ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κώστας Αργυρούδης
Κώστας Αργυρούδης
Φωτ.

Στις 13 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας και αλησμόνητος σύζυγος, πατέρας και παππούς ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ.

  • Το εξάμηνο μνημόσυνο γίνεται σήμερα Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στη γενέτειρά του.

Ο Βαγγέλης Παπαευθυμίου γεννήθηκε στο χωριό Διάσελο Τρικάλων το 1927. Μόλις 15 χρόνων, μαθητής Γυμνασίου στην Τσαρίτσανη Ελασσόνας οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση Θεσσαλικός Ιερός Λόχος και αργότερα πέρασε στο ΕΑΜ Νέων. Τα τέλη Φλεβάρη 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ σε έφιππη υποδειγματική ομάδα μιας Ιλης της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας και ακολούθως στο ΙΙΙ Τάγμα του 4ου Συντάγματος Πεζικού. Με πολλές δυσκολίες κατόρθωσε να τελειώσει το Γυμνάσιο, παίζοντας κρυφτό με τους κατακτητές και ανταλλάσσοντας συχνά το μαθητικό πηλήκιο με το δίκοχο του ανταρτοΕΠΟΝίτη.

Φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνελήφθη το φθινόπωρο του 1946 και καταδικάστηκε για την αντιστασιακή δράση του και τα δημοκρατικά φρονήματά του σε ισόβια κάθειρξη.

Επειτα από δωδεκάχρονο εγκλεισμό του σε πολλές φυλακές της χώρες αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή το 1958.

Το μεγάλο μεράκι του ήταν η δημοσιογραφία και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου προσελήφθη στον «Ανεξάρτητο Τύπο». Εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και από τις αρχές του 1966 ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Με τη μεταπολίτευση εργάστηκε ως ο πρώτος Ελληνας ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΡΤ στην Αγκυρα από το 1979 ως το 1981 και στη συνέχεια ως προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα και το Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγκυρα έγραψε τα βιβλία «Τουρκία Μύθοι και Αλήθεια» το 1982 και «Η Τουρκία των Στρατηγών» το 1985, ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο Ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί». Το 1990 έγραψε το βιβλίο «Στρατιά Μικράς Ασίας»

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

Η σύζυγός του Αρτεμις

Τα παιδιά του Βάντα και Νάσος

* * *

Φωτ.

Στις 31 Ιούλη 2006 έφυγε από τη ζωή ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ - φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Από 18 χρόνων εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τους κατακτητές. Οι Πυλαιώτες θυμούνται την πάλη, σώμα με σώμα, κάτω από τα βλέμματά τους, που είχε με ένοπλο Γερμανό τον οποίον αρχικά τον αφόπλισε και στη συνέχεια του ξέφυγε, ενώ τον κυνηγούσαν πυροβολώντας τον.

Η ανταμοιβή του για την προσφορά του στον αντιστασιακό αγώνα από το εμφυλιοπολεμικό καθεστώς ήταν διώξεις, καταδίκες, φυλακίσεις και εξορία για πάνω από 17 χρόνια. Ομως δε λύγισε,, αλλά υπερασπίστηκε αταλάντευτα με πίστη και συνέπεια τα ιδανικά του.

Βάσω Κωνσταντινοπούλου
Βάσω Κωνσταντινοπούλου
Μέχρι το τέλος της ζωής του έδωσε όλες τις μάχες με ψηλά το κεφάλι, από τις γραμμές του ΚΚΕ και ως παλαίμαχος της Εθνικής Αντίστασης, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικίες. Αυτό που «κέρδισε» από όλους τους αγώνες του, όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας, 150 ευρώ για το κόμμα που είχε στην ψυχή του όλη του τη ζωή και το οποίο τον τίμησε ως τοπικό ήρωα και σύμβολο αντίστασης και 50 ευρώ για το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Αυγούστου 2006 έφυγε από τη ζωή ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε πριν από 86 χρόνια στους Σχίνους Ηλείας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού, όπως και τα αδέλφια του, διώχτηκε για τις ιδέες του και τους αγώνες του για την απελευθέρωση της πατρίδας, την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Σεμνός και τίμιος στη ζωή του αγωνιστής και πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε, έμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Ζαχάρως για τις εκλογικές ανάγκες της Δημοτικής Κίνησης που στηρίζει το ΚΚΕ, η οικογένειά του 100 ευρώ και συναγωνιστές και φίλοι του 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 32 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ.

Νικόλαος Κακαμούκας
Νικόλαος Κακαμούκας
Στη μνήμη του, η αδελφή του Ελπίδα Αργυρούδη προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των Κεφαλονιτών, οι οποίοι πρόσφεραν τη ζωή τους στους αγώνες για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία (ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Ε.Α.) προσφέρω 100 ευρώ στο Παράρτημα Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ.

Γιώργος Κοζάτσας

* * *

Στη μνήμη του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΙΤΟΝΙΔΗ Πολιτοφύλακα στο Αργοστόλι το 1945, η γυναίκα του Ελλη και ο γιος του Χάρης προσφέρουν 50 ευρώ στο Παράρτημα Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Εκλεισε ένας χρόνος από τότε που η αγαπημένη αδελφή μου ΒΑΣΩ Ανθούλη -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ «έφυγε» από κοντά μας και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στα παιδιά και στα αδέλφια της. Υπήρξε πιστός φίλος του ΚΚΕ και πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, έως την τελευταία πνοή της.

Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη για ό,τι μας πρόσφερε στη ζωή της.

Στην άσβεστη μνήμη της, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

Λιλίκα Ανθούλη - Βασιλάκη

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου εξαδέλφου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΥΦΑΝΤΗ γιατρού, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά και δεν μπορέσαμε να τον συνοδέψουμε στην τελευταία κατοικία του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

Γιώργος και Αγγελικούλα Υφαντή

***

Στη μνήμη των φίλων μου που ζήσαμε στη συνοικία Αγία Ευαγγελίστρια Καρδίτσας, αγωνιστήκαμε με το όπλο στο χέρι από την περίοδο της ΕΠΟΝ ως τη λήξη του Εμφύλιου. Αποτέλεσμα μάχες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εκτελεστικά αποσπάσματα, φυλακές και εξορίες, προσφέρω ένα ελάχιστο ποσό στο ΚΚΕ, 1.500 ευρώ για την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής μάχης.

Οσο για τους παλιούς συναγωνιστές και συντρόφους θα τους θυμάμαι όσο ζω.

Νίκος Καριάς

* * *

Αστέριος Χατζηστογιάννης
Αστέριος Χατζηστογιάννης
Φωτ.

Στις 23 Ιούνη 2006 «έφυγε» από κοντά μας ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ. Γεννήθηκε στη Βαλανίδα Ελασσόνας το 1920, από γονείς φτωχούς αγρότες, τους οποίους έχασε πολύ νωρίς. Μπήκε στη βιοπάλη από τα παιδικά χρόνια του. Αποφοίτησε από τη Σχολή Χωροφυλακής και υπηρέτησε ως το 1942. Κατόπιν εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση επιστρέφει στο χωριό του, αλλά, ως κομμουνιστής, δε μένει ανενόχλητος. Το 1946 απολύθηκε από τη Χωροφυλακή, λόγω κοινωνικών φρονημάτων. Συλλαμβάνεται, περνάει από Στρατοδικείο στη Λάρισα και εξορίζεται στα Γιούρα για 7 χρόνια.

Με τη χούντα το 1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται και πάλι στα Γιούρα και στη Λέρο.

Παρά τις ταλαιπωρίες, δε λύγισε και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΑΕ Ελασσόνας η σύζυγός του Μαρία Κουτούλα 300 ευρώ, τα παιδιά του Ανδρέας - Δήμητρα Κουτούλα 50 ευρώ, Δημήτρης - Σοφία Κουτούλα 50 ευρώ και Χρήστος - Καλλιόπη Τσιγιάννη 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 15 Ιούλη 2006 έπειτα από ανίατη ασθένεια έπαψε να χτυπά η καρδιά της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και Ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ το γένος Βαρσαμίδη, μέλους του ΚΚΕ από τα 17 χρόνια της. Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Αμπελάκια Εβρου, από γονείς αγρότες με δημοκρατικά φρονήματα. Στέλεχος της ΕΠΟΝ στην Κατοχή και αντάρτισσα του εφεδρικού ΕΛΑΣ, τον Αύγουστο του 1947 ακολούθησε τα τρία αδέλφια της και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το Φλεβάρη του 1948 τοποθετήθηκε στην Ταξιαρχία Λιάκου. Στην πορεία της Ταξιαρχίας προς το Γράμμο, συμμετείχε στις μάχες στους Παπάδες Δράμας, στο Μπέλες, στο Σκρα, στον Στρυμόνα και στον Αλιάκμονα. Επίσης, πήρε μέρος στις μάχες της Φλώρινας, της Καστοριάς, της Νάουσας και σε άλλες. Ο αδελφός της Στέφανος σκοτώθηκε στις 20 Αυγούστου 1948 και η αδελφή της Βασιλική στις 21 Αυγούστου 1948. Τον Μάη του 1949 πιάστηκε αιχμάλωτος τραυματισμένος ο αδελφός της Λάμπρος, μαχητής του ΔΣΕ σε μάχη στους Μεταξάδες Εβρου και εκτελέστηκε επιτόπου.

Η Σουλτάνα Παναγιωτίδου τραυματίστηκε σε μάχη στο Μάλι Μάδι στο Βίτσι και μεταφέρθηκε για θεραπεία στην Πολωνία, όπου, αν και ανάπηρη εργάστηκε σε εργοστάσιο 28 χρόνια. Με το τέλος του Εμφύλιου συναντήθηκε στην Πολωνία με τον άντρα της Αλέκο Παναγιωτίδη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και τη Βασιλική.

Στην τελευταία κατοικία της τη συνόδεψαν, εκτός από την οικογένειά της, μέλη του τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου ΠΕΕΠΠ, αντιπροσωπεία της Κομ. Οργάνωσης συναγωνιστές και πολλοί φίλοι.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Αλέκος, τα παιδιά της Παναγιώτης και Βασιλική και τα εγγόνια της Στέφανος, Αλέκος, Μαρία, Δημήτρης και Πασχάλης προσφέρουν 40 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», 40 ευρώ στη ΝΕ, από 25 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ Αλεξανδρούπολης και 25 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο.

* * *

Στη μνήμη της ΚΑΤΙΝΑΣ ΒΑΒΑΜΗ και των ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΔΡΑΣΛΙΑΚΗ, προσφέρω στην ΚΟΒ Γουμένισσας Κιλκίς 50 ευρώ για τις Δημοτικές και Νομαρχικές εκλογές.

Γιώργος Βαβάμης

* * *

Φωτ.

Στις 4 Αυγούστου 2006 «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος σύζυγος και πατέρας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1926 στην Ποντοκώμη Κοζάνης. Στην Κατοχή, μαθητής στο Γυμνάσιο του Κιλκίς, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αναδείχτηκε σε στέλεχος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της. Το 1945 είναι γραμματέας του ΕΣ της ΕΠΟΝ στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την Απελευθέρωση γνώρισε και αυτός τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες, όπως και πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Το 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του. Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και τις προοδευτικές ιδέες του, στάλθηκε στο Μακρονήσι, όπου έζησε και αυτός τις εξοντωτικές συνθήκες κράτησης και τρομοκρατίας.

Το 1953, μετά την απόλυσή του από το Μακρονήσι φοίτησε στη Σχολή Μηχανικών Σιδηροδρόμων. Παντρεύτηκε την Ευδοκία Χαραλαμπίδη και δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Στη ζωή του υπήρξε αισιόδοξος, ενθουσιώδης και με ακέραιο χαρακτήρα.

Στη μνήμη του η σύζυγός του πρόσφερε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ξηρόβρυσης Κιλκίς.

* * *

Φωτ.

Για το 40ήμερο μνημόσυνο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΚΑΜΟΥΚΑ, η συντρόφισσα της ζωής του Κούλα πρόσφερε, ως δεύτερη δόση, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας και 100 ευρώ στη ΔΑΚΠ για ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ (Χριστοφή) ΠΑΠΑΔΑΚΗ, αγωνιστή ως το τέλος της ζωής του, ο οποίος γεννήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου Κρήτης.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Ιωάννα, Αντώνης, Μανώλης, Γιάννης, οι νύφες και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ηρακλείου Κρήτης.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κώστας Κάππος
Κώστας Κάππος
Φωτ.

Αν η λήθη είναι παρηγοριά, για μας και για πολύ κόσμο η παρουσία του Κώστα είναι καθημερινή συντροφιά και συζήτηση.

Για το γνωστό σε όλους τίμιο και αγνό αγωνιστή που δε συγκρούστηκε με την αλήθεια σε όλους τους πολιτικούς - ιδεολογικούς και κοινωνικούς αγώνες, με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, προσφέρουμε 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 150 ευρώ στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών.

Η οικογένειά του

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΥΓΙΟΥ του Αλεξάνδρου από το Αμάλου της Ικαριάς, προσφέρουμε στο κόμμα του, που στάθηκε από μικρό παιδί αταλάντευτος οπαδός του, από τα σύρματα της Μέσης Ανατολής που τον έκλεισαν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές μέχρι το τέλος της ζωής του, το ποσό των 500 ευρώ.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Σοφία, τα παιδιά του Αγγελική, Γιώργος, Αλέξανδρος, Σοφία και ο πολυαγαπημένος του εγγονός Νίκος.

Επίσης στη μνήμη του η οικογένεια του αδελφού του, Γιάννη Βατούγιου, πρόσφερε το ποσό των 30 ευρώ.

* * *

Πριν από δεκαπέντε μέρες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 χρονών ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΥΓΙΟΣ του Αλεξάνδρου από το χωριό Αμάλου της ηρωικής Ικαριάς. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αταλάντευτος μέχρι τέλους της ζωής του οπαδός του ΚΚΕ. Στη μνήμη του φίλοι και σύντροφοι της οικογένειας από την Αχτίδα Υγείας και Πρόνοιας της ΚΟΑ, προσφέρουν για τις εκλογικές ανάγκες του ΚΚΕ το ποσό των 180 ευρώ.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ
Για τις προσφορές στη «Μνήμη Αγωνιστών»

Παρακαλούνται οι σύντροφοι και φίλοι, οι αναγνώστες της εφημερίδας μας, στις προσφορές που στέλνουν για δημοσίευση στη στήλη «Μνήμες Αγωνιστών», τα κείμενα να είναι το δυνατόν συντομότατα και το πολύ μέχρι δύο φωτογραφίες κάθε φορά. Αυτό είναι αναγκαίο για την έγκαιρη και στο χρόνο που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι - όσο αυτό είναι μπορετό - δημοσίευση των προσφορών. Η εφημερίδα, λόγω χώρου, δεν μπορεί να δημοσιεύει μεγάλα κείμενα, τα οποία πολλές φορές συνοδεύονται και με πολλές φωτογραφίες αγωνιστών για την ίδια δημοσίευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ