ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Ο αθλητισμός ανάγκη και δικαίωμα του λαού

Ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου της ΠΑΣΥ, Π. Σοφός
Ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου της ΠΑΣΥ, Π. Σοφός
Πλούσιος προβληματισμός για την ανάπτυξη και ανάδειξη του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού ως κοινωνική ανάγκη αποτυπώθηκε σε προχτεσινή εκδήλωση - συζήτηση της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΥ) Περιστερίου, αναδεικνύοντας το ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εμπορευματοποίηση της άθλησης και κατ' επέκταση τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Αν και ο αθλητισμός συνδέεται στενά με την ισορροπημένη φυσική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, η κυρίαρχη πολιτική οδηγεί τους εργαζόμενους σε αποκλεισμό, σημείωσε ο επικεφαλής της ΠΑΣΥ και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου Παν. Σοφός. Η πολιτεία μεταβίβασε κεντρικές αρμοδιότητες στους δήμους. Στις ελλείψεις των δήμων σε υλικοτεχνικές υποδομές και επιστημονικό προσωπικό, την υποχρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων, τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα (γυμναστήρια κλπ.) έχουν ευθύνες οι δυνάμεις που εφαρμόζουν ή ανέχονται την αναγόρευση του αθλητισμού σε εμπόρευμα. Στο Περιστέρι, μια πόλη 500.000 κατοίκων αθλούνται σε σωματεία μόλις 10.000 παιδιά. Οι κρατικές επιχορηγήσεις καλύπτουν μόνο το 30% των αναγκών, το κόστος της άθλησης για μια εργατική οικογένεια μπορεί να φτάσει τα 250 ευρώ το χρόνο. Ενώ η γαλαζοπράσινη δημοτική πλειοψηφία ουσιαστικά δεν έχει κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει ο λαός της περιοχής ανεμπόδιστη πρόσβαση στο ολυμπιακό κέντρο πυγμαχίας, που χρυσοπλήρωσαν οι Ελληνες εργαζόμενοι. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αθλητισμός δεν είναι χόμπι για λίγους», επισήμανε ο Παν. Σοφός καλώντας στην ενίσχυση του μετώπου λαού - νεολαίας για το δικαίωμα στην άθληση.

«Είμαστε σε δύσκολη θέση, να ζητάμε από τον άνεργο και τον εργαζόμενο 200 ευρώ το χρόνο», σημείωσαν εκπρόσωποι ερασιτεχνικών σωματείων και άλλων φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση. Υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η πλήρης σχεδόν εγκατάλειψη του σχολικού αθλητισμού συμβάλλει στην καλλιέργεια της «αγοραίας αντίληψης του δικομματισμού για τον αθλητισμό». Ενώ καταγγέλλοντας όσους κερδοσκοπούν μέσα από τον αθλητισμό, υπογράμμισαν την ανάγκη να βγει ενισχυμένη η ΠΑΣΥ από τις ερχόμενες εκλογές, για να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων και για το δικαίωμα στην άθληση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Αγγελος Βλάχος και Θόδωρος Αυγέρος. Ο τελευταίος μεταξύ άλλων τόνισε πως οι εργαζόμενοι πρέπει ν' αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική με τους αγώνες τους, αλλά και με την ψήφο τους.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Η ώρα της ΑΕΚ

Η «γιορτή (;) του ποδοσφαίρου» ξεκίνησε χτες και η 1η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί με τα σημερινά ματς. Ο λόγος για το Τσάμπιονς Λιγκ των οικονομικών συμφερόντων, της καχυποψίας, του ντόπινγκ, των... υπερομάδων που έχουν ξεφτίσει από το λαοφιλέστερο άθλημα την αγνότητα, τον ερασιτεχνισμό, που πηγάζει από τη μάζα. Στο βωμό της σκοπιμότητας λοιπόν, σήμερα σειρά θα πάρει η ΑΕΚ, που αντιμετωπίζει στην Ιταλία τη φημισμένη Μίλαν (21.45, ΝΕΤ).

H αποστολή της Ενωσης στο «Σαν Σίρο» είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι «ροσονέρι» είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ωστόσο οι «κιτρινόμαυροι» δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν μοιρολατρικά το παιχνίδι. Οπως είπε εξάλλου ο τεχνικός της Ενωσης, Λορένσο Σερά Φερέρ, οι Ιταλοί θα πρέπει να δείξουν μέσα στο γήπεδο ότι είναι ανώτεροι από την ΑΕΚ. Ο Ισπανός προπονητής, που ζήτησε για μια ακόμα φορά από τους παίκτες του να είναι πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια, έχει στο μυαλό του να κόψει τους «ροσονέρι» στα δύο, ρίχνοντας όλο το βάρος στο μαρκάρισμα των παικτών - κλειδιά της αντιπάλου, όπως είναι οι Πίρλο, Κακά και Ιντζάκι.

Ιωση έπληξε στον ΠΑΟ

Ενα ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε στον Παναθηναϊκό ενόψει του αγώνα της Πέμπτης με τη Μέταλουργκ, στην Πάτρα. Επτά παίκτες παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και συγκεκριμένα οι Γκαλίνοβιτς, Δάρλας, Τζόρβας, Αντονσον, Νίλσον, Ιβανσιτς και ο Μάντζιος. Μάλιστα οι τέσσερις (Αντονσον, Νίλσον, Ιβανσιτς, Μάντζιος) διακομίστηκαν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, όπου τους χορηγήθηκε ορός, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ήταν πιο ελαφρά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν είναι κάτι σοβαρό και είναι πιθανό να βγουν το απόγευμα, χωρίς όμως πολλές πιθανότητες να προπονηθούν, ενώ πλέον είναι αμφίβολη η συμμετοχή τους στον αγώνα της Πέμπτης.

ΒΟΛΕΪ
Τίτλος με... παρατράγουδα

Με κεκτημένη ταχύτητα από την περυσινή σεζόν ξεκίνησε και τη φετινή η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού, που κατέκτησε το Σούπερ Καπ επικρατώντας άνετα με 3-0 σετ του Ηρακλή στη Λαμία. Οι «πράσινοι» μετέτρεψαν τον αγώνα σε παράσταση για ένα ρόλο από νωρίς και με τους Βραζιλιάνους Μαρσελίνιο και Ντάντε, καθώς και τον Πανταλέοντα σε μεγάλη μέρα, κέρδισαν τον τίτλο χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αθλιότητες μερίδας οπαδών ακολούθησαν τη μεγάλη νίκη του «τριφυλλιού». Περίπου 20 άτομα ακινητοποίησαν λίγο έξω από τη Λαμία το πούλμαν που μετέφερε τους παίκτες του Ηρακλή και τραυμάτισαν (ευτυχώς ελαφρά) τον Αντρέι Κράβαρικ!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ 2-4
Ασχημο ξεκίνημα

Με ήττα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός, αφού ηττήθηκε χτες στο Καραϊσκάκη 2-4 από τη Βαλένθια. Για την ισπανική ομάδα ο Φερνάντο Μοργιέντες ήταν ο «δήμιος» των ερυθρολεύκων, αφού πέτυχε χατ-τρικ (34ο, 39ο, 90ό). Ενώ το άλλο τέρμα πέτυχε ο Αλμπιο στο 85'. Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να προηγηθεί στο 28ο με τον Κωνσταντίνου και να ισοφαρίσει 2-2 με τον Καστίγιο στο 66'. Στο τέλος, όμως, κατέρρευσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ