ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Μετρούν πληγές από τις πλημμύρες

Ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μεσσηνίας

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους πληγέντες της Μεσσηνίας από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε μια συνηθισμένη - για την εποχή - βροχόπτωση διάρκειας δύο ωρών περίπου το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια στιγμή, που οι κάτοικοι των Δήμων Αβίας, Οιχαλίας, Ανδανίας και άλλων πλημμυρισμένων περιοχών του νομού παλεύουν για πέμπτη μέρα να περισώσουν ό,τι απέμεινε από το βιος τους, το αίτημά τους για άμεση και ολική αποζημίωση βρίσκεται στις ...«προσπάθειες» της Νομαρχίας Μεσσηνίας. Ως αντιστάθμισμα, οι «ένοχοι» αυτής της πολιτικής, που άφησαν αθωράκιστο το νομό στα φυσικά φαινόμενα, προσπαθούν τώρα να τους κοροϊδέψουν με τα ψίχουλα των 500.000 ευρώ που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία θα διατεθούν (;) για την αποκατάσταση ζημιών στα δημόσια έργα...

Σε ανακοίνωσή της, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Μεσσηνίας εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» στις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στους τοπικούς άρχοντες της επιρροής τους, για το γεγονός ότι έχουν αφήσει αθωράκιστο και ανυπεράσπιστο το νομό και τους ανθρώπους του από τα φυσικά φαινόμενα. «Τους κατηγορούμε γιατί δεν έχουν συνολικό σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία με τα απαραίτητα μέσα κι εργαλεία, το αναγκαίο προσωπικό. Δε συντηρούν καν τα υπάρχοντα έργα, φράγματα κλπ. Τους κατηγορούμε ότι επεκτείνουν άναρχα τις πόλεις και τους οικισμούς, γιατί είναι με τους κερδοσκόπους της γης, τέτοια είναι η φιλοσοφία και η αντίληψή τους. Οτι δίνουν το ελεύθερο στην αλόγιστη και αυθαίρετη δόμηση. Οτι έχουν πολιτική που δίνει πράσινο φως στις καταπατήσεις και τα μπαζώματα, πολιτική τσιμέντου για τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους. Τους κατηγορούμε για την αντιδασική τους πολιτική. Τους κατηγορούμε ότι φτιάχνουν αυτοκινητόδρομους και άλλα μεγάλα έργα με συμπράξεις με μεγαλοκατασκευαστές με σκοπό το κέρδος, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τις γύρω περιοχές, χωρίς να παίρνουν μέτρα».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις

Στις σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στους Δήμους Αρτέμιδος και Μηλέων του Νομού Μαγνησίας, αναφέρονται, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Περιγράφοντας το πρόβλημα, οι βουλευτές σημειώνουν στην Ερώτησή τους: «Υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν τόσο στα Λεχώνια όσο και στα Πλατανίδια, ενώ ολοκληρωτική καταστροφή έγινε στο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας. Στο Δήμο Μηλέων ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στην αγροτική οδοποιία. Στην Κάτω Γατζέα πολλά σπίτια και ελαιοπερίβολα πλημμύρισαν, ενώ σημειώνονται κατολισθήσεις στο δρόμο Βυζίτσας - Πινακατών».

Καταλήγοντας, οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ουσιαστικές αποζημιώσεις και όχι επιδόματα πρόνοιας στους πλημμυροπαθείς. Επίσης να ενισχύσει οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων των Δήμων Αρτέμιδος και Μηλέων.

«Εφυγε» ο σ.Τάκης Κοντογιάννης

Εφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Τάκης Κοντογιάννης από τη Λιβαδειά και κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στις 4.30, στο νεκροταφείο Λιβαδειάς.

Ο Τάκης (Δημήτρης) Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Λιβαδειά πριν από 62 χρόνια από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Ο πατέρας του Τάσος Κοντογιάννης και η μητέρα του Μαρίνα διώχθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για πολλά χρόνια, για την αγωνιστική τους δράση και την ιδεολογία τους.

Ο Τάκης από μικρός μπήκε στον αγώνα της ζωής. Συμμετείχε ενεργά σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στο πλάι του ΚΚΕ. Με τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ εκλέχτηκε για τρεις τετραετίες δημοτικός σύμβουλος Λιβαδειάς. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε σταθερός στις αρχές και την ιδεολογία του.

Η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Διώξεις σε εταιρεία και τεχνικούς

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο άσκησε χτες η Εισαγγελέας Ελένη Ράιου για την αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, όπου έχασαν τη ζωή τους οι 121 επιβαίνοντες. Στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης που παρέδωσε πριν λίγες μέρες στον εισαγγελέα ο πρόεδρός της Ακριβός Τσολάκης, εντοπίζονται ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρεία, στην εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» και στους αρμόδιους για τους τεχνικούς ελέγχους του μοιραίου «Μπόινγκ», οι οποίοι αν και γνώριζαν ότι το αεροσκάφος παρουσίαζε προβλήματα, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάστασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ