ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καμιά ανοχή στο παζάρι της ανεργίας

Ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους από τις ταξικές δυνάμεις του εργοστασίου

Τα σχέδια κυβέρνησης - ΒΦΛ χτυπάνε εξίσου τους παλιούς και νέους εργαζόμενους και οδηγούν στο λουκέτο τους εργοστασίου
Τα σχέδια κυβέρνησης - ΒΦΛ χτυπάνε εξίσου τους παλιούς και νέους εργαζόμενους και οδηγούν στο λουκέτο τους εργοστασίου
Σε συνέχιση του αγώνα με μοναδικό αίτημα την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας, καλεί η παράταξη «Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Εργοστασίου» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Με ανακοίνωσή της δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο που πρέπει να επιλέξουν για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία. Και αυτός ο δρόμος έρχεται σε σύγκρουση με το σχέδιο λειτουργίας που προτείνουν ΒΦΛ και κυβέρνηση, αλλά και με τους διαλόγους των υποχωρήσεων που πραγματοποιεί η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, ευθυγραμμισμένη με τις συμβιβασμένες ηγεσίες του ΕΚΘ, της Ομοσπονδίας του κλάδου και της ΓΣΕΕ.

Αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα και την πάλη για τη λειτουργία του εργοστασίου στην προοπτική του Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας που και τις θέσεις εργασίας θα εξασφαλίσει και φθηνό και καλής ποιότητας λίπασμα για τους αγρότες. Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα να κάνουν το πρώτο βήμα σήμερα, και να βρεθούν στη σημερινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλάι της μικρομεσαίας αγροτιάς που παλεύει ενάντια στην πολιτική που την ξεκληρίζει και κλείνει τα εργοστάσια.

Το σχέδιο που κατέθεσε η ΒΦΛ, για λειτουργία του εργοστασίου Θεσσαλονίκης με έως 120 άτομα, αποκαλύπτει πως δε δεσμεύεται για τη λειτουργία έστω και αυτών των μονάδων που αναφέρει. Διότι, από τη μία αφήνει ελεύθερο τον αριθμό των αποχωρήσεων και από την άλλη βάζει ως προϋπόθεση συνέχισης της λειτουργίας την παραμονή του κατάλληλου προσωπικού. Δηλαδή, αν πέσει ο αριθμός των εργαζομένων κάτω από τους 120 και αν φύγουν οι αναγκαίοι εργαζόμενοι, το εργοστάσιο θα κλείσει. Τεράστια είναι η ευθύνη της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Σωματείου που σε συνεργασία με την κυβέρνηση συμφώνησε με τα «μέτρα προστασίας» χωρίς κανένα όριο στις απολύσεις, αν και για να ρίξει στάχτη στα μάτια, μιλούσε για αποχώρηση μόνο 95 εργαζομένων.

Σχετικά με τα «μέτρα προστασίας» που υπόσχεται η κυβέρνηση, καλεί τους εργαζόμενους να είναι «κουμπωμένοι» καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχει αρνητική εμπειρία από ανάλογες εξαγγελίες. Ενώ σημειώνει ότι «οι νέοι εργαζόμενοι καταδικάζονται στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης με 18μηνη εργασία που θα αγωνιούν αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους μετά την υποχρεωτική 4μηνή διακοπή. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους νέους εργαζόμενους. Ανασφάλεια, φτώχεια, περιθώριο».

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Στόχος το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών

Αντιδράσεις από τους συνταξιούχους και το ταξικό αναπηρικό κίνημα

Εντονες αντιδράσεις σε συνταξιουχικές οργανώσεις και στο ταξικό αναπηρικό κίνημα προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει από επανάκριση 132.000 δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αντικειμενική κρίση των ανάπηρων συνταξιούχων. «Η ΝΔ ως κυβέρνηση το 1990-1992 με νόμο αύξησε τα ποσοστά αναπηρίας και για πλήρη σύνταξη από 67% που ίσχυε τα αύξησε στα 80% και έγινε πραγματική σφαγή», επισημαίνει η Ομοσπονδία. «Ποια εγγύηση υπάρχει ότι δε θα πέσει άγριο μαχαίρι και κοντά στα ξερά θα καούν και τα χλωρά;», αναρωτιέται.

Την απόφαση της κυβέρνησης καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΚ ΑμεΑ), υπογραμμίζοντας ότι στόχο έχει τη μείωση συνολικά των κοινωνικών δαπανών, άρα και των δαπανών για συντάξεις. «Είναι κοινό μυστικό ότι οι ανάπηροι - μαϊμού είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων του δικομματισμού, πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τους για εξασφάλιση ψήφων και γενικότερα για χειραγώγηση συνειδήσεων. Οπως επίσης είναι γνωστό ότι οι συντάξεις αναπηρίας είναι ψίχουλα. Με πρόσχημα το δήθεν επανέλεγχο θα αναπαραχθούν και θα δημιουργηθούν νέες εξαρτήσεις και προβλήματα», σημειώνει.

Παράλληλα, καταγγέλλει την υποκριτική και δημαγωγική στάση του ΠΑΣΟΚ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), υπογραμμίζοντας ότι και αυτοί είναι συμπαίκτες στο άθλιο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων, αναπήρων και συνταξιούχων. Αλλωστε, και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε επανεξέταση των δικαιούχων, ενώ χτες η υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, πέρα απ' τις όποιες δημαγωγίες, δήλωσε: «Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του ελέγχου».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ολομέτωπη επίθεση των τραπεζιτών και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων στόχο έχει τη συνεχιζόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους, τονίζει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση τη μέρα που θα γίνει η τρίτη συνάντηση ΟΤΟΕ - τραπεζιτών για τις διαπραγματεύσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα συνεδριάζει τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, στις 4.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΤΕ (Αμερικής 10, 3ος όροφος) για τον προγραμματισμό της παραπέρα δράσης.

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Απλήρωτοι από τον Απρίλη, λόγω των γνωστών και απαράδεκτων διγνωμιών μεταξύ Δικαιοσύνης και Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αξιοποιούνται ως άλλοθι με σκοπό την παραπέρα ομηρία των συμβασιούχων, παραμένουν 11 συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και έξι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο Αρκαδίου στο Νομό Ρεθύμνου. Δύο από τους έντεκα συμβασιούχους προχώρησαν και σε απεργία πείνας έξω από το Δημαρχείο. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ τονίζει ότι για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται πολιτική βούληση, που «δεν υπάρχει ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ούτε από την προηγούμενη, που θέλουν να κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ: Οι 400 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας όχι μόνο παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας, αλλά βαφτίζονται «εργολάβοι» και υπάγονται στο ΤΕΒΕ με σοβαρές επιπτώσεις και στο πενιχρό τους εισόδημα και στις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, ύστερα από Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, που ζήτησε την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Απαντώντας, ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Θ. Νάκος είπε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται με σύμβαση έργου και ως εκ τούτου πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και δεν προβλέπεται η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ.

ΟΤΕ: Συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της 24ωρης περιφερειακής απεργίας. Κλειστά παρέμειναν και τα καταστήματα του ΟΤΕ στη Λάρισα.

Και άλλος νεκρός εργάτης

Τη ζωή του έχασε χτες ένας ακόμα εργάτης, αυτή τη φορά στην Πάτρα, ανεβάζοντας στους 86 τον αριθμό των σκοτωμένων στα εργοδοτικά εγκλήματα για το 2006, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ». Ενας άλλος εργάτης, επίσης σε γιαπί της Πάτρας, τραυματίστηκε σοβαρά, ύστερα από πτώση. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, ο 45χρονος οικοδόμος Παναγόπουλος Γιάννης έχασε τη ζωή του όταν ο γερανός που δούλευε ήρθε σε επαφή με καλώδια υψηλής τάσης, που απείχαν μόλις ένα μέτρο από την οικοδομή. Λίγη ώρα αργότερα, σε ένα άλλο γιαπί της Πάτρας ένας 25χρονος οικονομικός μετανάστης έπεφτε στο κενό με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή των χώρων δουλιάς σε παγίδες θανάτου και καλεί τους οικοδόμους «να απαντήσουμε μαζί με το Συνδικάτο στην επίθεση που μας κάνει το κατασκευαστικό κεφάλαιο με τις πλάτες της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους της στην περιοχή, τον κ. Περιφερειάρχη, που με την ανοχή του συνεχίζουν να καταστρατηγούνται οι νόμοι που οι ίδιοι οι κυβερνώντες έχουν νομοθετήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ