ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΛΠ
Βάζουν μπουρλότο στη Ζώνη

Το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των πλωτών δεξαμενών θα βάλει τέλος στη λειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Σε επιφυλακή τα ταξικά συνδικάτα, των οποίων η άμεση αντίδραση οδήγησε στην απόσυρση της σχετικής εισήγησης

 Εργατοτεχνίτες της Ζώνης μαζί με τους συνδικαλιστές τους, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στα γραφεία του ΟΛΠ
Εργατοτεχνίτες της Ζώνης μαζί με τους συνδικαλιστές τους, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στα γραφεία του ΟΛΠ
Ανοιχτό «πόλεμο» έχει κηρύξει η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, επιδιώκοντας προφανώς να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να «τελειώνει» με τη ναυπηγοεπισκευή στο Πέραμα. Μέσω της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να περάσει εν κρυπτώ απόφαση που βάζει μπουρλότο στην καρδιά της Ζώνης. Η απόφαση προέβλεπε την επινοικίαση των πλωτών δεξαμενών της Ζώνης! Δηλαδή, την παράδοσή τους σε ιδιώτες, που, στην πράξη, σημαίνει ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα τέλος, αφού η λειτουργία των δεξαμενών, που αποτελούν το βασικό εργαλείο, το οξυγόνο γι' αυτήν την παραγωγική δραστηριότητα, αυτόματα τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή πήρε την πρώτη κατάλληλη απάντηση από τους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι απάντησαν δυναμικά στέλνοντας το μήνυμα ότι «όπως το ΠΑΣΟΚ έτσι τώρα και η ΝΔ λάθος πόρτα χτύπησε»...

Ακόμα και το πρόσχημα - ότι, δηλαδή, η γενική επισκευή των δεξαμενών που πρέπει να γίνει αυτό το διάστημα, είναι ζημιογόνα για τον ΟΛΠ ΑΕ - με το οποίο στήθηκε αυτή η αθλιότητα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Πίσω απ' αυτά τα προσχήματα, υπάρχουν οι επιδιώξεις των ...μετόχων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των πολυεθνικών εταιρειών μεταφορών, που «ορέγονται» τους χώρους της ναυπηγοεπισκευής για να τους μετατρέψουν σε πλατφόρμες για κοντέινερς, αλλά και τα συμφέροντα μεγάλων ναυπηγείων, όπως Ελευσίνας του Ταβουλάρη και Σκαραμαγκά της γερμανικής πολυεθνικής, που βλέπουν τη Ζώνη ως «ανταγωνιστή» σε βάρος των κερδών τους.

Απεργία στις 20 Σεπτέμβρη

Η είδηση στα σωματεία της Ζώνης ότι το θέμα αυτό θα ήταν στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης του ΟΛΠ «έσκασε» προχτές αργά το βράδυ. Η αντίδραση ήταν άμεση. Μεταλλεργάτες μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης από τη 1 χτες το μεσημέρι, οπότε και είχε καθοριστεί η συνεδρίαση της διοίκησης, μέχρι και αργά το απόγευμα, έθεσαν το κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ στον Πειραιά υπό την «πολιορκία» τους.

Οι εργατοτεχνίτες με αποφασιστικότητα απαίτησαν να αποσυρθεί η εισήγηση. Οπως τόνιζαν οι συνδικαλιστές και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης: «Το μεροκάματό μας, το μέλλον των οικογενειών, των παιδιών μας δε θα το βάλουμε στη ζυγαριά με το κόστος σας» και προειδοποίησαν ότι «τα κέρδη του ΟΛΠ είναι από τον ιδρώτα και το αίμα μας και θα κόψουμε τα χέρια όποιου αγγίξει τη Ζώνη». Ετσι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν επέτρεψαν στη διοίκηση να συνεδριάσει γι' αυτό το θέμα, αλλά ανάγκασαν τον διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο του ΟΛΠ Δημήτρη Σαμόλη να το αποσύρει. Ταυτόχρονα, απαίτησαν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ να παρθεί απόφαση για την έναρξη των γενικών επισκευών των δεξαμενών, αλλά και την εγκατάσταση άλλων δύο. Επί τόπου μέσα στο κτίριο του ΟΛΠ έγινε κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων των σωματείων και αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 20 του μήνα, ενώ έπεται συνέχεια.

Μαζί με τους εργατοτεχνίτες ήταν ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ Γιάννης Μανουσογιαννάκης και ο πρώην δήμαρχος και σημερινός υποψήφιος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος με το ψηφοδέλτιο της Κίνησης Πέραμα «Σύγχρονη Πόλη». Εν μέσω της κινητοποίησης εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Περάματος, «εκλεκτός» της ΝΔ, Ι. Λαγουδάκος, όμως αναγκάστηκε να φύγει κάτω από το βάρος των καταγγελιών των εργατοτεχνιτών, τον οποίο χαρακτήρισαν «συνυπεύθυνο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Την Τρίτη 24ωρη πανελλαδική απεργία

Να απεργήσουν μαζικά και να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ-ΟΤΕ

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη 19 του Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, ενώ τη Δευτέρα 18 του Σεπτέμβρη θα γίνει και η 24ωρη απεργία στην Αττική, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των περιφερειακών απεργιών που είχαν προκηρυχτεί. Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει η παράταξη τη Δευτέρα στο κτίριο του ΟΤΕ (ΝΥΜΑ) στην 3ης Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί και την Τρίτη στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι την ίδια ώρα.

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που, ολοκληρώνοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προχωρά παραπέρα την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Και προσθέτουν ότι συνέπεια αυτής της πολιτικής - που είναι απαίτηση των μονοπωλίων - είναι η σφοδρή επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και ειδικά στον ΟΤΕ αλλά και ο λαός, που καλείται να πληρώνει συνεχώς αυξανόμενα τέλη και τιμολόγια. Την πολιτική αυτή όμως επί της ουσίας στηρίζει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ, η οποία διατυπώνει «αιτήματα» που ανοίγουν το δρόμο για το πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών διοίκησης και κυβέρνησης. Ακόμα και η απόφαση που πήραν ΠΑΣΚΕ, ΑΣ (ΣΥΝ) και ΑΣΕ για περιφερειακές κινητοποιήσεις απέχει πολύ από το να αποτελεί μια ξεκάθαρη, άμεση, μαζική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.

Με αγωνιστικό πλαίσιο

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική του δικομματισμού, των στηριγμάτων του και τις παρατάξεις του. Να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αντεργατικές επιλογές. Να συσπειρωθούν στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, για να διεκδικήσουν: 100% κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών, με κοινωνικά χαρακτηριστικά λαϊκής περιουσίας. Ενιαίο φορέα ανάπτυξης και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με λαϊκό, εργατικό έλεγχο στη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων. Κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων. Να πούνε ΟΧΙ στην κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και να απαιτήσουν επαναφορά της μονιμότητας, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Να οργανωθεί ο αγώνας

Την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση και να διεκδικήσουν αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων γίνεται ιδιαίτερα επιτακτικό, μπροστά και στα σχέδια της κυβέρνησης να αποκλείσει δεκάδες ειδικότητες του κλάδου από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Στα πλαίσια αυτά η ΔΑΣ στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πρότεινε 3ωρη στάση εργασίας στις 20 Σεπτέμβρη, 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 5 Οκτώβρη και 48ωρη στα τέλη Οκτώβρη, με το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων όπως: ένταξη στα ΒΑΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, σταθερή και μόνιμη εργασία, τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα. Και σημείωσε την ανάγκη καταδίκης των υπεύθυνων και των αιτίων που δημιουργούν τα προβλήματα - κυβέρνηση, κόμματα του ευρωμονόδρομου, δήμαρχοι και νομάρχες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Την πρόταση αυτή απέρριψε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία περιορίστηκε στην κήρυξη της 3ωρης στάσης εργασίας. Ακόμα, αποφάσισε να αναθέσει στην Εκτελεστική Επιτροπή τον παραπέρα προγραμματισμό.

Για τα ΒΑΕ υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση γνωστοποίησε με έγγραφό της προχτές στην Ομοσπονδία πως σχεδιάζει να εντάξει μόλις πέντε ειδικότητες αφήνοντας δεκάδες άλλες απ' έξω όπως οι οικοδόμοι, οι ηλεκτρολόγοι, πλύστες και συντηρητές κάδων, βρεφονηπιοκόμοι κλπ. Ταυτόχρονα, δεν ξεκαθαρίζει τον τρόπο ένταξης και έτσι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει με όρους, όπως αυτοί που περιλαμβάνει ο προηγούμενος αντεργατικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην πραγματικότητα αποτρέπουν την ένταξη των εργαζομένων. Τέλος, δεν προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Απεργούν στο ΙΓΜΕ

Σε 24ωρη απεργία και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, στις 10.30 το πρωί, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ), τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του Ινστιτούτου και στη διαρκή συρρίκνωση του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ