ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σημαντική πρωτοβουλία για το Λίβανο

Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα στις 10 Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή συνδικάτων και οργανώσεων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή

Σημαντική πρωτοβουλία για τις εξελίξεις στον Λίβανο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία διοργανώνοντας στις 10 Σεπτέμβρη Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη.

Στη Συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα, έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν συνδικάτα από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αυστρία κλπ. Επίσης, στη συνδιάσκεψη της Αθήνας, θα συμμετέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης καθώς και οι δύο Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών από το Λίβανο. Ακόμα, θα συμμετέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ιράν και η Γενική Συνομοσπονδία του Κουβέιτ. Την ίδια μέρα, το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ολοήμερης συνδικαλιστικής συνδιάσκεψης, θα διοργανωθεί ανοιχτή διεθνιστική εκδήλωση της ΠΣΟ.

Η μέχρι τώρα απήχηση της πρωτοβουλίας της ΠΣΟ, αλλά και οι συμμετοχές από τα συνδικάτα τις Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, υπογραμμίζουν την ενίσχυση του κύρους και του ρόλου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, φανερώνουν τα βήματα που κάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τους δεσμούς του και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολιτική συγκάλυψης και στήριξης των ενόχων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την περιοδεία της Ντ. Μπακογιάννη στη Μ. Ανατολή

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στην περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Μέση Ανατολή, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι κατά την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στα ερείπια που προκάλεσαν οι βόμβες του ισραηλινού στρατού στη Βηρυτό, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν είπε ούτε μια λέξη καταδίκης των ενόχων για τα τεράστια εγκλήματα που διέπραξαν κατά του λιβανικού λαού.

Ακόμα χειρότερο είναι ότι και μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, όχι μόνο δεν πήρε θέση κατά της συνεχιζόμενης ισραηλινής βίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν αναφέρθηκε ούτε στο πρωτοφανές γεγονός της σύλληψης και ομηρίας που βρίσκονται μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε την κυβερνητική θέση για επίσπευση της λεγόμενης "ειρηνευτικής" δύναμης, την ίδια ώρα που ο Κόφι Ανάν ξεκαθάρισε ότι αυτή θα έχει τη "δυνατότητα χρήσης πυρός". Ο στόχος από την αρχή ήταν σαφής και τώρα πολύ περισσότερο: Να αφοπλιστεί η ένοπλη λιβανική αντίσταση. Αν ήταν δύναμη ειρηνευτική δε θα πήγαινε να εγκατασταθεί στη χώρα που δέχτηκε την επίθεση, αλλά στη χώρα που την εξαπέλυσε.

Η πολιτική συγκάλυψης και στήριξης των ενόχων, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς την ηρωική αντίσταση του λιβανικού και παλαιστινιακού λαού και με την απαίτησή του να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επεμβάσεις.

Ο ελληνικός λαός πρέπει με μια φωνή να απαιτήσει τώρα: καμιά συμμετοχή με κανέναν τρόπο και μορφή στη στρατιωτική δύναμη κατοχής».

Τα όμορφα τα λόγια...

Ευχολόγια για την ειρήνη από την Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την επιθεώρηση των ερειπίων που άφησε πίσω της η ισραηλινή επιδρομή

«Ωραία» και ανέξοδα λόγια «απάγγειλε» και χτες στο Αμάν της Ιορδανίας η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τους σφαγείς και τα θύματα, αδιακρίτως.

Στις συνομιλίες της στην Ιορδανία η υπουργός Εξωτερικών θύμισε το γνωστό στίχο του Τζον Λένον «Give peace a chance» («πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη»). Τον εν λόγω στίχο βέβαια η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν τον... τραγούδησε στις συναντήσεις που είχε χτες αργά το βράδυ στο Τελ Αβίβ με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αλλωστε, καθ' όλη τη διάρκεια της επιδρομής του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών το «έπαιζε»... Πόντιος Πιλάτος.

Η υπουργός, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Αμάν, παρατήρησε ότι «ασφαλώς η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι τέλεια (...) είναι προϊόν συμβιβασμού» και πρόσθεσε: «πάντως, είναι ένα αναγκαίο βήμα για μια προωθητική κίνηση, για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ακόμη ότι η παρούσα φάση της εύθραυστης εκεχειρίας αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για το Μεσανατολικό και τόνισε πως ακρογωνιαίος λίθος στην οικοδόμηση της ειρήνης στην περιοχή, είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού. «Αυτό ήταν, είναι και θα είναι έως ότου επιλυθεί, το καταλυτικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετική με το ρόλο της Ελλάδας, ενόψει και της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε πως η χώρα μας προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και προσπαθεί να προωθήσει τις ιδέες που στηρίζουν την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Ως προς το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι «η παρουσία του Κόφι Ανάν θα ενθαρρύνει όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη, ώστε να το πράξουν σύντομα».

Φθάνοντας χτες, απόγευμα της Πέμπτης, στο Τελ Αβίβ, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Αμίρ Πέρετζ, τον Πατριάρχη Θεόφιλο και το βράδυ παρακάθησε σε δείπνο που οργανώθηκε προς τιμήν της από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σιμόν Πέρεζ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Τύπος για την έκτακτη Συνάντηση στην Αθήνα

Η ημερήσια εφημερίδα του Βερολίνου «Γιούνγκε Βελτ» δημοσιεύει στο φύλλο της 24ης Αυγούστου ευρεία περίληψη της Ανακοίνωσης της έκτακτης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής στην Αθήνα.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρονται κατ' αρχήν τα Κόμματα που μετείχαν στη Συνάντηση και εκείνα που εκφράσανε το ενδιαφέρον τους για το ζωτικό αυτό ζήτημα της περιοχής. Στη συνέχεια μεταφράζονται από το ελληνικό κείμενο αρκετά αυτολεξεί αποσπάσματα:

«Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, καταπίεση και παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και αποτελεί τη βάση για τις συγκρούσεις και τις εντάσεις στην περιοχή».

«Καλούν όλες τις χώρες να μη μετάσχουν στην αποστολή (στρατού) για την εκπλήρωση του ψηφίσματος (1701, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ)».

Στο τελευταίο τμήμα της ανταπόκρισης αναφέρονται σε 30 σειρές τα αιτήματα που διατύπωσε η Συνάντηση, όπως άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, απελευθέρωση των φυλακισμένων Λιβανέζων και Παλαιστινίων, απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα Κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά, λιβανικά και συριακά εδάφη, πλήρη διάλυση των (ισραηλινών) οικισμών, την κατεδάφιση του τείχους, ίδρυση παλαιστινιακού κράτους κλπ.


Θ. Β.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
Καμία ελληνική εμπλοκή

«Καμία ελληνική συμμετοχή, καμία ελληνική εμπλοκή με οποιαδήποτε μορφή, στην "ειρηνευτική δύναμη" στο Λίβανο. Στον ιμπεριαλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν "ειρηνευτικές δυνάμεις", αλλά μόνο τοποτηρητές για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας και επισημαίνει πως: «Με οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή στην "ειρηνευτική δύναμη" της περιοχής, ουσιαστικά συμβάλλουμε στην πρόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να επέμβει η "νέα τάξη" πραγμάτων στα εσωτερικά του Λιβάνου και να κερδίσουν οι Ισραηλινοί ό,τι δεν μπόρεσαν με το στρατό τους, που κάμφθηκε από την αντίσταση του λιβανέζικου λαού».

Η πάλη του λαού και της νεολαίας, καταλήγει η ανακοίνωση, θα βάλει φρένο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του δικομματισμού, μαζικοποιώντας ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης.

Γιατί η Ελληνίδα ΥΠΕΞ δεν πήγε και στη Συρία;

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, αναφορικά με τη μη επίσκεψή της στη Συρία, κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ. Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι κατά την περιοδεία της σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η υπουργός Εξωτερικών δε συμπεριέλαβε τη Συρία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός για ποιους λόγους δε συμπεριέλαβε τη Συρία κατά την περιοδεία της σε χώρες της Μέσης Ανατολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ