ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στο «μαντρί» της ΕΕ

Θ. Παφίλης: «Πιο αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για τους λαούς»

Από φετινές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικών βάσεων

Associated Press

Από φετινές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικών βάσεων
Εν μέσω αντικομμουνιστικού παραληρήματος δόθηκε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με ημερομηνία εισόδου των δύο χωρών να ορίζεται η 1/1/2007.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας εισόδου των δύο χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο ακολουθήθηκε από τους συνήθεις χαιρετισμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από σφοδρές δηλώσεις εναντίον του σοσιαλισμού δείγμα των συμφερόντων που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί η ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δέχτηκαν τα συγχαρητήρια για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν, «αφήνοντας πίσω τους», σύμφωνα με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, «τα κατάλοιπα των χρόνων της κομμουνιστικής δικτατορίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς σημείωσε την ανάγκη «επιβράβευσης των χωρών που ζούσαν υπό το σοσιαλιστικό ζυγό» και την ένταξή τους στην ΕΕ «προκειμένου να βοηθηθούν να ξεπεράσουν τα κατάλοιπα που τους άφησε ο κομμουνισμός».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στο «Ρ» δήλωσε ότι: «Οι δύο χώρες πέρασαν επιτυχώς τις εξετάσεις στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία νέων βάσεων στο έδαφός τους και τώρα πήραν το εισιτήριο της ένταξής τους στην ΕΕ. Η είσοδος ωστόσο της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ενωση θα σημάνει ακόμα πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα για τους λαούς».

Πρέπει να προστεθεί ότι το «εισιτήριο» για την ένταξη στην ΕΕ συνοδεύεται και από μια σειρά «μέτρων ασφάλειας» τα οποία θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμα και τρία χρόνια μετά την ένταξή τους. Συγκεκριμένα, το καθεστώς παρακολούθησης για τα δύο νέα μέλη χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο της Ενωσης. Οπως επισημαίνεται, η Βουλγαρία και Ρουμανία παρά την «αξιοσημείωτη πρόοδο στο σύνολο των μεταρρυθμιστικών τους υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος χρήματος και της διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, θέματα για τα οποία θα βρίσκονται σε παρακολούθηση και ενδεχομένως να τους υποβληθούν κυρώσεις εάν δεν τα επιλύσουν». Δηλαδή, η ένταξη στο «μαντρί» θα σημάνει νέα δεσμά για τα λαϊκά στρώματα των δύο χωρών. Ωφελημένοι θα είναι μόνο οι κεφαλαιοκράτες, όσοι καταλήστεψαν τον πλούτο των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

ΗΠΑ
Κορυφώνεται ο πόλεμος των χαρακωμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα από τις πολύ κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, όπου κρίνεται ο έλεγχος των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, ο πόλεμος χαρακωμάτων κορυφώνεται και το θερμόμετρο της έντασης στο κόκκινο... με αφορμή - τι άλλο; - την τρομοκρατία.

Λάδι στη φωτιά έριξε η διαρροή προς τον Τύπο της έκθεσης των 16 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ επιδείνωσε το γενικότερο πρόβλημα της τρομοκρατίας» και συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου κύματος «μουσουλμανικού ριζοσπαστισμού». Πρόκειται για την εμπιστευτική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών «Τάσεις στην Παγκόσμια Τρομοκρατία: αντίκτυπος για τις ΗΠΑ» - η οποία ξεκίνησε να εκπονείται το 2004 και περαιώθηκε τον περασμένο Απρίλη - που αποτελεί την πρώτη επίσημη ανάλυση για την «παγκόσμια τρομοκρατία» που εκπονείται από το σύνολο των υπηρεσιών πληροφοριών από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το Μάρτη του 2003. Εκθεση που διαψεύδει ουσιαστικά τις θέσεις που υποστηρίζουν επισήμως τα στελέχη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και δεν περιέχει καμία ένδειξη για την πιθανότητα νέων επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων εντός του αμερικανικού εδάφους και όλως τυχαίως συμφωνεί απολύτως με τη ρητορική των Δημοκρατικών.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγκροπόντε, παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δημιούργησε μια νέα γενιά τρομοκρατών, αλλά εξοργισμένος διέψευσε εν μέρει τα συμπεράσματα της απόρρητης έκθεσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη «μερική εικόνα».

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, διέψευσε με πολύ έντονο τρόπο τους ισχυρισμούς του τέως προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σε συνέντευξη στο «Φοξ Νιους» υποστήριξε ότι, φεύγοντας από το Λευκό Οίκο, άφησε πίσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της Αλ Κάιντα και εντοπισμού του Οσάμα μπιν Λάντεν.

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΕ
Επαφές και «ευρώ»...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Το κύμα μετανάστευσης χιλιάδων Αφρικανών οικονομικών προσφύγων προς την Ευρώπη, η κρίση στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, η ενίσχυση των πολιτικών και άλλων σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) καταγράφονται ως τα κεντρικότερα ζητήματα στην ατζέντα συνομιλιών που έχει από χτες στην έδρα της ΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα ο πρόεδρος της Ευρωενωσιακής κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και κλιμάκιο Ευρωενωσιακών αξιωματούχων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εκτενής ατζέντα επαφών του Μπαρόζο στην Αιθιοπία επικαλύφθηκε από την ανακοίνωση πως η ΕΕ θα χορηγήσει στην ΑΕ 55 εκατομμύρια ευρώ ως «οικονομική βοήθεια» για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών του σχετικώς νεοσύστατου αφρικανικού οργανισμού. Ο ίδιος ο Μπαρόζο έκανε λόγο για την «ανάγκη» αύξησης της πολιτικής συνεργασίας ΕΕ - ΑΕ με στόχο την «αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης» στο δυτικό Σουδάν, όπου οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υποσχεθεί 242 εκατ. δολάρια για την αποστολή των 7.000 στρατιωτών της ΑΕ στο Νταρφούρ.

Παράλληλα, χτες σε συνομιλίες Σουδανών και αξιωματούχων του ΟΗΕ στο Χαρτούμ εξετάστηκε το ενδεχόμενο ξεπεράσματος της κρίσης με αφορμή την ανάπτυξη 20.000 κυανοκράνων (στην οποία αντιτίθεται το Σουδάν) διά της εφαρμογής προσωρινού εναλλακτικού σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στο Νταρφούρ 100 στρατιωτικούς συμβούλους και δεκάδες άτομα ως πολιτικό προσωπικό και αστυνομική δύναμη, ενώ η Αφρικανική Ενωση ετοιμάζεται να αυξήσει κατά περίπου 60% τους στρατιώτες της στο Νταρφούρ ώστε να φθάσουν τις 11.000...

Ο Ράμσφελντ στο Μαυροβούνιο...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» εξέφρασε χτες, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο αξιωματούχος πρόσφερε τη «βοήθεια» της Ουάσιγκτον στην αναδιοργάνωση και τον «εκσυγχρονισμό» του μαυροβουνιακού στρατού, που έως το 2007 θα συρρικνωθεί απ' τους 6.000 σε 2.500 στρατιώτες, αλλά και στην καταστροφή «παλιών, ασταθών και επικίνδυνων όπλων» του παρελθόντος.

Σε αντάλλαγμα, ο Ράμσφελντ έλαβε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς πως το Μαυροβούνιο «είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην αμερικανική συμμαχία για πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την «εθελοντική», όπως είπε, συμμετοχή Μαυροβούνιων στρατιωτών σε «ειρηνευτικές αποστολές» σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, ο Τζουκάνοβιτς ζήτησε και την αποστολή μίας ομάδας Αμερικανών εφέδρων στο Μαυροβούνιο «για να εργαστεί πάνω σε στρατιωτικά θέματα».

Σήμερα, ο Ράμσφελντ θα μεταβεί στην Αλβανία για περιφερειακή συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Πέμπτη στη Σλοβενία για σύνοδο των ομολόγων του από χώρες του ΝΑΤΟ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντίο Μπλερ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.--

Ο άνθρωπος που έθαψε διά παντός τις τελευταίες σοσιαλδημοκρατικές ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσαν οι Εργατικοί και έγινε το ανδρικό παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε χτες «αντίο».

Προς το παρόν όχι στην πρωθυπουργία αλλά στο Εργατικό Κόμμα, όπου μίλησε για τελευταία φορά ως αρχηγός του: «Η ώρα της αποχώρησης είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο των Εργατικών. Ο Τόνι Μπλερ έπλεξε το εγκώμιο του Γκόρντον Μπράουν και επανέλαβε ότι εντός των επόμενων μηνών θα λάβει τις αποφάσεις του.

Στην τελευταία του ομιλία ως αρχηγού των Εργατικών ο Μπλερ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τρομοκρατία: «Δεν οφείλεται σε δικό μας λάθος, ούτε είναι συνέπεια της δικής μας εξωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα ξεκαθάρισε: «Δε θα κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αν συνθηκολογήσουμε απέναντι στην εχθρική προπαγάνδα που επιδιώκει να περάσει την ιδέα ότι είμαστε υπεύθυνοι για όλα ανεξαιρέτως όσα συμβαίνουν. Δεν πολεμούμε το Ισλάμ, αλλά τους εξτρεμιστές, που αλλοίωσαν τη μουσουλμανική πίστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ