ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Με τις «πιέσεις» δε σταματά ο αποκλεισμός...

Η ζωή στα συντρίμμια που άφησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο, φυσικά με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ελέγχουν τον ΟΗΕ

Associated Press

Η ζωή στα συντρίμμια που άφησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο, φυσικά με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ελέγχουν τον ΟΗΕ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Οι ήπιες και εν πολλοίς υποκριτικές «πιέσεις» του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Τελ Αβίβ δεν οδήγησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, στην άρση του εναέριου και θαλάσσιου αποκλεισμού του Λιβάνου. Το πρόσχημα της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ παρέμενε απαράλλακτα η «πλήρης εφαρμογή» της απόφασης 1701 του ΟΗΕ για την ανάπτυξη δύναμης 15.000 κυανοκράνων στο νότιο Λίβανο...

Αυτό σε συνδυασμό με την προκλητικά υποκριτική «ευχή» Ολμέρτ «να αλλάξουν γρήγορα οι συνθήκες, ώστε να γίνουν άμεσες επαφές με την κυβέρνηση του Λιβάνου», προκάλεσε την αντίδραση της Βηρυτού. «Ο Λίβανος», σημείωσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα, «θα είναι η τελευταία αραβική χώρα που θα υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ δίχως μία δίκαιη και συνολική λύση στη βάση της αραβικής πρωτοβουλίας». Ο Σινιόρα αναφερόταν στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, που ζητεί την απόσυρση των Ισραηλινών από όλα τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967 και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Χιλιάδες τα κατεστραμμένα σπίτια...

Πάντως, λίγο πριν αναχωρήσει για την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση διεθνών δωρητών για το Λίβανο στη Στοκχόλμη, ο Σινιόρα έκανε ένα σύντομο απολογισμό των καταστροφών του πολέμου. Εκτίμησε ότι καταστράφηκαν περίπου 130.000 σπίτια, εκ των οποίων τα 50.000 βρίσκονται στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ανακοίνωσε αποζημιώσεις ύψους 33.000 δολαρίων για κάθε κατεστραμμένο σπίτι, αναγνωρίζοντας τη βραδύτητα με την οποία η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο δράμα δεκάδων χιλιάδων ανέστιων Λιβανέζων.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Λιβάνου (και στέλεχος της «Χεζμπολάχ») Μοχάμεντ Φνέις αναφέρθηκε στο θέμα απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται ως όμηροι από τις 12 Ιούλη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς προϋποθέσεις. Η βασική προϋπόθεση για τον υπουργό είναι η ανταλλαγή κρατουμένων μέσω έμμεσων διαπραγματεύσεων Λιβάνου - Ισραήλ...

Ο Ντ' Αλέμα «προειδοποιεί»...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ...κεντροαριστερός Μάσιμο Ντ' Αλέμα, προειδοποίησε τη Συρία να μην επιτρέψει τις αποστολές όπλων προς το Λίβανο, γιατί, όπως είπε, σ' αυτή την περίπτωση «η διεθνής κοινότητα θα το αντιληφθεί και δε θα παρακολουθήσει σαν θεατής»... Πάντως, ο Ανάν όταν ρωτήθηκε χτες για πολλοστή φορά αναφορικά με την απαίτηση του Ισραήλ να αναπτυχθούν κυανόκρανοι και στη συρο-λιβανέζικη μεθόριο είπε πως στην περιοχή μπορούν να αναπτυχθούν μόνο δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού και πως οι κυανόκρανοι μπορεί να μεταβούν στην περιοχή μόνον εάν κληθούν να το πράξουν από την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ χαρακτήρισε τις πρόσφατες αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή «αποτέλεσμα της αμερικανικής ηγεμονίας», σημειώνοντας πως αποτελούν «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών». Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας πως εάν τα Ηνωμένα Εθνη υιοθετήσουν «και άλλες αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα, αυτό δεν προκαλεί ...αισιοδοξία και ίσως να οδηγήσει σε περισσότερο χάος και αιματοχυσία»...

ΟΗΕ: «Ανήθικη» η χρήση βομβών διασποράς

«Εντελώς ανήθικη», χαρακτήρισε χτες ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Γιαν Εγκλαντ τη χρήση βομβών διασποράς από το Ισραήλ στο Λίβανο, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί πυροτεχνουργοί του ΟΗΕ έχουν έως τώρα εντοπίσει «τουλάχιστον 100.000 βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί» σε τουλάχιστον 359 διαφορετικές τοποθεσίες...

Ο Εγκλαντ πρόσθεσε πως το 90% των βομβών διασποράς χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ «τις τελευταίες 72 ώρες του πολέμου, οπότε γνωρίζαμε ότι μπορούσε να υπάρχει απόφαση» για εκεχειρία... Εκτίμησε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμιση χρόνος για να απομακρυνθούν οι βόμβες διασποράς, από τις οποίες, όπως σημείωσε, καθημερινά τραυματίζονται και σκοτώνονται άμαχοι...

ΙΣΡΑΗΛ
Το έγκλημα στην Παλαιστίνη συνεχίζεται

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ...κάνει πως δε βλέπει

ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ. Την έγκρισή του στα σχέδια σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» - ώστε να μειωθεί ο έλεγχος της Χαμάς στην εξουσία - εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα. Ως είθισται, τον τελευταίο καιρό, ο Ανάν απαξίωσε να συναντηθεί με οποιοδήποτε στέλεχος της δημοκρατικά εκλεγμένης παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο Αμπάς από την πλευρά του κάλεσε να «σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», διότι, όπως είπε, «φέρνουν την καταστροφή». Ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσαν επίσης να αρθεί ο αποκλεισμός του Ισραήλ στη Γάζα και να σταματήσουν «αμέσως» οι ισραηλινές εισβολές και επιθέσεις στα Κατεχόμενα -- δύο ευχές που η κυβέρνηση Ολμέρτ κάθε άλλο παρά μοιάζει διατεθειμένη να ικανοποιήσει.

Χτες ένας 30χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που εισέβαλαν στη συνοικία Σετζάιγια της πόλης της Γάζας - ήταν ο όγδοος Παλαιστίνιος νεκρός στην παράκτια περιοχή όπου διεξάγονται ισραηλινές «επιχειρήσεις» από το Σάββατο. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ακόμη ένας 24χρονος άνδρας με νοητική υστέρηση δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στρατιώτες όταν δε σταμάτησε σε «συνοριακό» σημείο ελέγχου.

Επίσης χτες υπέκυψε στα τραύματα που του είχαν καταφέρει μεταμφιεσμένοι Ισραηλινοί κομάντος πριν μία εβδομάδα ο Χόσαμ Τζαράντατ, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στην περιοχή της Δυτικής Οχθης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη για το Λίβανο

Στην Αθήνα, στις 10 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή συνδικάτων και οργανώσεων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή

Σημαντική πρωτοβουλία για τις εξελίξεις στο Λίβανο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), διοργανώνοντας στις 10 Σεπτέμβρη Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη.

Στη Συνδιάσκεψη, που θα γίνει στην Αθήνα, έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν συνδικάτα από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αυστρία κλπ. Επίσης, στη Συνδιάσκεψη της Αθήνας θα συμμετέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, καθώς και οι δύο Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών από το Λίβανο. Ακόμα, θα συμμετέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ιράν και η Γενική Συνομοσπονδία του Κουβέιτ. Την ίδια μέρα, το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ολοήμερης συνδικαλιστικής συνδιάσκεψης, θα διοργανωθεί ανοιχτή διεθνιστική εκδήλωση της ΠΣΟ.

Η μέχρι τώρα απήχηση της πρωτοβουλίας της ΠΣΟ, αλλά και οι συμμετοχές από τα συνδικάτα της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης υπογραμμίζουν την ενίσχυση του κύρους και του ρόλου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, φανερώνουν τα βήματα που κάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τους δεσμούς του και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.

ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας

Την Τρίτη, 5 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας, την Τρίτη, 5 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη κατοχής στο Λίβανο και καλεί κάθε πολίτη καλής θέλησης να πάρει μέρος.

Επίσης η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καταδικάζει και καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους την απόφαση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να στείλουν στο Λίβανο στρατό κατοχής και τους καλεί να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση - απάντηση και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Αλλες διαδηλώσεις

Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις γίνονται σήμερα, στο Βόλο, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, από το ΠΑΜΕ, την Επιτροπή Ειρήνης, την ΟΓΕ, τη ΝΑΣ, τη ΔΑΣ Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Αύριο στη Λάρισα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Επιτροπή Ειρήνης, την ΟΓΕ, τη «Νομαρχιακή Ενωτική Συνεργασία» και τη «Δημοτική Συνεργασία», στα Τρίκαλα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και στην Καρδίτσα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Ειρήνης, της ΝΑΣ και της ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ