ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Μας αφορά όλους ο αγώνας για την Παιδεία

Δήλωση του υποψήφιου υπερνομάρχη της ΝΑΣ

«Στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι στον αγώνα των δασκάλων και των καθηγητών και ως εργαζόμενοι και ως γονείς που βλέπουν ότι τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας οξύνονται σε όλα τα μέτωπα και στην Παιδεία». Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΑΣ, που κάλεσε ο αγώνας για την Παιδεία «να εκφραστεί και στο αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, με την καταδίκη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των υποψηφίων που στηρίζουν αυτά τα κόμματα».

Μιλώντας για τον αγώνα στην εκπαίδευση, ο Γ. Μαυρίκος δήλωσε συγκεκριμένα:

«Αυτός ο αγώνας μάς αφορά όλους: Εργαζόμενους στην εκπαίδευση, γονείς, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε, όπως και ο ΣΥΝ που σπέρνει αυταπάτες για την ΕΕ και το χαρακτήρα της, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στεκόμαστε μ' όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής. Στην πάλη για ενιαία, δημόσια, δωρεάν, λαϊκή Παιδεία. Για ένα ενιαίο, κοινό σχολείο για όλα τα παιδιά ως τα 18 τους χρόνια. Για την ικανοποίηση των δίκαιων μισθολογικών αιτημάτων και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων δασκάλων και καθηγητών. Για μια Παιδεία που δε θα στηρίζεται σε βιβλία που υποβαθμίζουν τη μόρφωση και είναι φερέφωνα προπαγάνδας της ΕΕ, προωθούν τις αξίες του καπιταλιστικού συστήματος.

Συμμετέχουμε σ' έναν αγώνα:

Ενάντια στην προωθούμενη "αποκέντρωση" των σχολικών μονάδων που οδηγεί σε ταξικό διαχωρισμό τα ίδια τα σχολεία, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Ενάντια στο ανισότιμο διπλό δίκτυο (γενικής - επαγγελματικής) εκπαίδευσης. Για να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.

Εναν αγώνα που πρέπει να εκφραστεί και στο αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, με την καταδίκη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των υποψηφίων που στηρίζουν αυτά τα κόμματα. Οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι στην επίθεση που γίνεται κατά του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Στηρίζουν την πολιτική της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Παιδείας. Βλέπουν τους σπουδαστές και φοιτητές σαν πελάτες. Αδιαφορούν για το περιεχόμενο της μόρφωσης. Αυτή η ψήφος δεν πρέπει να ξοδευτεί ούτε στους υποψήφιους του ΣΥΝ που παγιδεύουν τη λαϊκή διαμαρτυρία σε ανώδυνη κατεύθυνση.

Καλούμε σε υπερψήφιση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και των αγωνιστικών συνδυασμών στους δήμους, ώστε να βγει συνολικά δυναμωμένη η συνεργασία για την αντεπίθεση, για να δοθούν από καλύτερες θέσεις οι αγώνες που έρχονται».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα

Την Πέμπτη στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια, το ραντεβού για το συλλαλητήριο. Σήμερα το απόγευμα, διοργανώνουν συναυλία

Στην τρίτη βδομάδα απεργίας μπήκαν χτες οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ξεκίνησε και η 48ωρη απεργία των καθηγητών, ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας και του εκπαιδευτικού. Με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη για τον ταξικό προσανατολισμό του αγώνα και τη συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων στη βάση της διεκδίκησης μιας Παιδείας προς όφελος του λαού, οι εκπαιδευτικοί απαντούν στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.

Την Πέμπτη, στις 11.30 π.μ. το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ σήμερα Τρίτη στις 7.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων διοργανώνεται συναυλία στα Προπύλαια.

Χτες το μεσημέρι δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα αξιοπρέπειας που ξεκίνησαν. Από τα μεγάφωνα διαβάζονταν συνεχώς ψηφίσματα μαζικών φορέων, ενώσεων και συλλόγων γονέων, που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Το «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που εξέφραζαν με τα συνθήματά τους την ανάγκη ο αγώνας για την Παιδεία να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και να στρέφεται κατά της πολιτικής που γεννά τα προβλήματα. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκπαιδευτικών εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση.

Motion Team

Οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε πορεία, που σταμάτησε στη Βασ. Σοφίας, η οποία ήταν αποκλεισμένη προκειμένου να μη φτάσει η διαδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Για μια ακόμα φορά οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας προκάλεσε για άλλη μια φορά με τη δήλωση του υφυπουργού Γ. Καλού ότι «το σύνολο των μη θεσμικών αιτημάτων και των θεσμικών αιτημάτων που έχουν οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», την ίδια στιγμή που εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βιώνουν από πρώτο χέρι το χάλι του εκπαιδευτικού συστήματος! Ο υφυπουργός, δε, συνέχισε και με εκβιασμό προς τους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι ο όποιος διάλογος με το υπουργείο Παιδείας «έχει νόημα με τα σχολεία ανοιχτά και μόνο».

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, σημαντική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη χτεσινή πορεία, που ξεκίνησε από την Καμάρα και διαμέσου της Εγνατίας Οδού έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ εκατοντάδες εκπαιδευτικοί φώναζαν: «Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Ακούστε τι λένε οι εκπαιδευτικοί, έξω απ' τα σχολεία οι χορηγοί», «15% τώρα στην Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Με παγκρήτιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο συνέχισαν χτες το πρωί τις κινητοποιήσεις τους οι δάσκαλοι, αλλά και οι καθηγητές και των τεσσάρων νομών της Κρήτης. Τη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας χωρίς ωστόσο να επιδώσουν το ψήφισμά τους, αφού ο περιφερειάρχης Κρήτης δε βρισκόταν εκεί.

Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν χτες το βράδυ στην Πάτρα, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και με προμετωπίδα το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε «Οχι στην παιδεία των πολυεθνικών, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλ. Γεωργίου, μίλησε ο Παναγιώτης Ζαβουδάκης, μέλος της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το ζήτημα της Παιδείας είναι υπόθεση «των εργαζομένων που είναι και γονείς, των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών που είναι κομμάτι από τη σάρκα της εργατικής τάξης. Γι' αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία».

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στην Κέρκυρα, ενώ σήμερα στις 11.30 π.μ., σε συγκέντρωση κατεβαίνουν εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι στη Σάμο.

Και με σιδηρογροθιά απέναντι στους διαδηλωτές!

Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης κατά τη διάρκεια της χτεσινής καταστολής της απεργίας των εκπαιδευτικών, έξω από τη Βουλή, ήταν οπλισμένος και με αυτοσχέδια σιδηρογροθιά. Ο αστυνομικός πρόσθεσε άλλο ένα κατασταλτικό όπλο σε όσα του παρέχει επίσημα το κράτος για το χτύπημα των διαδηλώσεων. Ετσι, μετά τα... επιτρεπόμενα, όπως είναι το ρόπαλο και τα χημικά, ο αστυνομικός πρόσθεσε και την αυτοσχέδια σιδηρογροθιά. Επρόκειτο για ορειβατικό μεταλλικό κρίκο, που είχε περάσει ανάμεσα από τα δάχτυλά του προκειμένου να τον μεταχειριστεί.

Χτες ο Β. Πολύδωρας δήλωσε με «σιγουριά» πως... «κατ' αρχήν το αποκλείω κατηγορηματικά. Επιπλέον, προς άρση αμφισβητήσεων, διατάσσω αμέσως ενδελεχή έρευνα. Αν παρ' ελπίδα έγινε χρήση αυτού του μέσου, ο υπαίτιος θα υποστεί αυστηρές συνέπειες». Πάντως, μέχρι σήμερα οι μόνοι που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τα χημικά και... άλλα όπλα της Αστυνομίας είναι οι διαδηλωτές.

Καταγγελία από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Με ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την «προκλητική προσπάθεια επίθεσης σε εκπαιδευτικούς από αστυνομικό με αυτοσχέδια σιδηρογροθιά κατά τη σημερινή πορεία (2/10/06)». «Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο συμβάν που οφείλεται στην προσωπική παρόρμηση και νοοτροπία του συγκεκριμένου αστυνομικού. Παρόμοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά με διάφορες μορφές γιατί εκτρέφονται από το όλο κλίμα αυταρχισμού και καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναπαράγει η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ανακοπή της ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος και την αποτροπή συγκρούσεων που είναι σίγουρο πως ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά θα ακολουθήσουν» επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Ακόμη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θεωρεί «απαράδεκτη την προσπάθεια συνδικαλιστών των ΜΑΤ να δικαιολογήσουν την ενέργεια αυτή και παρόμοιες πρακτικές, υποστηρίζοντας πως προκαλούνται από δυνάμεις του ΠΑΜΕ και άλλους με αποτέλεσμα να "φοβούνται ακόμη και να στρέψουν κάπου το βλέμμα τους"»!

«Απαιτούμε την κατάργηση του αυταρχικού θεσμικού πλαισίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσει τώρα η ωμή βία και ο παροξυσμός αυταρχισμού σε βάρος των εκπαιδευτικών και συνολικά του εργατικού και λαϊκού κινήματος», καταλήγει στην ανακοίνωση.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Υπόθεση κάθε εργαζόμενου το ζήτημα της Παιδείας
  • Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση εφτά Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αύριο στη 1 μ.μ.

Με ξεκάθαρη τη θέση ότι η πάλη για ενιαία, δημόσια, δωρεάν Παιδεία, που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, εφτά Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με κοινή τους ανακοίνωση (η οποία κοινοποιείται σαν επιστολή και στην υπουργό Παιδείας), εκφράζουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αύριο Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ.

Η πρωτοβουλία των ταξικών Ομοσπονδιών έρχεται σε συνέχεια της καθημερινής δράσης και συμβολής του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην οργάνωση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζήτησαν άμεσα την κήρυξη 24ωρης απεργίας προκειμένου να συντονίσουν οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων τα βήματά τους με τους απεργούς εκπαιδευτικούς.

Την κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας υπογράφουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Η απάντηση βρίσκεται στον ενιαίο ταξικό αγώνα

Οι ταξικές Ομοσπονδίες σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους:

«Φέτος η νέα σχολική χρονιά προβλέπεται να είναι ακόμα πιο υποβαθμισμένη και πιο ακριβοπληρωμένη.

Τα χρονίζοντα προβλήματα της διπλοβάρδιας, των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, των αναχρονιστικών, αντιεπιστημονικών αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων (παλιών και νέων), των χαμηλά αμειβόμενων εκπαιδευτικών θα συνεχίζουν να αφυδατώνουν τη σχολική εκπαιδευτική πράξη και να ξεζουμίζουν την εργατική οικογένεια.

Τασσόμαστε ενάντια στις αντιλαϊκές, αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που πάνε να εγκλωβίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία στη μέγκενη της διαβόητης ανταγωνιστικότητας απαξιώνοντας τις συλλογικές και ατομικές αξίες, τη λαϊκή δημιουργικότητα, υποτάσσοντας τα πάντα στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τασσόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών και απαιτούμε την οικονομική και εκπαιδευτική τους αναβάθμιση. Δηλώνουμε ότι δεν πάει άλλο και ότι η αναγκαία απάντησή μας, η απάντηση των εκπαιδευτικών, των γονιών, των νέων, η απάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος απέναντι σ' όσους σχεδιάζουν και προωθούν αυτόν τον μεσαίωνα, βρίσκεται στον ενιαίο και ενωμένο ταξικό αγώνα, ενάντια και στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Για ενιαία, δημόσια, δωρεάν, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, Παιδεία».

Μ. ΜΑΪΛΗΣ
Ευθεία πρόκληση!

Για το γεγονός της χρήσης σιδηρογροθιάς από αστυνομικό, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης, δήλωσε χτες:

«Το γεγονός ότι αστυνομικός των ΜΑΤ, αντιμέτωπος με τους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς, έφερε όργανο ως σιδηρογροθιά, αποτελεί ευθεία πρόκληση και μια ακόμη ενέργεια αποκαλυπτική της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και του ρόλου του κράτους.

Η καλύτερη απάντηση στον εντεινόμενο κυβερνητικό και κρατικό αυταρχισμό είναι η ενίσχυση της λαϊκής πάλης».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη

Τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων είναι στους δρόμους, η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ περιορίζεται στην κήρυξη μιας τρίωρης στάσης εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη. Αναφερόμενη στη στάση της πλειοψηφίας, η ΑΣΠΙΔΕ, σημειώνει: «Αντί αυτή την περίοδο να "οργώνουν" τα σχολεία και να ξεσηκώνουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε κινητοποιήσεις και απεργίες, σε συμπαράταξη με τους συναδέλφους του δημόσιου σχολείου, αλλά και με όλο το εργατικό κίνημα, αυτοί καλούνε την τελευταία στιγμή σε μια στάση εργασίας». Και σημειώνει ότι «οι ταξικές δυνάμεις στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θα συμμετάσχουν ασφαλώς στη στάση (Πέμπτη 5/10, από 11.00 π.μ. μέχρι τέλους) αλλά συγχρόνως θα δώσουν το δικό τους στίγμα μπροστά στις νέες εξελίξεις».

Η ΑΣΠΙΔΕ καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη σε εκείνους που υπονομεύουν τα συμφέροντά τους και να συμπαραταχτούν με τις δυνάμεις που μπορούν να δώσουν άλλη πνοή στο κίνημα, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ