ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αθωώνει CIA και «εαυτόν» για υποκλοπές

Τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη χώρα μας επιχειρεί να αθωώσει ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει σύγχυση για τις δικές της αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χτεσινό δημοσίευμα - που επιβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης που στήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις εγχώριες, στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων - αποδεικνύουν ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει όπως όπως το θέμα, στο όνομα της «στρατηγικής συμμαχίας» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έσπευσε να τερματίσει, με ετσιθελικό τρόπο, τις εργασίες της επιτροπής που είχε συσταθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη μυστική αλληλογραφία των ελληνικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που έφερε χτες στη δημοσιότητα το «Βήμα», η εγκατάσταση του δικτύου (νόμιμων) υποκλοπών έγινε με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συμφωνία για την εγκατάσταση του μηχανισμού παρακολούθησης, που στηρίχτηκε σε προηγούμενη που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπογράφηκε 15 μέρες μετά τις εκλογές στις 9 του Μάρτη του 2004 και ανανεώθηκε μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για μηχανισμό που είναι συμπληρωματικός σε αυτόν που έκανε τις τηλεφωνικές υποκλοπές και έδινε και... «εικόνα» των παρακολουθούμενων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι υπάρχει «μία συμφωνία που έχει να κάνει με τις επικοινωνίες» με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει σχέση με τις υποκλοπές(!). «Υπάρχουν ζητήματα που είχαν να κάνουν με την πιο ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των μονάδων ασφαλείας, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, παραπέμποντας για λεπτομέρειες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Παραδέχτηκε όμως ότι η συμφωνία αυτή βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ...

Με βάση τη συμφωνία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προϊόντα των υποκλοπών διοχετεύονταν με απευθείας μετάδοση μέσω δορυφόρου από την Αθήνα σε κέντρο αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ (στο Μισούρι). Σε ό,τι αφορά τις «τεχνικές δυνατότητες», το σύστημα μπορούσε να καταγράψει, μέσω δορυφόρου, τις κινήσεις οποιουδήποτε «υπόπτου» με βάση τον αριθμό του τηλεφώνου του, ενώ επέτρεπε την παρακολούθηση «ευαίσθητων χώρων» και πολιτών. Την ευθύνη της λειτουργίας του είχαν στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με τη βοήθεια των Αμερικανών που τους είχαν εκπαιδεύσει...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 29 Ιούνη 2004, σε σύσκεψη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων με σκοπό να ενημερωθεί η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ (National Geospatial - Intelligence Agency) σχετικά με το είδος των δεδομένων Geographic Information System (GIS) που διατηρούνται από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), οι Αμερικανοί πρότειναν να δώσουν το σύστημα δωρεάν με την προϋπόθεση να έχουν στοιχεία και να υπάρχει σύνδεση των εδώ κέντρων με τις ΗΠΑ.

Η επικοινωνία θα γινόταν μέσω της εγκατάστασης ξένου λογισμικού στα ηλεκτρονικά ελληνικά συστήματα, δηλαδή υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτό θα γινόταν με την εγκατάσταση του συστήματος της NGA στην Ελλάδα από εξειδικευμένους Αμερικανούς τεχνικούς. Η αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία θα είναι ευθύνη της NGA.

Επίσης, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακολούθησε νέο αίτημα των ΗΠΑ για συνέχιση λειτουργίας του δικτύου. Με επιστολή του στις 2 Σεπτέμβρη 2004 ο συντονιστής Ολυμπιακής Ασφάλειας των ΗΠΑ Εντγκαρ Μορένο αποκαλύπτει την ύπαρξη σύμβασης με την Ελληνική Δημοκρατία για την ενσωμάτωση δεδομένων από την NGA στο ελληνικό σύστημα υποστήριξης, λήψης, αποφάσεων και διοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες να «αθωώσει» την πολιτική του κόμματός του, αναφέροντας ότι η ΝΔ «όχι μόνο έβαλε την υπογραφή της στη συμφωνία για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο να γίνονται υποκλοπές, αλλά το χειρότερο είναι ότι ανανέωσε τη σύμβαση αυτή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη τα ευρωπαζάρια

Με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν στις 8 του Νοέμβρη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.

Από τη μια είναι ολοφάνερη η προσπάθεια της Κομισιόν και ορισμένων ισχυρών κρατών- μελών (Βρετανία) και της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας να «βγάλουν από τη δύσκολη θέση» την Τουρκία και να μη διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης. Από την άλλη υπάρχουν αντιδράσεις από τη Γαλλία και δευτερευόντως από τη Γερμανία, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο ότι θα βάλουν φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο του παζαριού, η Τουρκία, με άρθρο του υπουργού Εξωτερικών, Α. Γκιουλ, στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ζήτησε την υποστήριξη της Γαλλίας στην προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ωφελήσει οικονομικά και κοινωνικά όλες τις χώρες-μέλη.

Μια μέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε δηλώσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξαγάγει συμπεράσματα από τον μη σεβασμό εκ μέρους της Τουρκίας της δέσμευσης που ανέλαβε να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία. «Είναι πολύ σπουδαίο η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις, τόσο το γράμμα τους όσο και το πνεύμα τους. Αν δε συμβεί αυτό οι Ευρωπαίοι θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στις 8 του Νοέμβρη η Κομισιόν θα αποτιμήσει με έκθεσή της την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία κατά την ενταξιακή διαδικασία. Ενόψει αυτής της ημερομηνίας τόσο η φινλανδική προεδρία όσο και η Κομισιόν ζήτησαν από την τουρκική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνει τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ.

Ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος, Ολι Ρεν, τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «μικρή πρόοδος σημειώθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο» και ότι πρέπει να προκύψει μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι τις 8 του Νοέμβρη.

Στις εκκλήσεις αυτές ανταποκρίθηκε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει χάσει τον «ενθουσιασμό» της στο δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι «η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς απώλεια του ενθουσιασμού».

Την ίδια στιγμή ωστόσο παρέμεινε αμετακίνητος για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει κάνει όσα έπρεπε στο θέμα των σχέσεών της με την ΕΕ». Είπε συγκεκριμένα: «Λένε ότι θα μας προβάλουν το ζήτημα της Κύπρου. Να μας συγχωρέσουν όμως, αυτά που είχαμε να πούμε, τα είπαμε στις 24 Απριλίου 2004». Πρόκειται για τη δέσμη προτάσεων που είχε διατυπώσει η Τουρκία, ουσιαστικά για άρση του εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Εξετάσεις...

«Εξετάστηκε», με επιτυχία, χτες η Ντόρα Μπακογιάννη από το «κέντρο στρατηγικών και διεθνών σπουδών της Ουάσιγκτον». Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρουσιάστηκε ενώπιον του ισχυρού αμερικανικού ακαδημαϊκού ιδρύματος και μίλησε για τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι αυτοί οι στόχοι ταυτίζονται με τους στόχους της αμερικανικής διπλωματίας...

Συνοπτικά, η υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ως εξής τους στόχους της ελληνικής διπλωματίας:

Ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει όλες τις όμορες χώρες και θα αντικαταστήσει τις ισχύουσες περίπλοκες διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι η προώθηση των κύριων διαδρόμων μεταφοράς που θα διασυνδέουν όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο τρίτος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας.

Ο τέταρτος στόχος είναι η δημιουργία μειζόνων ενεργειακών κόμβων που θα επεκταθούν πέραν των Βαλκανίων, συνδέοντας ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πέμπτος στόχος μας είναι η προώθηση πολιτικών για την ενοποίηση του βαλκανικού οικονομικού χώρου σε διάφορους τομείς μέσω της παροχής αναπτυξιακής βοήθειας.

Η Ελληνίδα υπουργός επισήμανε ότι οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτών των στόχων «θα αποβούν άκαρπες αν δεν παγιώσουμε την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Μιλώντας για το Κόσσοβο, στο οποίο αποτυπώνεται αυτήν την περίοδο η πολιτική αστάθεια, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι δεν πρέπει να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να επιβληθεί η λύση που έχει ήδη επιτευχθεί με τη δύναμη των όπλων.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, η Ελληνίδα υπουργός υποστήριξε ότι «τα περισσότερα εξ αυτών άπτονται των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία ως υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την τουρκική επιμονή να μην αναγνωρίζει την Κύπρο, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, δεν είχε να πει τίποτε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ