ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αμήχανο και με «παράπονα»

Την αφίσα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο Βασίλης Σπεράντζας
Την αφίσα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο Βασίλης Σπεράντζας
Αμηχανία χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκδοτών μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, που προσπαθεί να πορευτεί με δεδομένη την τραγικά χαμηλή αναγνωσιμότητα και την κρατική αδιαφορία, που «στρώνει» και το δρόμο της συγκεντροποίησης του μεγάλου εκδοτικού κεφαλαίου με βλαβερές επιπτώσεις στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και στο πνευματικό επίπεδο του λαού.

Αυτή η αμηχανία φάνηκε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελλήνων Εκδοτών (ΣΕΚΒ) για το φετινό, 35ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά στον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου (15/9-1/10) και αφιερώνεται στον Οδυσσέα Ελύτη, για τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Το Φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί στις 16/9 (8 μ.μ.) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια.

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκαν γιατί ρίχνουν περισσότερο το βάρος στην εμπορικότητα, η απάντηση περιέγραψε τις μεγάλες και γνωστές πιέσεις που ασκούνται στο βιβλίο, τόσο με την εξορία του από τα ΜΜΕ, όσο και με την έλλειψη κοινού. Εννοήθηκε δηλαδή, ότι ορισμένες επιλογές προέρχονται εξ ανάγκης. Κι όμως, ενώ θα περίμενε κανείς ότι αυτός ΣΕΚΒ θα περιλάμβανε στο πρόγραμμα της έκθεσης αυτά τα σημαντικά ζητήματα, επέλεξε την πεπατημένη. Ετσι, έδωσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να κλειστεί το Ηρώδειο (30/9), για συναυλία υπέρ φορέα «κοινωνικής ευαισθησίας» του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, η γενική γραμματέας του ΣΕΚΒ, Εφη Βασιλάκου, είπε, ότι ενώ ζήτησαν από το Ελληνικό Φεστιβάλ έκπτωση για τη χρήση του μνημείου, οι υπεύθυνοι τους πρότειναν... το Λυκαβηττό, «που είναι φθηνότερος». Πρόσθεσε ότι έχει «παράπονο» και από το ΥΠΠΟ, από το οποίο «δεν είχαμε καμία βοήθεια», έστω κι αν το Φεστιβάλ γίνεται υπό την αιγίδα του. Οσο για το ποιος θα είναι μελλοντικά ο χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ, η Ε. Βασιλάκου απάντησε πως όταν ολοκληρωθεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης «δε θα έχουμε χώρο στην Αεροπαγίτου... Αλλά και πού να πάμε;».

Ακόμη όμως κι αν δεν περιλαμβάνει τίποτε μαχητικό και διεκδικητικό, το Φεστιβάλ συγκεντρώνει εκατοντάδες εκδότες, με χιλιάδες τίτλους και από αυτή την άποψη παραμένει ενδιαφέρον. Στον Ελύτη είναι αφιερωμένη και η ημερίδα με θέμα «Ο Οδυσσέας Ελύτης και η ευρωπαϊκή διάσταση της ποιητικής του» (σ.σ. ελπίζουμε να μην «προκύψει» ο ποιητής ως «προφήτης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης) στις 20/9, 7 μ.μ., στο κτίριο Βάιλερ στου Μακρυγιάννη (μιλούν: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Χρήστος Γιανναράς, Ντέιβιντ Κόνολι), καθώς και η εκδήλωση με θέμα «Ο Ελύτης μέσα από τα μάτια ποιητών και ζωγράφων» (25/9, 7 μ.μ. Μακρυγιάννη, μιλούν: Αθηνά Σχινά, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Κοντός, Δημήτρης Μυταράς, Σωτήρης Σάρογκας, Αλέκος Φασιανός). Στις 29/9, 7 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» με αρχειακό υλικό.

Στη μνήμη της Κάλλας

Στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας είναι αφιερωμένη η μουσική βραδιά, που διοργανώνει όπως κάθε χρόνο το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ», στο Ηρώδειο, στις 16 Σεπτέμβρη, ανήμερα της επετείου του θανάτου της (φέτος συμπληρώνονται 29 χρόνια).

Ο σπουδαίος σολίστ του πιάνου Μιχαήλ Πλέτνιεφ θα δώσει ρεσιτάλ με έργα Μότσαρτ και Σούμαν, καθώς η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη και στον παγκόσμιο εορτασμό των 250 χρόνων από το θάνατο του Μότσαρτ, αλλά και των 150 χρόνων από εκείνον του Σούμαν. Βραβευμένος σολίστας, μαέστρος και συνθέτης ο Ρώσος καλλιτέχνης έχει κατακτήσει τη θέση του μεταξύ των σπουδαιότερων πιανιστών του κόσμου. Εχει εμφανιστεί ως σολίστας με σημαντικούς μαέστρους (Κλαούντιο Αμπάντο, Ζούμπιν Μέτα, Βαλερί Γκέργκιεφ, Μπέρναρντ Χάιτινγκ κ.ά.) όπως και με τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου. Εχει δημιουργήσει την Εθνική Ρωσική Ορχήστρα (1990) και παράλληλα εμφανίζεται και ως προσκεκλημένος μαέστρος με μεγάλες ορχήστρες. Οι ηχογραφήσεις και οι ζωντανές ερμηνείες του ως πιανίστας αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό ερμηνευτή με τεράστιο ρεπερτόριο. Οι μεταγραφές για πιάνο των έργων του Τσαϊκόφσκι «Καρυοθραύστης», «η Ωραία Κοιμωμένη», «Δεύτερο Κοντσέρτο για Πιάνο» και «Εποχές» συμπεριλαμβάνονται στο ανθολόγιο του 1998 «Οι μεγάλοι Πιανίστες του 20ού Αιώνα» («Philips Classics»). Το 1996 το άλμπουμ του με τις Σονάτες του Σκαρλάτι πήρε το βραβείο Γκράμοφον. Εχει τιμηθεί με το Γκράμι 2004 για τη μεταγραφή για δύο πιάνα της «Σταχτοπούτας» του Προκόφιεφ, που ερμηνεύει με την Μάρθα Αργκερίχ.

«Πανόραμα» ανεξάρτητων ταινιών

Το «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο» (www.independent.gr) παραμένει ένα πανόραμα κινηματογράφου, φιλοδοξώντας να παρουσιάζει ένα μωσαϊκό «εικόνων» που ευνοούν την πολυσυνθετότητα και τη διαφορετικότητα. Ετσι, το 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο θα γίνει (23-30/9) στον «Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ» (www.inteal.gr) στην Πάτρα, επιδιώκοντας να εδραιωθεί σαν Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας.

Η Οργανωτική Επιτροπή λέει ότι «έχει να κάνει με ένα κοινό που έχει αηδιάσει από τη φθηνή μαζική υποκουλτούρα και διψάει για ποιοτικό πολιτισμό και κινηματογράφο. Πιστεύοντας πως μια τέτοια "κινηματογραφική γιορτή" που είναι πρωτοπόρα για τη χώρα μας, πρέπει να είναι αντάξια και σε διεθνές επίπεδο, μιας και ο θεσμός των ανεξάρτητων εναλλακτικών φεστιβάλ κατακτά όλο και περισσότερο κοινό».

Στη φετινή διοργάνωση 208 νέοι δημιουργοί από 56 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους, πρωτόλεια ή μη. Το «Πανόραμα» παραμένει ένας θεσμός ανεξάρτητου κινηματογράφου χωρίς προκριματική επιτροπή και μικροσυντεχνιακούς ανταγωνισμούς, σεβόμενος την κουλτούρα και τις άξιες κάθε λαού και κάθε δημιουργού, ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η Τέχνη.

Αλίμονο στη μουσική...

Δεν είναι καινούριο ότι η μουσική βιομηχανία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βιομηχανίες. Ούτε ότι σε αυτό το λαμπρό πεδίο δόξης για την κερδοφορία του κεφαλαίου, δίνουν και παίρνουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κερδοφορίας του κεφαλαίου αποτελεί η αναρρίχηση της πολιτιστικής βιομηχανίας στη 2η θέση εξαγωγών στη Μ. Βρετανία μετά από τις εξαγωγές του χάλυβα. Τελευταία είδηση η εξαγορά της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας BMG από τη «Vivendi SA», ιδιοκτήτρια της «Universal Music Group». Η τελευταία, με αυτή την εξαγορά, ενδυναμώνοντας τα μερίδια αγοράς της στο 23%-28%, ανεβαίνει πλέον στο βάθρο του μεγαλύτερου μουσικού παραγωγού του πλανήτη. Με την απόκτηση της BMG η «Universal» θα προσπεράσει την «EMI Group Plc» στη λίστα των μουσικών τραστ, καθώς το μερίδιο αγοράς της EMI εκτιμάται στο 17%-22%. Δηλαδή, οι δύο κολοσσοί «Universal» και EMI θα κατέχουν, πλέον, μέχρι και το 50% της παγκόσμιας αγοράς. Αλίμονο στη μουσική δημιουργία...

Τιμή στους μεταλλωρύχους

Η Κοινότητα Αγ. Κωνσταντίνου Καμάριζας του Λαυρίου, με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της, με μακρόχρονες προσπάθειες και δικές της δυνάμεις ανέγειρε το «Αγαλμα του Μεταλλωρύχου», καθώς και το βασικό κτίριό του, Ορυκτολογικό - Μεταλλευτικό Μουσείο, σαν συνέχεια του Ορυκτολογικού - Μεταλλευτικού Μουσείου Καμάριζας - Λαυρεωτικής, το οποίο δημιούργησαν το 1975, με πρωτοβουλία τους, οι μεταλλωρύχοι κάτοικοι της περιοχής. Την προσπάθεια της Κοινότητας να προβληθεί η ιστορία των μεταλλείων της περιοχής στήριξε πολύπλευρα ο κάτοικος της περιοχής (δρ. Ιστορίας) Γιώργος Ν. Δερμάτης, με τη συγγραφή του βιβλίου «Ως εφάνη τα μέταλλα τα εν Μαρωνεία - Τα μεταλλεία της Καμάριζας στο Λαύριο» (το εξέδωσε η Κοινότητα). Επίσης συνεργάστηκε με τον γλύπτη, συνέταξε τις επιγραφές του αγάλματος που αφορούν στο μόχθο, τις θυσίες των μεταλλωρύχων και τους ηρωικούς νεκρούς τους κατά την απεργία του 1896, τεκμηρίωσε τα εκθέματα του μουσείου (ορυκτά, αντικείμενα, εργαλεία, τα σωζόμενα μηχανήματα εντός κτιρίου, φωτογραφίες και κείμενα) και επιμελήθηκε όλο το μουσείο. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος (έργο του γλύπτη Κώστα Γεωργίου) και τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν στις 24/9, στις 7μμ. Να σημειωθεί ότι η Κοινότητα, ενόψει των εγκαινίων, κυκλοφόρησε και μια σύντομη έκδοση για το άγαλμα και το μουσείο, εικονογραφημένη με έγχρωμες φωτογραφίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ