ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑμΕΑ
Εμπορευματοποίηση με κυβερνητική βούλα

Την «υπερηφάνεια» (!) που νιώθει για το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εξέφρασε χωρίς ντροπή ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός και, μάλιστα, σε ανάπηρους, γονείς και κηδεμόνες και δασκάλους, που διαδήλωσαν προ ημερών στο υπουργείο Παιδείας για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή.

Οπως κατήγγειλαν οι ανάπηροι και εκπαιδευτικοί, 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, ενώ και τα περισσότερα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων, κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι γονείς πληρώνουν απ' την τσέπη τους για την εκπαίδευση των παιδιών τους, είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, είτε άμεσα με απευθείας πληρωμές για δίδακτρα στα σχολεία. Και αυτό με τη «βούλα» της κυβέρνησης, που, απ' τη μια, περικόπτει τις επιχορηγήσεις των σχολείων και, απ' την άλλη, προτρέπει τις διοικήσεις τους να εξασφαλίζουν ιδίους πόρους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιδρύματος Προστασίας Απροσαρμόστων Παίδων «Η Θεοτόκος», που επέβαλε στους γονείς των παιδιών με νοητική υστέρηση άγρια χαράτσια για δίδακτρα, απειλώντας μάλιστα με διακοπή τους γονείς που αρνούνται να πληρώσουν! Σε επιστολή της διοίκησης του «Θεοτόκος» προς τους γονείς με ημερομηνία 20 Σεπτέμβρη, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σας υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά την οικονομική σας υποχρέωση να καταβάλετε το ποσό των 60 ευρώ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εγγραφή του παιδιού σας για την εκπαιδευτική χρονιά 2006-2007. Εάν δεν τακτοποιήσετε την οικονομική σας αυτή εκκρεμότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2006, θα αναγκαστούμε να διακόψουμε το παιδί σας από το Ιδρυμα»!


ICON

Το Ιδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που στεγάζεται σε οικόπεδο του Δημοσίου στο Καματερό και επιχορηγείται κατά 60% από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 15% από τα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στις αρχές του Μάη, η διοίκηση του Ιδρύματος έστειλε επιστολή στους γονείς, όπου, επικαλούμενη «σοβαρές οικονομικές δυσκολίες», απαιτούσε 680 ευρώ το χρόνο δίδακτρα - 60 ευρώ με την εγγραφή τον Ιούνη και από 220 ευρώ Σεπτέμβρη, Δεκέμβρη και Μάρτη. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα που ανακούφιζαν τον ελλειμματικό προϋπολογισμό δεν είναι καθόλου σίγουρα και ότι η προτροπή για την επιβολή διδάκτρων ήρθε από τα αρμόδια υπουργεία, που απαντούσαν μονότονα στο αίτημα για παραπάνω χρηματοδότηση: «Το κράτος τόσα μπορεί να διαθέσει. Φροντίστε σαν ιδιωτικό Ιδρυμα να βρείτε έσοδα!».

Αυτές οι εξελίξεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τους γονείς και κηδεμόνες, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό αναπηρικό κίνημα και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να παλέψουν για δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για όσα δικαιούνται οι ίδιοι και τα παιδιά τους.



Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ