ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικό κριτήριο ψήφου το θέμα «Παιδεία»

Σε συγκέντρωση στην Γκράβα μίλησε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολλά μονοπωλιακά συγκροτήματα καραδοκούν να μπουν στην αγορά που διαμορφώνεται στο χώρο της Παιδείας, από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ. Η εργατική τάξη, ο λαός δεν πρέπει να το επιτρέψει.

Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών του 5ου-6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παιδεία, στο κατάμεστο θεατράκι του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, όπου μετά το πέρας της ομιλίας οι συγκεντρωμένοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν ερωτήματα και να αναπτύξουν διάλογο με την Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία της σημειώνοντας την τεράστια σημασία που αποδίδει το Κόμμα στο ζήτημα της Παιδείας, καθώς όπως είπε, η πολύπλευρη και ουσιαστική μόρφωση του λαού είναι προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της πάλης. Εκτενώς αναφέρθηκε στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τονίζοντας πως στόχος τους δεν είναι μόνο η κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Παιδείας, αλλά και η ιδεολογική χειραγώγηση του λαού, η διαμόρφωση ενός ανθρώπου που από νωρίς θα εμπεδώσει αντιδραστικές απόψεις κι ανορθολογικό τρόπο σκέψης.

Η ομιλήτρια τόνισε την ανάγκη ο λαός να μην συμβιβάζεται πια με την πραγματικότητα, να πληρώνει πανάκριβα για κάτι που είναι δικαίωμά του. Αυτό σημείωσε είναι ένα ζήτημα πάλης. Το δεύτερο αφορά στο περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των σπουδών και το τρίτο αφορά στο δικαίωμα όλων στη μόρφωση αφού για το ΚΚΕ δικαίωμα στην κατάκτηση της γνώσης έχει και ο οικοδόμος και ο υδραυλικός, συνολικά η εργατική τάξη.

Η Αλέκα Παπαρήγα σ' άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρθηκε στα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της Παιδείας τονίζοντας ότι αυτά γίνονται το πρόσχημα για την επιβολή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Ανέφερε π.χ. ότι για την ανεργία δεν ευθύνεται η αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να παράγει δυναμικό ικανό να βρει δουλιά, η ανεργία είναι πρόβλημα της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τόνισε την ανάγκη το θέμα Παιδεία να αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές με την οποία μπορεί και πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική που τη θέλει προσαρμοσμένη στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, να συμβάλουν στην ενημέρωση του κόσμου για τις αλλαγές που συντελούνται και πού αυτές αποσκοπούν, ενώ υπογράμμισε ότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου δεν μπορεί να ασχολείται μόνο φιλολογικά με τα θέματα αυτά αλλά θα πρέπει να τα εντάξει στην πάλη μαζί με τα αιτήματα για οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συνεχείς αγώνες που ν' ανοίγονται στο υπόλοιπο κίνημα, να επικοινωνούν με τους γονείς και να διεξάγονται και μέσα στα σχολεία όπως και την ανάγκη η εργατική τάξη στο σύνολό της να παλέψει και για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν ένα σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θα προσφέρει ουσιαστική μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση.

«Είναι ανοιχτός λογαριασμός. Παιδεία - Εργασιακά είναι σαν το νύχι με το κρέας», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία της.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αγώνας για λαϊκή Παιδεία!

Συλλαλητήρια χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Κατέκλυσαν και πάλι χτες το κέντρο της Αθήνας εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που μαζί με καθηγητές, γονείς, φοιτητές κι εργαζόμενους διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας.

«Δεν παίρνει διορθώσεις αυτή η πολιτική, με μαζικούς αγώνες θα ανατραπεί», ήταν το στίγμα των ταξικών δυνάμεων, που για μια ακόμα φορά έδωσαν δυναμικό «παρών». Στο μπλοκ του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κυριάρχησαν τα συνθήματα όπως: «Οι επιχειρήσεις έξω από τα σχολεία, αγώνας τώρα για λαϊκή Παιδεία», «δε θέλουμε ευέλικτο να γίνει το σχολειό, μόρφωση να δίνει σε όλο το λαό», «ακούστε τι λένε οι εκπαιδευτικοί, έξω από τα σχολεία οι χορηγοί», «δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια όπου είχε δοθεί το ραντεβού του ΠΑΜΕ, ο Κ. Παπλωματάς μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ κάλεσε να γίνει η Παιδεία υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλου του λαού, μέσα από ένα παλλαϊκό μέτωπο. Στο ξεκίνημά της, η πορεία διασταυρώθηκε με εκείνη των εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό που απεργούσαν ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική και από τις δύο πορείες ξέσπασαν αυθόρμητα χειροκροτήματα και εκφράσεις συμπαράστασης. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας, όπου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ανάμεσα σε άλλους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και ο Δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.

Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πορεύτηκαν προς την αποκλεισμένη από αστυνομικούς και κλούβες Βασ. Σοφίας. Αντιπροσωπεία της ΔΟΕ επιδίωξε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τους παρέπεμψαν όμως στον διευθυντή του γραφείου του, στον οποίο έδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική η κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την Καμάρα. Μπροστά το πανό του ΠΑΜΕ, που γράφει «Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για τις ανάγκες του λαού». «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας», «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», ήταν μερικά από τα κυρίαρχα συνθήματα. Στην κεφαλή, τρεις μαθητές κρατούν φιγούρες του καραγκιόζη. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με χιουμοριστικά πλακάτ σατιρίζουν τον τρόπο αντιμετώπισής τους από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Σε πολλά σημεία της διαδρομής σταματούν και χειροκροτούν, φωνάζοντας συνθήματα.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου... οι φιγούρες του καραγκιόζη ζωντανεύουν για μια μικρή παράσταση, με την υπουργό Παιδείας να παρομοιάζεται με την Αντουανέτα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Συγκεντρώσεις δασκάλων και νηπιαγωγών πραγματοποιήθηκαν χτες και στη Λάρισα, έξω από τη Νομαρχία, στο Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας και στην Καρδίτσα στη Δημοτική Αγορά, στα Γιάννενα επίσης παρά την έντονη βροχή, στη Νομαρχία, όπως και στην Κέρκυρα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου χαιρέτισαν πολλά εργατικά σωματεία, και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ενώ έγινε πορεία στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Απεργιακή συγκέντρωση έγινε χτες και στο Βαθύ Σάμου, όπου χαιρέτισαν το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ, η ΝΕ ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ και διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από συλλόγους γονέων και τους φοιτητικούς συλλόγους του νησιού.

Επειτα, ξεκίνησε πορεία πίσω από το πανό της απεργιακής επιτροπής στο λιμάνι, όπου φωνάζοντας «λεφτά για τα σχολεία και τους μαθητές και όχι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές» απέκλεισαν συμβολικά το ΕΞΠΡΕΣ ΜΑΡΙΝΑ, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς του «Σάμινα» και στη συνέχεια στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σάμου, όπου «σφράγισαν» την είσοδο με το πανό της συγκέντρωσης.

Συζητούν τη συνέχιση των απεργιών

Σε γενικές συνελεύσεις σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές

Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα για τη συνέχεια της κινητοποίησης.

Το ΔΣ της ΔΟΕ προτείνει στις συνελεύσεις νέα πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα, ενώ αύριο συνέρχεται η ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση. Αντίστοιχα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εισηγείται 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Οκτώβρη μετά απο μέρες απραξίας και κωλυσιεργίας, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων με κλιμάκωση και συντονισμό.

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να υπερψηφίσουν τις προτάσεις για τις απεργίες. Τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες, να οργανώσουν τον αγώνα από τα κάτω, να διαμορφώσουν όρους μετωπικής αντεπίθεσης, σύγκρουσης και ρήξης, να αλλάξουν τους συσχετισμούς με τη δράση τους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε δίνουν ούτε απλές υποσχέσεις

Από την Γκράβα χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, σημείωσε:

«Δυστυχώς, λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιμάχονται μεταξύ τους με τη λογική "με κρατάς και σε κρατώ". Την ίδια ώρα οι συνδυασμοί που στηρίζουν υπόσχονται πολλά στο λαό, θα έλεγα όμως είναι αυτό που λέει ο απλός κόσμος "φρου φρου και αρώματα". Τα μεγάλα προβλήματα, όπως είναι το κρίσιμο πρόβλημα της Παιδείας και όχι μόνο ως πρόβλημα κρατικής επιχορήγησης αλλά ως πρόβλημα ταξικών φραγμών και περιεχομένου, μένουν απ' έξω. Οι συνδυασμοί αυτοί δε θέλουν ούτε καν στον τομέα αυτό να δώσουν απλές υποσχέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ