ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΝΕΑΣ - «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο πλευρό μικροεπαγγελματιών και εμπόρων

Ο υποψήφιος νομάρχης Λάρισας Μπάμπης Μπακούλας
Ο υποψήφιος νομάρχης Λάρισας Μπάμπης Μπακούλας
Να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΕΑΣ) και της «Δημοτικής Συνεργασίας», κάλεσαν τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, οι επικεφαλής των δύο συνδυασμών, Μπάμπης Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης Λάρισας και Αγις Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, μιλώντας σε σύσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ πριν από λίγες μέρες. Οπως τόνισαν οι δύο υποψήφιοι, οι αγωνιστικοί συνδυασμοί έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι είναι στο πλευρό των φτωχών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, κόντρα στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θίγει τα συμφέροντά τους.

Οσον αφορά στη Λάρισα, σημείωσαν ότι αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που στηρίζουν οι συνδυασμοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ήταν να μειωθεί δραματικά ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια και πολλές από αυτές να βάλουν λουκέτο.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έγιναν κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, ο Μπάμπης Μπακούλας υπενθύμισε το ρόλο του νυν νομάρχη και εκ νέου υποψήφιου με τη ΝΔ, Λουκά Κατσαρού, ο οποίος όταν οι μικρέμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι αγωνίζονταν για να μην περάσει, αυτός τάχθηκε υπέρ. «Σας καλούμε - κατέληξε - την επόμενη τετραετία σε ένα κοινό αγώνα, για να αποτρέψουμε την εφαρμογή των μέτρων και των πολιτικών που θίγουν τα συμφέροντά μας. Για να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Για την ανάπτυξη της παραγωγής προς όφελος όλων μας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας Αγις Παπαστεργίου
Ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας Αγις Παπαστεργίου
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ

υποψήφιο δήμαρχο Ρέντη με την «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία»

-- Ποιοι οι στόχοι σας μπροστά στην εκλογική μάχη;

-- Η παράταξή μας συνεχίζει να παλεύει με συνέπεια και αγωνιστική στάση απέναντι στα προβλήματα για να κάνει το όραμά της πραγματικότητα. Για ένα Ρέντη της ανάπτυξης, για τον άνθρωπο και όχι για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με χώρους πράσινου και άθλησης, χωρίς κυκλοφοριακό χάος. Ενα Ρέντη χωρίς ανεργία και με μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, με συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση, με επαγγελματοβιοτέχνες με σταθερά - επαρκή εισοδήματα. Ενα Ρέντη με ζωντανή τη νεολαία του, με 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, με δουλιά, μακριά από κάθε είδους ναρκωτικά, με δυνατότητα για πολιτιστική δημιουργία, για αθλητισμό.

--Πώς σχολιάζετε τις θέσεις των αντιπάλων συνδυασμών;

-- Κοροϊδεύουν συνειδητά το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι οι λεγόμενοι τοπικοί «άρχοντες» είναι ανεξάρτητοι από τα κόμματα εξουσίας που τους στηρίζουν, ότι λειτουργούν υπεράνω των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και των επιλογών της ΕΕ. Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός, αποτελούν ενιαία δομή εξουσίας. Γι' αυτό και έχει σημασία να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός των δυνάμεων, ώστε να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα, να μπορεί να βάλει κάποιο φρένο στα χειρότερα που προγραμματίζονται σε βάρος του, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Δεν υπάρχει ούτε ένας δήμαρχος, ούτε ένας νομάρχης που να στηρίχτηκε από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία του με τον ΣΥΝ και να στάθηκε εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα, όλοι αυτοί ακόμα και όταν δημαγωγικά αναγνωρίζουν την ύπαρξη των προβλημάτων στην εκλογική τους επικράτεια, φρόντιζαν να μένει στο παρασκήνιο η κεντρική πολιτική ευθύνη. Οι τοπικές εκλογές είναι μια ευκαιρία αντίστασης για την καταδίκη αυτής της πολιτικής και στους δύο γύρους. Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία συνειδητοποίησης, οργάνωσης αγώνων και προοπτικής για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Αγωνιστικών Συνδυασμών
Σήμερα, Σάββατο 23 Σεπτέμβρη
  • Πολυμελείς αντιπροσωπείες της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης» θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Η εξόρμηση της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, θα αρχίσει στις 9 π.μ. από το εκλογικό κέντρο (Πανεπιστημίου - Θεμιστοκλέους). Η εξόρμηση της «Συμπαράταξης», με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, θα αρχίσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια.
  • Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, θα χαιρετίσει στις 9.30 π.μ. στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά στο Ιβανώφειο.
  • Ο Γιώργος Πάντζας, υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής, θα περιοδεύσει από τις 10.30 π.μ. στους Δήμους Αγίου Στεφάνου και Ανοιξης.
«Μπηχτές» Πανούση κατά ΣΥΝ

Η σχέση της ηγεσίας του ΣΥΝ με τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά που στηρίζει, Γ. Πανούση, δε διάγει την καλύτερή της φάση, έπειτα από τις εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν για την απόσυρση της υποψηφιότητας του καθηγητή Διονύση Κλάδη από το ψηφοδέλτιο των «Ενεργών Πολιτών», όπερ και εγένετο.

Η υπόθεση αυτή διχάζει, όπως φαίνεται, και τον ΣΥΝ, καθώς ένα τμήμα του αντέδρασε στην απόσυρση της υποψηφιότητας - που μόλις πριν από δύο βδομάδες είχε ανακοινωθεί - και ένα δεύτερο, αποτελούμενο από ορισμένα στελέχη του «αριστερού ρεύματος», της νεολαίας του ΣΥΝ, αλλά και στελέχη του κόμματος από το χώρο των Πανεπιστημίων, επιμένει πως ο Δ. Κλάδης δεν μπορεί να συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από τον ΣΥΝ, καθώς την περίοδο των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων βρισκόταν παρά τω πλευρώ του Γ. Αρσένη στο υπουργείο Παιδείας, ενώ στηρίζει θέσεις αντικρουόμενες με αυτές του ΣΥΝ.

Επειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις, και αφού το επιτελείο των «Ενεργών Πολιτών» ομόφωνα τάχθηκε υπέρ της παραμονής του στο ψηφοδέλτιο, επιχειρήθηκε να μεταπειστεί ο Δ. Κλάδης, πράγμα που δε στάθηκε δυνατό και τελικά τη θέση του αναμένεται να καταλάβει ο πανεπιστημιακός και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Αρ. Μπαλτάς.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Γιάννης Πανούσης, του οποίου λέγεται ήταν προσωπική επιλογή ο Δ. Κλάδης, προέβη χτες σε μιαν οργισμένη δήλωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «τιμούμε το ήθος και τη δράση του Δ. Κλάδη, θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν τον είχαμε μαζί μας, δε συμμεριζόμαστε τις πολιτικές πρακτικές που αποκλείουν όσους δεν ταυτίζονται μ' εμάς και θεωρούμε δεδομένη την υποστήριξή του στον αγώνα μας».

Προσοχή στις προθεσμίες

Αύριο εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης της δήλωσης κατάρτισης του συνδυασμού

Εχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ταυτόχρονα εκπνέουν και οι προθεσμίες που αφορούν την υποβολή υποψηφιοτήτων, παραιτήσεων, αντικαταστάσεων, ενστάσεων. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη νομοθεσία αύριο Κυριακή, 24 Σεπτέμβρη, λήγει η προθεσμία επίδοσης στον πρόεδρο του Πρωτοδικείου (για δήμους) και στον ειρηνοδίκη (για κοινότητες) της δήλωσης κατάρτισης του συνδυασμού.

Στις 29 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης όσων έχουν εκλογικό κώλυμα (όπως δικαστικοί και θρησκευτικοί λειτουργοί κλπ.). Στις 30 Σεπτέμβρη ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί, ενώ στις 5 Οκτώβρη λήγει η προθεσμία ένστασης κατά της ανακήρυξης. Στις 7 Οκτώβρη λήγει η προθεσμία παραίτησης υποψηφίου. Μέχρι τις 19 Οκτώβρη θα πρέπει να έχει επιδοθεί στο αρμόδιο δικαστήριο δήλωση παραίτησης από την υποψηφιότητα δημάρχου, ενώ μέχρι τις 20 Οκτώβρη θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο νέος υποψήφιος που αντικαθιστά αυτόν που παραιτήθηκε ή πέθανε. Εως τις 21 Οκτώβρη ανακοινώνεται το όνομα από το αρμόδιο δικαστήριο.

Νέα απόπειρα «φίμωσης»

Καθημερινή υπόθεση έχει γίνει η τρομοκρατία και η παρεμπόδιση της προβολής των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας. Οσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών, στις προσπάθειες παρεμπόδισης της οπτικής προπαγάνδας των αγωνιστικών παρατάξεων με το ξήλωμα αφισών και πανό, έρχεται τώρα να προστεθεί και η τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, χτες στις 11.30 το πρωί, ο Χάρης Γιαννόπουλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης» - όπως ο ίδιος κατήγγειλε στο «Ρ» - συνελήφθη με την κατηγορία της ηχορύπανσης (!), επειδή με μικροφωνική προπαγάνδιζε τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιόταν το ίδιο βράδυ σε γειτονιά της Ηλιούπολης. Το πρόσχημα ήταν η διατάραξη της κοινής ησυχίας, το οποίο ούτε σαν πρόσχημα δεν ευσταθεί, καθώς η ώρα κοινής ησυχίας ξεκινά μετά τη 1 το μεσημέρι.

Ούτε καν τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν και χωρίς αιτία κι αφορμή ο Χάρης Γιαννόπουλος προσήχθη στο Τμήμα, με σχετικά βίαιο τρόπο, όπως δήλωσε ο ίδιος, και αφού κρατήθηκαν τα στοιχεία του, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ρέντης είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες και φτωχές πόλεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των δημοτικών αρχών που έχει στηρίξει είτε το ΠΑΣΟΚ είτε ο ΣΥΝ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Χαρακτηριστικές ενέργειες της προσκείμενης σε ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ δημοτικής αρχής είναι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαρισμού και φωτισμού κατά 45% την τετραετία 2002 - 2006, η αύξηση των τροφείων, το ξεπούλημα των δύο δημοτικών κινηματογράφων της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ