ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβληματισμός, επιθέσεις και «κενές» εκκλήσεις ηρεμίας

Στο «απελευθερωμένο» Ιράκ, τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα

Associated Press

Στο «απελευθερωμένο» Ιράκ, τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει επιπλέον δυνάμεις στο Ιράκ, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Η εφημερίδα, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, τονίζει ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις σε συνδυασμό με τη διαρκώς κλιμακούμενη ενδοκοινοτική βία έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Πεντάγωνο. Προς το παρόν, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας άλλων 4.000 Αμερικανών στρατιωτών, που κανονικά θα έπρεπε να γυρνούν στις ΗΠΑ.

Στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενούνται και δηλώσεις του Ιρακινού «Προέδρου» Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος εκτιμά ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα «επί μακρόν» για να αποφευχθεί «η παρενόχληση από δυνάμεις και χώρες». Ο Ταλαμπανί διευκρινίζει ότι αναφέρεται σε μικρότερο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι θα στρατοπεδεύουν σε «2 - 3 βάσεις» που θα κατασκευαστούν και δε θα βρίσκονται ανεπτυγμένοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκκληση μέσα σε μπαράζ επιθέσεων

Εκκληση σε όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ «να αξιοποιήσουν το Ραμαζάνι για να διαφυλάξουν την εθνική ενότητα της χώρας», απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις Νούρι αλ Μάλικι έγιναν, ενώ η χώρα ταρασσόταν από σειρά νέων επιθέσεων, στην πλειοψηφία τους με ενδοκοινοτικό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, η Βουλή, υπό την πίεση της σιιτικής πλειοψηφίας, αποφάσισε να αρχίσει την επεξεργασία, μέσα από δύο επιτροπές, νομοσχεδίου για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας, προοπτική στην οποία αντιδρούν έντονα οι σουνίτες.

Το Σάββατο επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης σκότωσε 35 πολίτες. Την Κυριακή, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι (οι 6 αστυνομικοί και στρατιώτες) σε επιθέσεις σε Βαγδάτη, Ταλ Αφάρ και Μπαακούμπα. Χθες, τουλάχιστον 3 επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη με κύριο στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι βρετανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν, στη Βασόρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της «αλ Κάιντα», ενώ οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έκαναν σημαντικές συλλήψεις.

Τέλος, αποβλήθηκε εκ νέου από το δικαστήριο ο Σαντάμ Χουσεΐν, όταν διαμαρτυρήθηκε για το διορισμό από το δικαστήριο συνηγόρων, καθώς η υπερασπιστική του ομάδα μποϊκοτάρει τη διαδικασία διαμαρτυρόμενη για την αντικατάσταση του δικαστή, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εμπόδια για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Αναβλήθηκε για άγνωστη ημερομηνία η συνάντηση του Παλαιστινίου Προέδρου με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παρά το γεγονός ότι «Φατάχ» και «Χαμάς», μετά από αλλεπάλληλους γύρους διαπραγματεύσεων, συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν στη βάση του «κειμένου προτάσεων» των φυλακισμένων, από το Ισραήλ, ηγετών όλων σχεδόν των παλαιστινιακών οργανώσεων, τα πράγματα μοιάζουν να βρίσκονται και πάλι στην αρχή.

Αν και δεν αιτιολογήθηκε η νέα αναβολή, συνεργάτες του Αμπάς διέρρεαν ότι θεωρήθηκε «άχρηστο να μεταβεί για συνομιλίες στη Γάζα με τον Ισμαήλ Χανίγια», εφόσον η «Χαμάς» αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, που αναφέρεται και στο κείμενο των φυλακισμένων ηγετών ως προϋπόθεση.

Από την άλλη, η ισραηλινή ηγεσία απέρριψε την έμμεση πρόταση Αμπάς να ανταλλαχτεί ο συλληφθείς Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίντ με τον ηγέτη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, και τον ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Σααντάτ, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ο ένας καταδικασμένος, ο άλλος χωρίς να έχει περάσει δίκη. Παράλληλα, ισραηλινό στρατοδικείο αποφάσισε την παράταση της κράτησης 21 βουλευτών και υπουργών της «Χαμάς» που έχουν συλληφθεί από τον Ιούλιο.

«Βοήθεια» από ΕΕ

Βοήθεια 40 εκατομμυρίων ευρώ άρχισε να διανέμει σε 40.000 φτωχές παλαιστινιακές οικογένειες η ΕΕ. Πρόκειται για οικογένειες που ζούσαν με κοινωνικό επίδομα και δεν το λαμβάνουν πλέον λόγω του οικονομικού αποκλεισμού που η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στους Παλαιστινίους μετά την εκλογή της «Χαμάς». Σε κάθε άτομο αναλογούν, ουσιαστικά, 278 ευρώ και κατατίθενται μετρητά σε τοπικές τράπεζες για να παρακαμφθεί η κυβέρνηση της «Χαμάς».

Διαψεύσεις...

Κατηγορηματικά διέψευσε η ισραηλινή ηγεσία ότι γίνονται «μυστικές επαφές» με τη Σαουδική Αραβία για τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή. Ανάλογες διαψεύσεις έγιναν και από το Ριάντ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Διαψεύστηκε, επίσης, και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, αφού δεν ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τις δυνάμεις του ΟΗΕ, σε 10 ζώνες της ισραηλινο-λιβανικής μεθορίου παραμένουν ισραηλινές δυνάμεις. Σήμερα, θα γίνει συνάντηση για να οριστεί, εκ νέου, χρονοδιάγραμμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία αλληλεγγύης

Συναυλία με σκοπό τη συλλογή οικονομικής βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης συνδιοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης (ΠΠΘ) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Κήπου. Στη συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες καλλιτέχνες.

Προσκλήσεις (5 ευρώ) διατίθενται στα γραφεία των διοργανωτών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ζητούνται ενισχύσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες άνοιξαν μαζικό πυρ και έριξαν νεκρή την επικεφαλής της υπηρεσίας γυναικείων ζητημάτων στη νότια αφγανική επαρχία Κανταχάρ, Σάφια Αμα Τζαν. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Επίσης χτες, Αμερικανοί και άλλοι κατοχικοί στρατιώτες, σύμφωνα με την ISAF, σκότωσαν «15 εξτρεμιστές» στην περιοχή Σαράν της επαρχίας Πάκτικα. Στη Χοστ, ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον κατοχικής αυτοκινητοπομπής που κόστισε τη ζωή των δύο δραστών.

Νωρίτερα, οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίζονταν ότι σε δύο χωριστές μάχες σκότωσαν 40 και 23 ενόπλους των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος διακρίβωσης των ισχυρισμών αυτών - ούτε και του ερωτήματος εάν πράγματι οι νεκροί ήταν ένοπλοι ή άμαχοι.

Στο Βερολίνο, η εφημερίδα «Bild am Sontag» δημοσίευε προχτές συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στην οποία ανέφερε ότι «ο ρόλος της συμμαχίας θα διευρυνθεί στο Αφγανιστάν» - μένει να αποδειχθεί αν συμφωνούν οι χώρες-μέλη του, που μόλις και μετά βίας εισέφεραν τους 2.500 άνδρες που ζητούσαν οι στρατιωτικοί ηγήτορες της (λυκο)συμμαχίας για την ενίσχυση της κατοχής. Ο Σέφερ κάλεσε, μιλώντας στην κυριακάτικη «Μπιλντ», την Αγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της να «ανανεώσει» την αποστολή της γερμανικής εκστρατευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Η Ρουμανία, στο μεταξύ, ανακοίνωνε ότι θα στείλει μια μονάδα πεζικού, τους «κόκκινους σκορπιούς», 190 άνδρες συνολικά, στο Αφγανιστάν τον Οκτώβρη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες βομβιστικές επιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.- Το ΡΚΚ «διεκδίκησε» την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο Ιγντίρ της Ανατολικής Τουρκίας, σε ξενώνα αστυνομικού τμήματος, το Σάββατο, με 17 τραυματίες, καθώς και για την έκρηξη βόμβας που εκτροχίασε φορτηγό τρένο, επίσης το Σάββατο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φιράτ», που θεωρείται προσκείμενο στην οργάνωση. Παράλληλα, χτες, η αστυνομία ανακοίνωνε ότι κατέσχεσε 9 κιλά εκρηκτικών στο λιμάνι της Σμύρνης, «ματαιώνοντας» ενδεχόμενη επανάληψη των βομβιστικών επιθέσεων από Κούρδους αυτονομιστές.

Οι επιθέσεις συνέπεσαν με «παράπονα» του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τις συνθήκες εγκλεισμού του στο νησί-φυλακή Ιμραλι, αλλά και για τις αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το «συντονισμό» ΗΠΑ - Ιράκ - Τουρκίας για την «καταπολέμηση» της απειλής του ΡΚΚ.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, το γεγονός ότι χτες Δευτέρα ο «πρόεδρος» της δοσιλογικής κυβέρνησης του Ιράκ - Κούρδος - Τζαλάλ Ταλαμπανί είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» ότι είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες «το ΡΚΚ να κηρύξει νέα εκεχειρία».

Τέλος, χτες, ο Τούρκος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, επανέλαβε για νιοστή φορά ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν «εντεινόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο» και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των ενόπλων δυνάμεων να εκφράζουν την άποψή τους επί του θέματος, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της ανάμειξης των στρατιωτικών στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Τα βέλη του στρατηγού είχαν στόχο τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και αξιωματούχους της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ