ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Η Λέσχη των ... πιράνχας

Ο ρόλος της «Λέσχης των Παρισίων» για τη «ρύθμιση» του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το εξωτερικό χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών είναι το μέσο, στα χέρια των πιστωτών τους, για τη διαιώνιση της διαπλοκής και εξάρτησης της άρχουσας τάξης αυτών των χωρών με το κεφάλαιο των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Οι «πιστωτές», αφού λεηλάτησαν, επί δεκαετίες, αυτές τις χώρες (Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική), τις φόρτωσαν με υψηλότοκα δάνεια. Ετσι, αυτές οι χώρες βρίσκονται δεμένες στο άρμα του ιμπεριαλισμού και με τέτοια νήματα και εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερη πολιτική (ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθέρωση» του εμπορίου, κ.ά.). Τους επιβάλλεται δε, με μια έννοια, να ενισχύουν τους δεσμούς εξάρτησης με αντάλλαγμα κάποια «ρύθμιση» των χρεών τους. Σ' αυτό το παζάρι της αθλιότητας πρωταγωνιστεί η περιβόητη «Λέσχη των Παρισίων», ή «Λέσχη των πιστωτών».

Ιδρύθηκε το Μάη του 1956 και στην πρώτη συνάντηση των μελών της εξετάστηκε η αίτηση της κυβέρνησης της Αργεντινής για ρύθμιση του εξωτερικού της χρέους. Αρχικά αποτελούνταν από έντεκα χώρες, ενώ σήμερα συμμετέχουν οι εξής δεκαεννιά: Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Φιλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία.

Στις μηνιαίες συνεδριάσεις της «Λέσχης των Παρισίων», εκτός των δεκαεννιά μελών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο, και άλλων παγκόσμιων, ή περιφερειακών οργανισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, τα μέλη της «Λέσχης» ακούν τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο οποίος αναλύει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το Ταμείο για «να βγει η χώρα από τον κακό δρόμο».

Τα κριτήρια με τα οποία η «Λέσχη των Παρισίων» αποδέχεται, ή απορρίπτει την αίτηση ρύθμισης του χρέους μιας χώρας δεν είναι σταθερά. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αμιγώς πολιτικά.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της «Λέσχης»: «Οι πιστωτές επιδιώκουν την εξόφληση των πιστώσεών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ετσι, ζητούν την άμεση καταβολή ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού. Τα χρέη που δεν μπορούν να εξοφληθούν ρυθμίζονται με τρόπο που να διασφαλίζεται η ισορροπία των μελλοντικών πληρωμών και με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα νέας αίτησης της χρεωμένης χώρας ενώπιον της "Λέσχης των Παρισίων"». Κανείς λόγος για την κατάσταση των λαών στις οφειλέτριες χώρες...

Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιεί η «Λέσχη των Παρισίων» φαίνονται αφ' ενός στην ικανοποίηση, το 2004, του αιτήματος των ΗΠΑ, μετά την επέμβαση στο Ιράκ, για μηδενισμό, ουσιαστικά, του ιρακινού χρέους (τελικά διαγράφηκαν 31 από τα 39 δισ. δολάρια), και αφ' ετέρου στην απόρριψη του αιτήματος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που χτυπήθηκαν από το «τσουνάμι», το Γενάρη του 2005. Για τις χώρες αυτές που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, η «Λέσχη των Παρισίων» έδωσε μόνο μια τριετή παράταση για την αποπληρωμή των χρεών τους!

Η «Μπόινγκ» και το «τείχος»

Σε «πόλεμο» μεταξύ των μεγαλύτερων αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για το δίκτυο επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά, για την αποτροπή ενός νέου κύματος λαθρομεταναστών. Τελικός νικητής αναδείχτηκε η γνωστή μας «Μπόινγκ».

Η «Μπόινγκ» θα αναλάβει να συντονίσει το σύνολο των διαθέσιμων μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού στη βάση ενός σχεδίου της κυβέρνησης Μπους για την «αποστείρωση» των ΗΠΑ από τους λαθρομετανάστες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων περνούν από τα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εικονικού τείχους συνολικού μήκους 6.000 μιλίων, με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης και υπέρυθρων ακτίνων, τελειοποιημένα συστήματα παρακολούθησης, δορυφορική κάλυψη και άλλα τεχνολογικά μέσα.

Το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό εξηγεί το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών, που διαθέτουν και την απαραίτητη τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Ετσι, στο διαγωνισμό πήραν μέρος, εκτός της «Μπόινγκ», οι εταιρείες «Λόκχιντ Μάρτιν», «Νόρθροπ Γκρούμαν», «Ρεϊθέον» και η σουηδική «Ερικσον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν στις ΗΠΑ από τα σύνορα με το Μεξικό και τον Καναδά.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους για την κατασκευή αυτού του εικονικού τείχους προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις των μεταναστών. Εξάλλου, οι αντίπαλοι του Αμερικανού Προέδρου τον κατηγορούν ότι με το σχέδιο αυτό επιχειρεί να κερδίσει ψήφους στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ποντάροντας στα ξενοφοβικά σύνδρομα, που είναι ιδιαίτερα διαδομένα και έντονα στις νότιες πολιτείες.

ΣΙΤΡΟΕΝ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Σχέδια για μείωση δαπανών, «πάγωμα» προσλήψεων και περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, στο δεύτερο μισό του 2006, ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA «Peugeot - Citroen». Τα σχέδια που γνωστοποίησε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία περιλαμβάνουν την περικοπή του κόστους κατά 125 εκατομμύρια ευρώ με τη μείωση κατά 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της - ανέρχεται σε 133.500 εργαζομένους - εν μέρει μέσω της μη αντικατάστασης όσων αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ: Σε 2.000 απολύσεις προχωρεί η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης «Swiss Re» έως τα τέλη του 2007. Το 55% των απολύσεων θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, ενώ το 35% στις ΗΠΑ. Η «Swiss Re» δραστηριοποιείται σε 30 χώρες του κόσμου και απασχολεί περί τους 11.200 υπαλλήλους. Η εταιρεία αποδίδει τις άσχημες οικονομικές επιδόσεις της στις περσινές φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας «Κατρίνα».

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ: Σχεδόν σίγουρη φαίνεται η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη την προσεχή βδομάδα και πιθανώς ξανά το Δεκέμβρη, με αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης το προσεχές έτος, σύμφωνα με νέα έρευνα του «Ρόιτερς». Το σύνολο των 80 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του «Ρόιτερς» προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια την προσεχή Πέμπτη στο 3,25% από το σημερινό 3%. Επίσης, η πλειονότητα αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ξανά το Δεκέμβρη, στο 3,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ