ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Σκληρή λιτότητα χωρίς... εκπλήξεις

Καραμανλής - Αλογοσκούφης στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας για τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης

Συνέχιση των σκληρών πολιτικών λιτότητας και το 2007, χωρίς εκπλήξεις, υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο μέγαρο Μαξίμου. Η... χωρίς εκπλήξεις νέα βίαιη συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων, μεταφράζεται σε αυξήσεις μισθών στα όρια του επίσημου πληθωρισμού, συνέχιση της πολιτικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών και του νέου Προϋπολογισμού του 2007, καθώς και χωρίς τέλος φοροκυνηγητό, κύρια σε μικρές επιχειρήσεις, για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές του Οκτώβρη και στην τελική του μορφή την 21η του Νοέμβρη.

Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «είχαμε μια συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ενόψει του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για τη νέα περίοδο και την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού». Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική», για να καταλήξει ότι «ο σχεδιασμός της πολιτικής για την επόμενη περίοδο, είναι σύμφωνος με αυτά τα οποία είναι γνωστά. Ο στόχος της οικονομικής πολιτικής δεν είναι να δημιουργεί εκπλήξεις. Είναι να δημιουργεί προσδοκίες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί».

Η νέα σκληρή πολιτική λιτότητας, όχι μόνο για το 2007, αλλά και για όλες τις επόμενες χρονιές, δικαιολογείται από το υπουργείο Οικονομίας με το επιχείρημα, ότι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην ΕΕ, ώστε να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την κατάσταση δημοσιονομικής επιτήρησης, η οποία της επιβλήθηκε λόγω των αυξημένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Για την πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού εκτιμούν, ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,6% ή και χαμηλότερα, ενώ για το 2007 προβλέπουν ότι θα μειωθεί στο 2,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η... άσκηση δημοσιονομικής λιτότητας όμως δεν τελειώνει το 2007, δεδομένου ότι έχουν δεσμευτεί στις Βρυξέλλες - οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά για νέα σκληρά μέτρα - ότι έως το 2010 θα έχουν επιτύχει μηδενικούς ή ακόμα και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Αυτό απλά μεταφράζεται ότι οι πολιτικές λιτότητας χρόνο με το χρόνο θα γίνονται περισσότερο επώδυνες.

Για τις επιχειρήσεις η αδιάλειπτη συνέχιση των πολιτικών αυτών, ισοδυναμεί με θερμοκήπιο αύξησης της κερδοφορίας τους. Για τα λαϊκά στρώματα οι πολιτικές αυτές, ισοδυναμούν με βίαιη επίθεση συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, το οποίο καταληστεύεται από διάφορες πλευρές. Η λαϊκή οικογένεια συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, το οποίο τροφοδοτούν οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα είναι αναγκασμένη να σηκώσει τα βάρη της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, την εγχώρια κερδοσκοπία στις τιμές των καυσίμων, αλλά και την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Σε καθεστώς ασφυξίας

Σε περιβάλλον πίεσης συνεχίζουν να κινούνται οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτά, οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί - συντάξεις, επιχορηγήσεις φορέων κλπ) το επτάμηνο αυξήθηκαν με ρύθμο 6,5% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Την ίδια περίοδο οι τόκοι αποπληρωμής του δημόσιου χρέους εμφανίζουν μείωση 6,3% και οι συνολικές δαπάνες (πρωτογενείς συν τόκους) αύξηση 2,9%. Στο σκέλος των εσόδων, τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) εμφανίζουν αύξηση 10,6%, με τα τακτικά έσοδα να αυξάνουν 7,4%, ενώ τα μη τακτικά (μερίσματα από επιχειρήσεις που συμμετέχει το Δημόσιο κλπ) ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρω. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.826 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένο κατά 28,3% ως προς το 2005.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Κλείνουν τα μάτια για την ακρίβεια

Ικανοποίηση για την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην κυβέρνηση, ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική οι επιχειρηματίες

Motion Team

Σε ρόλο θεματοφύλακα των επιχειρηματικών κερδών εμφανίστηκε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τις αρκούντως προκλητικές δηλώσεις που ακολούθησαν την ετήσια συνάντηση με εκπροσώπους των βιομηχάνων τροφίμων και ιδιοκτητών αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε μια συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από την καθημερινή ακρίβεια και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.

Ο Δ. Σιούφας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον «καλό δρόμο» στον οποίο, όπως είπε, βρίσκεται η «πορεία» των κλάδων. Με άλλα λόγια δήλωσε ικανοποιημένος για την εξέλιξη των κερδών τους, πράγμα το οποίο, όπως παραδέχτηκε απερίφραστα, δείχνει αφενός τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής αφετέρου την αποδοχή που βρίσκει στους επιχειρηματίες. Ο ίδιος την ώρα που οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι καθημερινό φαινόμενο έπλεξε το εγκώμιο των επιχειρηματιών γιατί... προσπαθούν να «απορροφήσουν» την αύξηση του κόστους των επιχειρήσεών τους από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα! Πάντως για την υποβολή τιμοκαταλόγων των επιχειρήσεων στο υπουργείο απ' όπου προκύπτουν οι ανατιμήσεις του επόμενου διαστήματος, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Περιορίστηκε - σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου - να δηλώσει ότι οι επιχειρηματίες τον ενημέρωσαν πως οι ανατιμήσεις για το 2006 «κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό και το επόμενο διάστημα δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε αυξήσεις».

Οι ανατιμήσεις δε γίνονται μια φορά το χρόνο, αλλά καθ' όλη τη διάρκειά του, γιατί αυτό είναι «ανταγωνισμός», είπε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), Π. Παντελιάδης, συμπληρώνοντας ότι μ' αυτό το σκεπτικό -προφανώς- δε βλέπει να υπάρχει λόγος για έξαρση ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, Α. Αλεξάκης, απέδωσε στις βιομηχανίες την «ευθύνη» για τις ανατιμήσεις υποστηρίζοντας ότι «κάθε τόσο ζητάνε αυξήσεις» και τους... συνέστησε να «περιορίσουν τα κέρδη τους στα ευρωπαϊκά επίπεδα», διαφορετικά, είπε, τα μέλη του ΣΕΣΜΕ θα στραφούν σε απευθείας εισαγωγές από τις μητρικές πολυεθνικές, παρακάμπτοντας τις θυγατρικές τους. Για λεπτομέρειες παρέπεμψε με νόημα στο Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το ίδιο ανέξοδα παραδέχτηκε ότι «ακρίβεια υπάρχει, την πολεμάμε και η προσπάθειά μας είναι αυτή να κινείται γύρω από τον πληθωρισμό». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε με τη σειρά του ικανοποιημένος γιατί οι επιχειρηματίες είναι ευχαριστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και επανέλαβε το προσφιλές στα κυβερνητικά στελέχη εγχειριδιακό ιδεολόγημα -καθαρό εμπαιγμό- ότι «ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι το καλύτερο ανάχωμα στην ακρίβεια».

«Δεν έχουμε σχέδια για ανατιμήσεις στο άμεσο διάστημα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ-Τ, για να συμπληρώσει πως όποιες ανατιμήσεις γίνουν θα κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό. Τέλος, ο εκπρόσωπος των γαλακτοβιομηχάνων, Μ. Κασσαλιάς, υποστήριξε ότι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί» στον κλάδο, παραπέμποντας στο εύρος τιμών που υπάρχει στα γάλατα, και προσπάθησε να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές ψελλίζοντας επιχειρήματα περί γεωγραφικής κατανομής, κόστους συγκέντρωσης της πρώτης ύλης και διανομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ