ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Ψήνεται» η ανατροπή στο ωράριο

Να αποδείξουν την ...αναγκαιότητα της απελευθέρωσης, καλεί τους τραπεζίτες η ΟΤΟΕ

Επιμένουν οι τραπεζίτες στην ανατροπή του ωραρίου, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις εμφανίζονται να κάνουν από την αρχική τους πρόταση για καθολική απελευθέρωση του ωραρίου. Στη χθεσινή πέμπτη συνάντηση με την ΟΤΟΕ για τις διαπραγματεύσεις της Κλαδικής Σύμβασης, οι τραπεζίτες έδειξαν να είναι ευχαριστημένοι και με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας στα καταστήματα που βρίσκονται μόνο σε εμπορικά κέντρα. Η τακτική τους, την οποία σιγοντάρει με τη στάση της και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, φαίνεται πως θα οδηγήσει στο να ανοίξει ο δρόμος για γενικευμένες ανατροπές στο ωράριο.

Ουσιαστικά, απαιτούν τη λειτουργία βάρδιας πρωί - απόγευμα τις καθημερινές και τα Σάββατα, όπως δηλαδή λειτουργούν ήδη τα καταστήματα της Γιούρομπανκ σε δύο εμπορικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο σωματείο της τράπεζας. Από τη μεριά της, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ουσιαστικά, στηρίζει την αντεργατική απαίτηση των τραπεζιτών, αλλά και της κυβέρνησης, πρώτον, γιατί επιζητά να νομιμοποιήσει τα ειδικά ωράρια που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια παρανόμως σε ορισμένες υπηρεσίες (βάρδιες σε μηχανογραφικά, ντίλινγκ ρουμ και αλλού) και, δεύτερον, γιατί τα όποια αιτήματα διαμορφώνει είναι με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων. Γι' αυτό και ζητά από τους τραπεζίτες να αποδείξουν την ...αναγκαιότητα της πρότασής τους για χτύπημα του ωραρίου (!), αλείφοντας έτσι βούτυρο στο αντεργατικό ψωμί τους!

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις, και οι δύο μεριές μιλάνε πια για αυξήσεις με τη μορφή ποσών και όχι ποσοστών, οι οποίες θα είναι ίδιες για όλα τα κλιμάκια. Δεν έχει, όμως, καταληχτεί το ύψος του ποσού. Η επόμενη συνάντηση για την υπογραφή διετούς - όπως πρότεινε η ΟΤΟΕ - σύμβασης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Στους δρόμους σήμερα για το Ασφαλιστικό

24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο «Γκλόρια». Προσυγκέντρωση της ΟΕΦΣΕΕ, στις 9 π.μ., στα γραφεία της

Συνέπεια της συνολικότερης αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η επίθεση στο επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στο Φάρμακο
Συνέπεια της συνολικότερης αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η επίθεση στο επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στο Φάρμακο
Σε πανελλαδική απεργία για την περιφρούρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο φάρμακο, στα καλλυντικά και τα συναφή επαγγέλματα. Στις 10 π.μ. πραγματοποιούν συγκέντρωση στο θέατρο «Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7), ενώ στις 9 π.μ. η ταξική Ομοσπονδία των Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σε προσυγκέντρωση, έξω απ' τα γραφεία της. Απεργία για το ίδιο θέμα έχουν κηρύξει και οι ιατρικοί επισκέπτες, αλλά και οι συνταξιούχοι του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, υλοποιώντας σήμερα τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων ή στην υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), με αποτέλεσμα να απειλείται το επικουρικό ταμείο του κλάδου, το ΤΕΑΥΦΕ.

Αναδεικνύοντας πώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεθοδεύουν εδώ και χρόνια την αντιασφαλιστική επίθεση, η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους «την υπόθεση του Ασφαλιστικού και του ΤΕΑΥΦΕ που κινδυνεύει άμεσα για διάλυση». Να αγωνιστούν μεταξύ άλλων για: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επαναφορά του 2% εισφοράς από τους εργοδότες όπως ίσχυε για 40 χρόνια, να ισχύσουν οι ρυθμίσεις πριν τις ανατροπές του 1992, να αποδοθούν στο Ταμείο αυτά που χρωστά το Δημόσιο, να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή κλπ.


ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
«Τα προγράμματά σας είναι κοροϊδία»!

Νέα συγκέντρωση χτες και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης

«Τα προγράμματά σας είναι κοροϊδία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»! «Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία»! Δείχνοντας ξεκάθαρα με τα συνθήματά τους τους πραγματικούς υπεύθυνους για την ανεργία και τον κυβερνητικό εμπαιγμό, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» πραγματοποίησαν χτες ακόμα μία πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμένος αγώνας για μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Σε συνάντηση με τις εργάτριες, ο υφυπουργός Απασχόλησης μίλησε μόνο για κάποια ψίχουλα που θα πάρουν όσες τελικά ενταχθούν στο λεγόμενο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενες ξεκαθάρισαν ότι διεκδικούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα. Και θα συνεχίσουν ν' αγωνίζονται με το ταξικό τους σωματείο για ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Αλλωστε, μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και πιο καθαρή η ανάγκη οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τα κόμματα που αναπαράγουν την ανεργία. «Δίνουν "δουλιές" για ένα ξεροκόμματο. 200 και 300 ευρώ για καθαρίστρια...». «Τις μεγάλες δε μας παίρνουν, ούτε γι' αστείο να τ' ακούσουν...», μετέφεραν χτες οι εργάτριες στα «πηγαδάκια» την εμπειρία τους. Ενώ το θράσος κι η υποκρισία όσων ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση αποτυπώθηκε χτες στην εμφάνιση του νυν δημάρχου (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) Ιλίου Βασ. Κουκουβίνου, αλλά και του σημερινού υποψήφιου δημάρχου με τη στήριξη της ΝΔ Λεμπέση, για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες αγώνα, τρεις εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές... Οταν οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις, μέσα και από τις αγωνιστικές δημοτικές παρατάξεις (όπως η «Συνεργασία Αλλαγής» Ιλίου), βρέθηκαν στο πλευρό των εργατριών από την πρώτη κιόλας στιγμή, καλώντας σε αμείωτο αγώνα ενάντια στους αληθινούς, πολιτικούς ενόχους.


ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα από το «ΣΑΜΙΝΑ»

«Για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους νησιώτες, είναι μέρα μνήμης, προβληματισμού, επιθεώρησης των δυνάμεων και καταδίκης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συνδυασμών που υποστηρίζουν στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Αυτό τονίζουν, σε ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με αφορμή τα έξι χρόνια που συμπληρώθηκαν χτες από το ναυτικό έγκλημα του «Εξπρές Σαμίνα».

Οχι μόνο τα θύματα δε δικαιώθηκαν, τονίζεται στην ανακοίνωση, αλλά ουσιαστικά απαλλάχτηκαν οι κύριοι υπεύθυνοι του εγκλήματος, που είναι οι εφοπλιστές και το ΥΕΝ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, διευρύνει την εφοπλιστική ασυδοσία, επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των νησιωτών, με ιδιαίτερη σφοδρότητα. «Η πολιτική επιστράτευση που επέβαλαν στους ναυτεργάτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι αναγκαίο συστατικό, για να προωθηθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους», σημειώνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και καταλήγουν:

«Το ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα" αποτελεί κριτήριο ψήφου για ναυτεργάτες, εργαζόμενους, νησιώτες, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να προωθήσουν την αντιδραστική θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, αξιοποίησαν τα πρωτοπαλίκαρά τους στους δήμους και τις νομαρχίες σαν "πέμπτη φάλαγγα" που δρα στους κόλπους του εργατικού κινήματος ως άλλοθι για να προωθήσουν την αντιλαϊκή πολιτική».


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ: Με θέματα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη δράση του σωματείου για το επόμενο διάστημα πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη τη Γενική του Συνέλευση το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Γηροκομείων. Η Συνέλευση θα γίνει στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάρνη και Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β), στις 3.30 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τραμπούκους της εργοδοσίας έπεσε, σύμφωνα με καταγγελία, ο οδηγός Νίκος Νακούτης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Οδηγών «Μακεδών», Γ. Γιαλαμά, ο οδηγός απασχολούνταν στην επιχείρηση «ΤΙΚΤΑΣ» στη Θεσσαλονίκη απ' όπου απολύθηκε παράνομα. Ο εργοδότης αφού τον απέλυσε χωρίς να του καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση, στη συνέχεια έβαλε τους μπράβους του να τον χτυπήσουν. Αυτή η τραμπούκικη συμπεριφορά μαρτυρά το όργιο τρομοκρατίας που επικρατεί σε χώρους δουλιάς και ιδιαίτερα στον κλάδο των οδηγών.

ΟΤΕ: Στον αέρα παραμένουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που αποχώρησαν από τον ΟΤΕ με το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που συνυπέγραψε πριν ενάμιση χρόνο η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση της επιχείρησης. Εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουν πάρει ακόμα το Εφάπαξ από το Ταμείο Αρωγής, που με τη σειρά περιμένει να πάρει το δάνειο από τον ΟΤΕ. Ο λόγος είναι ότι η διοίκηση του ΟΤΕ δε συμφωνεί στους όρους που προτείνει η Ομοσπονδία για τον τρόπο χορήγησης του δανείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ