ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ο Πολιτισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Τις θέσεις της «Συμπαράταξης» παρουσίασε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα»

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
«Ο Πολιτισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα». Με τα λόγια αυτά, ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έδωσε το στίγμα των θέσεων της Παράταξης για τα θέματα της Τέχνης και του Πολιτισμού, στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα» με τη συμμετοχή των υποψήφιων δημάρχων Αθήνας.

«Σήμερα η Τέχνη», επισήμανε, «παραδομένη στα μονοπώλια χάνει την ουσία της, τον κοινωνικό της ρόλο και το περιεχόμενό της, καθορίζεται από την αγορά με αρνητικές επιπτώσεις και στις συνειδήσεις καλλιτεχνών και θεατών. Ολες οι διαδικασίες της υποβαθμίζονται στο διακοσμητικό ρόλο ή στον αυτοσκοπό του κέρδους».

«Ο πολιτισμός για μας» - σημείωσε χαρακτηριστικά - «δεν είναι απλά η κατανάλωση κάποιων εκδηλώσεων, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων και της νεολαίας στα δρώμενα». Και πρόσθεσε ότι «όταν μιλάμε για Πολιτισμό δε μιλάμε μόνο για τις Τέχνες μα για το σύνολο της ζωής, τα πνευματικά και υλικά αγαθά που παράγει η ανθρωπότητα, για την ποιότητα και τον τρόπο ζωής, την πόλη, το περιβάλλον, την αισθητική, την παιδεία, την υγεία, τις συνθήκες εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, την ανεργία, αλλά και μέσα σε αυτά και τις τέχνες, την καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο Σπ. Χαλβατζής, στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθημερινότητα που ζει ο λαός και η νεολαία όσον αφορά τον πολιτισμό. «Ζουν έναν καταιγισμό "πολιτιστικών δράσεων" και "προϊόντων" εμπορικών υποκατάστατων της τέχνης, με αποτέλεσμα επί της ουσίας η πολιτιστική ζωή τους να φτωχαίνει ασφυκτικά. Μια αντίφαση που πρέπει να λυθεί».

Πλαίσιο θέσεων και δράσης

Κατόπιν ο Σπ. Χαλβατζής παρουσίασε τις προτάσεις της «Συμπαράταξης», ένα «πλαίσιο θέσεων και δράσης», με αφετηρία το γεγονός ότι «ο πολιτισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα σε κάθε εργαζόμενο, που δεν πρέπει να γίνεται παθητικός δέκτης, αλλά δημιουργικός συμμέτοχος». Και πρόσθεσε:

  • Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας.
  • Απαιτούμε την ενίσχυση της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Προωθούμε την πολιτιστική ανάπτυξη, που βασίζεται στις αρχές και τις αξίες των εργατών του χεριού και του πνεύματος, του κόσμου της δουλιάς.
  • Διεκδικούμε τη διαμόρφωση συνθηκών και υποδομής, για να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον Πολιτισμό και την Τέχνη όλοι οι εργαζόμενοι και είμαστε αντίθετοι σε διαδικασίες και δράσεις που ιδιωτικοποιούν τον Πολιτισμό».
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ»
«Ψηφίζουμε για όλα τα λαϊκά προβλήματα»

Συγκέντρωση της παράταξης προχτές το απόγευμα με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Γιώγο

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος
Για «τον απαράδεκτο θεσμό της μισής δουλιάς, του μισού μισθού, της μισής ζωής, που εισέβαλε με τις συμβάσεις ντροπής και στο δήμο μας», για «το μεροκάματο που λείπει σε πολλές οικογένειες». Για την πόλη μας «που βγαίνει στο σφυρί», «το βουνό μας που κινδυνεύει να πνιγεί και αυτό στο τσιμέντο», τους «αθλητικούς χώρους που μέσα σε μια τετραετία έγιναν σκουπιδότοποι». Για τα «σχολεία που στοιχειώνουν ή λειτουργούν σε διπλοβάρδιες» και «τη λυματολάσπη που απειλεί την πόρτα και την υγεία μας».

Είναι μερικές απ' τις φωνές που ενώνονται στο ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπολης» «διεκδικώντας την πόλη τους». Και προχτές το απόγευμα στη συγκέντρωση της παράταξης βρήκαν την ευκαιρία να εξηγήσουν την επιλογή τους. «Τι έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια για εμάς, τα παιδιά μας και τι τις προηγούμενες δεκαετίες;». Και όταν έχεις μέτρο σύγκρισης, «δε γίνεται να μη γυρίσεις την πλάτη στα ψηφοδέλτια της αντιπαροχής», να μη διεκδικήσεις πάλι «δήμαρχο αγωνιστή από την πρώτη Κυριακή».

«Η δημοτική αρχή του Στέφανου Βλάχου λέει ότι έκανε πολλά, αλλά δεν έκανε τίποτα, αυτή η παρένθεση πρέπει να κλείσει. Δε σας τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Μόνο μια υπόσχεση δίνουμε: Να αγωνιστούμε μαζί σας, να σας ξεβολέψουμε απ' τους καναπέδες», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος, αναφερόμενος στη ζημιά που έχει προκαλέσει η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής. Στη συνέχεια μίλησε για το πλούσιο έργο της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» και κατέληξε:

«Ψηφίζουμε για όλα. Για τη συνέχιση της δημιουργικής πορείας της πόλης. Για να γίνουν όσα σχολεία λείπουν, για να κόψουμε το βήχα σε κάθε λογής καταπατητές. Για μια δημοτική αρχή που θα βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών, στους καθημερινούς τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για ένα δήμο με δημόσιο χαρακτήρα, με σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες για όλους, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική μέριμνα».

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΦΟ

Υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου με την «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης»

- Ποιοι είναι οι στόχοι της Παράταξης ενόψει της εκλογικής μάχης;

- Στόχος μας είναι μέσα από την εκλογική μάχη να ενισχυθεί ο αγωνιστικός πόλος στο λαό του Περιστερίου, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και μέσα από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολύ περισσότερο, όμως, ο ίδιος ο λαός του Περιστερίου να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων, για να αντιμετωπίσει την επίθεση του κεφαλαίου και των αντιδραστικών δυνάμεων από τη μια, και από την άλλη να χαράξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Η ανάγκη για κάτι τέτοιο ξεπηδά καθημερινά μέσα από τα προβλήματα που καίνε τους εργαζόμενους, τα οποία οξύνονται από την πολιτική των κυβερνήσεων στην υλοποίηση της οποίας βάζουν πλάτη και οι δημοτικές αρχές: Πέρα από τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διακίνησης ναρκωτικών, της ακρίβειας που χτυπάει το πενιχρό εισόδημα του λαού, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, σε σχολεία, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, ελλείψεις σε πράσινο, στο οδικό δίκτυο, στα δίκτυα οβρίων υδάτων.

- Πώς σχολιάζετε τις θέσεις και την πολιτική των άλλων συνδυασμών;

- Η ανάγκη να στηρίξει ο λαός του Περιστερίου την ΠΑΣΥ αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι άλλες παρατάξεις, του σημερινού δημάρχου, του κ. Παχατουρίδη που στηρίζεται από τη ΝΔ, όσο και του κ. Λαλένη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, κάνουν ό,τι μπορούν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού. Στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, έχουν μετατρέψει το δήμο σε εργαλείο δυνάστευσης του περιστεριώτικου λαού. Επιβάλλουν φόρους -χαράτσια και τέλη στους δημότες, φορτώνουν το δήμο με εκατομμύρια ευρώ δάνεια, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του για ίδιον και κομματικό όφελος. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για το λαό σ' αυτές τις εκλογές να καταψηφιστούν αυτοί οι συνδυασμοί. Να στείλει ο λαός της πόλης μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά του.

Εξίσου σημαντικό είναι ο λαός του Περιστερίου να γυρίσει την πλάτη του σε αναχώματα που στήνονται, όπως η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΝ, γιατί έχει πάρει πλέον χαμπάρι τι συμβαίνει. Η μισή παράταξη, τα τελευταία χρόνια, μετατίθεται στο ΠΑΣΟΚ κι η άλλη μισή παραμένει «ανεξάρτητη», για να μην αφήσει περιθώρια μετακίνησης ψήφου στην ΠΑΣΥ.

Συζήτηση για την Υγεία

Ο Σπύρος Χαλβατζής θα παραστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε ανοιχτή εκδήλωση για την Υγεία που οργανώνει η ΕΙΝΑΠ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Ακόμα, σήμερα στις 8 μ.μ. ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη» θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο 7ο Διαμέρισμα, στην πλατεία του Μετρό στην Πανόρμου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Μαρκέτης.

Ο Δήμος του Περιστερίου ιδρύθηκε το 1934, κυρίως με πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ενώ στους μεταπολεμικούς χρόνους κατέκλυσαν την πόλη κύματα της εργατιάς, αγωνιστές από την ύπαιθρο. Η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκουν και σήμερα στην εργατιά, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δέχονται στην πλάτη τους τις συνέπειες της αντιδραστικής, αντιλαϊκής πολιτικής, γι' αυτό και έχουν κάθε λόγο να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική, να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο που πορεύονται εδώ και χρόνια, ως περιοχή συνδεδεμένη με τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ