ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΡΗΤΗ
Ημέρα αγώνα για τους κτηνοτρόφους
  • Σήμερα οι κινητοποιήσεις
  • Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ Λάρισας

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να λάβει όλα τ' αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους. Οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα συγκεντρωθούν στο Δερβένι Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλία θα γίνει στις 10.30 π.μ. έξω από την Περιφέρεια στη Λάρισα. Εξω από την Περιφέρεια, στο Ηράκλειο, θα γίνει και το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων της Κρήτης.

Κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να διεκδικήσουν αταλάντευτα το δίκιο τους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη υπερψήφισης των ψηφοδελτίων που μάχονται ενάντια στα μονοπώλια και στις πολιτικές της ΕΕ. «Η μείωση στην τιμή του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος θα φέρει νέα μείωση στο ήδη φτωχό εισόδημα των κτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα θα συσσωρεύσει υπερκέρδη στις τσέπες των γαλακτοβιομηχάνων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Και προσθέτει: «Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη και ξεχωριστή περίπτωση. Αποτελεί συνέχεια μιας γενικότερης πολιτικής όχι μόνο στο χώρο της κτηνοτροφίας, αλλά συνολικότερα στη χώρα μας. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του "εκσυγχρονισμού" και "μεταρρυθμίσεων", όπως αρέσκονται να την ονομάζουν οι νυν και τέως κυβερνώντες. Αυτή η πολιτική γιγαντώνει τα μονοπώλια, τα καρτέλ, τις πολυεθνικές, θρέφει τα σκάνδαλα, κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνειδητά χρεοκόπησαν, έκλεισαν και ξεπούλησαν στους ιδιώτες βασικές συνεταιριστικές οργανώσεις όπως "ΑΓΝΟ", "ΟΛΥΜΠΟΣ", "ΣΕΡΓΑΛ", "ΣΥΝΕΡΓΑΛ", "ΑΣΠΡΟ" κ.ά. στο γάλα, με στόχο να ενισχύσουν την κυριαρχία και κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών μονοπωλίων του κλάδου».

Αναφερόμενη στους στόχους του αγώνα των κτηνοτρόφων, η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει ότι το κακό πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του και να μπουν αιτήματα κατά των περιορισμών ποσοστώσεων και προστίμων που θέτει η ΕΕ κατά των μονοπωλίων, να μπουν αιτήματα αλλαγής πολιτικής στον αγροτικό τομέα με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε συνεταιριστική παραγωγική βάση και τη δημιουργία κρατικοσυνεταιριστικών εργοστασίων για να εξασφαλιστεί και ικανοποιητική τιμή στο γάλα των κτηνοτρόφων και φτηνό και καλό γάλα στη λαϊκή κατανάλωση. Καταγγέλλει, επίσης, ότι οι νυν δήμαρχοι και νομάρχες και οι υποψήφιοι που επιλέχτηκαν από τα κόμματα του δικομματισμού έβαλαν πλάτη για να περάσουν αυτές οι πολιτικές και να αμβλυνθούν οι όποιες αντιστάσεις.

Καταλήγοντας η ΠΑΣΥ, αφού τονίζει την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στο πολιτικό επίπεδο, καλεί τους κτηνοτρόφους να διεκδικήσουν αταλάντευτα το δίκιο τους και να εκφράσουν και στην κάλπη την αγωνιστική τους στάση, καταψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΣΥΝ στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Τους καλεί να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και στα ψηφοδέλτια που παλεύουν για ολόπλευρη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών και όχι στους εμποροβιομήχανους, στα μονοπώλια και στα καρτέλ, που με την πολιτική τους έφτιαξαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στηρίζει τον αγώνα τους

Συνέντευξη Τύπου του Μπάμπη Μπακούλα, υποψήφιου νομάρχη Λάρισας

Την αμέριστη στήριξη της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στον αγώνα των κτηνοτρόφων εξέφρασε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπάμπης Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης Λάρισας με τον αγωνιστικό συνδυασμό.

«Καταγγέλλουμε - τόνισε - τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και την προηγούμενη γιατί με την πολιτική τους έκλεισαν τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, εξέθρεψαν και στηρίζουν ένα καρτέλ γαλακτοβιομηχάνων που καταληστεύει τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Καταγγέλλουμε το νομάρχη Λάρισας, κ. Κατσαρό, γιατί ενώ έχει αρμοδιότητα και υποχρέωση από το νόμο δεν ελέγχει τα τυροκομεία και το ισοζύγιο αγοράς ελληνικού γάλακτος και παραγωγής φέτας που είναι προϊόν ονομασίας προελεύσεως. Η ΝΕΑΣ στηρίζει τον αγώνα των κτηνοτρόφων και παράλληλα προτείνει τη δημιουργία συνεταιριστικών βιομηχανιών γάλακτος ως τη μόνη διέξοδο που θα κατοχυρώνει το εισόδημά τους και καλεί τη νομαρχία και την κυβέρνηση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο».

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπάμπης Μπακούλας αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα και τα μήλα. Και κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια σ' αυτή την πολιτική και με την ψήφο τους στις τοπικές εκλογές, καταψηφίζοντας τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, που την εφαρμόζουν, αλλά και του ΣΥΝ που τη στηρίζει, και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, που υποστηρίζονται, στα πλαίσια της πανελλαδικής συνεργασίας τους, από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Περισσότερο κρατικό χρήμα για επενδύσεις

Περισσότερο κρατικό χρήμα για την ενίσχυση των επενδυτικών πλάνων των μεγαλοεπιχειρηματιών αναζητά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού - που συμμετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή και αξιολόγησαν το νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο - δεν είναι ικανοποιημένοι. Κι αυτό, γιατί, όπως ισχυρίζονται, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων «καλύπτει ένα περιορισμένο ποσοστό των συνολικών επενδύσεων», ενώ εντοπίζουν και προβλήματα από τις «σημαντικές καθυστερήσεις εκταμίευσης»!

Δηλαδή, η ΟΚΕ εστιάζει την «κριτική» της στα ίδια ακριβώς σημεία με αυτά που προβάλλουν και επικαλούνται ο ΣΕΒ και άλλοι φορείς των μεγαλοεπιχειρηματιών. Γεγονός είναι ότι παρά το άφθονο κρατικό χρήμα - επίσημα κάθε θέση εργασίας επιδοτείται μέσω του αναπτυξιακού νόμου με το αστρονομικό ποσό των 300.000 ευρώ - τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις νέες θέσεις εργασίας και τη μείωση της ανεργίας είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ερμαια απατεώνων

Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που, πρώτα και κύρια, ευθύνεται για το γεγονός ότι οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στη χώρα γίνονται αντικείμενο της πιο άγριας εκμετάλλευσης. Και η οικονομική εκμετάλλευση που υφίστανται οι οικονομικοί μετανάστες είναι διπλή, καθώς προέρχεται τόσο από την εργοδοσία και το κράτος όσο και από τα διάφορα κυκλώματα απατεώνων που τους ξεζουμίζουν για «προσφερόμενες υπηρεσίες».

Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εντόπισε μέσα σε κατάστημα χαρτικών, πλαστές σφραγίδες διαφόρων κρατικών υπηρεσιών και υπαλλήλων, οι οποίες «χρησιμοποιούνταν κυρίως σε έγγραφα αλλοδαπών». Οπως αναφέρουν, έγινε σύλληψη ενός υπαλλήλου, κατάσχεση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων και σχηματίστηκε δικογραφία που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.

Προκαταρκτική για πεταμένα έγγραφα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος, με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δ. Γεωργακόπουλος βρήκε έγγραφα της Επιτροπής Ανταγωνισμού πεταμένα έξω από το κτίριο της Επιτροπής.

Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Μ. Γκανέ με την εντολή να διερευνήσει τη βασιμότητα της καταγγελίας, αν είναι γνήσια τα έγγραφα και αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ