ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Μέτρα - ασπιρίνες» για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Παρόλο που ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, τουλάχιστον εδώ και ένα εξάμηνο, είχε στο συρτάρι του γραφείου του το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, ξαφνικά χτες, προφανώς σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού και για να μετριάσει τις δυσάρεστες επιπτώσεις για την κυβέρνηση από το σκάνδαλο με το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που τιμωρεί αδικήματα διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο αυτό μεταφέρει στο ελληνικό δίκαιο τη σύμβαση ποινικού δικαίου, για τη διαφθορά, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, βρήκε την ευκαιρία να κάνει λόγο για λήψη νομοθετικών μέτρων που δήθεν καταπολεμούν τα φαινόμενα της διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι από τις βασικές αιτίες που τροφοδοτούν τα σκάνδαλα.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο για την πάταξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται τα εξής:

- Το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τιμωρείται με φυλάκιση από 1 μέχρι 5 χρόνια.

- Ποινικό αδίκημα θα είναι πλέον και η «προσφορά για άσκηση επιρροής». Συνεπώς, θα τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες μέχρι 5 χρόνια όποιος υπόσχεται ή παρέχει οποιοδήποτε πλεονέκτημα ή αντάλλαγμα σε όποιον ισχυρίζεται πως μπορεί να ασκήσει επιρροή στη λήψη αποφάσεων. Η πράξη τιμωρείται, ανεξάρτητα αν ασκήθηκε ή όχι ή αν οδήγησε στο σκοπούμενο αποτέλεσμα ή όχι.

- Θεσπίζεται η αυτοτελής ευθύνη και νομικών προσώπων για αδικήματα διαφθοράς που τελέστηκαν προς όφελός τους. Αν κάποιο από τα αδικήματα δωροδοκίας και προσφοράς για άσκηση επιρροής τελέστηκε από πρόσωπο που κατέχει διευθυντική θέση σε Νομικό Πρόσωπο, επιβάλλονται κυρώσεις και στο Νομικό Πρόσωπο από την οικεία Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΕΕ πρώην ΣΔΟΕ).

- Για πρώτη φορά τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή όποιος δόλια καταρτίζει ή κάνει χρήση τιμολογίου ή άλλου λογιστικού εγγράφου ή αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει ψευδείς η ελλιπείς πληροφορίες.

- Τέλος, τιμωρείται πιο αυστηρά η ενεργητική και παθητική δωροδοκία βουλευτών και μελών Συμβουλίων Αυτοδιοίκησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξανά με τη μάσκα του αδιάφθορου...

Να περάσει στην αντεπίθεση και να περιορίσει τη ζημιά από τα τελευταία κρούσματα διαφθοράς στις γραμμές της επιχειρεί η κυβέρνηση, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα με «υλικό» τη βολική και για την ίδια επιχείρηση αποπροσανατολισμού.

Διαπιστώνοντας ότι οι αποκαλύψεις για στελέχη της εξαντλούνται, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει «προνομιακό» για την ίδια το πεδίο της διαφθοράς στη δικομματική διαμάχη, επανορθώνοντας όσο μπορεί την «αδιάφθορη» εικόνα της που έχει σκοτεινιάσει επικίνδυνα μετά την υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ.

Για το σκοπό αυτό προχώρησε χτες σε συντονισμένες κινήσεις και εξαγγελίες, προκειμένου να κάνει επίδειξη της βούλησής της να πατάξει τη διαφθορά, δίχως ωστόσο να μπορεί αγγίξει την ουσία της υπόθεσης. Από τη μια ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως είπε για πρώτη φορά τιμωρείται ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε σε ρόλο... αμείλικτου διώκτη των καρτέλ, «ξεχνώντας» όμως να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα, ενώ δεν παραδέχτηκε καν την ύπαρξη των καρτέλ...

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τον Σάββα Τσιτουρίδη, μετά την αποκάλυψη ότι ο μέχρι προχτές διευθυντής του γραφείου του, Γ. Κατσικάρης, ήταν ταυτόχρονα προϊστάμενος ελεγκτικού κέντρου της Εφορίας για επιχειρήσεις με τζίρο από 3 έως 9 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τη νομιμότητα της κατοχής των δύο αυτών θέσεων από το ίδιο πρόσωπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως θέλει να πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι παράτυπο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η κάλυψη στον υπουργό Απασχόλησης δεν είναι για όλα και για πάντα...

Ασφαλής ένδειξη ότι το κλίμα έχει βαρύνει για τον Σ. Τσιτουρίδη είναι ότι υποχρεώθηκε χτες να αναβάλει την περιοδεία του σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, που ο ίδιος είχε ανακοινώσει μόλις προχτές. Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης «έδειξε» έμμεσα τον Κ. Καραμανλή ως υπεύθυνο για το χειρισμό της υπόθεσης, λέγοντας ότι «έχουν γνώση οι φύλακες»...

  • Αργά χτες το βράδυ ο Σ. Τσιτουρίδης με ανακοίνωσή του υπερασπίστηκε το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, υποστηρίζοντας ότι «ασκεί νομότυπα παράλληλα καθήκοντα στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας». Είναι προφανές ότι η απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν τον κάλυψε όσο θα ήθελε...
ΠΑΣΟΚ
Εγγυάται... την καταπολέμηση των σκανδάλων

Συνεχίζοντας την επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς και να εμφανίσουν το κόμμα τους σαν τον... εγγυητή της καταπολέμησης των σκανδάλων. Επαναφέροντας συνεχώς τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, περί καταπολέμησης της διαφθοράς, προσπαθούν να αθωώσουν το ένοχο παρελθόν τους, αποφεύγοντας βέβαια επιμελώς να θίξουν τους «κανόνες» του συστήματος που υπηρετούν.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, με δηλώσεις του χτες, ανέφερε ότι «το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ήδη παρουσιαστεί δύο φορές στα Μέσα Ενημέρωσης και περιλαμβάνει δευτερεύουσες τροποποιήσεις της ποινικής νομοθεσίας που επιβάλλονται και από σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Δεν είναι περιττές, αλλά είναι περιθωριακές μπροστά στο φαινόμενο της διαφθοράς με ποινικοποίηση. Με αύξηση των ποινών δεν αντιμετωπίζονται τα θέματα, γιατί η γενική προληπτική λειτουργία του ποινικού δικαίου είναι δυστυχώς περιορισμένη».

Εξάλλου 32 βουλευτές, που απαρτίζουν τον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας σε θέματα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδη, στην οποία «ζητούν πειστικές απαντήσεις για όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες». Προβάλλοντας οκτώ σημεία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι το «υπουργείο Απασχόλησης φαίνεται ότι πρωτοστατεί στη νέα αντίληψη περί επανίδρυσης του κράτους με σκοτεινούς όρους, με δημιουργία παραδιοικητικών μηχανισμών και επιλεκτικές τοποθετήσεις ημετέρων σε θέσεις κλειδιά».

Παράλληλα, με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου κατηγορεί τον Σ. Τσιτουρίδη για μεθόδευση στην υπόθεση Κατσικάρη, που όπως αναφέρει «καταδεικνύει» ότι ο Σ. Τσιτουρίδης είχε «επίγνωση του ασυμβιβάστου», αλλά δε «δίστασε να το παρακάμψει».

Μπαλώματα με προεκλογικό χαρακτήρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις προτάσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διαφθορά τονίζεται:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αντί να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την πολιτική τους, συνεχίζουν την επιχείρηση εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται τόσο το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς που κατέθεσε η κυβέρνηση, όσο και οι 9 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μπαλώματα, που έχουν μάλιστα και προεκλογικό χαρακτήρα, λόγω της πίεσης. Η διαφθορά και τα σκάνδαλα υποθάλπονται από την ίδια τη νομοθεσία της ΕΕ και την ελληνική, που προβλέπουν συμπράξεις επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι καθορίζουν τις συνθήκες της "ελεύθερης αγοράς".

Η ελεύθερη αγορά και η ανταγωνιστικότητα, που υπηρετούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γεννάει και αναπαράγει τη διαφθορά σε όλες της τις μορφές. Αγκαλιάζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς όλα τα επίπεδα λειτουργίας του συστήματος, καθώς προάγει την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Κάθε μέτρο σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι παρά φύλλο συκής της διαφθοράς, πρώτα από όλα στα κέντρα εξουσίας.

Δε φτάνει οι εργαζόμενοι μόνο να αγανακτούν για τα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαφθορά είναι πολιτικό ζήτημα.

Μόνη απάντηση αποτελεί η οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος που αντιπαλεύει τη δράση των μονοπωλίων και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική, που διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα, το δίκιο των και την προοπτική των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ