ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Με το «καρότο» και το «μαστίγιο»

Ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια στη συνάντηση Πούτιν, Σιράκ, Μέρκελ

Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει κι άλλο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, από τα τεράστια κοιτάσματα «Στόκμαν», που βρίσκονται στη Θάλασσα Μπάρεντς. Αυτό δήλωσε, το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εξηγώντας πως αυτή η ετοιμότητα της Ρωσίας έρχεται σε ανταπόκριση ανάλογου αιτήματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Ο Βλ. Πούτιν υπενθύμισε πως ήδη η Ρωσία ετησίως προμηθεύει τη Γερμανία με 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και πως μια τέτοια πιθανή «εκτροπή» προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Στόκμαν» θα αύξανε αυτήν την ποσότητα κατά 25 με 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εξασφαλίζοντας στη Γερμανία προμήθειες φυσικού αερίου για τα επόμενα 50-70 χρόνια.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος έθεσε στις συναντήσεις του με τους Προέδρους της Γαλλίας και της Γερμανίας τρία ζητήματα στρατηγικής συνεργασίας: Πρώτον, το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αυξήσει το μερίδιό της στο ευρωπαϊκό μονοπώλιο αεροναυτικής, διαστημικής κι αμυντικής βιομηχανίας EADS. Το δεύτερο αίτημα ήταν η αλλαγή του λεγόμενου «ενεργειακού χάρτη» της ΕΕ, που, σύμφωνα με τους Ρώσους, δημιουργεί ασύμφορους όρους για τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια στην αγορά της ΕΕ. Τρίτον, η απελευθέρωση της αγοράς ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπου η Ρωσία επιδιώκει να διεισδύσει.

Ταυτόχρονα ο Πούτιν, για να γίνει ίσως πιο πειστικός, δε χρησιμοποίησε μόνο το «καρότο» της ροής του φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά και το «μαστίγιο», αναφέροντας ότι η Ρωσία έχει «παρατηρήσεις» για τα επενδυτικά προγράμματα μιας σειράς πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η «Total» (αλλά αντίστοιχες παρατηρήσεις έχουν εκφραστεί τελευταία και για τις εταιρίες «Royal Dutch Shell» και «Exxon Mobil»), που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της συνάντησης (όπου συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση γύρω από το Ιράν, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή) ήταν η συγκρότηση 2 ομάδων εργασίας μεταξύ των 3 χωρών, σχετικά με τα δύο πρώτα ζητήματα που έθεσε η Ρωσία, αλλά και η υπόσχεση ότι η αγορά ατομικής ενέργειας της ΕΕ θα «ανοίξει» και για τη Ρωσία.

Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζ. Σιράκ δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών δε στοχεύει στο να δημιουργήσει «αντίβαρο» απέναντι στις HΠA, την ίδια ώρα είναι ολοφάνερες οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές, τόσο στον τομέα της αεροδιαστημικής συνεργασίας, όσο και σε αυτόν της ενέργειας.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις προκαλεί η στάση Αχτισαάρι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο προχτεσινός ισχυρισμός του επικεφαλής απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τυχόν ανεξαρτησία της περιοχής δε θα δημιουργήσει ιστορικό και νομικό προηγούμενο προκάλεσε χτες την αντίδραση Σέρβων αξιωματούχων που είτε ζήτησαν την παραίτησή του είτε σημείωσαν πως τα σύνορα στα Βαλκάνια άλλαξαν μετά από πολέμους...

«Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα προκαλέσει ταραχές στην ευρύτερη περιοχή. Σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Μακεδονία», είπε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Ντράσκοβιτς, στην κοσσοβάρικη αλβανική εφημερίδα «Εποκα ε Ρε». Και συμπλήρωσε: «Τα σύνορα στα Βαλκάνια πάντοτε άλλαζαν με πολέμους και η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει τέτοια προβλήματα». Ο Ντράσκοβιτς επανέφερε τη γνωστή θέση του Βελιγραδίου περί πλήρους αυτονόμησης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου πλην της εκπροσώπησής του στους διεθνείς και άλλους οργανισμούς «όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο έτερος Σέρβος υπουργός Κρατικής Διοίκησης, Ζόραν Λόνκαρ, ζήτησε την παραίτηση του Αχτισαάρι λέγοντας ότι έχει συστρατευτεί με τους Αλβανούς αυτονομιστές που, επειδή δεν μπορούν να επικαλεστούν το διεθνές δίκαιο και καμία διεθνή συμφωνία, υποστηρίζουν «την ανυπεράσπιστη θεωρία πως η απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δε θα δημιουργήσει προηγούμενο».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις και τη «συνολική δουλιά» του Αχτισαάρι στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν καταληχθεί συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη «θα πρέπει να επιβληθεί μία λύση»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.- Ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ επέμεινε πως θα υπογράψει σήμερα τη συμφωνία «ειδικών και παράλληλων» σχέσεων με τη Σερβία, γιατί δεν παραβιάζει ούτε τη συνθήκη Ντέιτον, ούτε το σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ενα εννιάχρονο αγόρι στην Ινδονησία πέθανε χτες από τη γρίπη των πτηνών, με αποτέλεσμα να ανέρχονται πλέον σε 51 τα θύματα της ασθένειας στην Ινδονησία.

ΠΑΡΙΣΙ.- Χιλιάδες πυροσβέστες διαδήλωσαν στο Παρίσι αντιδρώντας στα σχέδια αύξησης του ορίου συνταξιοδότησής τους. Ωρες νωρίτερα, 200 άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής επέδραμαν σε κτιριακό συγκρότημα στο γκέτο του προαστίου Κορμπέιγ - Εσόν, νοτίως της πρωτεύουσας, όπου προχώρησαν σε αδιευκρίνιστο αριθμό συλλήψεων. Την περασμένη εβδομάδα, στο συγκεκριμένο σημείο σε συγκρούσεις με νεαρούς, τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί.

ΚΑΪΡΟ.- Την πρόθεση της αιγυπτιακής ηγεσίας να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικής εγκατάστασης για την παραγωγή ενέργειας επιβεβαίωσε, χτες, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, μία εβδομάδα μετά τις σχετικές δηλώσεις του εκεί Αμερικανού πρέσβη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Οι 24 άνθρωποι που επέβαιναν σε ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο «Mi-172», που είχε εκμισθώσει η οικολογική ΜΚΟ «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση» (WWF) και το οποιο συνετρίβη στο Νεπάλ, είναι όλοι νεκροί, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές. Ανάμεσα στους νεκρούς και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Νεπάλ και δημοσιογράφοι.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Επιτροπή που διόρισε η χούντα των στρατηγών και του βασιλιά στην Ταϊλάνδη άρχισε «έρευνα για διαφθορά» εναντίον του πρωθυπουργού που ανέτρεψε, Τάξιν Σιναουάτρα.

ΠΑΡΙΣΙ/ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ/ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Διάφορες πιθανές και απίθανες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μια γαλλική επαρχιακή εφημερίδα και ένα αμερικανικό περιοδικό περί «θανάτου» ή «ασθένειας» του Οσάμα μπιν Λάντεν αντιμετωπίστηκαν με έντονο σκεπτικισμό στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στο Πακιστάν χτες.

Καθαίρεση για διαφθορά στην Κίνα

ΣΑΝΓΚΑΗ.- Ο Τσεν Λιανγκγιού, γραμματέας της οργάνωσης Σαγκάης του ΚΚ Κίνας - πόλη επίκεντρο της κινεζικής οικονομίας - καθαιρέθηκε από τη θέση του και διώκεται λόγω «διαφθοράς», μετέδωσαν χθες κρατικά ΜΜΕ. Ο Λιανγκγιού καθαιρέθηκε ταυτόχρονα από το ΠΓ του ΚΚΚ. Το σκάνδαλο, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, αφορά την κατάχρηση κεφαλαίων από το δημοτικό συνταξιοδοτικό ταμείο. Με δεδομένο το ότι η πόλη έχει 20 εκατ. κατοίκους, τα ποσά είναι σε δυσθεώρητα ύψη: τα διαθέσιμα αποθεματικά που φέρεται να καταχράστηκε ο αξιωματούχος - ο πλέον υψηλόβαθμος που καθαιρείται από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Χου Ζιντάο το 2002 - φθάνει το εν τρίτο του συνόλου των 10 δισ. γιούαν (1,2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Ο Λιανγκγιού φέρεται να χρησιμοποίησε το ποσό για παράτυπα «δάνεια» προς επιχειρήσεις, επενδύσεις σε ακίνητα, υποδομές κ.ο.κ. Το Νέα Κίνα έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της (κομματικής) πειθαρχίας και των νόμων».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδοχή στην ίδια πολιτική

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.--

Ειδική προβολή για το 13ο Συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, καθώς η «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του κόμματος προβλήθηκε επί του βήματος το Συνεδρίου.

Αρχηγική εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών και φερόμενου ως διαδόχου του Μπλερ: «Εχω την πείρα, έχω τις αξίες» διατράνωσε ο Μπράουν από το βήμα του συνεδρίου, προσβλέποντας στη διάλυση των αμφιβολιών για το κατά πόσο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρατήσει τα ηνία της Βρετανίας, ειδικά μετά την πεισματική άρνηση του Μπλερ να στηρίξει δημοσίως τον Μπράουν ως επικείμενο διάδοχό του. Εννοείται, πως δήλωσε ότι θα βαδίσει στα χνάρια της πολιτικής του Μπλερ, ειδικά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, νωρίτερα, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Μπράουν είχε επαναλάβει την υποστήριξή του στον πόλεμο στο Ιράκ, προσθέτοντας πάντως ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα.

Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ, των πυρηνικών όπλων και της επέμβασης των Ισραηλινών στο Λίβανο.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεων συνέχεια

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Μετά από μια βδομάδα καθημερινών κινητοποιήσεων, το περασμένο Σάββατο συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, περίπου 20.000 άνθρωποι απαιτώντας την παραίτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Φέρεντς Τζιούρτσανι με αφορμή την παραδοχή του ότι για χρόνια έλεγε ψέματα στο λαό για την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, χτες, το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Τζιούρτσανι, παρά τις συνεχόμενες φωνές για την παραίτησή του.

Αυτή η βδομάδα αναμένεται να σημαδευτεί από την ένταση της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή στη χώρα. Σημειώνεται ότι στην ουσία, η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση του λαού στρέφεται ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγγαρία, την οποία συνεχίζει και ο σημερινός πρωθυπουργός αναγγέλλοντας μέτρα λιτότητας, αυξήσεις στις τιμές και στη φορολογία, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ιδιωτικοποίηση της Υγείας και πολλά άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ