ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία

Προβάδισμα έχει ο σημερινός Πρόεδρος «Λούλα»

Ο «Λούλα», ενώ κάνει δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος

Associated Press

Ο «Λούλα», ενώ κάνει δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τελικά, οι εκλογές στη Βραζιλία τα είχαν όλα. Εκπλήξεις αλλά και επιβεβαιώσεις των δημοσκοπήσεων, μηνύματα και αποδοχή, αποχή και λευκά όχι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με τις εκλογές του 1998 και του 2002.

Ενα είναι σίγουρο, οι κάλπες Πρόεδρο δεν έβγαλαν, όπως εν πολλοίς αρκετοί ανέμεναν, αφού ο νυν Πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, έμεινε κάτω από το απαιτούμενο ποσοστό (50%) για την επανεκλογή του, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 48,65% των ψηφοφόρων με καταμετρημένο το 98%. Οπότε θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτώβρη, τον πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο και κεντροδεξιό υποψήφιο Ζεράλντου Αλκμίν με 41,61%. Ακολούθησαν η υποψήφια του «Μετώπου της Αριστεράς», Ελοΐζα Ελένα, με 6,9% και ο Κριστοβάν Μπουαρκέ, πρώην υπουργός Παιδείας του «Λούλα», με 2,7%.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο υπουργός Θεσμικών Σχέσεων της χώρας, Τάρσο Ζένρο, σημείωσε: «Οπως ήμασταν έτοιμοι για τον πρώτο γύρο, έτσι είμαστε και για το δεύτερο».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποτυχία του Βραζιλιάνου Προέδρου να εξασφαλίσει την επανεκλογή από τον πρώτο γύρο οφείλεται στη φθορά των σκανδάλων, για τα οποία κατηγορείται το Εργατικό Κόμμα. Η φθορά του ΡΤ, πάντως, αντικατοπτρίζεται ευκρινέστερα στα αποτέλεσμα των εκλογών για τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας. Το ΡΤ κατόρθωσε να αποσπάσει την πλειοψηφία σε 16 από 27 περιφέρειες, ενώ εκλέγει το 1/4 των κυβερνητών και επίσης βρίσκεται στο δεύτερο γύρο για άλλους δέκα. Πλέον χαρακτηριστικό: το Φιλελεύθερο Κόμμα είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα στη Γερουσία.

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας-PCdoB, που στήριξε τον Πρόεδρο «Λούλα» για την προεδρία «ως την αναγκαία λύση», κατόρθωσε για πρώτη φορά από το 1945 να εκλέξει γερουσιαστή την περιφέρεια της Σεαρά, και από ό,τι φαίνεται εκλέγει άλλον ένα γερουσιαστή. Επίσης, εκλέγει 13 βουλευτές, αφού σε 9 περιφέρειες συγκέντρωσε πάνω από 2% (με ανώτερο το 9,65% στο Ακρε). Το ποσοστό για τη Γερουσία κυμάνθηκε στο 7%.

  • Οι ελπίδες εξανεμίζονται για τους 155 επιβάτες αεροσκάφους της βραζιλιάνικης εταιρείας Gol που έχει καταπέσει από το βράδυ της Παρασκευής σε αδιάβατη περιοχή του Αμαζονίου.
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
«Σπρώχνουν» προς εμπλοκή των ΗΠΑ στον Καύκασο

Δήλωση του Προέδρου του ΚΚΡΟ για την εντεινόμενη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αναφέρθηκε με δηλώσεις του στη νέα όξυνση των ρωσο-γεωργιανών σχέσεων μετά τις συλλήψεις των Ρώσων στρατιωτικών για κατασκοπία, καθώς και την περικύκλωση του Επιτελείου του ρωσικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Υπερκαυκασία.

Οπως δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ: «Κατά της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη μια οργανωμένη, βρώμικη κι απαίσια προβοκάτσια. Είναι ολοφάνερο πως οι αρχές της Γεωργίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σ' ένα τέτοιο βήμα καθ' υπαγόρευση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των συνταγματαρχών τους, τους οποίους ενδιαφέρει πολύ να μολύνουν όλο το πολιτικό κλίμα στην περιοχή, καθώς και να αναστατώσουν όλο τον Καύκασο. Σαφώς αυτό το καθήκον έχει τεθεί εδώ και καιρό και ο Σαακασβίλι το εκτελεί με όλη την ορμή και πίεση. Αυτή η πολιτική έρχεται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα του γεωργιανού λαού», σημείωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

«Οι αρχές της Γεωργίας προκαλούν όχι απλά μεμονωμένα επεισόδια, αλλά ένα νέο πόλεμο στον Καύκασο. Είναι το μύχιο όνειρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για να εγκατασταθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή για πάντα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Στο μεταξύ, την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, κατηγόρησε τη Γεωργία για «κρατική τρομοκρατία», καθώς και για «κράτηση ομήρων». Χθες το βράδυ, ωστόσο, οι αρχές της Γεωργίας προχώρησαν στην παράδοση των 4 Ρώσων στρατιωτικών, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ ο Πρόεδρος της Γεωργίας συνεχίζει να μιλάει για «δίκτυο κατασκοπίας της Ρωσίας» στη χώρα του «που θα αντιμετωπιστεί», ρίχνοντας και άλλο «λάδι στη φωτιά» των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.


Ι. Π.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Εκλογικά αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Στις κάλπες προσήλθαν προχτές περίπου 3.000.000 ψηφοφόροι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας για να αναδείξουν τη νέα τριμερή προεδρία της ομοσπονδίας, νέο Σερβοβόσνιο πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους, νέα ομοσπονδιακά και τοπικά κοινοβούλια. Κλήθηκαν να επιλέξουν βουλευτές από 12 ανεξάρτητους υποψήφιους, 36 πολιτικά κόμματα και 8 συνασπισμούς.

Η καταμέτρηση άνω του 50% των ψηφισάντων για την τριμερή προεδρία φέρει τον Χάρις Σίλαντζιτς (πρώην πρωθυπουργός που θέλει να καταργήσει την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία...) να εκλέγεται ως εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων, τον Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς (που υποστηρίζει την απόσχιση της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας απ' την ομοσπονδία) να εκλέγεται ως εκπρόσωπος των Σερβοβοσνίων και τον Ζέλικο Κόμσιτς του πολυεθνοτικού «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» φαίνεται να εκλέγεται εκπρόσωπος των Κροατών.

Πολιτικοί και εκλογικοί παρατηρητές σχολίασαν πως το εκλογικό σώμα εξέλεξε ηγέτες με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, σε μία κρίσιμη περίοδο ενόψει της προγραμματισμένης για τα μέσα του 2007 αποχώρηση του Γερμανού Κρίστιαν Σβαρτς-Σίλινγκ που έχει διοριστεί «ύπατος διοικητής» του ΟΗΕ.

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μποϊκοτάρισε την πέμπτη κατά σειρά εκλογική διαδικασία που διεξάγεται μετά την επιβολή της συνθήκης του Ντέιτον.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απώλειες του κυβερνητικού κόμματος

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Μεγαλύτερες του αναμενόμενου είναι οι απώλειες του κυβερνητικού κόμματος από τις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Ουγγαρία, όπου το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Fidesz» λαμβάνει τις 18 από τις 19 επαρχίες και τις 19 από τις 23 μεγάλες δημαρχίες. Ενώ το κυβερνών «Σοσιαλιστικό Κόμμα» διατηρεί τις δυνάμεις του στις περισσότερες από τις περιφέρειες της Βουδαπέστης και το δήμαρχο της πρωτεύουσας Γκαμπόρ Ντέμζκι - που στηρίχτηκε από τα δύο κυβερνητικά κόμματα - επανεκλέχτηκε για πέμπτη χρονιά σ' αυτή τη θέση.

Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από μαζικές κινητοποιήσεις του λαού, που με αφορμή την αποκάλυψη πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός για χρόνια έλεγε ψέματα σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας, έφεραν στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση του λαού απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα με τα μέτρα λιτότητας, αυξήσεις στις τιμές και στη φορολογία, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ιδιωτικοποίηση της Υγείας και πολλά άλλα.

Τόσο οι προηγούμενες κινητοποιήσεις αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα ανάγκασαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Φέρεντς Γκιούρτσανι, να ανακοινώσει χτες πως θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και τον εαυτό του ως πρωθυπουργού.

Ο ηγέτης του «Fidesz», Βίκτορ Ορμπαν, απείλησε με νέες κινητοποιήσεις αν το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» δεν αποπέμψει τον Ούγγρο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Οριακή νίκη σοσιαλδημοκρατών

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τη «σκυτάλη» της διακυβέρνησης της Αυστρίας φαίνεται να παίρνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο λαμβάνει το 35,7% και 68 έδρες (στο σύνολο των 183 εδρών της Βουλής), ενώ το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει το 34,2% και 66 έδρες. Τρίτο κόμμα έρχεται το Κόμμα Ελευθερίας με 11,2% και 21 έδρες, και ακολουθούν οι Πράσινοι με 10,5% και 20 έδρες, ενώ η Συμμαχία (το ακροδεξιό κόμμα) λαμβάνει το 4,2% και 8 έδρες. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 74%. Ωστόσο, μετά τη συνολική καταμέτρηση που θα ανακοινωθεί στις 9 του Οκτώβρη ενδέχεται η Συμμαχία να μην ξεπεράσει το όριο του 4% που απαιτείται για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, και να υπάρξει αναδιανομή εδρών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας συγκεντρώνει 45.106 ψήφους και 1,0% (στις εκλογές του 2002 είχε λάβει 27.568 ψήφους και 0,6%), ενώ στη Βιέννη συγκεντρώνει 1,3% (9.110 ψήφους) και στη Στυρία 1,9% (13.180 ψήφους).

Ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος.

Από τη μεριά του ο σοσιαλδημοκράτης Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συνασπισμός με τα δύο δεξιά κόμματα - το Κόμμα Ελευθερίας και τη Συμμαχία - επικεντρώνοντας κυρίως το ενδιαφέρον του στο λεγόμενο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ή το Κόμμα των Πρασίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ