ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Ενας αγώνας με γενικότερη σημασία

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την έναρξη των κινητοποιήσεων πέρσι το καλοκαίρι

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τη μέρα που οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» ξεκίνησαν έναν αγώνα - παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη. Αρχίζοντας στις 29 Αυγούστου του 2005 να υπογράφουν το επισχετήριο εργασίας για τα δεδουλευμένα που τους όφειλε η εργοδοσία, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» έδειξαν ότι αρνούνται να «σταυρώσουν τα χέρια». Επέλεξαν να πορευτούν στο δύσκολο δρόμο του αγώνα, μ' ένα πλαίσιο αιτημάτων στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών, διεκδικώντας όχι απλά την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά το ίδιο το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά, στη δουλιά με δικαιώματα, στην ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Με μπροστάρη το ταξικό τους Συνδικάτο και την ΟΕΚΙΔΕ, με μόνιμο συνοδοιπόρο τους το ΠΑΜΕ, αξιοποιώντας διάφορες μορφές πάλης ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, τραβώντας νέες δυνάμεις στον αγώνα, «στρίμωξαν» την εργοδοσία που άδικα πάσχιζε να τις διασπάσει. Ξεμπρόστιασαν την κυβέρνηση που, εντελώς απροκάλυπτα, μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης κατέθεσε και πάλι διαπιστευτήρια υποταγής στο κεφάλαιο, «νίπτοντας τας χείρας του», δηλώνοντας... «αδυναμία» να παρέμβει αφού «πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση». Ανέδειξαν μέσα από την παλικαρίσια πάλη τους το μεγαλείο και την αξία της ταξικής αλληλεγγύης, αντλώντας και ταυτόχρονα προσφέροντας δύναμη στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους που στάθηκαν στο πλευρό τους πολύμορφα, ουσιαστικά, αμείωτα.

Καθώς σήμερα το πρωί οι εργάτριες προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση, στις 9 π.μ., στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ, ο «Ρ» παρουσιάζει ένα σύντομο χρονικό του πολύμηνου αγώνα και μια κουβέντα που έγινε μαζί τους τις τελευταίες μέρες της κατάληψης. Τιμώντας έναν περήφανο αγώνα που ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα να βγάλουν οι εργάτες κι οι εργάτριες γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα, να ενισχύσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά των αγώνων τους. Που απέδειξε ότι όσο τα εργοστάσια δεν περνάνε στον έλεγχο της εργατικής τάξης, μια χούφτα πλουτοκράτες θα ορίζουν τις συνθήκες δουλιάς και ζωής των εργαζομένων σύμφωνα με τα κερδοσκοπικά τους σχέδια...

Ξεχώρισαν οι εχθροί από τους φίλους

Από τη συζήτηση του «Ρ» με τις εργάτριες, λίγες μέρες πριν τη λήξη της κατάληψης

«Δεν είναι το πρόβλημα μόνο με τη συγκεκριμένη εργοδοσία. Οι κυβερνώντες μας δημιουργούν το πρόβλημα με τα περιθώρια που δίνουν στους εργοδότες γενικά. Γιατί αν οι εργοδότες δεν είχαν αυτά τα δικαιώματα από την κυβέρνηση κι εμείς οι εργαζόμενοι δεν είχαμε τόσα λίγα, έως ελάχιστα, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα...». Στα λόγια της Αντζελας αποτυπώνεται καθαρά: ένοχοι είναι όλοι όσοι υπηρετούν την εργοδοσία, είτε «ανοιχτά», είτε «στα μουλωχτά».

Η κουβέντα με την Πόπη, την Αννα, τη Βάγια αναδεικνύει τον κυβερνητικό εμπαιγμό, τις «λύσεις» που πλασάρουν στους απολυμένους οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τη διαιώνιση της ανεργίας για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες: «Μα όταν ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης μας λέει να μπείτε στα προγράμματα του δήμου, δεν είναι σα να μας κοροϊδεύει; Να πάμε στο δήμο, 4ωροι, ωρομίσθιοι...». Η πείρα διαλύει τις αυταπάτες για το «ποιος είναι με ποιον». Η ΓΣΕΕ έλαμψε διά της απουσίας της απ' την αρχή του αγώνα τους. «Ποιος ήρθε να μας δει τόσους μήνες τώρα; Εκτός από το ΠΑΜΕ που ήταν δίπλα μας...» προσθέτει η Πόπη. «Και το ΚΚΕ...» συμπληρώνει η Αντζελα.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και συσπείρωση στα συνδικάτα

«Το συνδικάτο ήταν από την αρχή κοντά μας, πριν ακόμα φτάσουμε σ' αυτήν την κατάσταση, μας επισήμαινε συνέχεια αυτά τα πράγματα...» εξηγεί η Αντζελα. «Ορισμένες συναδέλφισσες είχαν μια στάση "δεν έχω κανένα πρόβλημα, δε μ' ενδιαφέρει πότε γίνεται απεργία, δε μ' ενδιαφέρει τι μου λέει το σωματείο, δε θέλω να ψηφίσω...". Δεν έβλεπαν τον εργοδότη, ή τον κυβερνώντα ως αντίπαλο, πίστευαν ότι ο εργοδότης ήταν φίλος. Ποτέ ο εργοδότης δεν είναι φίλος σου...». H Αννα συνεχίζει: «Εκεί που βλέπαμε τις εικόνες στην τηλεόραση απ' την ΠΑΛΚΟ, την ΤΡΙΟΥΜΦ, ξαφνικά βρεθήκαμε εμείς στη θέση τους... Το συνδικάτο βέβαια μας το έλεγε». Η Βάγια εξηγεί πως πολλές συναδέλφισσες έχουν πλέον αντιληφθεί τη σημασία της οργανωμένης δράσης μέσα από τα συνδικάτα.

Οι εργάτριες αναγνωρίζουν και τη σημασία που έχει το «κύμα» αλληλεγγύης που «ξέσπασε». «Ηταν συγκινητικό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ηταν ανάγκη και για τους ίδιους τους εργαζόμενους που μας βοήθησαν να το κάνουν, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν κι αυτοί στη θέση μας...» διευκρινίζει η Βάγια κι η Αντζελα σημειώνει: «Καταλαβαίναμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κι άλλοι δίπλα μας...».

«Εμαθα ν' αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μου...»

Και το κέρδος; Πώς το αντιλαμβάνονται οι ίδιες; «Κατ' αρχήν η εμπειρία μας. Εγώ δεν είχα τέτοια εμπειρία, να φωνάξω, να ζητήσω τα δικαιώματά μου, αυτά που μου ανήκουν, να πάω εναντίον των αφεντικών...» παίρνει το λόγο η Πόπη. Ενώ αναφερόμενη σε όσα μέτρα απέσπασαν ως μικρή ανακούφιση των οικογενειών τους, όπως μια ενίσχυση 1.000 περίπου ευρώ, ξεκαθαρίζει: «Και όσα μας "έδωσε" ο υπουργός τα πήραμε με τον αγώνα που κάνουμε τόσους μήνες».

Με τη σειρά της η Αντζελα υπογραμμίζει: «Μακάρι να ήταν όλα ρόδινα και να διεκδικούσαμε μόνο τα λεφτά μας. Ομως τώρα, διεκδικούμε το δικαίωμα - τη λέξη δικαίωμα τη συλλαβίζει για να την τονίσει - κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος απ' όλον αυτό τον αγώνα. Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα σε καλύτερη εργασία, με δικαιώματα. Ας πούμε ότι γίναμε κι εμείς ένα παράδειγμα και για τους άλλους εργαζόμενους, και μόνο αυτό είναι νίκη...». Η Πόπη συμπληρώνει: «Ας βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι, να πούμε ότι αγωνιστήκαμε και για τα παιδιά μας, για να 'χουν τα παιδιά μας αργότερα δικαιώματα...».

Από την επίσχεση εργασίας στην κατάληψη του εργοστασίου

Ακριβώς πριν ένα χρόνο. Το επισχετήριο που συμπληρώνεται θυμίζει πως με το κεφάλι σκυμμένο ο εργάτης τίποτα και ποτέ δε θα κερδίσει
Ακριβώς πριν ένα χρόνο. Το επισχετήριο που συμπληρώνεται θυμίζει πως με το κεφάλι σκυμμένο ο εργάτης τίποτα και ποτέ δε θα κερδίσει
Ξημερώματα 29ης Αυγούστου 2005. Οι μηχανές στο εργοστάσιο ιματισμού της «Σεξ Φορμ» έχουν σταματήσει. Οι εργάτριες υπογράφουν η μία μετά την άλλη το επισχετήριο, μια λίστα που μέρα με τη μέρα μακραίνει. Από εκείνο το πρωινό οι πύλες του εργοστασίου γίνονται καθημερινός τόπος συνάντησης για τις εργάτριες, αλλά κι εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενους από δεκάδες κλάδους και τόπους δουλιάς, μέλη μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος, που μέρα με τη μέρα στέλνουν πιο ηχηρό το μήνυμα: η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν πρέπει να περάσει!

Με κρύο, με ζέστη, μ' ένα πλαστικό ποτήρι καφέ φερμένο απ' το σπίτι, μαζί με την κόρη, με τον άντρα τους, οι εργάτριες ανταμώνουν κάθε ξημέρωμα, πριν ακόμα τις 7 π.μ. έξω απ' το εργοστάσιο. Προσπερνούν τις προσπάθειες τρομοκράτησης και διάσπασής τους, τα τσιράκια της εργοδοσίας, την παρουσία της αστυνομίας που δείχνει ποιους λογαριάζουν «τρομοκράτες» τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Κι όμως. Κάθε μέρα δυναμώνουν. Η αλληλεγγύη του εργατόκοσμου της Αττικής, αλλά κι όλης της χώρας υψώνεται γύρω τους ασπίδα προστασίας.

«Γροθιά τους η γροθιά μας»: Στις 13 Οκτώβρη το μήνυμα «απλώνεται» σ' όλη την πρωτεύουσα, ενώ οι εργάτριες διαδηλώνουν μαζί μ' άλλους εργάτες της Αθήνας, στην κινητοποίηση αλληλεγγύης που οργανώνει μεταξύ άλλων η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και καταλήγει σε συναυλία έξω απ' το υπουργείο της εργοδοσίας. Στις 22 Οκτώβρη, δυο μέρες μετά, λυκειόπαιδα και γυμνασιόπαιδα παρατάνε τα θρανία, όπου τους μαθαίνουν πώς θα σκύβουν το κεφάλι στ' αυριανά αφεντικά τους και φτάνουν με πορεία έξω απ' το εργοστάσιο. «Εχει τύχει και στη μάνα μου...» ψελλίζει ένας μαθητής. Στις 20 του μήνα, στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΚΙΔΕ, οι εργάτριες μπαίνουν μπροστάρηδες για την επιτυχία της. Το ίδιο και το Δεκέμβρη, στις εκλογές του κλαδικού τους συνδικάτου. Γιατί ξέρουν πως η ταξική πάλη πρέπει να δυναμώσει.

Δεκάδες οι γενικές συνελεύσεις. Οργανώνουν τη δράση τους. Με μπροστάρη το ταξικό τους συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους
Δεκάδες οι γενικές συνελεύσεις. Οργανώνουν τη δράση τους. Με μπροστάρη το ταξικό τους συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους
Στις 13 Νοέμβρη, από το βήμα της πανελλαδικής πανεργατικής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, η Δ. Μαστρογιάννη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα «Σεξ Φορμ», εξηγεί: «Μάθαμε να ξεχωρίζουμε εχθρούς και φίλους...». Η δεύτερη μέρα του 2006 γίνεται για τις εργάτριες πρώτη μέρα στην περιφρούρηση της κατάληψης. Εντεκα μέρες μετά το εργοστάσιο πλημμυρίζει από εργάτες που έρχονται να υπογραμμίσουν ότι ενίσχυση της αλληλεγγύης σημαίνει ενίσχυση του κοινού αγώνα. Στις 18 Γενάρη τις συναντά, για δεύτερη φορά, στο αγωνιστικό τους πόστο η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Η πάλη σας δείχνει κουράγιο και λεβεντιά...». Στις 12 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ (που ανέπτυξαν πολύμηνες κινητοποιήσεις ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις), στρώνουν μέσα στο εργοστάσιο γιορτινό τραπέζι - σύμβολο αγώνα κι αλληλεγγύης.

Στις 14 Απρίλη οι εργάτριες αποχωρούν συντεταγμένα απ' το εργοστάσιο, όπως και μπήκαν. Εξοπλισμένες με πολύτιμη πείρα, υιοθετώντας το πλαίσιο του ταξικού τους συνδικάτου για την προστασία των ανέργων, συντονίζοντας τα βήματά τους με ολόκληρη την εργατική τάξη, δυναμώνοντας τη δύναμή τους μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, μέσα απ' τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ.

Στην περιφρούρηση. Της κατάληψης, της απεργίας. Μαζί με τις οικογένειές τους, μαζί μ' άλλους εργάτες, ταξικά τους αδέλφια
Στην περιφρούρηση. Της κατάληψης, της απεργίας. Μαζί με τις οικογένειές τους, μαζί μ' άλλους εργάτες, ταξικά τους αδέλφια
Οκτώβρης 2005: Μαθήματα ταξικής αντίστασης στους αυριανούς εργαζόμενους. «Εσείς μας μαθαίνετε ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε γίνονται...» τους είχαν πει οι νέοι του ΠΑΜΕ
Οκτώβρης 2005: Μαθήματα ταξικής αντίστασης στους αυριανούς εργαζόμενους. «Εσείς μας μαθαίνετε ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε γίνονται...» τους είχαν πει οι νέοι του ΠΑΜΕ
Δεκέμβρης 2005, στις εκλογές του συνδικάτου. Ψήφος αντίστασης σ' όσους πετάνε τους εργάτες στο δρόμο. Η πείρα τις οπλίζει καθημερινά
Δεκέμβρης 2005, στις εκλογές του συνδικάτου. Ψήφος αντίστασης σ' όσους πετάνε τους εργάτες στο δρόμο. Η πείρα τις οπλίζει καθημερινά
Γενάρης 2006: Πρεμιέρα αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα τους. Για τους εργαζόμενους - μέλη του θιάσου «Εκτός Σχεδίου» το θέατρο πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους του μόχθου
Γενάρης 2006: Πρεμιέρα αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα τους. Για τους εργαζόμενους - μέλη του θιάσου «Εκτός Σχεδίου» το θέατρο πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους του μόχθου
Πάλη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Οι εξελίξεις στη «Σεξ Φορμ» επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα απολυμένοι, άνεργοι και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν την ουσιαστική προστασία όσων η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική πέταξε και πετάει καθημερινά εκτός παραγωγής. Εκεί στοχεύουν και τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ πρόσφατα στη Βουλή (η σχετική πρόταση νόμου συζητιέται αύριο στην Ολομέλεια), απαιτώντας:

  • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες, λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920, που ήταν το αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς τις προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται του επιδόματος.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας να καθοριστεί σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική ρύθμιση, σε αντικατάσταση του σημερινού πενιχρού επιδόματος. Το ΚΚΕ θεωρεί κατώτερο βασικό μισθό που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων τα 1.300 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα μέλη της οικογενείας τους, δηλαδή η (ο) σύζυγος, τα τέκνα, καθώς και τα προστατευόμενα από αυτούς μέλη να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Οι απολυμένοι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και παραμένουν άνεργοι επί δύο χρόνια και έχουν συμπληρώσει 4.050 μέρες ασφάλισης να δικαιούνται πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ