ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Κύμα δυναμικών κινητοποιήσεων

Το ένα σχολείο κλείνει μετά το άλλο και «να το ξέρουν. Δεν κάνουμε την πλάκα μας, έχουμε προβλήματα και αιτήματα», «δεν πάει άλλο»... Και πώς να μην αντιδράσεις, όταν το σχολείο «μας κοιμίζει αντί να μας εξοπλίζει», «μας εξοντώνει αντί να μας μορφώνει», «κοστίζει σε χρήμα αντί να μας πλουτίζει σε γνώσεις». Τότε «ο αγώνας είναι μονόδρομος». Αυτό το μονόδρομο μέχρι χτες το βράδυ ακολούθησαν τουλάχιστον 128 Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ στην Αθήνα, τα οποία βρίσκονταν σε κατάληψη, ενώ στον Πειραιά είναι 24 σχολεία. Ομως, ακόμα και τα σχολεία που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε κατάληψη έχουν πάρει αποφάσεις για μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Με την απόφαση να «βουλιάξει» η Αθήνα οι μαθητές συγκεντρώνονται σήμερα, στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια, ενώ οι μαθητές του Πειραιά δίνουν ραντεβού στις 10.30 το πρωί στο σταθμό του ΗΣΑΠ για να ανέβουν στην Αθήνα.

Μεταφέροντας την εικόνα από την περιοχή της στο Ιλιον, η Σταυρούλα υπογραμμίζει πως το «σημαντικό είναι ότι δε χρειάζεται να πείσεις κάποιον για να αγωνιστεί. Ολοι οι συμμαθητές μας βιώνουν την εξόντωση στο πετσί τους. Δε γίνεται να μην αντιδράσουμε απέναντι στο σχολείο που έχουμε, αλλά και σε εκείνο που μας ετοιμάζουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση, δε θα συμβιβαστούμε. Ο αγώνας είναι μονόδρομος».

«Δεν κάνουμε την πλάκα μας. Εχουμε προβλήματα και αιτήματα. Οι καταλήψεις έχουν σκοπό. Δε διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματά μας», λέει ο Νίκος και τονίζει το θετικό κλίμα που επικρατεί στις γενικές συνελεύσεις των σχολείων στο Περιστέρι, με τους μαθητές «να είναι πεισμένοι να κατέβουν στο δρόμο». Ενώ η Αρτεμις, μαθήτρια στον Πειραιά, λέει: «Αλλα σχολεία κάνουν κατάληψη, άλλα πραγματοποιούν αποχές, όμως όλοι μαζί θα βρεθούμε στην Αθήνα. Οι αγώνες μας υποκινούνται από τα σχέδιά τους. Και σε αυτό τον αγώνα απαιτούμε τη συμπαράσταση διευθυντών και καθηγητών. Δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο, αλλά να είναι στο πλευρό μας, στο δρόμο. Οφείλουν να μας στηρίξουν».

Σε άλλες πόλεις

Αγωνιστικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Με συνελεύσεις, αποχές, καταλήψεις, τα σχολεία το ένα μετά το άλλο δηλώνουν συμπαράσταση στον αγώνα των δασκάλων τους για δημόσια δωρεάν Παιδεία, ενώ αρκετά από αυτά υιοθετούν το αγωνιστικό πλαίσιο των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων για ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης συγκροτημένο από 45 σχολεία του νομού μέχρι χτες, χαιρετίζει τους αγώνες των μαθητών της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ηδη χτες οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης με απόφαση του σχολείου έκαναν συμβολική κατάληψη και πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στη Νομαρχία, όπου παραδόθηκε ψήφισμα.

Στα Γιάννενα σε κατάληψη βρίσκονται τα πέντε από τα οκτώ Λύκεια της πόλης, τα δυο από τα πέντε ΤΕΕ και το Λύκειο της Ανατολής. Επίσης αποχή από τα μαθήματα πραγματοποίησαν οι μαθητές στο 2ο και 3ο Λύκειο και στη Ζωσιμαία, όπου προχτές το βράδυ επιστρατεύτηκε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι για να... φυλάξει το Λύκειο από τους μαθητές! Στην Κέρκυρα κατάληψη πραγματοποιούν και τα πέντε ενιαία Λύκεια της πόλης και το 1ο από τα δυο ΤΕΕ. Στην Αρτα κατάληψη πραγματοποιεί ένα Λύκειο.

Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν στην Κρήτη τα Χανιά, όπου από χτες όλα τα σχολεία της πόλης τελούν υπό κατάληψη. Το πρωί οι μαθητές συμμετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγοράς συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των καθηγητών τους. Στο Ηράκλειο, επίσης, σχολεία ήδη βρίσκονται σε κατάληψη και τα υπόλοιπα πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις με σκοπό να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Στο Ρέθυμνο, αντίστοιχα, τα σχολεία αλλά και το Συντονιστικό συνεδρίαζαν χτες για να καθορίσουν τη στάση τους.

Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι μαθητές στη Χαλκίδα. Χτες μάλιστα, ξεκίνησε κατάληψη το Λύκειο Ν. Αρτάκης.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Παιδεία

Απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα 13 συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλώντας στην προσυγκέντρωση, στις 11 π.μ. στα Χαυτεία

Απεργία για την Παιδεία! Οι εργάτες και υπάλληλοι που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας απεργούν σήμερα και μαζί με τα παιδιά τους μπαίνουν μπροστά, στην πρωτοπορία του αγώνα για μια Παιδεία προς όφελος του λαού. Το απεργιακό ραντεβού είναι στις 11 π.μ. στα Χαυτεία, στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία που έχουν κηρύξει απεργία για σήμερα είναι τα εξής:

  • Συνδικάτο οικοδόμων
  • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων
  • Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών
  • Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο
  • Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας χάρτου
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Ο Προμηθέας»
  • Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στα Τρόφιμα και Ποτά
  • Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές και Γηροκομεία
  • Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών

Απεργία 24ωρη πραγματοποιούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ύστερα από την επίμονη στάση της ΤΑΔΗΣΥ στην προχτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που είχε σαν αποτέλεσμα να υπερψηφιστεί η πρότασή της για απεργιακή κινητοποίηση. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, αρκέστηκε στην κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. για σήμερα και αυτή μόνο για τους νομούς της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Παιδεία στην υπηρεσία του λαού

Και με τη σημερινή απεργιακή τους κινητοποίηση, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία που θα διεκδικεί:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία.
  • Δίχρονη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή και σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο παιδικών σταθμών.
  • Δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα με παράλληλη κατάργηση των αδιαβάθμητων και ιδιωτικοποιημένων ΙΕΚ - ΚΕΚ.
  • Ενιαία δημόσια αναβαθμισμένη και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση που θα παρέχει πλήρη επιστημονική επάρκεια.
  • Καμιά αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, απόσυρση του νόμου-πλαισίου για την Παιδεία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Εξασφάλιση σταθερής μόνιμης εργασίας για όλους με 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο απασχόλησης.

Κάλεσμα στην 24ωρη απεργία απευθύνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου». Στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και στην προσυγκέντρωση στα Χαυτεία καλεί και η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Προβοκάτσιες περί υποκίνησης

Το παραμύθι των υποκινούμενων καταλήψεων στα σχολεία προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να «πουλήσει» ο Θ. Ρουσόπουλος

Με συκοφαντικές και προβοκατόρικες επιθέσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να πλήξει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και να συγκρατήσει το φούντωμα των καταλήψεων στα σχολεία.

Ολοφάνερα θορυβημένη και ανήσυχη από το άπλωμα των καταλήψεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακαλύψει υποκινητές και να στρέψει τους γονείς και την «κοινή γνώμη» εναντίον τους. Ιδιαίτερα ανησυχεί την κυβέρνηση η προοπτική να συνεχιστούν οι μαθητικές κινητοποιήσεις και μετά τις δημοτικές εκλογές και να έχει απέναντι της ένα πανεκπαιδευτικό και παλλαϊκό «Μέτωπο Παιδείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες, ανεπιτυχώς, να πουλήσει το παραμύθι των υποκινούμενων καταλήψεων. Το... ακαταμάχητο τεκμήριο που επικαλέστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος ήταν μια φράση από την ανακοίνωση του «Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων» που μοιράζεται στα σχολεία: «Εμείς οι μαθητές με τους αγώνες μας τα προηγούμενα χρόνια δυσκολέψαμε τα σχέδιά τους. Το '98 τους καθυστερήσαμε»... Αυτή η φράση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο είναι «υπόδειξη» υποκίνησης! Ιδού γιατί: «Αναρωτιέμαι ο μαθητής του '98, σε ποια τάξη πήγαινε τότε που μπορεί ακόμη και σήμερα να επικαλείται τους αγώνες. Στη Γ' Δημοτικού πήγαινε τότε ο μαθητής που σήμερα πηγαίνει Γ΄ Λυκείου. Υπάρχει, λοιπόν, κάποια αμφιβολία από αυτό το κείμενο, το οποίο διανέμεται στα σχολεία, ότι κάποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό;». (σ.σ. Οπερ έδει δείξαι...). Η δεύτερη «ύποπτη» φράση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν «επιστρέφουμε μαζί με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλον το λαό. Θα τους σταματήσουμε». Είναι αυτή φρασεολογία μαθητών της Β΄ ή της Γ΄ Λυκείου, αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς.

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να «σβήσει» την υπογραφή «Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων», λέγοντας ότι η προκήρυξη «δεν έχει καμία υπογραφή»(!). Στη θέση της υπογραφής επιχείρησε να βάλει την υπογραφή της ΚΝΕ, θέτοντας το ερώτημα: «Υπάρχει κάποια νεολαία πίσω από το δισέλιδο κείμενο; Οφείλει λοιπόν να βγει και να το πει ο καθένας».

Φανερή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιωθούν τα αιτήματα των μαθητών και να στρέψει τους «αγανακτισμένους» γονείς κατά των καταλήψεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που προβλήθηκε επί τρεις εβδομάδες για την Παιδεία... είναι πώς ένας μισθός των 950 ευρώ θα γίνει 1.400 ευρώ. «Πιστεύετε ότι αυτό είναι που παρακινεί τους μαθητές να ταχθούν στο πλευρό των δασκάλων;» αναρωτήθηκε και πάλι με περισσή αφέλεια...

Επιχειρώντας να διασπάσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις εμφανίστηκε προστάτης των μειοψηφιών, θέτοντας θέμα συνταγματικού δικαιώματος! «Το συνταγματικό δικαίωμα αυτών που δε θέλουν να κάνουν κατάληψη, αυτών που θέλουν να πάνε στο σχολείο και που θέλουν να ακούσουν τα μαθήματά τους, που θέλουν να μάθουν τα μαθήματά τους, το σέβεται κανένας; Γιατί δηλαδή ένας μαθητής ο οποίος θέλει να πάει στο σχολείο, βρίσκει λουκέτο, κλειδωμένη την πόρτα και δεν τον αφήνουν κάποιοι άλλοι;», συνέχισε το παραλήρημα κατά των μαθητικών αγώνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Διπλής ανάγνωσης» ήταν η δήλωση που έκανε για τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία ο Γ. Σουφλιάς, εξερχόμενος χτες το Μέγαρο Μαξίμου: «Να περάσουν οι εκλογές και βλέπουμε»...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), τιμώντας την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές το 1944, με συγκέντρωση την Πέμπτη 12 Οκτώβρη 2006 ώρα 10 π.μ. στο Σύνταγμα και κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο Στρατιώτη, στρέφει αυτές τις μέρες τη σκέψη και την προσοχή της στους σκληρά αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται σε κινητοποίηση, διεκδικώντας το δίκιο τους και κάνοντας πράξη το σοφό σύνθημα του λαϊκού μας κινήματος: «Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο»!

Η ΠΟΑΟ εκ μέρους των φορέων που ανήκουν στη δύναμή της καθώς και συνεργαζομένων - Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, Αναπήρων της Κατοχής, του Εμφύλιου και της Χούντας, Πολιτικών Κρατουμένων, Μακρονησιωτών, Μεσανατολιτών, Πολιτικών Προσφύγων, Απογόνων και φίλων, εξ ονόματος, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, της Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) - απευθύνει θερμό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους δασκάλους, καθηγητές και στη μαθητική και σπουδάζουσα νεολαία, υποστηρίζει τον αγώνα τους και βρίσκεται ολόψυχα στο πλευρό τους.

Η ΠΟΑΟ θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, κατακριτέα την αυταρχική αντιμετώπισή τους, καταδικαστέα την άρνησή της στα δίκαια αιτήματά τους και πέρα για πέρα αντιλαϊκή την πολιτική της στα ζητήματα της Παιδείας γενικότερα. Μέμφεται και τους προκατόχους της, που τα άφησαν άλυτα, όταν κυβερνούσαν, για να τα εκμεταλλεύονται σήμερα ως αντιπολίτευση.

Οι Αντιστασιακοί απαιτούν να ικανοποιηθούν άμεσα οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Παιδείας και των λειτουργών της με γνώμονα το συμφέρον του λαού και όχι του κεφαλαίου. Και επιμένουν στο πάγιο αίτημά τους να μπει η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις

Εκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα γίνουν σήμερα στις εξής πόλεις:

Θεσσαλονίκη:Στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Αλεξανδρούπολη: Στις 10.30 π.μ., έξω από το 1ο ΕΛ

Κομοτηνή:Στις 11.30 π.μ., έξω από το 3ο ΕΛ

Δράμα:Στις 12 το μεσημέρι, από τα σχολεία της πόλης

Χαλκίδα: Στις 11 π.μ., στα φανάρια Νεάπολης

Πάτρα:Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Καλαμάτα:Στις 11 π.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη

Τρίπολη:Στις 11 π.μ., στην πλατεία Αρεως

Ηράκλειο:Στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα:Στις 10 π.μ., έξω από το 1ο Λύκειο

Βόλος:Στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Καρδίτσα:Στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Γιάννενα:Στις 11 π.μ., στην Ακαδημία

Κέρκυρα:Στις 10 π.μ., στα Λύκεια.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζί με τα παιδιά μας

«Καθήκον των γονιών και εκπαιδευτικών είναι, μαζί με τα παιδιά, να αγωνιστούμε για να φέρουμε την κοινωνία στα ανθρώπινα μέτρα», υπογραμμίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με ανακοίνωσή της.

Η ΑΣΓΜΕ καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο και απευθυνόμενη στους συλλόγους, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες Γονέων μαζί με τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών και τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, τους προτρέπει «να πάρουμε θέση στα αιτήματα των μαθητών. Θα είμαστε μαζί τους ή εναντίον τους; Θα είμαστε οι γονείς και δάσκαλοί τους ή οι δεσμοφύλακές τους; Τα ονειρευόμαστε να ανοίγουν φτερά ή να σέρνουν αλυσίδες; Να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να αποφασίσουμε, να αγωνιστούμε: Για να κατακτούν όλα τα παιδιά τη μόρφωση, να έχουν δουλιά και δικαιώματα στη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ