουν: «Κανείς δε θα μπορεί να κρατήσει το ποτάμι της ταξικής πάλης των εργατών, όσες προσπάθειες και αν κάνετε. Ιστορικά καμιά κυβέρνηση του κεφαλαίου δεν μπόρεσε να αλλάξει αυτή την πορεία, όσες προσπάθειες και αν έκανε, όσες απαγορεύσεις και αν επιχείρησε».

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων τονίζει: «Οι "μικρές" διαδηλώσεις χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να δικαιολογηθεί μια ευρύτερη προσπάθεια παρεμπόδισης του δικαιώματος της εργατικής τάξης, της νεολαίας να διαμαρτύρονται δημόσια και να διαδηλώνουν ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Δηλώνουμε ανυπακοή στις πολιτικές που γεννούν την ανεργία, τη φτώχεια, την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν την πλάτη στους υποψηφίους του δικομματισμού στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές».

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΣΟΦΤΕΞ» επισημαίνει: «Το δικαίωμα της διαδήλωσης αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα και είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτο». Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στον κλάδο της Χαρτοβιομηχανίας στην Αττική.

Η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» χαρακτηρίζει κοροϊδία τον ισχυρισμό ότι τα μικρά και μεσαία μαγαζιά πλήττονται από τις διαδηλώσεις και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να «συμμορφωθούμε και να υπακούσουμε σε κανενός είδος απαγορεύσεις».

Η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και καλεί τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία να καταδικάσουν το μέτρο.

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα τονίζει ότι θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε όπου, όπως και όποτε ο αγώνας το επιβάλλει. Και απαιτεί να αφαιρεθούν εδώ και τώρα οι χαφιεδοκάμερες και να σταματήσει η παρουσία των αστυνομικών στις διαδηλώσεις.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας καταγγέλλει ότι «η παρεμπόδιση των κινητοποιήσεων είναι σοβαρή αντιδημοκρατική ενέργεια. Δε δεχόμαστε κανένα διάλογο, καμιά απώλεια δικαιώματος. Τα μέτρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης, τις απαγορεύσεις και τις κάμερες παρακολούθησης, τους αντιδημοκρατικούς νόμους θα τα πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων. Με την πάλη και τους αγώνες μας εμείς θα απαγορεύσουμε την αντιλαϊκή πολιτική».

Η ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει την αντίθεσή της «στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις στελεχών της) με το οποίο, στην ουσία, απαγορεύει τις λαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με κεκτημένα δικαιώματα του λαού μας θα μας βρει αντίθετους και καθημερινά στους δρόμους του αγώνα για την υπεράσπισή τους».

60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Εκδήλωση στο «Χάρο»

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, αύριο, Κυριακή 20 του Αυγούστου, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους τιμημένους νεκρούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 το πρωί στη θέση «Χάρος» στην Κοτύλη του Γράμμου.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 58 χρόνων από το μεγάλο στρατιωτικό ελιγμό των μαχητών του ΔΣΕ από το Γράμμο προς το Βίτσι, που έγινε στις 20 και 21 του Αυγούστου του 1948.

Λεωφορεία για τον τόπο της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί της Κυριακής από την κεντρική πλατεία Κοζάνης και το Δημαρχείο Πτολεμαΐδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ