ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ - ΝΑΣ - ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Μπλόκο στην ελληνική εμπλοκή

Από τη συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Αμυνας
Από τη συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Αμυνας
Μπλόκο στην ελληνική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση κατοχής του Λιβάνου υπό το μανδύα της ειρηνευτικής δύναμης και στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη «νέα Μέση Ανατολή», έστησαν χτες αργά το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκατοντάδες διαδηλωτές που απέκλεισαν την κεντρική πύλη του υπουργείου.

Η κινητοποίηση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ήταν ταυτόχρονα και μια απάντηση - καταγγελία του ΝΑΤΟικού συνεδρίου για τις στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας με διοργανωτή το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών - Athens Multinational Sealift Co-ordination Center (AMSCC), που εδρεύει στο ίδιο υπουργείο. Το συνέδριο αυτό, όπως καταγγέλθηκε από το βήμα της συγκέντρωσης, έχει επιχειρησιακά χαρακτηριστικά με στόχο την προετοιμασία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για νέους πολέμους όπου Γης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ η Μαρία Τσαγκατάκη και από την ΕΕΔΥΕ ο Δ. Καλτσώνης, ενώ παρών ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Σπ. Χαλβατζής. Οι ομιλητές τόνισαν ότι η πολυεθνική δύναμη στο Λίβανο αποτελεί στρατό κατοχής στη χώρα αυτή και θα αποτελέσει το μακρύ χέρι των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επιβολή των σχεδίων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. To συνθήματα, τα πανό και οι σημαίες των διαδηλωτών έστειλαν ένα άλλο μήνυμα, φύσηξαν έναν άλλο αέρα προς το εσωτερικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από αυτόν που κυριαρχεί της υποστήριξης των ΝΑΤΟικών σχεδίων.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες και στην Πάτρα στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε την εκ νέου αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, από την κυβέρνηση της ΝΔ αυτή τη φορά. Χαιρέτισαν, ο Στ. Κεραμιδάς, υποψήφιος νομάρχης Αχαΐας με τη ΝΑΣ και ο Κώστας Μελετίδης, υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας με τη ΔΑΣ «Πάτρα μπροστά».
ΛΙΒΑΝΟΣ
Υποσχέσεις Ανάν και ο αποκλεισμός από τον κατοχικό στρατό

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.--

Το Ισραήλ θα άρει τον εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό του Λιβάνου «με λίγη καλή θέληση και λογική... το προσεχές 48ωρο» υποστήριξε χτες εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, επιχαίροντας για τη σύντομη επίτευξη μίας «διπλωματικής επιτυχίας»... Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται πως θα είναι διαφορετική. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που διαρρέουν από τις ως τώρα επαφές του Κόφι Ανάν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τότε ο θαλάσσιος αποκλεισμός του Λιβάνου θα σταματήσει να γίνεται από τους Ισραηλινούς. Θα τον αναλάβουν προσωρινά (και μάλλον για ένα 15ήμερο) γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά πολεμικά πλοία που θα αναπτυχθούν κατά μήκος των λιβανέζικων ακτών. Δεν αποκλείεται (ενδεχομένως πριν το τέλος της βδομάδας) να έχουν προηγηθεί σχετικές «βαρυσήμαντες» δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ. Στη συνέχεια, ο (με τη βούλα του ΟΗΕ) ναυτικός αποκλεισμός του Λιβάνου θα αντικατασταθεί από αμιγώς ισχυρή γερμανική ναυτική πολεμική δύναμη, αφού προηγηθεί «αίτημα» του Λιβανέζου πρωθυπουργού Φαούντ Σανιόρα στη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Ετσι, λοιπόν, αναμένεται να «τερματιστεί» ο ισραηλινός αποκλεισμός του Λιβάνου, που καταγγέλθηκε και χτες (για πολλοστή φορά) από τη Βηρυτό ως «σαφής και κατάφωρη» παραβίαση, μεταξύ άλλων, και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Στο μεταξύ, δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού αναπτύχθηκαν χτες για πρώτη φορά και σε πέντε μεθοριακά (με το Ισραήλ) χωριά πλησίον της κωμόπολης Μπιντ Τζμπάιλ, όπου κατά τη διάρκεια του πολέμου μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών της «Χεζμπολάχ» και του ισραηλινού στρατού. Οι Λιβανέζοι στρατιώτες, που έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τον ντόπιο πληθυσμό, αναπτύχθηκαν αφού προηγουμένως είχε αποχωρήσει μικρή δύναμη Ισραηλινών στρατιωτών που βρισκόταν στην περιοχή.

Και Τούρκοι κυανόκρανοι...

Παράλληλα, καταφθάνουν σταθερά οι ενισχύσεις της αποστολής UNIFIL του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο. Μετά την άφιξη περίπου 800 Ιταλών, οι κυανόκρανοι πλέον στην περιοχή ξεπερνούν τους 3.100. Αναμένεται να γίνουν πολύ περισσότεροι τις επόμενες μέρες, όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη κυανόκρανων και από μουσουλμανικές χώρες, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, αλλά και η Τουρκία, το Κοινοβούλιο της οποίας συνεδρίασε χτες εκτάκτως και ενέκρινε (με 340 ψήφους υπέρ, 192 κατά και μία αποχή) την πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν για την αποστολή Τούρκων κυανοκράνων στο Λίβανο. Η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού υποστηρίζει την αποστολή όχι άνω των 1.000 στρατιωτών που, όπως ισχυρίζεται, θα ανακληθούν σε περίπτωση που τους ζητηθεί να αναλάβουν τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ» και άλλων λιβανέζικων δυνάμεων αντίστασης...

Το ίδιο 24ωρο, έκρηξη αυτοκινήτου που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό σε χωριό κοντά στη νότια λιβανέζικη πόλη Σιδώνα προκάλεσε ερωτηματικά για τον πραγματικό στόχο των δραστών της. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα (οι τρεις σωματοφύλακες και στρατιωτικοί) και τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά ο Λιβανέζος συνταγματάρχης Σαμίρ Σεχαντέχ, που συμμετείχε στις έρευνες για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών, Αχμέτ Φατφάτ, δήλωσε ότι ενδεχομένως στόχος των βομβιστών να ήταν «η ανάπτυξη των λιβανέζικων δυνάμεων» στο νότο...

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη διεθνιστική εκδήλωση

Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Νεολαίοι με πικέτες της ΠΣΟ σε πρόσφατη αντιιμπεριαλιστικήπορεία στην Αθήνα
Νεολαίοι με πικέτες της ΠΣΟ σε πρόσφατη αντιιμπεριαλιστικήπορεία στην Αθήνα
Την επόμενη Κυριακή θα γίνει η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για το Λίβανο και την Παλαιστίνη, όπως και η ανοιχτή διεθνιστική εκδήλωση που οργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με στόχο την ενίσχυση της συντονισμένης δράσης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους από κάθε γωνιά του κόσμου. Η Συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν»), ενώ μετά τη λήξη των εργασιών θα ακολουθήσει η εκδήλωση αλληλεγγύης, στις 7.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί όπου η ΠΣΟ καλεί κάθε εργάτη και εργάτρια, κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας να δώσουν αποφασιστικό και μαζικό «παρών». Να διαδηλώσουν μ' αυτό τον τρόπο την ανάγκη να δυναμώσουν οι εργατικοί αγώνες σε ταξική κατεύθυνση, βάζοντας εμπόδια στον ιμπεριαλισμό.

Μέχρι σήμερα, στη Συνδιάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή συνδικάτα από Πορτογαλία, Γαλλία, Τουρκία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία και άλλες χώρες. Επίσης θα πάρουν μέρος η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, οι δύο Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών από το Λίβανο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ιράν, η Γενική Συνομοσπονδία του Κουβέιτ.

«Αν για τους ιμπεριαλιστές ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής (που ασκούν σε καθημερινό επίπεδο) με άλλα μέσα, για τους λαούς η αντίσταση, η ανυπακοή και η αλληλεγγύη είναι τα μόνα όπλα, όχι μόνο για να αντιπαλέψουν τις εις βάρος τους πολιτικές, αλλά και για να ανοίξουν και το δρόμο για την οριστική παύση της εκμετάλλευσής τους» σημειώνει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Εξηγώντας πώς το ΠΑΜΕ συνεχίζει μέσα από τις γραμμές της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας να παίζει τον πρωτοπόρο ρόλο που διαδραμάτισε και το προηγούμενο διάστημα για τη «δημιουργία στη χώρα μας ενός πλατιού μετώπου διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αγώνα του λιβανέζικου λαού» (διοργανώνοντας συλλαλητήρια, συγκεντρώνοντας οικονομική ή φαρμακευτική βοήθεια κλπ.).

Ενώ, επισημαίνοντας τη σημασία της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η πρωτοβουλία αυτή, που στόχο έχει την ακόμα παραπέρα ενίσχυση των δεσμών και της αλληλεγγύης των εργαζομένων, θα πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε πρωτοπόρου εργαζόμενου, κάθε σωματείου, κουβεντιάζοντας το θέμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την ανάγκη της αντίστασης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, αλλά και συμμετέχοντας στη διεθνιστική εκδήλωση που θα ακολουθήσει το βράδυ της Κυριακής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ