ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Ναι» στη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

ICON

Πράσινο φως στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπογράψει σήμερα, 18 του Οκτώβρη, την ενδιάμεση αντιδραστική συμφωνία, που επιτρέπει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών, που ταξιδεύουν από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ και θα ισχύσει έως τις 31 του Ιούλη του 2007, οπότε και θα υπογραφεί η οριστική, έδωσε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, των «25», από το Λουξεμβούργο.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τη συμφωνία, που υπογράφτηκε αρχικά μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ουάσιγκτον και η οποία ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την αιτιολογία της «λανθασμένης νομικής βάσης» και όχι της απειλής θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως θα έπρεπε. Μία συμφωνία που, στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν κάθε είδους πληροφόρηση αναφορικά με τους επιβάτες των πτήσεων προς ΗΠΑ, από τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους μέχρι τη θέση τους στο αεροπλάνο και τις ιδιαίτερες διευκολύνσεις που ζήτησαν για το ταξίδι τους...

Το νέο κείμενο που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ δε διαφέρει σε τίποτα από την αρχική συμφωνία, πλην του ότι κάνει ένα βήμα επί το αντιδραστικότερον, καθώς επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ CIA και FBI.

Κρίσιμη η κατάσταση του μαθητή στην Καλαμαριά

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μαθητής Λυκείου, ο οποίος παρασύρθηκε μαζί με άλλους δύο συνομηλίκους του από ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, στην οδό Αδριανουπόλεως, έξω από το 7ο ΕΛ Καλαμαριάς. Το αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας 22χρονος, βγήκε από το δρόμο και παρέσυρε τους τρεις ανήλικους που βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο πεζοδρόμιο, σε μικρή απόσταση από την είσοδο του σχολείου. Δύο από τους νεαρούς τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά ο τρίτος, ένας 16χρονος μαθητής της Β' τάξης Λυκείου, διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Εχει υποστεί κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το ένα χέρι, ενώ υποβάλλεται σε συνεχείς μεταγγίσεις αίματος. Το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ μαθητές και καθηγητές επισκέπτονται καθημερινά στο νοσοκομείο τον 16χρονο για να του προσφέρουν αίμα και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά του.

Οπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί ο δρόμος μπροστά από το σχολείο παρουσιάζει κακοτεχνίες. Πολλά αυτοκίνητα έχουν ανατραπεί και βρέθηκαν στο πεζοδρόμιο, καθώς υπάρχει μια επικίνδυνη στροφή στο σημείο όπου συνέβη το ατύχημα. Προσθέτουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και η δημοτική αρχή δεν έχουν λάβει σοβαρά μέτρα, αν και τους ζητήθηκε επανειλημμένα από τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Σημειώνεται ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την υπόθεση της τριπλής παράσυρσης των μαθητών με καθυστέρηση τριών ημερών!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΒΓΑΛ
Απολογία Κωνσταντινίδη

«Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Παπαδάκης, προσέφερε χρήματα για την εξυπηρέτηση που προσέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης προς τη βιομηχανία του κ. Παπαδάκη». Τα παραπάνω υποστηρίζει ο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ,, έμπορος σιτηρών, Κώστας Κωνσταντινίδης, στο απολογητικό του υπόμνημα που παρέδωσε χτες στον 14ο ανακριτή, αρνούμενος τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί. Επίσης αναφέρει ότι οι συγκατηγορούμενοί του, Παναγιώτης Αδαμόπουλος και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ήταν σε πλήρη γνώση κάθε συνεννόησης που είχε ο ίδιος με την ηγεσία της ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και για το «οικονομικό δώρο που προτιθόταν να κάνει ο κ. Παπαδάκης».

Οχι νέα παράταση στους εφοπλιστές

«Φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην παρελκυστική πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο, ακολουθώντας τις εντολές των εφοπλιστών, δεν εναρμονίζεται στο πρωτόκολλο της MARPOL 1977/78 για την εγκατάσταση συστημάτων περισυλλογής απόβλητων στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία (κατά κανόνα ανοιχτού τύπου), προκειμένου να μη ρυπαίνεται η θάλασσα.

Συγκεκριμένα, στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προβλεπόταν νέα παράταση για δύο χρόνια της υποχρέωσης των εφοπλιστών να εγκαταστήσουν σύστημα περισυλλογής αποβλήτων. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον εννιά χρόνια έχει παραταθεί μέχρι τώρα η εφαρμογή της σχετικής διεθνούς συμφωνίας, παρόλο που η χώρα μας την έχει επικυρώσει, καθώς κρίθηκε ότι ο μέχρι τώρα τρόπος διάθεσης των απόβλητων δεν εξασφαλίζει την αποτροπή της ρύπανσης.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται πως η χορήγηση παράτασης είναι αντίθετη στη διεθνή σύμβαση. Επίσης, το ΣτΕ τονίζει ότι αντί να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους πλοιοκτήτες δε συμμορφώθηκαν μέχρι σήμερα με τη διεθνή σύμβαση, επιβραβεύονται οι ασυνεπείς πλοιοκτήτες.

Οσον αφορά το επιχείρημα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι υπάρχουν μειωμένοι κίνδυνοι ρύπανσης από τη μη εγκατάσταση του νέου συστήματος περισυλλογής αποβλήτων, το ΣτΕ επισημαίνει ότι αυτό δεν ευσταθεί, γιατί αν γίνει δεκτός ένας τέτοιος ισχυρισμός, τότε θα έπρεπε να καταργηθεί η υποχρέωση της εγκατάστασης του νέου συστήματος και όχι να παραταθεί η προθεσμία για συμμόρφωση με το πρωτόκολλο της MARPOL.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ