ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
Ξανά στο εδώλιο η πρωτοπόρα ταξική δράση

Την ερχόμενη Πέμπτη δικάζεται ο Δημήτρης Αγκαβανάκης για το αντιπολεμικό πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη

Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Νοέμβρη σέρνεται για μια ακόμη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου η πρωτοπόρα ταξική συνδικαλιστική δράση, με στόχο την ποινικοποίησή της και την τρομοκράτηση συνολικά του εργατικού κινήματος. Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έχει κληθεί στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο κρέμασμα αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από τις ταξικές δυνάμεις, στις 15 Φλεβάρη 2003, μέρα αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα ενάντια στη δολοφονική επέμβαση στο Ιράκ. Μια δίωξη που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα από τη ΝΔ, με στόχο και την καλλιέργεια κλίματος αυταρχισμού.

Η δίωξη έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων του μαζικού κινήματος, μεταξύ αυτών και της ΑΔΕΔΥ. Σε ομόφωνη απόφαση στις 19 Οκτώβρη το Γενικό Συμβούλιό της χαρακτηρίζει «πρόκληση να διώκεται δικαστικά το μέλος μας Δημήτρης Αγκαβανάκης επειδή μαζί και με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, έκανε το καθήκον του αναρτώντας στην Ακρόπολη αντιπολεμικά πανό ενάντια στον πόλεμο των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, ένα βρόμικο πόλεμο που συνεχίζει να μετρά καθημερινά εκατόμβες αθώων θυμάτων. Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης με την πράξη του αυτή τίμησε το συνδικαλιστικό μας κίνημα και δυναμώνει την απαίτησή μας να σταματήσει ο πόλεμος στο Ιράκ, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από αυτήν τη χώρα».

Η ΑΔΕΔΥ ζητά να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Αγκαβανάκη και «να εκφράσουν όλες οι ομοσπονδίες και τα σωματεία - μέλη μας την έμπρακτη συμπαράστασή τους με ανακοινώσεις αλλά και να παραβρεθούν τα συνδικαλιστικά στελέχη στα δικαστήρια στις 2/11/2006 κατά την εκδίκαση της υπόθεσης».


ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ
Αθικτο το αντεργατικό της περιεχόμενο

Με ευθύνη των πολιτικών και συνδικαλιστικών βαστάζων του κεφαλαίου επανέρχεται το Νοέμβρη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτούσια η αντιδραστική οδηγία, παρά την πανεργατική κατακραυγή (φωτ. από κινητοποίηση στο Στρασβούργο τον περασμένο Φλεβάρη)

Associated Press

Οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτούσια η αντιδραστική οδηγία, παρά την πανεργατική κατακραυγή (φωτ. από κινητοποίηση στο Στρασβούργο τον περασμένο Φλεβάρη)
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).-

Με τη ρητή απαγόρευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύπαρξη έστω και επουσιωδών αλλαγών στη συμφωνία που αφορά την οδηγία των υπηρεσιών - γνωστή και ως «Μπολκενστάιν» - έληξε η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθώντας τον επαίσχυντο «συμβιβασμό» των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των υποταγμένων στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, προς έγκριση στην προσεχή Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το Νοέμβρη.

Εναν συμβιβασμό που φέρει την υπογραφή ΕΛΚ και Σοσιαλιστών και έχει τις ευλογίες της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι τα «αιτήματα καλύφθηκαν στο 90%», την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν στο Στρασβούργο για την ολοκληρωτική απόρριψη της συγκεκριμένης οδηγίας. Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της τόσο στην Ολομέλεια του Φλεβάρη, όπου έγινε η πρώτη ανάγνωση και εγκρίθηκε ο... συμβιβασμός, ενώ θα την καταδικάσει και στη δεύτερη ανάγνωση, το Νοέμβρη, τονίζοντας τα αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα που επιχειρεί να περάσει και τους κινδύνους που περικλείει για τους εργαζόμενους.

Στόχος όπως είπε η εισηγήτρια της έκθεσης και ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Εβελιν Γκέμπχαρντ, είναι να εγκριθεί το κείμενο το συντομότερο δυνατό, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η οδηγία των υπηρεσιών και γι' αυτό - στα πλαίσια μιας «συμφωνίας κυρίων» - δεν κατατέθηκαν καν οι 11 τροπολογίες, που είχαν προετοιμαστεί... Τροπολογίες οι οποίες δε θα επηρέαζαν ούτε στο ελάχιστο την αντεργατική λογική της οδηγίας, αλλά ενδεχόμενα να προκαλούσαν μία μικρή καθυστέρηση στην έγκρισή της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός», που πέτυχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Φλεβάρη και με τον οποίο συμφώνησαν Κομισιόν, Συμβούλιο και Ενωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, δεν ήταν παρά μία φραστική και όχι ουσιαστική αναθεώρηση της οδηγίας Μπολκενστάιν, που άλλαξε μεν το όνομα της πρότασης, αλλά όχι και το πνεύμα που τη διέπει. Βασικά ζητήματα όπως η αρχή της χώρας προέλευσης δεν καταργούνται, αλλά μένουν αδιευκρίνιστα, ενώ διατηρείται η ολοκληρωτική επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που επιχειρούν την κατάργηση κεκτημένων των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών.

Καταλήγοντας η εισηγήτρια της έκθεσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν «διευκρινιστικές δηλώσεις» της Επιτροπής, για θέματα όπως τα εργασιακά δικαιώματα, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα ενώπιον του δικαστηρίου και δεν αποτελούν μέρος του νομοθετήματος...


ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Καρμανιόλες οι τόποι δουλιάς

Στοιχεία αποκαλυπτικά για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία ανακοινώθηκαν σε ημερίδα που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 20.000 εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 150 είναι θανατηφόρα. Θύματα είναι κυρίως νεοπροσληφθέντες, που δεν έχουν ανάλογη εμπειρία στον κλάδο που απασχολούνται, αλλά και μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι.

Σε 1.200 υπολογίζονται οι μορφές καρκίνου που μπορούν να προκληθούν σε χώρους εργασίας στην Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής επίσημη καταγραφή υπάρχει μόνο για μία απ' αυτές του επαγγελματικού καρκίνου. Οπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, δεν πραγματοποιούνται σχετικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας, όπως επίσης δε γίνονται και μετρήσεις χημικών με βάση τις 500 οριακές υπάρχουσες τιμές.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του προγράμματος εντοπισμού εστιών κινδύνου, που πραγματοποιεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, βρέθηκαν 19.097 τέτοιες εστίες στο σύνολο των 632 στρατοπέδων που ελέγχθηκαν. Από αυτές οι 1.822 αφορούν προβλήματα ηλεκτρολογικά, οι 156 μηχανολογικά, οι 178 πυροπροστασίας και οι 16.901 δομικά και άλλα προβλήματα. Ως ακραίο παράδειγμα αναφέρθηκε η χρησιμοποίηση ιστού της σημαίας και ως αλεξικέραυνου σε στρατόπεδο. Το κόστος για την αντιμετώπιση και εξάλειψη αυτών των κινδύνων εκτιμάται σε 71,3 εκατομμύρια ευρώ.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του Θριάσιου Νοσοκομείου θα υποδεχτούν σήμερα στις 11.30 το πρωί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φορείς της περιοχής τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος θα παραβρεθεί στην εκδήλωση - φιέστα της διοίκησης (με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του νοσοκομείου) για τους «μεγαλοευεργέτες» βιομήχανους της περιοχής. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) και καλούν στη συγκέντρωση, όπως και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ: 24ωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα ο σύλλογος εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας του περιφερειακού τμήματος Κρήτης και Δωδεκανήσων, στα πλαίσια πανελλαδικής απεργίας του κλάδου. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο Ηράκλειο στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και θα ακολουθήσει πορεία. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και τη μονιμοποίησή τους στα προγράμματα αυτά των οποίων η χρηματοδότηση λήγει τον Ιούλιο του 2007.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Τις αυξήσεις - ψίχουλα στις συντάξεις του δημοσίου κατά 4% που έχει εξαγγείλει με την εισοδηματική πολιτική η κυβέρνηση, ρυθμίζει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή. Αυξάνεται το επίδομα εξομάλυνσης που καταβάλλεται με τις πολιτικές συντάξεις του δημοσίου ώστε σε συνδυασμό με την όποια αύξηση των βασικών μισθών των εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου να προκύψει η αύξηση - ψίχουλα του 4% επί των βασικών συντάξεων.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής έξω από το Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας ενάντια στην ενέργεια του δημάρχου Λ. Μίχου - που επανεκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ - να επιτεθεί σε εργαζόμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου του εργαζόμενου, Στ. Ζωάνου. Στην παράσταση παραβρέθηκαν οι Αντ. Καλούμενος και Μιχ. Σελέκος, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Δημοκρατική Συνεργασία Αγίας Βαρβάρας» και «Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου», αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ