ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χορός δισεκατομμυρίων για τους εκλεκτούς

Εν μέσω των συζητήσεων για τα σκάνδαλα, η κυβέρνηση εκχωρεί νέο πακτωλό δισεκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Τη στιγμή κατά την οποία το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό της χώρας περιδινείται, για μια ακόμη φορά, γύρω από τα σκάνδαλα - παλιά και νέα - η Κυβερνητική Επιτροπή στη χτεσινή της συνεδρίαση, ενέκρινε, με συνοπτικές διαδικασίες, την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, για τη χορήγηση νέων προνομίων στις επιχειρήσεις, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ετσι, το πολιτικό σύστημα - ΠΑΣΟΚ χθες, ΝΔ σήμερα - και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στήσει έναν τρελό χορό δισεκατομμυρίων, διαδικασία η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσει στα αυριανά και μεθαυριανά πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα διαφόρων ...κουμπάρων.

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση α) για το νέο επενδυτικό νόμο, βάσει του οποίου θα επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις, β) για τη νέα ψηφιακή στρατηγική της περιόδου 2006 - 2013, με την οποία το κράτος χρηματοδοτεί τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων (γρήγορο Ιντερνετ) - προβλέπεται από τη στρατηγική της Λισαβόνας - τα οποία στη συνέχεια θα εκχωρηθούν για εκμετάλλευση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου. Πρόκειται για δύο νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής «για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας», μέσω των οποίων εκχωρείται νέος πακτωλός δισεκατομμυρίων στις επιχειρήσεις.

Ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος θα ψηφιστεί τον Οκτώβρη και θα ισχύει από το 2007, προβλέπει, ότι, ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 13 περιφερειών της χώρας, οι κρατικές επιχορηγήσεις για νέες επενδύσεις των επιχειρηματιών μπορεί να φτάσουν έως και το 60% του ύψους της επένδυσης. Ποσοστό, το οποίο μέσω των υπερτιμολογήσεων που κάνουν οι επιχειρήσεις, στην πράξη, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Επί της ουσίας, οι επιχειρηματίες πραγματοποιούν νέες επενδύσεις με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή με χρήματα των εργαζομένων της χώρας που αποσπά το κράτος μέσω της φορολογίας. Επιπλέον, πέρα από την επιχορήγηση της επένδυσης, ο νέος νόμος προβλέπει και την ενίσχυση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων για πέντε χρόνια από την ίδρυσή τους με ποσό που κυμαίνεται από 1 έως 2 εκατ. ευρώ. Είναι, μάλιστα, τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να αποδείξει το φιλομονοπωλιακό της προϋπολογισμό, ώστε ο υπουργός Οικονομίας, μέσω στοιχείων, διαφημίζει πόσα περισσότερα χρήματα έδωσε μέσω του υφιστάμενου επενδυτικού νόμου στις επιχειρήσεις, σε σχέση με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, έως και τις 22/9/2006, στο σύνολο της χώρας εγκρίθηκαν 1.590 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό ύψος επένδυσης 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 1,05 δισ. ευρώ.

Οι αποφάσεις για την ψηφιακή στρατηγική αποβλέπουν στη δημιουργία ευρωζωνικών υποδομών (ανάπτυξη του γρήγορου Ιντερνετ), στην ενίσχυση της προσφοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της ζήτησης από τους πολίτες. Στα πλαίσια αυτά έχει ανακοινωθεί το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας έως το 2008» ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία δικτύου υποδομών σε 75 δήμους της χώρας, τη δημιουργία ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων, τη χρηματοδότηση της δημιουργίας 770 σημείων ασύρματης πρόσβασης σε 400 ιδιωτικές επιχειρήσεις κλπ. Μόνο που στην εισήγηση του υπουργού Οικονομίας έχει παραλειφθεί αυτή τη φορά η αναφορά ότι «ο σχεδιασμός των ευρυζωνικών υποδομών προβλέπει τη διάθεση μέρους αυτών για ιδιωτική εκμετάλλευση μέσω της μακροχρόνιας ενοικίασης...».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Σφίγγει η θηλιά για τα λαϊκά εισοδήματα

Στα 76,5 δισ. ευρώ έφτασε τον Ιούλη του 2006. Κοντά στα 5 δισ. ευρώ τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν χτυπήσει «κόκκινο»

Με ρυθμό της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ κάθε μήνα αυξάνεται ο τραπεζικός δανεισμός των νοικοκυριών. Μαζί με αυτή αυξάνουν και τα δάνεια που καθημερινά βγαίνουν στο «κόκκινο», εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να αποπληρώσουν στην ώρα τους τις τοκογλυφικές δόσεις που χρεώνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των νοικοκυριών στο μήνα Ιούλη διογκώθηκε στα 76,5 δισ. ευρώ, με το ρυθμό ετήσιας αύξησης να διαμορφώνεται σε 29,2%. Η αξία των δανείων των νοικοκυριών σε καθυστέρηση περισσότερη από τρεις μήνες υπολογίζεται περίπου σε 4,7 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για δικαστικά μέτρα, πλειστηριασμούς κ.ά. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, η αξία των δανείων που έχουν βγει στο «κόκκινο» θεωρείται υποεκτιμημένη. Και αυτό γιατί οι τράπεζες σκαρφίζονται διάφορα λογιστικά τρικ, προκειμένου να κρύψουν τα πραγματικά δεδομένα. Αλλωστε, η «αναχρηματοδότηση» δανείων, όπως και η μεταφορά υπολοίπων σε νέους λογαριασμούς αποκρύβουν και μεταθέτουν για το μέλλον ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος.

Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων των νοικοκυριών - μαζί με τις λεγόμενες τιτλοποιήσεις - έφτασε στο τέλος του Ιούλη 2006 στα 76,5 δισ. ευρώ (από περίπου 60 δισ. ευρώ το 2005) καταγράφοντας αύξηση 29,2%. Η μάζα του συνολικού δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες αναλύεται ως εξής:

  • Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν στα 51,9 δισ. ευρώ (από 39,5 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 31,5%. Η συνολική αξία των δανείων που είναι σε καθυστέρηση για περισσότερους από τρεις μήνες υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια διογκώθηκαν σε 24,6 δισ. ευρώ με το ρυθμό ετήσιας μεταβολής να φτάνει σε 24,7%. Τα καθυστερούμενα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, η μάζα δανεισμού των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σε 88,5 δισ. ευρώ και τα καθυστερούμενα υπολογίζονται σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πώς θα διασφαλιστεί το μέλλον τους;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση που αφορά το μέλλον και την επιβίωση των παραγωγών, όσων εργάζονται στον τομέα του καπνού κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Τάκης Τσιόγκας.

Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής: «Η ψήφιση και η εφαρμογή και από την κυβέρνηση της ΝΔ του νέου κανονισμού για τον καπνό προκαλεί τραγικές συνέπειες στους καπνοπαραγωγούς που σε ποσοστό 70% περίπου εγκατέλειψαν την καλλιέργεια χωρίς να έχουν εναλλακτική λύση, στους εργαζόμενους, στις οργανώσεις των καπνοπαραγωγών και στις επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης πολλές από τις οποίες θα κλείσουν, αλλά και γενικότερα στην οικονομία ολόκληρων περιοχών στις οποίες ο καπνός αποτελούσε βασική καλλιέργεια, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μια σειρά επαγγέλματα σχετικά με τις ανάγκες της καπνοκαλλιέργειας.

Η κατάσταση για τους καπνοπαραγωγούς θα γίνει πολύ χειρότερη μετά το 2009, οπότε, σύμφωνα με τον κανονισμό, το 50% των άμεσων ενισχύσεων που παίρνουν οι καπνοπαραγωγοί θα μεταφερθεί στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο που συνιστά ιδιαίτερα αρνητική μεταχείριση σε βάρος των καπνοπαραγωγών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

- Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να άρει την κατάφωρη αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών και από το 2010 και μετά να μη μεταφερθεί στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα το 50% των άμεσων ενισχύσεων;

- Τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλίσει το δικαίωμα της δουλιάς σε όσους χάσουν τη δουλιά τους, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου κανονισμού;

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Ταχυδρομείται η 11η παρτίδα

Καθ' οδόν προς τους φορολογούμενους βρίσκεται ήδη η 11η παρτίδα με περίπου 410.000 νέα εκκαθαριστικά σημειώματα. Με την ταχυδρόμηση της νέας παρτίδας εκκαθαριστικών, ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων (εισοδήματα 2005) που ήδη έχουν εκκαθαριστεί διαμορφώνεται στις 4,3 εκατ. (σε σύνολο περίπου 5,3 εκατ. δηλώσεων που υποβλήθηκαν).

Από τη συνολική (μέχρι σήμερα) εκκαθάριση στο δημόσιο ταμείο εισρέουν πρόσθετοι φόροι ύψους 212,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιπλέον φόροι (χρεωστικά σημειώματα) φτάνουν σε 270 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 57 εκατ. ευρώ που επιστέφεται σε δικαιούχους.

Στην τελευταία (11η) παρτίδα ο μέσος πρόσθετος φόρος που αναλογεί στα χρεωστικά σημειώματα διαμορφώνεται σε 1.917 ευρώ και η μέση επιστροφή (πιστωτικά εκκαθαριστικά) σε 618 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ