ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αρχισαν τα όργανα των παράνομων ακινητοποιήσεων

Κατάφωρη παραβίαση της 10μηνης απασχόλησης των ναυτεργατών

Ο εφοπλιστής Μανούσης άνοιξε το «χορό» των παράνομων ακινητοποιήσεων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων επειδή έληξε η θερινή κερδοφόρα περίοδος. Χτες ακινητοποίησε αναίτια το πλοίο «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ», το οποίο είναι και επιδοτούμενο, απολύοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των 60 ναυτεργατών που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Η ακινητοποίηση των ακτοπλοϊκών πλοίων από τους εφοπλιστές με το «έτσι θέλω» και οι απολύσεις κατά παράβαση της νομοθεσίας, που προβλέπει 10μηνη απασχόληση, έρχεται να διαδεχτεί την Οδύσσεια που έζησαν οι ναυτεργάτες, οι νησιώτες, συνολικά το επιβατικό κοινό τη θερινή περίοδο με τις πολύωρες καθυστερήσεις και τις απανωτές βλάβες των καραβιών.

Η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» μόλις έγινε γνωστό το γεγονός απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά και έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τα πολιτικά κόμματα και αλλού, στην οποία τονίζεται ότι ο υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης «καθοδηγεί τις υπηρεσίες του να υπηρετούν τα σχέδια των εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει την ακινητοποίηση των πλοίων στη χειμερινή περίοδο». «Σήμερα - επισημαίνεται - υλοποιείται η απόφασή τους, προσχηματικά να δένουν τα πλοία, να απολύουν τους ναυτεργάτες, να μην τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, να τους τρομοκρατούν με το επαίσχυντο φακέλωμα και την απειλή ότι δε θα ξαναβρούν δουλιά και επιβάλλουν στην πλειοψηφία του πληρώματος του πλοίου "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ" απολύσεις "αμοιβαία συναινέσει" και αναγράφουν στο ημερολόγιο λόγω "διακοπής πλόων"».

Καταγγέλλει ότι οι εφοπλιστές «αναίτια, απρόκλητα και εκβιαστικά προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις των ναυτεργατών, κλείνουν το ναυτολόγιο, δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤ». Η σιωπή όλων των εμπλεκόμενων φορέων - τονίζεται - σε αυτή την κατάσταση «είναι συνενοχή».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αρμενίζουν παρά τις οφειλές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία «Hellenic Seaways», που δρομολογεί τα πλοία της, ενώ χρωστάει στο ΝΑΤ πάνω από 3 εκατ. ευρώ

Αποθρασυμένοι οι εφοπλιστές αρνούνται να καταβάλουν στο ΝΑΤ χρήματα που έχουν ήδη εισπράξει από τα εισιτήρια - φωτιά. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουν να δρομολογούν τα πλοία!

Eurokinissi

Αποθρασυμένοι οι εφοπλιστές αρνούνται να καταβάλουν στο ΝΑΤ χρήματα που έχουν ήδη εισπράξει από τα εισιτήρια - φωτιά. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουν να δρομολογούν τα πλοία!
Πλήρως ανεξέλεγκτοι και «απελευθερωμένοι» οι ακτοπλόοι εφοπλιστές συνεχίζουν να λεηλατούν το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), ενώ την ίδια ώρα από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και τα υπερπρονόμια που τους εξασφαλίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζουν να συσσωρεύουν ανυπολόγιστα κέρδη. Εφτά πλοία της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Hellenic Seaways» (πρώην HFD και πλοιοκτήτρια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ») ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή κανονικά, παρά το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Ταμείο μέχρι το 2005 ήταν 3.073.131,5 ευρώ (1.047.015.902 δραχμές)!

Πρόκειται για τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΙΣ», «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ», «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ», «ΕΞΠΡΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ», «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», «ΕΞΠΡΕΣ ΧΑΡΟΥΛΑ» και «FLYING CAT 3», στα οποία το ΝΑΤ, παρά τις βεβαιωμένες και από τη ΔΟΥ οφειλές τους, εκδίδει συνεχώς και κατά πλειοψηφία «πιστοποιητικό μη οφειλής», προκειμένου να ανανεώνεται στα πλοία η ελευθεροπλοΐα!

Η παρανομία γίνεται μεγαλύτερη, αν προστεθεί ότι τα χρέη αυτά αφορούν το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών Οχημάτων (ΚΑΕΟ). Δηλαδή, πρόκειται για χρήματα, που, ενώ έχουν εισπραχτεί από την εταιρεία μέσω των εισιτηρίων, αντί να τα αποδώσει στο ΝΑΤ, τα έχει παρακρατήσει. Να σημειωθεί ότι και η ΝΕΛ στο ίδιο Κεφάλαιο οφείλει 11.759.678,11 ευρώ! Και αυτά, όταν οι ναυτεργάτες των πλοίων αυτών, όπως και όλης της ακτοπλοΐας, παραμένουν από την κυβέρνηση για 8ο μήνα υπό το κατάπτυστο καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης, επειδή υπερασπίστηκαν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η ελευθεροπλοΐα των πλοίων αυτών λήγει στις 24 Σεπτέμβρη και η διοίκηση του Ταμείου εντός των ημερών θα κληθεί να αποφασίσει, αν θα την ανανεώσει ή όχι. Ομως, το θέμα δε σταματάει εδώ. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές έστειλαν έγγραφο στο ΝΑΤ, απαιτώντας να μη συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια τα τέλη υπέρ τρίτων, όπως είναι το ΚΑΕΟ, που σημαίνει επιπλέον χτύπημα για το ΝΑΤ.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ομηροι για όλες τις δουλιές

Στον αέρα οι συμβάσεις τους. Κινητοποίηση σήμερα το πρωί στην Αθήνα

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι σχολικοί φύλακες, στις 10 το πρωί, απαιτώντας την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων τους. Οι σχολικοί φύλακες που φθάνουν περίπου τους 2.500 σε όλη την Ελλάδα και ενώ η μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου έχει εγκριθεί από το ΑΣΕΠ εδώ και μήνες, δεν έχει υλοποιηθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα, από τις 15 Σεπτέμβρη εφαρμόζεται η διάταξη που απαγορεύει τις προσλήψεις λόγω εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι το Γενάρη του 2007. Το αποτέλεσμα είναι οι σχολικοί φύλακες να συνεχίζουν να δουλεύουν με τις προηγούμενες άθλιες εργασιακές σχέσεις, χωρίς καν να θεωρούνται εργαζόμενοι. Υποτίθεται ότι συμμετέχουν σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με χαμηλές παγωμένες αμοιβές, χωρίς ασφάλιση για σύνταξη, επιδόματα, άδειες και άλλα. Ακόμα χειρότερο είναι ότι οι συμβάσεις τους λήγουν τον Οκτώβρη, με κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι, έστω και για λίγους μήνες.

Παρατράγουδα, ωστόσο, έχουν σημειωθεί και στους λιγοστούς σχολικούς φύλακες που έχουν «τακτοποιηθεί». Δημοτικές αρχές τούς αναγκάζουν να απασχολούνται σε άλλου είδους καθήκοντα -όπως περιπολίες μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία (!), παρκαδόροι και άλλα - ή τους αλλάζουν το ωράριο εργασίας. Οι σχολικοί φύλακες απαιτούν να μην ισχύσει γι' αυτούς η απαγορευτική διάταξη περί προσλήψεων και να μην καταπατάται το ωράριο και το καθηκοντολόγιό τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Απορρίφθηκε λόγω πτυχίου από την Πολωνία

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είναι ικανή για τη θέση της προϊσταμένης

Ατελείωτες - και κατά κανόνα σκόπιμες, παρά την προσπάθεια να αποδοθούν μόνο στη γραφειοκρατία - είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που προέρχονται ή εργάστηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ακόμα και σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση και αναγνώριση στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Ευτυχίας Αγά, η οποία έχει πτυχίο μαιευτικής από την Πολωνία και δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια σε παιδικούς σταθμούς -αρχικά κρατικούς και μετέπειτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εργαζόμενη έκανε πρόσφατα αίτηση στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, για να καταλάβει τη θέση της προϊσταμένης σε έναν από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Περιστερίου. Η πλειοψηφία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου έκρινε ότι δεν είναι ικανή γι' αυτή τη θέση γιατί, μεταξύ άλλων, «έχει λίγα επιμορφωτικά προγράμματα» -όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση - αλλά και επειδή «ο τίτλος σπουδών της Αγά είναι Μαιευτικής Πολωνίας».

Πρόκειται για έναν απαξιωτικό χαρακτηρισμό που δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο και επιπλέον δεν έχει καμιά υπόσταση, καθώς το πτυχίο της είναι αναγνωρισμένο. Ωστόσο, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θεώρησε ότι τα πτυχία από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δεν είναι ισότιμα με τα άλλα. Τέλος, ψευδώς αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, καθώς πιο κάτω σημειώνεται το εξής οξύμωρο: Το μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Π. Κυριακοπούλου συμφώνησε με το σύνολο της εισήγησης, αλλά εκφράζει τη διαφωνία της για τη μη επιλογή της Αγά Ευτυχίας!

Ο «Ρ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, Μανώλη Γιωνά, ο οποίος δήλωσε ότι γνώριζε τη χρήση του συγκεκριμένου κριτηρίου και ζήτησε ...επίσημο έγγραφο αίτημα για περισσότερες απαντήσεις.

ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Σήμερα η τρίτη συνάντηση

Σήμερα θα γίνει η τρίτη συνάντηση μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2006. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί σε αίθουσα του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας (Ομήρου 30). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από χώρο της συνάντησης.

Εργάτης της ΔΕΗ ο 87ος νεκρός

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές, ανεβάζοντας τους νεκρούς εργάτες στους 87 από τις αρχές του 2006, σύμφωνα μόνο με στοιχεία του «Ρ». Συγκεκριμένα, ο 45χρονος τεχνίτης της ΔΕΗ, Δημήτρης Χαριστός, ξεψύχησε ενώ εκτελούσε εργασίες σε κολόνα της ΔΕΗ στην Αρναία Χαλκιδικής. Αν και ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του θανάτου του, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ηλεκτροπληξία. Σύμφωνα με συναδέλφους του, και αυτό το «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα της τεράστιας έλλειψης τεχνικού και άλλου προσωπικού, το οποίο επιφέρει εντατικοποίηση της εργασίας και καταπόνηση των εργαζομένων, πάντα στο όνομα των κερδών της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ