ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα προνόμια στα καρτέλ
  • Ανοικτό αφήνει για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί η χρονική διάρκεια του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος, κάνοντας ένα ακόμα δωράκι στις γαλακτοβιομηχανίες
  • Οξύνεται η δικομματική αντιπαράθεση, ενόψει και των δημοτικών εκλογών

Νέα προνόμια ετοιμάζεται να προσφέρει στο καρτέλ γάλακτος (και όχι μόνον) η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τη «μάχη κατά της διαφθοράς»... Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πυροδοτεί το δικομματικό καυγά, επιχειρώντας να αναπληρώσει τη φθορά που έχει υποστεί από την υπόθεση της «Μεβγάλ» και τις πάσης φύσεως «κουμπαριές».

Η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο πλέον το ενδεχόμενο της παράτασης της διάρκειας του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος από πέντε σε δέκα μέρες, προσφέροντας ένα ακόμα δωράκι στα γαλακτοβιομηχανίες και εξοντώνοντας, ταυτόχρονα, τους δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε δήθεν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των προτάσεων των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα για πρώτη φορά έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της θέσης των γαλακτοβιομηχανιών, που προωθεί εδώ και καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης για διπλασιασμό της χρονικής διάρκειας του «φρέσκου» γάλακτος.

«Υπάρχουν επιχειρήματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει από τις 5 μέρες που ισχύουν σήμερα στις 10 μέρες που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης (Γ. Παπαθανασίου) και η Κομισιόν. «Υπάρχουν επιχειρήματα για φθηνότερο γάλα για τον καταναλωτή, εφόσον επιμηκυνθεί ο χρόνος και υπάρχουν επιχειρήματα για προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίσει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα εξετάσουν τα συναρμόδια υπουργεία «όταν έρθει ο χρόνος» και πάντως «όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα θέματα των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θ. Ρουσόπουλος κάλυψε πλήρως τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στις κόντρες που έχει τα τελευταία 24ωρα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Καλώς έπραξε ο κ. Παπαθανασίου. Είναι ένας νόμιμος τρόπος για να διεκδικήσει κάποιος το δίκιο του και για να απαντήσει σε αυτούς που τον λασπολογούν», είπε αναφερόμενος στην αγωγή που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης σε βάρος του Κ. Κουλούρη για τα όσα κατήγγειλε περί προεκλογικής υποστήριξης του υφυπουργού από τη ΦΑΓΕ. Ο Θ. Ρουσόπουλος έδειξε αμηχανία, όταν του επισημάνθηκε ότι ο Κ. Κουλούρης στηρίχτηκε σε «εκμυστηρεύσεις» του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου. Χαρακτήρισε «δευτερευούσης αξίας» τα όσα φέρεται να είπε ο βουλευτής της ΝΔ, δηλώνοντας ότι το κυρίαρχο είναι «η ύβρις που απηύθυνε (σ.σ. ο Κ. Κουλούρης) εναντίον του κ. Παπαθανασίου».

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, προβάλλοντας ότι εφαρμόζει το νόμο του ΠΑΣΟΚ περί ανταγωνισμού που καθορίζει ότι η μόνη αρμόδια για να αποφανθεί εάν υπάρχει ή όχι καρτέλ στην αγορά είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή είναι και η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης στις, καθ' όλα βάσιμες, κατηγορίες για ενίσχυση των καρτέλ. Επιπλέον, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ «επί 9 χρόνια επέβαλε 7 φορές μικρότερα πρόστιμα στα καρτέλ απ' όσα η ΝΔ σε δυόμισι χρόνια».

Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από το δικομματικό καυγά βολεύει την κυβέρνηση, καθώς, εκτός των άλλων, λειτουργεί βολικά και αποπροσανατολιστικά για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Εξάλλου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, με δεδομένο ότι η δικομματική κόντρα περί διαφθοράς θα συνεχιστεί μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Ανοικτό, πάντως, παραμένει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, παρά τις χθεσινές διαψεύσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Αμυνας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα επισπεύσει το χρόνο προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει σε μια σειρά αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μέχρι τώρα έχει «αναβάλει» (Ασφαλιστικό, ιδιωτικά ΑΕΙ, κ.ά).

Προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η φθορά που έχει υποστεί από τις «κουμπαριές» είναι μικρή και αντιστρέψιμη και για το σκοπό αυτό θα εργαστεί το επόμενο διάστημα. Στο πνεύμα αυτό, κινήθηκε στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος χθες από τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή ο Ε. Μεϊμαράκης. Είπε ότι υπάρχει ένα κλίμα προβληματισμού, το οποίο είναι αναστρέψιμο και αρνήθηκε πως είναι βαρύ για την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς εάν στο μέλλον υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, ο κ. Μεϊμαράκης δεν το απέκλεισε, σημειώνοντας: «Σας έχω ξαναπεί ότι αυτά μπορεί πάντα να προκύψουν». «Αποκαλύπτοντας» την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι «το ζητούμενο δεν είναι η σύγκριση με το παρελθόν, στο εάν αθροιστικά συνέβαιναν τόσα τότε και τόσα τώρα. Το ζητούμενο είναι - και η σύγκριση ζητείται - στο αν η παρούσα κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, έχει αλλάξει τους νόμους, αν εφαρμόζονται οι νόμοι, αν έχει ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αν πραγματικά δείχνει τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Με βάση αυτό το «κριτήριο», ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει μηδενική ανοχή και έχει διαμορφώσει «μια διαφορετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Από την άποψη αυτή εκτίμησε ότι ο Κ. Καραμανλής βγαίνει ενισχυμένος...

ΠΑΣΟΚ
Εμφανίζεται τώρα σαν φορέας ... διαφάνειας

Με περίσσεια υποκρισία, ακατάσχετη δημαγωγία, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις και... πατώντας πάνω στην «επικαιρότητα» των σκανδάλων, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε το προηγούμενο Σάββατο από το Βόλο να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν φορέα «διαφάνειας», που έχει στόχο τη δημιουργία μιας ...«δίκαιης κοινωνίας».

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια πολιτική που «κόβει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους», που ενισχύει τους «ισχυρούς και ημετέρους», αλλά ο ίδιος ξέχασε να επισημάνει ότι αυτή η πολιτική είναι ακριβώς η ίδια που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει να στηρίζει και να προωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού έκανε μια λεπτομερή καταγραφή στους τομείς που «απέτυχε» η κυβέρνηση, προσπάθησε απεγνωσμένα να δείξει ότι το κόμμα του έχει «άλλο δρόμο» διακυβέρνησης. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν ήταν πρωθυπουργός δε θα «δώριζε φορολογία στους πλούσιους για να επιβάλει περισσότερους φόρους στη μέση οικογένεια και στον φτωχότερο Ελληνα». Ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μείωσαν τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα «άφηνε τον συνταξιούχο τρία χρόνια ακάλυπτο στην ακρίβεια», δε «θα γύρναγε την πλάτη στους δασκάλους αρνούμενος επί μήνες το διάλογο», δε θα «"έκοβε" χρήματα από την παιδεία και την υγεία». Εντελώς υποκριτικά ο Γ. Παπανδρέου προσπαθούσε να πείσει για τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όταν οι κυβερνήσεις του κόμματός του μοίρασαν λιτότητα στα φτωχά λαϊκά στρώματα και στο όνομα του ...εκσυγχρονισμού προχώρησαν σε περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία.

Ανακάλυψε «καρτέλ» στην αγορά...

Στις υποθετικές αναφορές του για την πολιτική που θα ακολουθούσε, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Χωρίς φυσικά να θίξει το σύστημα που υπηρετεί με ευλάβεια ο δικομματισμός, ανέφερε ότι το «καθεστώς της ΝΔ υποθάλπει τη διαφθορά». Ανεβάζοντας τους τόνους μίλησε για «οργανωμένη σπείρα» και «σπείρα κουμπάρων», ενώ αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο τελικός αποδέκτης της μίζας των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ της υπόθεσης της ΜΕΒΓΑΛ.

Την ίδια στιγμή ...ανακάλυψε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν «καρτέλ» και «ολιγοπωλιακές πρακτικές», που αφήνουν «απροστάτευτο τον καταναλωτή από την ακρίβεια» και ισχυρίστηκε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ δε θα άφηνε «ανεξέλεγκτα τα καρτέλ στην αγορά, που ανεβάζουν τις τιμές για τον πολίτη, για τον καταναλωτή». Βέβαια, ο ίδιος παρέλειψε επιμελώς να αναφέρει ότι τα καρτέλ υπήρχαν και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους με τη συνδρομή και ανοχή των «σοσιαλιστών»...

Τώρα πάνε στα δικαστήρια

Με αγωγή κατά του Κ. Κουλούρη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου συνεχίστηκε χτες η αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού για να αναδείξουν ποιο από τα δυο κόμματα έχει τη μεγαλύτερη διαφθορά στις τάξεις του.

Η αγωγή του υφυπουργού ήρθε μετά τις δηλώσεις του Κ. Κουλούρη ότι ο Γ. Παπαθανασίου στηρίχτηκε προεκλογικά από τη ΦΑΓΕ. Με χτεσινές δηλώσεις του ο Κ. Κουλούρης μίλησε για «πανικό, αμηχανία και αδυναμία» από τον Γ. Παπαθανασίου, τον οποίο προκάλεσε να βρεθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Εξάλλου, ο Γ. Παπαθανασίου κατηγόρησε την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου για παρέμβασή της, την περίοδο που ήταν υπουργός Ανάπτυξης, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να εξαγοράσει η ΦΑΓΕ την εταιρεία «Βοσινάκης». Η «παρέμβασή μου αφορούσε τη διάσωση 180 θέσεων εργασίας», ισχυρίστηκε η Β. Παπανδρέου. Κάλυψη στην Β. Παπανδρέου παρείχε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο οποίος ανέφερε: «Η ανασκαφή στα αρχεία εκθέτει αυτούς που την κάνουν. Δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα σε μια απόφαση της υπουργού τότε, σύμφωνα με το νόμο και με πλήρη αιτιολόγηση, με τους "κουμπάρους" και τους "Πανάγους"».

Παράλληλα, στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του «Αλφα», παρουσιάστηκαν έγγραφα, στα οποία φαινόταν ότι ο Κ. Κουλούρης, σαν υφυπουργός Ανάπτυξης, ανακαλούσε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, για παράνομη αύξηση των διδάκτρων τους.

ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΚΟΥΛΟΥΡΗ
Η ουσία μένει στο απυρόβλητο

Βγάζοντας στη... φόρα ο ένας τα άπλυτα του άλλου, συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια αντιπαράθεση, που, σε κάθε περίπτωση εξαντλείται στο επίπεδο των εντυπώσεων - και επικεντρώνεται σε προσωπικές βολές για σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα - ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν ταυτόχρονα και μεθοδευμένα να κουκουλώσουν την ουσία του όλου προβλήματος. Οτι, δηλαδή, η πολιτική που ευαγγελίζονται και εφαρμόζουν είναι αυτή που υποθάλπει και εξασφαλίζει την ενίσχυση και γιγάντωση των μονοπωλίων.

Χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αγωγή εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Κουλούρη κατηγορώντας τον για συκοφαντία, με αφορμή τους ισχυρισμούς του τελευταίου ότι η ΦΑΓΕ υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του σημερινού υφυπουργού. Ο Γ. Παπαθανασίου ζητά να του επιδικαστεί το ποσό των 300.000 ευρώ, το οποίο, όπως είπε, θα διαθέσει για «φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Ακόμη, συνεχίζοντας τις αλληλοκατηγορίες των προηγούμενων ημερών, ο Γ. Παπαθανασίου άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Β. Παπανδρέου ότι επί υπουργίας της υπήρξε η μοναδική περίπτωση παρέμβασης υπουργού στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όταν η ίδια ακύρωσε απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την εξαγορά της «Βοσινάκης» από τη ΦΑΓΕ. Απαντώντας σχετικά, η Β. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι υπήρξε παρέμβαση, επικαλέστηκε όμως λόγους... κοινωνικής ευαισθησίας, λέγοντας ότι το έκανε για το καλό των 180 εργαζομένων της επιχείρησης! «Σε εκείνους που με κατηγόρησαν ότι έχω ειδικές σχέσεις δήθεν με τη συγκεκριμένη βιομηχανία, και ως εκ τούτου δε θα μπορούσα να κάνω καλά τη δουλιά μου, απάντησα ότι εγώ έβαλα πρόστιμο 500.000 για την υπόθεση των γιαουρτιών, την ίδια στιγμή που επί ΠΑΣΟΚ για την ίδια εταιρεία και για ίδια υπόθεση το θέμα είχε κουκουλωθεί», σχολίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Και μια που το θέμα των «καρτέλ» έχει τις τελευταίες μέρες την τιμητική του από τους κάθε λογής θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», χτες έσπευσε να πάρει θέση και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τα... «μικρά» μονοπώλια των πολυκαταστημάτων. Με ανακοίνωσή του ζητά «δημόσιο διάλογο» για να επιτευχθεί, όπως λέει, «πολιτική συναίνεση στην αντιμετώπιση των εναρμονισμένων πρακτικών και δημιουργίας επιχειρηματικών καρτέλ».

Χτες, τέλος, με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΦΕΤ υποστήριξε ότι το μοναδικό πρόστιμο που επιβλήθηκε με υφυπουργό τον Κ. Κουλούρη στην εταιρεία «Κολιός», ύψους 100.000 ευρώ, δεν εισπράχθηκε ποτέ.

ΓΑΛΑ
«Φρέσκο» ... δέκα ημερών!

Ευκαιρία να «ξαναζεστάνει» - αν όχι και να υλοποιήσει πιο σύντομα - το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας του λεγόμενου φρέσκου γάλακτος, που θα αποτελέσει εξόφθαλμη ικανοποίηση πάγιας αξίωσης των μονοπωλίων της γαλακτοβιομηχανίας, φαίνεται ότι βρήκε η κυβέρνηση με αφορμή το θόρυβο των τελευταίων ημερών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, αξιοποιώντας χτεσινό δημοσίευμα, έσπευσε να επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει από πέντε σε δέκα μέρες τη διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα «ενισχυθεί ο ανταγωνισμός» και θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο μέτρο καθόλου δεν κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν είδαν να μειώνεται η τιμή του γάλακτος ούτε τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυξήθηκε από τρεις σε πέντε μέρες η διάρκεια διατηρησιμότητας. Αντίθετα, οι μόνοι που θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται είναι οι γαλακτοβιομήχανοι, που προσδοκούν σημαντικό περιορισμό του κόστους παραγωγής και οι πολυεθνικές, στις οποίες θα ανοιχτεί μια νέα αγορά για τη διακίνηση παστεριωμένου γάλακτος. Οσο για τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, θα βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση, αφού θεωρείται βέβαιο ότι το εισόδημά τους θα συνθλιβεί ακόμα περισσότερο κάτω από την πίεση και τους εκβιασμούς, όχι μόνο των εγχώριων, αλλά και των ξένων μονοπωλίων.

Από την άλλη μεριά, είναι φανερό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια διατηρησιμότητας του γάλακτος, τόσο περισσότερο απομακρύνει το προϊόν από την έννοια του φρέσκου, μια έννοια που, βέβαια, και τώρα αμφισβητείται σοβαρά, όταν το γάλα που πουλάνε για «φρέσκο» «αντέχει» για τουλάχιστον πέντε μέρες. Οσο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εμφανίζεται να έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, στην πραγματικότητα συμφωνεί - διαφωνώντας για να ρίξει στάχτη στα μάτια των παραγωγών, αφού φέρεται να έχει θετική άποψη, εάν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε ...μείωση της τιμής του τελικού προϊόντος.

ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Καμία εμπιστοσύνη στους μονομάχους

Καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν έχει ένα σημαντικό μέρος της «κοινής γνώμης», εκτιμώντας ότι η κατάσταση σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ίδια και χειρότερη.

Από την άλλη, η υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ και οι γαλάζιες κουμπαριές έχουν προκαλέσει κάποια φθορά στην εκλογική επιρροή της κυβέρνησης, αλλά τη φθορά αυτή δεν την καρπώνεται το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για την «Ημερησία», το 33% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο μονομάχους (Καραμανλής - Παπανδρέου) για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ το 39,9% απαντά τη «ΝΔ με Καραμανλή» και το 23,2% «ΠΑΣΟΚ με Παπανδρέου». Στην ίδια δημοσκόπηση το 65,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ και «Οχι» το 17,6%. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 1,6% και συγκεκριμένα συγκεντρώνει το 32,6% των προτιμήσεων, έναντι 31% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,1%, ο ΣΥΝ με 3,4%, ο ΛΑΟΣ με 3,6%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 15,4%. Στην παράσταση νίκης το 59% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι 18,5% του ΠΑΣΟΚ. Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων από 20 μέχρι 21 Σεπτέμβρη.

Σε άλλη δημοσκόπηση της «Alco» για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», ένας στους δύο πολίτες (45,7%) εκτιμά ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η διαφθορά παραμένει ίδια, ενώ το 30,3% θεωρεί ότι αυξήθηκε. Μόνο το 18,3% πιστεύει ότι η διαφθορά μειώθηκε. Το 27,2% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής «θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά». Αντίθετα το 49% εκφέρει την άποψη ότι ναι μεν θέλει ο κ. Καραμανλής, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ το 18,2% θεωρεί ότι «δε θέλει»... Στο ερώτημα εάν έχει ή όχι πολιτικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς, το 49,7% εκτιμά ότι έχει ευθύνες και το 40% πως δεν έχει. Εξάλλου, το 54,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπόθεση της MEBΓAΛ είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

ΠΙΕΡΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη οι αιγοπροβατοτρόφοι του Νομού Πιερίας διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές που αγοράζουν έμποροι και εταιρείες τα προϊόντα τους. Οι κτηνοτρόφοι του νομού ζητούν τιμή ασφαλείας 1,10 ευρώ για το πρόβειο γάλα και 0,70 λεπτά για το γίδινο, παραγωγικούς συνεταιρισμούς κ.ά. Παράλληλα καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη στάση της που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει έστω μια ελάχιστη τιμή που θα μπορεί να διασφαλίζει το εισόδημά τους.

Η κινητοποίηση που διοργανώνεται από το Σωματείο Αιγοπροβατοτρόφων του νομού θα γίνει στις 11 το πρωί στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Νομαρχία Πιερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ