ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξίδι στο μέλλον με «όπλο» τον πολιτισμό...

Ξεκινάει η νέα σημαντική πρωτοβουλία της ΚΝΕ, για ένα διαρκές ταξίδι στην πολιτιστική δημιουργία

Η «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ, στο 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο «Συρμό»
Η «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ, στο 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο «Συρμό»
Σήμερα ξεκινάει ένα νέο, διαρκές, ταξίδι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας στο μέλλον με «όπλο» τον πολιτισμό. Η νεολαία στέκεται απέναντι στην υποκουλτούρα, στα πλαστικά όνειρα και τα σύγχρονα πρότυπα που μειώνουν τη νοημοσύνη της. Το ταξίδι αυτό φιλοδοξεί να είναι ένα μόνιμο φεστιβάλ έκφρασης και δημιουργίας των νέων, μια προσπάθεια να βρουν διέξοδο οι ανησυχίες και οι αγωνίες τους με τον πλέον δημιουργικό τρόπο.

Ολες οι μορφές τέχνης έχουν θέση, το θέατρο, ο χορός, ο κινηματογράφος, η μουσική, αλλά και η ποίηση, η λογοτεχνία, τα εικαστικά. Καθημερινά πλούσιες και πολύμορφες πολιτιστικές και μορφωτικές δραστηριότητες θα δίνουν τη δυνατότητα γνωριμίας και επαφής των νέων με τον προοδευτικό πολιτισμό και τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία. Καθημερινά θα υπάρχει ένα στέκι για τη νεολαία, μια πηγή προβληματισμού που θα αναπτύσσει το αισθητικό κριτήριο, ενάντια στα σύγχρονα «πολιτιστικά» σκουπίδια που κυριαρχούν.

Ως θεατές και ως δημιουργοί...

Η νεολαία θα μπορεί στο δικό της χώρο, με τα δικά της «όπλα», να εκφράζεται με τους δικούς της στίχους, τις δικές της μελωδίες, τα δικά της χρώματα, το δικά της όνειρα. Θα μπορεί να δίνει σάρκα και οστά στα δικά της έργα. Η ΚΝΕ φιλοδοξεί η πρωτοβουλία της αυτή να είναι μια πηγή δημιουργίας για τους νέους και τις νέες, ένας χώρος που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν αυτό το διαρκές ταξίδι.

Ενα ταξίδι με πρωταγωνιστές τους νέους, όχι μόνο ως θεατές, αλλά και ως δημιουργούς. Ερασιτεχνικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες σχολών και δήμων, καλλιτεχνικές ομάδες θα είναι εκεί και θα παίρνουν και θα δίνουν ανάσες, κόντρα στη σημερινή αποπνικτική ατμόσφαιρα που τους επιβάλλεται. Η φωνή των νέων από σήμερα είναι πιο δυνατή, πιο δημιουργική, πιο όμορφη, πιο αγωνιστική. Υπάρχει ένας χώρος δημιουργίας που «στεγάζεται» η νεολαία που ονειρεύεται και παλεύει για το μέλλον της.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα και θα πραγματοποιούνται όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθημερινά (εκτός Παρασκευής και Σαββάτου) στη μουσική σκηνή «Συρμός», στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη). Η γενική είσοδος θα είναι 3 ευρώ. Σήμερα ο «Ρ» δημοσιεύει ολόκληρο το πρόγραμμα για το Νοέμβρη, το οποίο θα «κλείνει», κάθε Πέμπτη, με νεανικά γλέντια.

Το πρόγραμμα για το Νοέμβρη

Κυριακή 5/11, στις 7.30 μ.μ., συναυλία των συγκροτημάτων: «Τρεις Παραλλαγές», «SRC».

Δευτέρα 6/11, 9.30 μ.μ., χορόδραμα με τίτλο «Φυσική Επιλογή» από την ομάδα χορού της ΚΝΕ, με τη συνεργασία του ανεξάρτητου καλλιτέχνη Socos.

Τρίτη 7/11, κινηματογραφικό αφιέρωμα για την τέχνη στην Οχτωβριανή Επανάσταση, με παράλληλη έκθεση σοβιετικής αφίσας -φωτογραφίας - βιβλίου. Στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Οκτώβρης».

Τετάρτη 8/11, στις 8 μ.μ., προβολή της ταινίας «Οι κόκκινοι» κι ακόμα παρουσίαση του βιβλίου «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», βιντεοπροβολή και απαγγελίες.

Κυριακή 12/11, στις 7 μ.μ., συναυλία με τα συγκροτήματα «Carateri offesi», «Defiance», «1sigB4», «Highschool».

Δευτέρα 13/11, στις 10 μ.μ., θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Τρίτη 14/11, στις 8 μ.μ., αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με προβολή της ταινίας «Πέτρινα χρόνια» και συζήτηση με τον Μπ. Γκολέμα (στη ζωή του οποίου είναι βασισμένη η ταινία).

Τετάρτη 15/11, στις 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο» του Μακρή.

Κυριακή 19/11, στις 9.30 μ.μ., συναυλία με τα συγκροτήματα «Dust» «Κάστρα στην άμμο».

Δευτέρα 20/11, στις 9.30 μ.μ., το χορόδραμα «Φυσική Επιλογή» από την ομάδα χορού της ΚΝΕ (συνεργάζεται ο ανεξάρτητος καλλιτέχνης Socos).

Τρίτη 21/11, στις 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Καληνύχτα και καλή τύχη» (αφιέρωμα στο Μακαρθισμό).

Τετάρτη 22/11, στις 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ενας βασιλιάς στη Νέα Υόρκη». (αφιέρωμα στο Μακαρθισμό)

Κυριακή 26/11, στις 9 μ.μ., εκδήλωση της ΚΝΕ, για την έναρξη των εκδηλώσεων και την παρουσίαση του προγράμματος του επόμενου διμήνου, με τίτλο «Η ΚΝΕ στο Συρμό: το ταξίδι ξεκινάει».

Δευτέρα 27/11, στις 10 μ.μ., θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Τρίτη 28/11 στις 9.30 μ.μ, προβολή της ταινίας «Οι αντάρτες του Μπρόντγουαιη» (αφιέρωμα στο Μακαρθισμό).

Τετάρτη 29/11 στις 9.30 μ.μ, προβολή της ταινίας «Ενοχος χωρίς αποδείξεις» (αφιέρωμα στο Μακαρθισμό).

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με πλούσιες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και αφιερώματα στα Δεκεμβριανά και το Λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

(και οι άθλιοι συκοφάντες)

Η ΜΠΟΧΑ, που εκτοξεύουν ασταμάτητα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, ξεπέρασε τις τελευταίες μέρες κάθε όριο. Τα μεγάλα συλλαλητήρια, που μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές βροντοφώναξαν την αμετακίνητη θέλησή τους να παλέψουν για πραγματικά δωρεά δημόσια Παιδείας, και τη βεβαίωσαν περίτρανα.

ΕΙΝΑΙ μια μεγάλη στιγμή ενός μεγάλου και σημαντικού αγώνα, που εξαπολύεται τρισάθλια συκοφαντική εκστρατεία, που στοχεύει να συκοφαντήσει, να χτυπήσει με τρόπο βρώμικο τον μαθητικό αγώνα, τους μαθητές, που περήφανοι και απτόητοι συνεχίζουν πάντα τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, οι περιβόητοι αυτοί καναλάρχες, προστάζουν και οι υποτακτικοί, τα «χρυσοπληρωμένα» ποικιλοτρόπως κοπέλια, με φαρισαϊσμό άκρατο, πάντα «μαχητές» δήθεν της ελευθεροτυπίας και της «έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης», εξορμούν με τις κάμερες για να φέρουν τα προκάτ, που σχεδιάζουν να σερβίρουν στους ακροατές.

ΠΡΟΘΥΜΟΙ πάντα στα κυβερνητικά κελεύσματα - εξυπηρετικοί και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ - πήραν πάνω τους να καθαρίσουν εκεί που δεν το πέτυχε, όσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση, με συκοφαντικά και τρομοκρατικά μέσα.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν, τα 16χρονα, τα 17χρονα παιδιά, οι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, που στάθηκαν όρθιοι, που σήκωσαν το κεφάλι και που τόλμησαν να κάμουν κατάληψη στο σχολειό, που δεν αντέχεται άλλο, στο σχολειό του μπεζαχτά, του κέρδους, των ατέλειωτων φραγμών και της υποκρισίας. Και τα παιδιά ζητούν ένα αλλιώτικο σχολειό, που να δίνει πραγματική μόρφωση και δίχως διακρίσεις.

ΠΑΝΩ στο πελώριο αυτό αίτημα, που με πίστη και ειλικρίνεια μπαίνει από τους μαθητές «χιμούν» αδίσταχτα και αδηφάγα οι παραμορφωτικοί φακοί και κάθε βράδυ, κάθε ώρα έχουν έτοιμη μιαν ανάποδη και μειωτική για τα παιδιά εικόνα, που τους εμφανίζουν ως «αλιτήριους και χαβαλέδες».

ΣΑΪΝΙΑ στα δημοσιογραφικά προκάτ προχωρούν αδίσταχτα σε μυθοπλαστικά κατασκευάσματα. Είναι άσοι να φουσκώνουν το μηδέν, το τίποτε, και να δημιουργούν εντυπώσεις για υπαρκτά κοινωνικά φαινόμενα που υπάρχουν στην κοινωνία και στο χώρο της νεολαίας και που τα ίδια τα ΜΜΕ έχουν τη δική τους συμβολή στη δημιουργία τους.

ΕΤΣΙ προπαρασκευάζουν το κλίμα για να παρθούν μέτρα καταστολής των αγώνων και δημιουργίας, ενός πολύ πιο αυστηρού και πιο αυταρχικού πλαισίου λειτουργίας των σχολειών.

ΟΣΟΙ τυχόν βλέπουν σημάδι κρίσης στους μαθητικούς αγώνες, πέφτουν έξω και δεν μπορούν να δουν στο βάθος πως αυτό είναι μήνυμα υγείας. Ο μαζικός αγώνας και η συλλογική δράση για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στη ζωή, στην εργασία αυτά διαμορφώνουν τις ανυπότακτες συνειδήσεις που δε χωρούν στα στενά πλαίσια της υποταγής.

ΔΕΝ μπορεί να περάσει, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συκοφαντική δυσώδης αυτή εκστρατεία σε βάρος της μαθητικής νεολαίας και των αγώνων της. Η δημοσιογραφία είναι αποστολή τιμής και χρέους. Την περασμένη Κυριακή σε μια λαμπρή τελετή στη Μελία της Λάρισας δημοσιογράφοι από όλη τη χώρα το βεβαίωσαν όλοι μπροστά στο γρανιτένιο βράχο του μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας Κώστα Βιδάλη, στα 60χρονα από το μαρτυρικό θάνατό του το χρέος του δημοσιογράφου.

ΑΣ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ τα λόγια ενός μεγάλου παιδαγωγού που λέει: «Η νεολαία, που δεν της κλέβουμε τη νεότητά της είναι για την κοινωνία το καλύτερο μέσο για να ελευθερωθεί από το συμβατισμό, τη στενοκεφαλιά και τη δειλία της. Τη χρειαζόμαστε, λοιπόν, τη νεολαία όπως χρειαζόμαστε τη φύση για να βρίσκουμε σ' αυτήν πάντα τη φυσικότητα και την τιμιότητα. Εχουν νιάτα, έχουν λεβεντιά, έχουν ειλικρίνεια. Εχουμε χρέος να το πούμε και να σταθούμε κοντά τους».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ