ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
Εχεις αγώνα αύριο

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Μπορείς να πας τσαντισμένος στην κάλπη;

Επιβάλλεται!

Απλή ανάγνωση χρειάζεται να γνωρίζεις, για να αναγνωρίσεις στα ίδια τα κείμενά τους ότι πάνω στην πλάτη σου και με «δημοκρατικό» άλλοθι τη δική σου ψήφο, παίζονται τρελά παιχνίδια, στήνεται ένας τρελός χορός κερδών και επιδιώκεται ακόμα κι απ' αυτόν τον ίδιο το χαμό σου να βγει επίσης κέρδος.

Διάβασε!

Εστω και τώρα, πριν πάρεις το δρόμο για την κάλπη, διάβασε!

Παράγεις - εσύ η παγκόσμια εργατική τάξη - 50% παραπάνω τρόφιμα απ' όσα χρειάζονται για να ζήσεις. Κι όμως: κοντά στο 1/6 του πληθυσμού υποσιτίζεται. Ακόμα χειρότερα, το 70% των πεινασμένων ζουν εκεί που παράγεται η τροφή για όλον τον πλανήτη.

Αρκούν και μόνο αυτά για να βγεις από τα ρούχα σου. Αρκούν και μόνο αυτά για να χώσεις μια μπούφλα στον Κακλαμάνη, τον Σκανδαλίδη, τον χωρίς τσίπα Τσίπρα, στην Γεννηματά, τον Ντινόπουλο και τον οραματιστή της ανασύνδεσης της μεγάλης αριστεράς, τον Πανούση. Να τους χώσεις μια μπούφλα γιατί όλοι μαζί σε δουλεύουν ψιλό γαζί. Ολοι μαζί - ο καθένας από διαφορετική γωνιά - σου κρύβουν ότι για ό,τι παθαίνεις φταίει ένα σύστημα, που αυτοί, όλοι μαζί, υπηρετούν και φροντίζουν να μη μάθεις ποτέ ότι αυτό το σύστημα σε σκοτώνει καθημερινά.

Σου λένε πως θα κάνουν καλύτερη τη ζωή σου, με «δεντράκια, λέει, στις γωνιές των δρόμων» (Κακλαμάνης, χτες), με περιβαλλοντικό φόρο (Γεννηματά στο πρόγραμμά της), με «δημοκρατική συμμετοχή» (Πανούσης), με τα κινήματα των χρηματοδοτούμενων από προγράμματα της ΕΕ «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (Τσίπρας), με την καταπολέμηση της «φαυλότητας» (Σκανδαλίδης).

Και δε σου λένε ότι αυτοί, όλοι μαζί, ως υπερασπιστές της ΕΕ στείλαν το παιδί σου φαντάρο στο Κόσσοβο να προστατέψει το λιγνίτη (το 45% των αποθεμάτων της Ευρώπης) μέχρι να 'ρθουν οι «επενδυτές» να τον αξιοποιήσουν.

Δε σου λένε ότι όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, άνοιξαν το δρόμο για να γκρεμιστούν κατακτήσεις που μάτωσαν οι εργάτες για να υπάρχουν. Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού του ΟΤΕ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι γραμμένος με πολύ αγώνα. Τον κατεδαφίζουν γιατί, λέει, αυτό είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα!

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμόςεξακολουθούν να πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αρχής γενομένης από την περίφημη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Κανείς τους δεν έχει αλλάξει ούτε ρούπι θέση από τότε. Και σου ζητάνε να τους ψηφίσεις. Να εγκρίνεις, δηλαδή, την πολιτική τους.

Πήγαινε τσαντισμένος στην κάλπη. Εχεις όλο το δικαίωμα. Αύριο εσύ θα χρειαστεί να ζήσεις στο εφιαλτικό τοπίο που η δική τους πολιτική χτίζει.

Μην τους επιτρέψεις να δηλώσουν ότι έχουν και τη δική σου έγκριση.

Δώσε ψήφο στους αγωνιστικούς συνδυασμούς, όχι γιατί εγκρίνεις όλο το πλαίσιό τους, αλλά και μόνο γιατί είναι οι μόνοι που θα βρίσκονται και αύριο στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Κι έχεις αγώνα αύριο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΚΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ: «Πίσω από το ανόητο επιχείρημα "κάποιοι κρύβονται πίσω από τις καταλήψεις", προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους, να μη δουν τα αίτια των μαθητικών εξεγέρσεων (όποια κι αν είναι αυτά) να παραβλέψουν τις ελλείψεις σε σχολεία και διδακτικό προσωπικό, να αγνοήσουν τις ανησυχίες των μαθητών για το μέλλον τους. Βέβαια, με κάποια πολιτικάντικα κόλπα, κάποια στιγμή (πιστεύουν ότι) θα εκτονώσουν την κρίση, αλλά δε θα έχουν κάνει τίποτα περισσότερο από το να βάλουν το πρόβλημα κάτω από χαλί...» (ο Γιάννης Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΝΑ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Η ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: «Ο Μανώλης Γλέζος υπενθύμισε ότι σε πολιτείες με ισχυρή τοπική παράδοση αναπτύχθηκαν σημαντικές σχολές μέσης ή και ανώτατης παιδείας (...) γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως οι υπερνομαρχίες, ή νομαρχίες να μην αναλάβουν την ίδρυση εξειδικευμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (π.χ. η Αθήνα σχολή λειτουργών αυτοδιοίκησης, ή ο Πειραιάς σχολή υδροληψίας;) (...) η ιδέα προκάλεσε το ενδιαφέρον και των άλλων παρευρισκομένων (μετείχαν επίσης ο Σπ. Λυκούδης και η Εύη Καρακώστα), μα κυρίως έδειξε ότι ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη να ενθαρρύνει την επανίδρυση τέτοιων σχολών με την αποφασιστική συμμετοχή και της Τ.Α.» (ο Γ.Β(ότσης) στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ η ψήφος στους αγωνιστικούς συνδυασμούς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η γήρανση του πληθυσμού υπονομεύει την οικονομία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οι ξένοι ανεβάζουν τον πήχη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΚΚΛΗΣΗ προς τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΟΛΑΣΗ στα Σχολεία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκορποχώρι η κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ: Ζούγκλα η ΝΔ θεατής ο Καραμανλής

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΡΡΑΞΗ στο παρά 5΄ των εκλογών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μετά τις δημοτικές εκλογές

Η ΑΥΓΗ: Κρυφή συμφωνία εις βάρος των γυναικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ σοβαρότητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για την ανατροπή ή την αποδοχή αυτής της κατάστασης ψηφίζεις...

«Τα παραγόμενα είδη διατροφής ξεπερνούν κατά 50% τις παγκόσμιες ανάγκες, κι όμως 850 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο υποσιτίζονται (...) την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 70% των πεινασμένων ζει σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν με την παραγωγή τους να δώσουν ζωή σε χειμαζόμενους ανθρώπους» (τα στοιχεία στο ΕΘΝΟΣ).

Την ώρα που ο φαντάρος γιος σου δεσμεύει λιγνίτες για το αφεντικό σου

«Δείπνο για μπίζνες με τη ΔΕΗ στο σπίτι του αμερικανού πρέσβη (...) φθάνουν στην Αθήνα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής Reservoir Capital, μητρικής της Contour Global, η συνεργασία της οποίας με τη ΔΕΗ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων (...) την Τρίτη το βράδυ σε δείπνο που θα παρατεθεί στην κατοικία του πρεσβευτή έχουν προσκληθεί πολιτικοί και επιχειρηματίες για να τους εξηγήσουν τα "βαλκανικά" σχέδιά τους. Αλλωστε επίκειται η προκήρυξη διαγωνισμού για λιγνιτωρυχεία στο Κοσσυφοπέδιο για τα οποία μάλλον θα ενδιαφερθούν οι δύο εταιρείες από κοινού (...) εν όψει του διαγωνισμού ανώτατα στελέχη της Εταιρείας Ηλεκτρισμού στο Κοσσυφοπέδιο έσπευσαν να αγοράσουν πάμφθηνα ως φυσικά πρόσωπα πλέον από την εταιρεία στην οποία εργάζονται, λιγνιτικές εκτάσεις για να τις πουλήσουν αργότερα σε υψηλές τιμές στους επενδυτές» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Και από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γκρεμίζουν ό,τι έκτισες με αίμα

«Ασχετα από την απόφαση της κυβέρνησης να ψάξει για στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ, το εργατικό καθεστώς πρέπει να αλλάξει (...) η αλλαγή πρέπει να γίνει πριν από τη διαδικασία πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ γιατί καμιά σοβαρή τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του κόσμου δε θα δεχτεί να λειτουργήσει την επιχείρηση με τον ισχύοντα Γενικό Κανονισμό Προσωπικού» (ο Ν. Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ