ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχέδια Γ. Παππά

Εκθεση σχεδίων του Γιάννη Παππά (1913 - 2005), με τίτλο «Τα σχέδια της Αιγύπτου, 1945 - 1951», παρουσιάζεται (5/10 - 19/11), στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Ολγας 108). Φιλοξενούνται 120 περίπου έργα, από το σύνολο των σχεδίων που φιλοτέχνησε ο σημαντικός δημιουργός στο εργαστήριό του στην Αλεξάνδρεια.

Οπως έγραφε ο ίδιος «...στα τρία εργαστήρια πέρασα τη ζωή μου, στο Παρίσι, στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια. Από το ξεκίνημα, δίχως να το έχω καταλάβει, μάντευα τη σημασία του σχεδίου. Το σχέδιο έχει μαγικές δυνάμεις, με σύμβολα γραμμικά, με συντομογραφίες, με συνοπτικούς τύπους, σημειώνει και μονομιάς ολοκληρώνει μια έννοια, μια ιδέα, ένα λατρευτικό έμβλημα, το σήμα μιας πίστης».

Ο Γιάννης Παππάς γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1922 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1930, αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Στο εργαστήριό του στο Παρίσι παρέμεινε έως το 1939, οπότε επιστρέφει στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Το 1944 κατατάχτηκε στο Ναυτικό στην Αλεξάνδρεια. Στην Αίγυπτο ο Γ. Παππάς παρέμεινε έως το 1951, μελετώντας τα μνημεία της αιγυπτιακής τέχνης στο Κάιρο και την Ανω Αίγυπτο. Το 1952 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και ένα χρόνο αργότερα εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ, από όπου παραιτήθηκε το 1978. Σημειώνουμε ότι το 1980 ο Γ. Παπάς εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


Κυριακή 1/10
  • Η ομάδα «Momix»
    Η ομάδα «Momix»
    Το Θέατρο «Διαδρομή» ανεβάζει την «Μαρία Πενταγιώτισσα», σε μια τελευταία παράσταση, στο Φεστιβάλ Υμηττού, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», 9μ.μ. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Γιούρι Στούπελ. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Λέφας, Χριστίνα Τσάφου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ειρήνη Κονίδου, Γιώργος Ψυχογιός, Πάνος Σταθακόπουλος κ.ά.
  • Συναυλία με τις Ελένη Τσαλιγοπούλου, Α. Μπάμπαλη, Ρ. Χρηστίδου, στην πλατεία Δημαρχείου Δάφνης (8.30μ.μ.)
Δευτέρα 2/10
  • Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί «Ερση» (Κλεομένους 4). Τίτλος της «Μαρτυρίες φωτός».
  • «Αμφισημίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Δελίνας Βασιλειάδη, που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5).
Τρίτη 3/10
  • Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη) η πρώτη ατομική έκθεση χαρακτικής της Εύας Βασδέκη. Εκτίθενται νέα, αλλά και παλαιότερα χαρακτικά έργα, τα οποία έχει παρουσιάσει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Στα μουσικά ρεύματα του μπαρόκ και της αναγέννησης θα μας ταξιδέψει, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3), το συγκρότημα «Κέλσος».
  • Τσίκο Φρίμαν
    Τσίκο Φρίμαν
    Η πρόσφατη ζωγραφική δημιουργία της Ολγας Σταυρίδου εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Αγ. Τρύφωνος 12, Κηφισιά).
Τετάρτη 4/10
  • Μία από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες της τζαζ, ο Τσίκο Φρίμαν και το κουιντέτο του παρουσιάζεται στο τετράγωνο Πανεπιστημίου, Βουκουρεστίου, Σταδίου, Αμερικής.
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36) η έκθεση φωτογραφίας της Πέλλας Δικονημάκη με τίτλο «Απεικάσματα». Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «13ου Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας» που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
  • Στο χώρο «Kalfayan Galleries» Καψάλη 6 (1ος όροφος), φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη.
Πέμπτη 5/10
  • Ο Γιάννης Χαρούλης τραγουδά στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
  • Εγκαινιάζονται στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11) δύο ατομικές εκθέσεις. Πρόκειται για τις «Ουτοπίες» της Φανής Δαμιανάκη και την έκθεση επίτοιχων κατασκευών της Ερης Σουρούνη.
  • Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), παρουσιάζεται ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Παρασκευή 6/10
  • Η Κίρι Τε Κανάουα εμφανίζεται στο Ηρώδειο, με τη συνοδεία της Serbian Radio και TV Symphony Orchestra και υπό τη διεύθυνση του Julian Reynolds. Η μοναδική μεταξένια φωνή της, με την απαράμιλλη χροιά, θα μας ταξιδέψει με εκπληκτική άνεση και επιδεξιότητα από τον Mozart ως τον Bernstein, από τον Puccini ως τον Gershwin και από τον Handel ως τους Beatles.
  • Εργο της Ολγας Σταυρίδου
    Εργο της Ολγας Σταυρίδου
    Ο συνθέτης - πιανίστας Κάρολος Βουτσινάς εγκαινιάζει τις ζωντανές εμφανίσεις του στο «Μπαράκι του Βασίλη», παρουσιάζοντας τη δισκογραφική δουλιά του με τίτλο «Images and Melodies». Ενα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι μεταξύ τζαζ, λάτιν και μπλουζ.
Σάββατο 7/10
  • Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα), φιλοξενείται η παγκοσμίως γνωστή ομάδα χορευτών -θαυματοποιών «Momix». Θα παρουσιάσει το «LUNAR SEA» σε χορογραφία Μόουζες Πέντλετον.
  • Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας), η φωτογραφική έκθεση της Τατιάνας Κάσσαρη.

Δημιουργία της Δ. Βασιλειάδη
Δημιουργία της Δ. Βασιλειάδη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ