ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να δείξει ανοιχτά τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή του

Αποσπάσματα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον υποψήφιο δήμαρχο Ιωαννίνων Τάκη Τσίγκα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον υποψήφιο δήμαρχο Ιωαννίνων Τάκη Τσίγκα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«Στις τοπικές εκλογές που έρχονται πυξίδα πρέπει να είναι η καθημερινή ζωή του εργάτη, του υπαλλήλου, του μικροεπαγγελματία, του φτωχού αγρότη, η ζωή του νεολαίου και της γυναίκας που ανήκει στα λαϊκά στρώματα. Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο της ψήφου». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Du Lac» στα Γιάννενα.

Σημείωσε ακόμη πως οι εργαζόμενοι, καθώς θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη, χρειάζεται να σκεφτούν ότι δεν πρέπει να αστοχήσουν άλλη μια φορά, όπως έγινε στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στις εθνικές εκλογές. «Ας σκεφτούν ένα πράγμα», τόνισε, «ότι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στην προγραμματική κατεύθυνση, τη γραμμή πλεύσης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι, όταν λέμε πως τα δύο κόμματα είναι ίδια, αντιδρούν και αυτά και ένα μέρος των εργαζομένων που τα ακολουθεί. Δεν υπάρχουν διαφορές; Εμείς λέμε ναι, υπάρχουν. Είναι ακριβώς σαν τις διαφορές που μπορεί να έχουν ένας Ιταλός, ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός, ένας Ελληνας σκηνοθέτης μεταξύ τους όταν ανεβάζουν το ίδιο έργο. Στη σκηνοθεσία έχουν κάποιες διαφορές, πουθενά αλλού. Οποια και αν είναι η σκηνοθεσία ενός έργου, όποιο και αν είναι το σκηνικό, οι ηθοποιοί και το σενάριο παραμένουν ίδια».

«Σε όλη την εκλογική μάχη», παρατήρησε στη συνέχεια η ομιλήτρια, «πέρα από την κύρια και βασική ευθύνη που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την κατάντια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως για τη συναίνεση των τοπικών αρχών στην κεντρική πολιτική, υπογραμμίσαμε και την έντονη κριτική μας απέναντι στον ΣΥΝ, που μέχρι τώρα ήταν τρίτη δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χάρη και στη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ και στη συνεργασία που εμπέδωσε και μετά τις τοπικές εκλογές στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Θεωρούμε ότι σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή πολιτική με συναίνεση στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν ψηφίζεις τη μετατροπή της σε συμπαίκτη των επιχειρήσεων, όταν υποστηρίζεις την αύξηση των τελών ανταποδοτικότητας και, κυρίως, όταν δεν ξεκαθαρίζεις τα χαρτιά σου στο δεύτερο γύρο.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε και δεν κρύψαμε τη θέση μας ότι η μάχη κατά του δικομματισμού, κατά της εναλλαγής των δύο κομμάτων στην κεντρική και την τοπική εξουσία πρέπει να εκφραστεί και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο. Ακριβώς γιατί λαϊκά στρώματα είναι σήμερα προσδεδεμένα στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι γιατί αισθάνονται ικανοποιημένα με την πολιτική τους, αλλά γιατί υπάρχει μια τάση "να πάω με τον δυνατό", "να πάω με τον κυρίαρχο". Μοιρολατρικά αντιμετωπίζουν την ανατροπή της κατάστασης.

Η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να σηματοδοτήσει τη θέληση του λαού, να δείξει ανοιχτά τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή του. Να αποκτήσει στον τόπο του πραγματικούς και γνήσιους αγωνιστές που θέλουν αξιώματα, δε φοβούνται να αναλάβουν τη διοίκηση μιας νομαρχίας ή ενός δήμου, παρά τις γενικότερες και αντίξοες συνθήκες. Ομως, αυτή τη νίκη δεν τη στηρίζουν στη συναλλαγή με κανένα κόμμα, με κανένα επιχειρηματία, αλλά στην εκφρασμένη θέληση και εμπιστοσύνη του λαού. Η ιστορία μας όλα αυτά τα κρίσιμα χρόνια, διεθνώς και στην Ελλάδα, δείχνει ότι έχουμε τα κότσια. Και πέρα από την ικανότητα και την αγωνιστική προσφορά των προσώπων που υποστηρίζουμε υπάρχει η αγωνιστική προσφορά του ΚΚΕ και των άλλων δυνάμεων που είναι δοκιμασμένοι καθημερινά».

Δυναμική συγκέντρωση στα Γιάννενα

Δυναμικό μήνυμα αγώνα, αντίστασης και αντεπίθεσης στις πολιτικές που βασανίζουν τα λαϊκά στρώματα έστειλαν χτες το βράδυ από τα Γιάννενα πλήθος κατοίκων της πόλης που συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΚΚΕ, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να σκεφτεί και την επόμενη μέρα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα για να υπογραμμίσει: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει μαζικά ο λαός τους συνδυασμούς στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, για να γεννηθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το μπλοκ που θα στηρίζει τους αγώνες και θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Τους κάλεσε να μην επιτρέψουν στα δύο κόμματα να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους την επόμενη μέρα ως στήριγμα της αντιλαϊκής τους πολιτικής».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο υποψ. Δήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, Τάκης Τσίγκας, σημειώνοντας ότι οι υποψήφιοι του δικομματισμού τα δίνουν όλα με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου, αποκρύβοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα και τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα που δεν είναι παρά οι αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούν και σε επίπεδο ΤΑ. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να κινητοποιηθούν ως την τελευταία ώρα για να φτάσουν η αλήθεια και το ψηφοδέλτιο των αγωνιστικών συνδυασμών παντού, σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε εργαζόμενο.

Στη ΝΕΤ

Με τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου θα συζητήσει την Πέμπτη, 5 Οκτώβρη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ». Η συνέντευξη θα αρχίσει στις 9 το πρωί.

Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα έχει συνάντηση σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Αύριο Τετάρτη

Αύριο Τετάρτη, η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοτάξιο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αθηνών 110 (απέναντι από το «Carrefour»), στις 7 π.μ.

Αργότερα, την ίδια μέρα η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Νίκαια. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

  • Στις 6μ.μ. περιοδεία στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας, «Ο ΠΛΑΤΩΝ».
  • Στις 7μ.μ. περιοδεία στο Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Νίκαιας.
  • Στις 8μ.μ. συνάντηση με τους υποψηφίους του συνδυασμού «Δημοκρατική Ενότητα», στο εκλογικό κέντρο στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Την Παρασκευή

Την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης με τους εργαζόμενους στο Δήμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ