ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Ανυπόταχτος αγώνας στο πλευρό των παιδιών σας

Με τις γυναίκες που ζουν μέσα στα σπίτια τους τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ συζήτησε την περασμένη Δευτέρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή

Λάρυμνα, μια πόλη όπου η ζωή των κατοίκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη και την τύχη της ΛΑΡΚΟ, όπου η κοινωνία αποτελεί «καθρέφτη» όλων των αντιλαϊκών μέτρων και των εξελίξεων που αφορούν στο εργοστάσιο. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με το «δουλεμπόριο» εργαζομένων από τους εργολάβους, η ενδεχόμενη πώληση του εργοστασίου και η μεγάλη ανεργία από τη μια, τα υπερκέρδη της επιχείρησης από την άλλη, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι στα σχέδια του κεφαλαίου για αύξηση των κερδών τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν έχουν κανένα χώρο.

Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αντεπίθεση των εργαζομένων. «Ο κατήφορος δε θα σταματήσει μόνος του. Εμείς θα τον σταματήσουμε!». Αυτό αναδείχτηκε και στη σύσκεψη γυναικών της Λάρυμνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο πλαίσιο της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην περιοχή και στο εργοστάσιο. Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τις γυναίκες της Λάρυμνας να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να φύγουν οριστικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να αγωνιστούν οργανωμένα και ανυπόταχτα στο πλευρό των παιδιών τους και των υπόλοιπων εργατών.

Δίνοντας το στίγμα της συζήτησης και αναφερόμενη στους «καυγάδες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τις γυναίκες να φύγουν από τη σκέψη «ποιος είναι ο καλύτερος από τους δυο» και να σκεφτούν ότι στην Ελλάδα παράγεται πλούτος. «Λένε "δεν αντέχει η οικονομία". Εμείς δε δεχόμαστε αυτή τη συζήτηση. Ας υποθέσουμε ότι η οικονομία μας είναι φτωχή, ότι είμαστε μια φτωχή χώρα. Τότε θα 'πρεπε να είμαστε όλοι φτωχοί. Αυτό θα πει ισοτιμία και δικαιοσύνη. Ομως, είτε φτωχή είναι η χώρα είτε πλούσια, υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Επομένως, το ζήτημα είναι η ταξική εκμετάλλευση, οι ταξικές και κοινωνικές διακρίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσο για τα κόμματα εκείνα που προωθούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων επικαλούμενα την επιθυμία δήθεν των γυναικών να δουλεύουν λίγες ώρες για να μπορούν να είναι και στο σπίτι τους, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Τις γυναίκες τις ενδιαφέρει να έχουν σταθερή δουλιά με σταθερό εισόδημα. Σε σημερινές συνθήκες με την παραγωγικότητα της εργασίας μπορούν να δουλεύουν 7 ώρες τη μέρα, 5νθήμερο. Ούτε 4 ώρες, που σημαίνει χαμηλότερο μισθό, ούτε 10 και 12 ώρες. Οι γυναίκες θέλουν κανονική δουλιά με ανθρώπινα εισοδήματα και με κοινωνική στήριξη».

Ο «Ρ» παρουσιάζει παρακάτω εκτενή αποσπάσματα από τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις γυναίκες στη Λάρυμνα, λίγες μόλις μέρες πριν από τη νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, στις 3 και 4 του Οκτώβρη, με απόφαση του ταξικού κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.


Αποδυνάμωση του δικομματισμού σε όλα τα επίπεδα

Να αξιοποιήσουν και τις τοπικές εκλογές για να κόψουν τη φόρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάλεσε τις γυναίκες η Αλέκα Παπαρήγα

Αμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων όλης της γύρω περιοχής είναι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Αμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων όλης της γύρω περιοχής είναι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
«Βάρβαρες» χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα τις συνθήκες ζωής που διαμορφώνονται, καθώς μια σειρά κατακτήσεις παίρνονται πίσω: Θα ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι τα 71 χρόνια, αυτός είναι ο στόχος. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα τα συρρικνώσουν, για να στρέψουν τον κόσμο σε συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και αλλού. Σταθερή δουλιά οι νέοι δε θα έχουν. Τα επιτόκια ανεβαίνουν. Αν έχεις μια σταθερή δουλιά, λες «θα στερηθώ και θα πληρώσω». Αν σε απολύσουν; «Αυτό σημαίνει γενικότερο "σμπαράλιασμα" της οικογένειας και της κοινωνικής ζωής», τόνισε.

Στη συνέχεια κάλεσε τις γυναίκες να διαλύσουν τις αυταπάτες τους λέγοντας: «Οι μάταιες ελπίδες ότι με πίεση στη μια κυβέρνηση ή ότι αν φύγει η ΝΔ από την εξουσία και έρθει το ΠΑΣΟΚ θα βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να φύγουν από τη μέση. Ο κόσμος χρόνια τώρα βγαίνει στους δρόμους, διαμαρτύρεται, αλλά στο πολιτικό επίπεδο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν τη μερίδα του λέοντος. Ελέγχουν όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά τους λοιπόν δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Θα σας το πω καθαρά: Δεν είναι ευαίσθητοι για το κλάμα της γυναίκας και για το παιδί της που δεν έχει δουλιά».

«Να καταλάβουν ότι τους πήρατε χαμπάρι!»

Για μια ακόμη απεργία στις 3 και 4 Οκτώβρη προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ
Για μια ακόμη απεργία στις 3 και 4 Οκτώβρη προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός σε πολιτικό, αυτοδιοικητικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Εφερε σαν παράδειγμα το σωματείο της ΛΑΡΚΟ, όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ. «Δε χωρίζουμε -είπε- τους εργαζόμενους, αλλά όταν η πλειοψηφία του σωματείου αποτελείται από αυτούς που ακολουθούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τυχαίο που το σωματείο δεν έχει πάρει απόφαση συμπαράστασης για τα παιδιά (σ.σ. τους εργαζόμενους στις εργολαβίες) που απεργούν. Αν ήταν στο σωματείο κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές δε θα υπήρχε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία; Ετσι είναι τα πράγματα»...

«Πρέπει να καταλάβουν ότι τους πήρατε χαμπάρι», συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Γιατί από τη στιγμή που αυτά τα κόμματα δε νιώθουν ήττα δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω. Θα κάνουν ιδιωτικοποιήσεις, θα αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης εναλλάξ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ενωθεί ο λαός στη βάση του, να δημιουργηθεί μια μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων, που δε θα τη βάλει στο χέρι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ. Δε λέμε ότι μόνο με τους κομμουνιστές μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε να διαμορφώνεται μια λαϊκή πλειοψηφία και η πίεση να έχει αποτελέσματα, μέχρι να ανατραπεί ριζικά αυτός ο συσχετισμός».

Ας τους κόψουμε τη φόρα στις εκλογές

Κουβεντιάζοντας με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ κατά τη διάρκεια της περιοδείας
Κουβεντιάζοντας με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ κατά τη διάρκεια της περιοδείας
Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρουν οι τοπικές εκλογές, ώστε τα δυο κόμματα να χάσουν δυνάμεις. «Τότε θα φοβηθούν», είπε χαρακτηριστικά. «Μόνο αν φοβηθούν θα κάνουν πίσω και το κίνημα να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τοπικούς άρχοντες, που θα μπαίνουν στους τόπους δουλιάς, θα παρέχουν δωρεάν παιδικούς σταθμούς και θα πολλαπλασιάζουν την αντίσταση.

Οι γυναίκες δέχονται μεγαλύτερη πίεση από αυτή την κατάσταση. Μην κάνουν πίσω από φόβο μήπως δε βρει το παιδί τους δουλιά. Σήμερα η νεολαία κινδυνεύει έτσι κι αλλιώς στο σύνολό της. Σας καλούμε να γίνει μια δραστηριότητα σε όλες τις γυναίκες της περιοχής, να συνειδητοποιήσετε ότι αυτά που ζείτε εδώ είναι πανελλαδικά προβλήματα και να τους κόψουμε τη φόρα. Αυτή η δυσαρέσκεια, που πραγματικά υπάρχει, να μετατραπεί σε τιμωρία και των δυο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν. Τσακώνονται μεταξύ τους ερήμην του λαού. Να μην μπούμε ανάμεσά τους. Να τους εγκαταλείψουμε»!


Από τη συζήτηση με τις γυναίκες της Λάρυμνας
Από τη συζήτηση με τις γυναίκες της Λάρυμνας

«Ενωμένοι, μια γροθιά, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας»

«Πώς να σηκώσουμε κεφάλι όταν φοβούμαστε ότι θα διώξουν τα παιδιά μας από το εργοστάσιο; Αυτό μας κάνει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να μην έχουμε το θάρρος να φωνάξουμε "δεν πάει άλλο". Κάποιοι από το σωματείο έβαλαν τα παιδιά τους στη δουλιά...», είπε στην Αλ. Παπαρήγα μια από τις γυναίκες.

«Πώς στη ΛΑΡΚΟ εκλέχτηκε ένα τέτοιο σωματείο; Να λοιπόν που έχει μεγάλη σημασία πώς ψηφίζουμε» ήταν η απάντηση. «Μπορούμε να διαλέγουμε το "θα διώξουν το παιδί" από το "δεν μπορεί το παιδί μου να δουλεύει σε τέτοιες συνθήκες"; Εξάλλου, αν πουληθεί η ΛΑΡΚΟ είστε βέβαιοι ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ή ότι δε θα κλείσει;», πρόσθεσε.

«Επειτα, τα παιδιά σας μπορούν να ζήσουν με 600 ευρώ το μήνα; Δεν παντρεύονται πια τα νέα ζευγάρια γι' αυτό το λόγο, δε γεννιούνται παιδιά. Είναι αυταπάτη ότι αν δε φωνάξουμε θα λύσουμε τα προβλήματα. Ούτε τα παιδιά μας αντέχουν μια τέτοια ζωή. Και πρέπει να τα βοηθήσουμε κι εμείς. Να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τους φόβους και τις ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει», κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύμφυτη με το σύστημα η ανεργία

«Βολεύουν τους "δικούς τους" και οι άλλοι μένουν χωρίς δουλιά», είπε στη συνέχεια κάποια άλλη γυναίκα.

«Από τη στιγμή που υπάρχει ανεργία, κάποιοι θα μείνουν άνεργοι. Και τους "δικούς τους" να μη βάλουν, πάλι κάποιοι θα μείνουν άνεργοι. Εμείς καταγγέλλουμε το ρουσφέτι, γιατί έτσι εγκλωβίζουν κάποιους να τους ψηφίσουν. Είμαστε ενάντια σε αυτή την κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι δε θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, ακόμα κι αν καταργηθεί η ρουσφετολογία. Διότι την ανεργία τη γεννά μια συγκεκριμένη πολιτική και δε θα επιλέξουμε αν οι άνεργοι θα είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΚΕ. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν άνεργοι, να τους έχουν στο τσεπάκι τους για να υφαρπάζουν την ψήφο τους» είπε η Αλ. Παπαρήγα

Για να προσθέσει: «Τι αξίες παίρνει ένα παιδί, όταν ξέρει ότι εξασφάλισε τη δουλιά με τέτοιο τρόπο; Κι ύστερα λέμε ότι οι νέοι σήμερα δεν έχουν αξίες! Λέει ο γονιός του παιδιού να μην πάει στη διαδήλωση γιατί θα το απολύσουν. Δε βοηθάς το παιδί έτσι. Πού να τις βρει τις αξίες;».


Να μη χαθεί άλλος χρόνος!

«Ολα τα παιδιά που δουλεύουν στους εργολάβους αντιδρούν και οι γονείς τους δεν τα υποστηρίζουν, αλλά υποσκάπτουν την προσπάθειά τους», είπε ένας νεαρός, εργαζόμενος και ο ίδιος στις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ.

«Οι γονείς νομίζουν ότι έτσι βοηθάνε. Δε βοηθάνε. Η γενική τάση είναι η φθηνή εργατική δύναμη των νέων και η προσωρινή απασχόληση», απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα.

Και συνέχισε εξηγώντας: «Για να βρει αγοραστές το κράτος να εκποιήσει το 33,5% που του ανήκει από τη ΛΑΡΚΟ θα μειώσει ακόμα περισσότερο το μόνιμο προσωπικό, και θα γεμίσει με προσωπικό από τους εργολάβους. Και αυτό γίνεται σε κάθε κλάδο. Πρέπει η δράση να στριμώχνει τον αντίπαλο και ο αντίπαλος τώρα δεν είναι καθόλου στριμωγμένος».

«Είπατε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι δημόσια. Εδώ όμως δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατί πρέπει να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ», έθεσε τον προβληματισμό της μια από τις παραβρισκόμενες.

«Είναι πρόσχημα για να μην κάνουν προσλήψεις σταθερού προσωπικού. Γιατί όταν θέλουν να κάνουν αυτό το δουλεμπόριο είναι ιδιωτική επιχείρηση, όταν είναι να κάνουν μόνιμες προσλήψεις είναι δημόσιο! Από τα νοσοκομεία λείπουν 20.000 νοσοκόμες. Γιατί δε διεξάγουν διαγωνισμό; Θέλουν πρώτα να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, θέλουν να κερδίσουν χρόνο».

«Είναι αδιανόητο να κάνουμε έναν αγώνα και να μην είστε μαζί μας! Πώς θα δώσετε απάντηση από τη στιγμή που πάτε και τους ψηφίζετε;», είπε ένας άλλος νεολαίος εργαζόμενος στους εργολάβους. «Εμείς θα είμαστε μαζί σας!», απαντούσαν πολλές γυναίκες.

«Ο,τι έχουμε κερδίσει σ' αυτόν τον τόπο μας το χάρισε κανένας; Πολλοί πιστεύουν ότι ο κατήφορος αυτός θα σταματήσει. Δε θα σταματήσει από μόνος του. Εμείς θα τον σταματήσουμε! Είδατε στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική σπάνε τα μούτρα τους. Αν αφήσουμε να χαθεί κι άλλος χρόνος θα ορθωθούν κι άλλα εμπόδια μπροστά μας. Να μη χαθεί άλλος χρόνος! Αυτή είναι η θέση μας», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

«Τον κατήφορο τον σταματάνε οι λαοί όταν αφήνουν στην άκρη το εγώ και βάλουν μπροστά το εμείς. Διαπαιδαγωγούμε σκλάβους; `Η ανθρώπους που θέλουν μια αξιοπρεπή ζωή;», πρόσθεσε μια άλλη γυναίκα που παρακολουθούσε τη συζήτηση, για να καταλήξει λίγο αργότερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Συσπειρωθείτε με βάση τα συμφέροντά σας και θα συναντηθούμε, είναι βέβαιο!».


ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΚΕΙΜΕΝΑ: Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ