ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
«Μας κλέψανε την τράπεζα»

γιατί, δική μας ήτανε;

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Τι τρόμος κι αυτός για μια ληστεία, κάπου σ' ένα υποκατάστημα μιας τράπεζας σ' ένα χωριό...

Μια απλή «εξόφληση» έκαναν τα παιδιά. Τι να ήταν τα «παιδιά»; Ισως «αγρότες». Σαν κι αυτούς που πριν από λίγες μέρες τους κατάσχεσαν τη φυτεία στο Μυλοπόταμο. Κι ως γνωστόν, ο «αγρότης» είναι από τα πριν χρεωμένος στην τράπεζα για τη «σοδειά» που θα βγάλει... Τώρα η «σοδειά» καταστράφηκε πριν ακόμα πουληθεί. Ε, έκαναν μια προείσπραξη τα «παιδιά» για να αντεπεξέλθουν στο χρέος. Ελεύθερη οικονομία δεν έχουμε;

Ε, έκαναν κι αυτοί κάτι για να λύσουν το πρόβλημά τους. Ενώ οι άλλοι που δηλώνουν διαρκώς κοψοχέρηδες, προβλέπουν διαρκώς ότι τα πράγματα θα πάνε στο χειρότερο και ξανά μανά σπεύδουν να δηλώσουν σφάξε με αγά μου να αγιάσω.

Ασε που δε λένε να εκσυγχρονιστούν λιγάκι. Διδαχτείτε κύριοι. Δείτε με πόση ευλυγισία αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι αριστεροί τον κεντροαριστερό στρατό κατοχής στο Λίβανο. Δείτε με πόση άνεση ο σύγχρονος αριστερός στη διπλανή Ιταλία ανακοινώνει ότι δεν έχει πρόβλημα που θα τα πουλήσει όλα, εφόσον αυτό θα γίνει με καθαρό τρόπο.

Και εν πάση περιπτώσει, μάθετε να κρατάτε τα προσχήματα. Δείτε με πόσο έκδηλη οικολογική ανησυχία αντιμετωπίζεται ο νέος αγωγός πετρελαίου απ' αυτούς που ντρέπονται να πουν ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται η σχέση με το μεγάλο σύμμαχο. Ως και ότι οι «πορτοκαλί» επαναστάσεις έγιναν για το πετρέλαιο ανακάλυψαν. Οι ίδιοι που χτες μας έλεγαν πως ήταν μάχη για τη δημοκρατία!

Καλά πάμε! Η χώρα προοδεύει! Το γράφει και ο τύπος του πρωινού κυβερνητικού καφέ: Σε λίγο θα λυθεί, λέει και το πρόβλημα της «διεθνούς χρήσης» του Αιγαίου. Ξέρεις, αυτό που χτες ονομαζόταν «συνδιαχείριση»...

Εσύ τι θα κερδίσεις; Ο,τι και χτες...

Εχεις διαφορετική γνώμη; Ως κατ' επανάληψη κοψοχέρης μόνο με πράξεις πείθεις πια...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΡΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»: «Η κατάληξη αγωγού στην Αλεξανδρούπολη ακυρώνει όποια σχέδια είχε η Αγκυρα να εγείρει στο μέλλον μειονοτικό Θράκης, έστω και ως αντιστάθμισμα για την πίεση που δέχεται από την ΕΕ στο κεφάλαιο των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η περιοχή της Θράκης θωρακίζεται αμυντικά για πάντα, καθώς εκεί θα διασταυρώνονται ρωσικά, ελληνικά, ευρωπαϊκά, βουλγαρικά και άλλα συμφέροντα (...) η διεθνής χρήση του Αιγαίου που θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που θα βρούμε μπροστά μας θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων και στην επίλυση ζητημάτων που βρίσκονται στο ράφι επί δεκαετίες» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «Οι συστάσεις υπέρ των αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων τα οποία εξυπηρετούνται με τον αγωγό μέσω Τουρκίας - Μπακού Τσεϊχάν - θα συνεχιστούν καθώς ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη ενός σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των υπερδυνάμεων που ελέγχουν τις πηγές και τους δρόμους της ενέργειας» (το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΟΙ «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ: «Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους αντιδρούν. Νιώθουν να θίγονται τα συμφέροντά τους (...) αλλού, γι' αυτούς τους αγωγούς προκάλεσαν "πορτοκαλί" επαναστάσεις, πολέμους, αναταραχές. Τι μας περιμένει άραγε;» (το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΙ ΟΙ ...ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: «Είναι όμως και μια συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και κινδύνους, με πρώτο το ενδεχόμενο οικολογικής ρύπανσης του Αιγαίου, που θα έχει τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και την εθνική μας οικονομία (...) ο δεύτερος κίνδυνος είναι πολιτικός. Οι ΗΠΑ για πολλούς και αυτονόητους λόγους δε χαίρονται (...) έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να βαδίζει στο εξής σε τεντωμένο σχοινί για να κρατήσει τις ισορροπίες με την κ. Ράις» (ο Γ. Πολίτης στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ενεργειακή συμφωνία - κλειδί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΓΩΓΟΣ ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας

Ο ΛΟΓΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τον αγωγό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιστορική συμφωνία με τη Ρωσία

Η ΑΥΓΗ: Δέσμευση για τον αγωγό αλλά το παζάρι συνεχίζεται

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελάτε με τη Ρωσία!

ΕΘΝΟΣ: ΤΥΦΩΝΑΣ Πούτιν στην Ευρώπη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΓΚΑΖΩΝΕΙ ο Πούτιν μέσω Ελλάδας

ΤΑ ΝΕΑ: Συμφωνία - μαμούθ με ρίσκο για το Αιγαίο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΓΩΓΟΣ... μηνυμάτων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ξεπούλημα με «αριστερή» διαφάνεια

«Μαζικές αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση (...) πρώτος υποψήφιος είναι τα ιταλικά ταχυδρομεία (...) παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την αποκρατικοποίηση εταιρίας κατασκευής πλοίων, αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (...) σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό η κυβέρνησή του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις και θα συνεργαστεί με εταιρίες διαχείρισης ακινήτων, προκειμένου οι πωλήσεις να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Στρατός κατοχής επίσης με «αριστερό» προφίλ

«Προβλέψεις της απόφασης, έστω και με πολλές δόλιες ασάφειες, και σύνθεση στρατιωτικής δύναμης δε δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ιμπεριαλιστικά στρατεύματα κατοχής κατά κανέναν τρόπο (...) αυτά και άλλα δεν μπορεί να τα θέσει η αριστερά με γραμμή που υποστηρίζει ότι έχουμε εκεί στρατεύματα κατοχής. Που, εν τέλει, δε βλέπει ότι κάπου νικήσαμε» (ο Παύλος Κλαυδιανός στην ΑΥΓΗ).

Οχι άλλοι «κοψοχέρηδες»...

«Οι εφτά στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Οι οχτώ στους 10 πιστεύουν ότι το οικογενειακό εισόδημα ή θα χειροτερέψει ή θα μείνει το ίδιο» (από το γκάλοπ της GPO/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Μια απλή είσπραξη ήτανε...

«Η κινηματογραφικού τύπου ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας στην Κρήτη, με μπουλντόζες κι αποκλεισμούς δρόμων, αποδεικνύει ότι η εγκληματικότητα στη χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση. Αποκτά οργάνωση και πρωτόγνωρες για την Ελλάδα δυνατότητες, τέτοιες που φέρνει τις διωκτικές αρχές ενώπιον νέων καθηκόντων» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ