ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Την ερχόμενη Τρίτη το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο
  • Στις 7 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο
  • Θα ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ

Από πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Νέο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, με στόχο να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πολύπαθους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, διοργανώνεται στην Αθήνα, την Τρίτη 22 του Αυγούστου. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης πήραν η ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ.

Η ΕΕΔΥΕ

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) «χαιρετίζει την αποφασιστικότητα, την αντίσταση και τη θυσία του λιβανέζικου λαού που κατάφερε επί 34 μέρες να στρέψει τα βλέμματα, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των λαών του κόσμου πάνω του και να αποδείξει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Οτι το δίκαιο του αγώνα φέρνει αποτέλεσμα ακόμη και όταν χτυπιέται ένας λαός από την πολεμική ισραηλινή μηχανή με την προκλητική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και την έμμεση όσων δεν καταδίκαζαν αυτό το έγκλημα και προσπαθούσαν να ρίξουν στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα».

Σημειώνει παράλληλα, πως «για άλλη μια φορά, αποκαλύφθηκε και ο ρόλος του ΟΗΕ, που χειραγωγούμενος από τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάλυπτε τις επεμβάσεις και προετοίμαζε τις "ειρηνευτικές" αποστολές, ουσιαστικά κατασταλτικές κατοχικές δυνάμεις.

Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι η χώρα μας εξετάζει, μετά τη φαινομενική κατάπαυση του πυρός, το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πλαίσιο "ειρηνευτικών πολυεθνικών δυνάμεων" στο Νότιο Λίβανο.

Συζητούν για αποστολή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και επιμελητειακή και υγειονομική υποστήριξη.

Αυτή τη μορφή συμμετοχής χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά και προσπαθούν με τη στήριξη βέβαια και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι είναι ειρηνευτικές και όχι κατοχικές δυνάμεις. Αλλωστε, υπάρχει εμπειρία από τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να μην έχει καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε δήθεν «ειρηνευτική» αποστολή.

Η ΕΕΔΥΕ «καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, απαντώντας ταυτόχρονα και στην απαράδεκτη σχεδιαζόμενη απαγόρευση των κινητοποιήσεων, να συνεχίσουν με τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους εργατικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς που παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού επί ένα μήνα, με ποικίλες αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις έδειχναν έμπρακτα, ηθικά και υλικά, την αλληλεγγύη τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

  • Να δυναμώσουν το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα
  • Να συνεχίσουν τον αγώνα και την πιο μαζική συμμετοχή και συμπαράσταση στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης
  • Να μην ξεχνούν ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η Συρία, το Ιράν και η Κούβα
  • Να γίνει υπόθεση όλων μας η αποχώρηση χωρίς όρους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων
  • Να μην αποσταλούν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο και την Παλαιστίνη
  • Να μην αναμειχθεί η χώρα μας με κανέναν τρόπο σε τέτοιου είδους αποστολές
  • Να σταματήσουν οι προκλητικές απειλές των ΗΠΑ στον περήφανο κουβανικό λαό.

Ολοι την Τρίτη, 22/8, στις 7 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο, στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο.

Θα ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Τρίτης 22 του Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα και στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνει κατά των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων σε βάρος του λαού του Λιβάνου, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη και το λαό. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνεται: Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστές για τον άδικο πόλεμο ενάντια στο λαό του Λιβάνου και στην επιβολή των σχεδίων τους που ετοιμάζουν να πραγματοποιήσουν μέσω της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Τη συμμετοχή και τη στήριξη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 22 του Αυγούστου, γνωστοποίησε με δήλωσή του ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης του συνδυασμού. Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Μαυρίκου έχει ως εξής:

«Εκ μέρους της ΝΑΣ συμμετέχουμε και στηρίζουμε με τον πιο ενεργητικό τρόπο το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Πολεμικό Μουσείο και την πορεία στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας να δώσουν βροντερό και μαχητικό "παρών" σε αυτό το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο».

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει επίσης και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει περιοδεία στην περιοχή

Η Αθήνα εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ετοιμότητά της να συμμετέχει στην αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο

Τα παζάρια που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, φαίνεται πως... δυσκολεύουν τους «πρόθυμους», να προσφέρουν δυνάμεις για την ειρηνευτική αποστολή που γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί στο Νότιο Λίβανο. Η ελληνική κυβέρνηση η οποία από τις πρώτες εμφανίστηκε να προσφέρει στρατό για την αποστολή, εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ετοιμότητά της, ωστόσο δηλώνει πως αναμένει να ξεκαθαριστεί από τον ΟΗΕ το ακριβές έργο της αποστολής. Ταυτόχρονα, η Αθήνα προσπαθεί να περιορίσει τη συμμετοχή της στην επιμελητειακή υποστήριξη και τη διάθεση μονάδων του πολεμικού ναυτικού.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να εμφανίζεται «έτοιμη να προσφέρει» και να επιχειρεί να υπογραμμίζει τον ελληνικό ρόλο - ο οποίος δύσκολα διακρίνεται - στις εξελίξεις στην περιοχή μετά την ισραηλινή επιδρομή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη περιοδεία στην περιοχή. Πρώτος σταθμός της υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Κύπρος, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο θα κάνουν επισκόπηση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Στην Κύπρο η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει λεπτομερέστερα τις προσφορές που έχει ήδη κάνει η Λευκωσία για την αξιοποίηση των υποδομών της χώρας από τη δύναμη που σκοπεύει να αναπτύξει ο ΟΗΕ στο Λίβανο. Αυτές οι υποδομές θα αξιοποιηθούν και από τις ναυτικές δυνάμεις που η Ελλάδα θα προσφέρει στην αποστολή του ΟΗΕ.

Από την ερχόμενη Τετάρτη η Ντ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους της και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των χωρών αυτών, καθώς και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, η συνολική βοήθεια την οποία έστειλε η Ελλάδα υπολογίζεται σε 97 τόνους υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ σε αξία αποτιμάται συνολικά περίπου σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει φαρμακευτικό υλικό και υπηρεσίες. Στην αποστολή αυτή που έγινε μέσω Λάρνακας με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών και Hellenic Aid, διάφορα υπουργεία, υπηρεσίες και φορείς, καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η Αλληλεγγύη, οι Γιατροί της Καρδιάς, η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά βοήθησε στον απεγκλωβισμό περίπου 2.700 ατόμων από το Λίβανο, από τους οποίους οι 691 είναι Ελληνες και οι 420 Κύπριοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ