ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Εκβιάζουν για αύξηση των νοσηλίων

Τον Απρίλη του 2005, με το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής του Βλαστού, βρέθηκαν στο δρόμο εργαζόμενοι και ασθενείς, συνέπεια της εμπορευματοποίησης της Υγείας
Τον Απρίλη του 2005, με το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής του Βλαστού, βρέθηκαν στο δρόμο εργαζόμενοι και ασθενείς, συνέπεια της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Τη μέθοδο των εκβιασμών με απειλές για την απομάκρυνση εντός δύο μηνών των ψυχικά αρρώστων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των ψυχιατρικών κλινικών για να αποσπάσουν αυξήσεις στα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ψυχιατρικών Κλινικών ανακοίνωσε χτες την καταγγελία των συμβάσεων με το ΙΚΑ στην περιοχή Αθηνών και Περιχώρων, συνοδεύοντας την καταγγελία με την απειλή ότι «το ΙΚΑ καλείται να αναλάβει εντός διμήνου την ευθύνη μετακίνησης των ασφαλισμένων του που νοσηλεύονται» στις παραπάνω κλινικές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των κλινικαρχών ο ημερήσιος αριθμός των ασφαλισμένων του ΙΚΑ στις εν λόγω κλινικές υπολογίζεται σε 1.050 ασθενείς και αντιστοιχούν στο 82% συνολικά των νοσηλευομένων σε αυτές.

Η βασική ευθύνη για την εξέλιξη αυτή βαρύνει τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όχι μόνο δεν ανέπτυξαν επαρκείς δημόσιες ψυχιατρικές δομές και υποδομές, αλλά με νομοθετικά μέτρα προώθησαν την εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας προκειμένου το κεφάλαιο να αποκομίζει τεράστια κέρδη, την ώρα που οι ασθενείς ζουν σε άθλιες συνθήκες.

«Στο σκοτάδι» οι ασθενείς με ηπατίτιδα

Σε έντεκα από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την πρόληψη και τη θεραπεία της ηπατίτιδας, ενώ στις περισσότερες πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι κάτοικοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους τη θεραπεία για την ηπατίτιδα, σύμφωνα με στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για την Ηπατίτιδα την 1η Οκτώβρη 2006.

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) και οι κύριες αιτίες είναι οι ιοί ηπατίτιδας Α, Β, C και D, η αυξημένη και μεγάλης διάρκειας κατανάλωση αλκοόλ, η συσσώρευση λίπους, διάφορα φάρμακα και οι λοιμώξεις από άλλους ιούς ή μικρόβια. «Το 86% των πασχόντων από ηπατίτιδα C δεν το γνωρίζουν, καθώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα», επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου και δικαιολογημένα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ονόμασε την ηπατίτιδα C «σιωπηλή νόσο». Σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα Β και C. Απ' αυτούς, 350 εκατομμύρια πάσχουν από ηπατίτιδα Β, παρότι οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύτηκαν το 1991, συνιστούσαν την προσθήκη του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β σε όλα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών. Εμβόλιο για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει, αλλά οι διαθέσιμες θεραπείες προσφέρουν τη δυνατότητα σε πολλούς ασθενείς να απαλλαγούν από τη νόσο.

Ερευνα που έγινε σε 15 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι εθνική στρατηγική πρόληψης και θεραπείας της ηπατίτιδας έχουν μόνον η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Αγγλία. Στις 9 απ' τις 15 χώρες, ο προδιαγνωστικός έλεγχος είναι δωρεάν, αλλά προγράμματα για την προώθησή του εφαρμόζονται μόνο στη Γαλλία και την Ολλανδία. Σε Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ρουμανία και Ελβετία ο προδιαγνωστικός έλεγχος θεωρείται δυσπρόσιτος, ενώ σε άλλες 5 χώρες οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν για την εξέταση.

Η πρόσβαση στη θεραπεία είναι δύσκολη σε πολλές χώρες, ενώ στα άλλα πρώην σοσιαλιστικά κράτη οι ασθενείς καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα της θεραπείας.

Ατύχημα με επικίνδυνο φορτίο

Παραλίγο τραγωδία χτες το πρωί στο 51ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, όταν βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο ξέφυγε από την πορεία του, προσέκρουσε στο διαχωριστικό και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα όπου συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο στρατιωτικά οχήματα. Ευτυχώς από τη σφοδρή σύγκρουση δεν εξερράγη το προπάνιο που μετέφερε το βουλγαρικό φορτηγό. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Σερρών και στη συνέχεια στο «424» Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, λόγω της μεγάλης ταχύτητας του φορτηγού, υπερθερμάνθηκαν τα φρένα, το όχημα βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα και μετά τη σύγκρουση με τα στρατιωτικά οχήματα, το βυτίο αποκολλήθηκε από τον τράκτορα. Από το ατύχημα δεν προκλήθηκε διαρροή προπανίου, αλλά άνδρες της Τροχαίας έκλεισαν το σημείο του δρόμου και γινόταν εκτροπή της κυκλοφορίας από την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών. Στις 3 το μεσημέρι μετέβη στο σημείο βυτίο από τη Βουλγαρία και έκανε μετάγγιση του φορτίου προπανίου.

Παιδιά υπέρβαρα και με υπέρταση

Με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη κατά 3,3 μονάδες και βαρύτερα κατά τρία κιλά είναι σήμερα τα παιδιά σε σχέση με μια δεκαετία πριν, επισημάνθηκε προχτές σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση του 6ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας στη Θεσσαλονίκη (28-30 Σεπτεμβρίου).

Οπως αναφέρθηκε, τα προβλήματα υγείας των παχύσαρκων παιδιών ξεκινούν από μικρές ηλικίες. Μελέτες δείχνουν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αλατιού σε σύγκριση με παιδιά που βρίσκονται στην ίδια ηλικία, αλλά έχουν κανονικό βάρος. Ακόμα δείχνουν ότι το 95% των παιδιών αυτών προσλαμβάνει ημερησίως φυτικές ίνες και κάλιο σε μικρότερες ποσότητες από τις συνιστώμενες και ότι τέσσερα στα δέκα παιδιά προσλαμβάνουν ημερησίως μικρότερες ποσότητες, από τις συνιστώμενες, βιταμίνης Ε.

ΔΙΚΗ «17Ν»
Κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης

Με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Η. Κωστάρη συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17Ν» στο πενταμελές Εφετείο. Η σύζυγός του, Ι. Κωστάρη, κατέθεσε πως την ημέρα που εκτελέστηκε ο Π. Μπακογιάννης, και λίγο μετά που άκουσε την είδηση της δολοφονίας, για την οποία έχει καταδικαστεί ο Η. Κωστάρης, είχε τηλεφωνήσει στο σύζυγό της στην εργασία του για να τον ρωτήσει αν θα περάσει το μεσημέρι από τη σχολή της.

Η Α. Μουσούρου, προϊσταμένη λογιστηρίου στην εταιρεία «Βεργέτης» όπου δούλευε ο κατηγορούμενος, κατέθεσε πως το πρωί της μέρας που έγινε η ανθρωποκτονία του βουλευτή της ΝΔ, βρίσκονταν όλοι στο γραφείο της εταιρείας και μια κοπέλα από τη μηχανογράφηση τους ανακοίνωσε το περιστατικό το οποίο σχολίασαν όλοι. Εξάλλου, ο Α. Βαλλής κατέθεσε πως όταν έγινε η εισβολή των μελών της «17Ν» στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα το Δεκαπενταύγουστο του 1988, ο ίδιος ήταν μαζί με τον κατηγορούμενο στο χωριό τους.

Παρουσιάστηκαν οι «Ελληνες Στρατιωτικοί»

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου έγινε χτες βράδυ η παρουσίαση του τρίτομου έργου του Αντώνη Κακαρά, αρχιπλοιάρχου ε.α., «Ελληνες Στρατιωτικοί».

Την παρουσίαση έκαναν ο ναύαρχος Νίκος Παπάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο βουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος. Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία του έργου αυτού, που αναφέρεται στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη μεταπολεμική περίοδο και επισήμαναν την ανάγκη, με αφορμή τη συγκεκριμένη έκδοση, να «ανοίξει» μια συζήτηση για την περίοδο αυτή, το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά τις σχέσεις εξάρτησής τους με ξένα κέντρα. Επισημάνθηκε δε ότι είναι ώριμη ιστορική ανάγκη να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου.

Επίσης, τονίστηκε ότι τα βιβλία αυτά θα πρέπει να κοσμήσουν τις βιβλιοθήκες των στρατοπέδων αλλά και των σχολείων και να αποτελέσουν εργαλείο για τη γνώση και την κατανόηση της νεότερης ιστορίας του τόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ