ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ

(Με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια)

ΤΑ λόγια, που ειπώθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) για τα 65 χρόνια του ΕΑΜ, την περασμένη Τετάρτη, εκεί μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, πύρωσαν τις καρδιές κι έκαναν τους 80άρηδες να γίνονται παλικαρόπουλα.

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», που αντάμωσε και γνώρισε τη μεγάλη προσφορά της Εθνικής Αντίστασης, στο χαιρετισμό του στους αντιστασιακούς υπογράμμισε πως είναι σήμερα πραγματική τιμή για την Αντίσταση, τιμή για το ΕΑΜ, η αδιάκοπη και συνεχής προσπάθεια για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Η ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και της ΝΑΣ σε όλη τη χώρα που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ τιμή στους ΕΑΜίτες, στους ΕΛΑΣίτες, στους ΕΠΟΝίτες η καταδίκη της πολιτικής των υποψηφίων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ. Κι η πιο αποφασιστική στήριξη των αγωνιστικών ψηφοδελτίων.

ΑΛΛΑ κι ο χαιρετισμός του υποψηφίου Γ. Μαυρίκου, για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ήταν ένα φλογερό αλλά και πολύ τιμητικό προσκλητήριο στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να δουλέψουν με το κέφι, την εμπειρία τους στην προβολή και ενημέρωση για τα αιτήματα και τα προγράμματα των αγωνιστικών συνδυασμών σε κάθε δήμο και νομαρχία.

ΣΤΑΡΑΤΑ, κοφτά σ' όλη την αλήθειά τους τα λόγια του Γ. Μαυρίκου, όταν τόνιζε πως ο αγώνας που δίνουμε είναι άνισος. Κι αυτό γιατί ο δικομματισμός μέσα από τα κρατικά και τα ιδιωτικά κανάλια προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις Θέσεις μας.

ΚΑΙ, βέβαια, σωστά παρατήρησε πως είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Και «ιδιαίτερα εσείς έχετε θεωρήσει την αγωνιστική σας ταυτότητα σε φουρτούνες και σε τρικυμίες». Ο σ. Χ. Φλωράκης έλεγε σε κάτι παρόμοιες περιπτώσεις πως είναι συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Ο ΕΑΜίτης μπορεί και πρέπει σ' αυτόν τον αγώνα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, σε κάθε μέρος που ζει και εργάζεται ο λαός. Κι εκεί να μιλήσει, να παρουσιάσει τις θέσεις των ψηφοδελτίων μάχης. Οπως ξέρει ο ΕΑΜίτης αγωνιστής.

ΗΤΑΝ ένα πανόραμα αγώνων, λεβεντιάς και θυσίας του λαού μας επίσης κι η ομιλία του Ευάγγελου Μαχαίρα, επίτιμου προέδρου του ΔΣΑ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Με αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε την ιμπεριαλιστική συνωμοσία σε βάρος της χώρας μας, που πάλευε για να ελευθερώσει την πατρίδα μας από τους ξένους καταχτητές αλλά και να την απαλλάξει από τους αποικιοκράτες. Σε μια Ελλάδα μ' αφέντη το λαό, που θα 'κτιζε την καινούρια πατρίδα.

ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ δε χρειάζονταν τίποτε περισσότερο. Πήραν το μήνυμα και ξέρουν πως ετούτη τη φορά είναι πολλά και σημαντικά αυτά που παλεύουμε. Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μια στιγμή. Μιλάμε ξάστερα, καθαρά στο λαό, στα νιάτα. Κανένας δεν πρέπει να μείνει ξεχασμένος.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΑΜική Σύναξη σφίγγει το χέρι και ξεκινά με το ψηφοδέλτιο της μάχης. Η χορωδία της ΚΝΕ που φέτος έκανε στην εκδήλωση του ΕΑΜ την πρώτη της εμφάνιση με επιτυχία κλείνει με τα τραγούδια του Αγώνα μας - του Νίκου Καρβούνη, του Β. Ρώτα κι άλλα - τη βραδιά της ιστορικής μέρας, που ιδρύθηκε το ΕΑΜ. Οι ΕΑΜίτες, οι ΕΠΟΝίτες, οι ΕΛΑΣίτες, όλοι στο πόστο τους, όλοι στη μάχη με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

Ολοι στη δράση, κάθε στιγμή έως τις 15 Οκτώβρη!

Από σήμερα και κάθε μέρα, κάθε ώρα και λεπτό, πρέπει να αφιερωθούν στη μεγάλη πολιτική μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Δεκαπέντε μέρες όλες κι όλες, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες δυνάμεις.

Κάθε μέλος και φίλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, κάθε ένας που έχει αποφασίσει να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να στηρίξει με την ψήφο του τα ψηφοδέλτια αγώνα, κάθε ανυπότακτος, ασυμβίβαστος άνθρωπος, οφείλει να ενταχτεί στη δράση για να πείσει κι άλλους για την ορθότητα της δικής του επιλογής, για την ανάγκη η επόμενη μέρα των εκλογών να βρει το λαό με όσο το δυνατόν πιο πολλά στηρίγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για δήμους και νομαρχίες μετερίζια της δικής του πάλης για τα δικά του συμφέροντα και δικαιώματα.

Ολοι μας να γίνουμε κήρυκες του ανατρεπτικού και πραγματικά ριζοσπαστικού μηνύματος των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, να γίνουμε το μέσο για να φτάσει αυτό σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, στους χώρους δουλιάς, σε σχολεία και σχολές. Να αντηχήσει δυνατά σε συνοικίες πόλεων, σε πλατείες, στα χωριά.

Για τις επόμενες 15 μέρες απαιτείται δράση με αυταπάρνηση, πλατύ άνοιγμα, συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, δουλιά συγκεκριμένη στον φιλικό, συγγενικό, επαγγελματικό μας κύκλο. Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, με τον «Ριζοσπάστη» πολύτιμο βοηθό σ' αυτή μας τη δράση, αλλά κυρίως αξιοποιώντας το κύρος που έχουν οι αγωνιστές που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια, οι δυνάμεις που τα στηρίζουν, σε συνάρτηση με τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από την εφαρμοζόμενη πολιτική χτες από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα από τη ΝΔ.

Να εκμεταλλευτούμε κάθε χαραμάδα για συζήτηση. Να μη φοβηθούμε την αντιπαράθεση. Οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας μάς εφοδιάζουν με επιχειρήματα. Ομοίως τα έργα και οι ημέρες των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ τοπικών αρχών. Συζητάμε με κάθε άνθρωπο, ακόμα και με όσους διαφωνούν μαζί μας, την ανάγκη να μη δώσει με την ψήφο του εξουσιοδότηση για συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. Να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τα μεγάλα, χρονίζοντα προβλήματα στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, για το καθηλωμένο λαϊκό εισόδημα, για τον εφιάλτη της ανεργίας, για τα δεκάδες αδιέξοδα που αντιμετωπίζει καθημερινά η εργατική λαϊκή οικογένεια.

Να θέσουμε κάθε άνθρωπο του μόχθου μπροστά στις ευθύνες του έτσι που η οργή και η δυσαρέσκειά του να εκφραστούν συγκεκριμένα στην κάλπη αλλά και στους δρόμους του αγώνα. Ενας αγώνας, που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός για τα δίκια του στο βαθμό που αύριο θα στηρίζεται και από τοπικές αρχές ασυμβίβαστες, μαχητικές, ταγμένες στην υπόθεση της υπεράσπισής τους.

Ολοι στη δράση λοιπόν. Από σήμερα, κάθε μέρα, όλη τη μέρα έως τις 15 Οκτώβρη. Σπάμε το φράγμα σιωπής που σκεπάζει τη δραστηριότητα, τις θέσεις και τις προτάσεις των αγωνιστικών συνδυασμών από τα συγκροτήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Διαλύουμε τις αυταπάτες που σκόπιμα καλλιεργούνται στο λαό περί «τοπικών κοινωνιών» οι οποίες καλούνται στην κάλπη με κριτήρια «το ήθος και την εντιμότητα» των υποψηφίων. Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια αυτά είναι δεδομένα και όχι ζητούμενα. Απευθυνόμαστε σε εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, και τους καλούμε ως τέτοιοι να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που δε θα ψηφίσουν οι ταξικοί τους αντίπαλοι και να μαυρίσουν όσους μαυρίζουν κάθε μέρα τη ζωή τους, το παρόν και το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους.


Β. Ν.

Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα Κυριακή, στις 11 το πρωί, η Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στο Δημαρχείο της Καισαριανής (Κλαζομενών και Βρυούλων).

Αύριο Δευτέρα στα Γιάννενα

Αύριο η Αλ. Παπαρήγα θα επισκεφτεί τα Γιάννενα, όπου:

- Στις 18.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Du Lac».

- Στις 19.30 θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο.

Συγκέντρωση στην Κοπεγχάγη

Με θέμα «Οι μετανάστες μπροστά στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών» και σκοπό την όσο πιο μαζική κάθοδο των μεταναστών στην Ελλάδα, για να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ, η ΚΟ Δανίας διοργανώνει συγκέντρωση στο κέντρο της Κοπεγχάγης σήμερα Κυριακή στις 3 μ.μ. Τη συγκέντρωση θα χαιρετίσει και μέλος της ΚΕ του ΚΚ στη Δανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ