ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποδαυλίζει σενάρια πρόωρων εκλογών

Πληθαίνουν οι ενδείξεις και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και την άνοιξη, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει όλες τις παραμέτρους, κυρίως όμως την απασχολεί η νέα ώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως για την Παιδεία, το Ασφαλιστικό, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παραπέμποντας σε δηλώσεις του Κ. Καραμανλή ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2008. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει «να σέρνονται» οι «μεταρρυθμίσεις» και «να χάνεται χρόνος». Στη βάση αυτή, θεωρούν ότι πρέπει οι εκλογές να γίνουν ακόμα και πριν το φθινόπωρο του 2007 που θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία.

Τα ίδια στελέχη, κυρίως του οικονομικού επιτελείου, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος τον ερχόμενο Μάρτη. Υπολογίζουν ότι αν γίνουν εκλογές την άνοιξη, θα μπορέσει η κυβέρνηση να «αξιοποιήσει» το ερχόμενο καλοκαίρι για να περάσει από τη Βουλή ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, όπως είχε κάνει το πρώτο καλοκαίρι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συνεκτιμούν επιπλέον ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών επιβεβαιώνει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ και άρα δεν πρέπει να αργήσει ο χρόνος των πρόωρων εκλογών, γιατί είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί η «υποβόσκουσα» λαϊκή δυσαρέσκεια με ...δυσάρεστα για την κυβέρνηση αποτελέσματα.

Οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών καθημερινά πληθαίνουν.

Ο πρώτος που φαίνεται να τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών είναι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος σπεύδει να περιγράφει τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2007 θα είναι ο τελευταίος αυτής της κυβερνητικής θητείας... Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» προσδιορίζοντας τους στόχους της επόμενης 4ετίας αναφέρει με νόημα: Πρώτον, ότι «κάτι πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό», δεύτερον ότι «πρέπει να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στην Παιδεία» και τρίτον «πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα στην επανίδρυση του κράτους», δηλαδή στη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, το πλήρες ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), κ.ο.κ. Ειδικά για το Ασφαλιστικό ο Γ. Αλογοσκούφης αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και της αύξησης των ορίων ηλικίας λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι επ' άπειρον τα όρια ηλικίας δε θα αλλάξουν ποτέ», ενώ επανέλαβε με νόημα ότι έχει ζητήσει από την «επιτροπή σοφών» υπό τον Ν. Αναλυτή να κάνει «πιο τολμηρές προτάσεις». Ερωτηθείς σχετικά ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το ασφαλιστικό δεν είναι θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η κυβέρνηση αυτή την τετραετία»...

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών πυροδότησαν και οι δηλώσεις του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου, ο οποίος μετά από συνεργασία που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ ξεκινούν από την αρχή του νέου έτους «μια «εαρινή επίθεση» ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να προβάλουμε αποτελεσματικά το κυβερνητικό μας έργο με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, όπως ημερίδες και εξορμήσεις σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο».

Επιμένει στην απειλή παραίτησης ο Β. Πολύδωρας

Παρατείνεται η κρίση που ξέσπασε στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αφορμή την απειλή παραίτησης από τον Βύρ. Πολύδωρα, στην περίπτωση που δε δοθεί το επίδομα επικινδυνότητας στα Σώματα Ασφαλείας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα και να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την κρίση, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να ενισχύσει τη θέση του στο εσωκομματικό παιγνίδι εξουσίας ως εκφραστής της «λαϊκής Δεξιάς».

Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός απέφυγε να συναντήσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, όπως ο ίδιος ζητούσε, και τον παρέπεμψε στον Γ. Αλογοσκούφη, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί προς το τέλος της βδομάδας. Το ζητούμενο είναι ένας «συμβιβασμός», που, από τη μια, δε θα είναι «ταπεινωτικός» για τον Βύρ. Πολύδωρα, ενώ και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκπέμπει μήνυμα ανυποχώρητης στάσης απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το μήνυμα αυτό έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της οικονομίας την οποία παρέλαβε και των διορθώσεων που ήδη γίνονται», δίνοντας, ταυτόχρονα, και το στίγμα της απάντησης στο «αίτημα» του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ο Βύρ. Πολύδωρας έχει καταστήσει σαφές ότι «θα παρατηθεί εάν δε βρει κατανόηση». «Βεβαίως και νιώθω πικραμένος και εκτεθειμένος. Δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι θέμα ηθικό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «όταν λέω ότι θα παραιτηθώ, το εννοώ. Δεν αντέχω στις παραλλαγές του υποκριτικού λόγου». Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος για την ικανοποίηση του αιτήματος επικινδυνότητας, το οποίο είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους αστυνομικούς, ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. «Δεν πέφτει έξω ο προϋπολογισμός με τα 50.000.000 ευρώ που θα κοστίσει το επίδομα», επισήμανε ο υπουργός απορρίπτοντας τη λογική του υπουργείου Οικονομίας περί αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

ΝΑΤΟική άσκηση στην Πελοπόννησο

Από παλιότερη ΝΑΤΟική άσκηση
Από παλιότερη ΝΑΤΟική άσκηση
Σε εξέλιξη βρίσκεται και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοέμβρη, η μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «SPARTAN HAMMER» («Σπαρτιατική Σφύρα»). Πρόκειται για μια γενική δοκιμή των ΝΑΤΟικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), δηλαδή ακόμα και των συστημάτων παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, η οποία «έχει σαν σκοπό να ελέγξει και να προωθήσει τις δυνατότητες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που έχουν σχέση με τη διακλαδική ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠ, σε πραγματικό χρόνο».

Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση του δόγματος του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» σε ηλεκτρονικό επίπεδο. Σκοπός της δοκιμής, όπως αναφέρεται, είναι «να δοκιμαστεί η ικανότητα των χωρών του ΝΑΤΟ, στη συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση δεδομένων ηλεκτρονικών εκπομπών οπλικών συστημάτων (πχ εκπομπές ραντάρ) με σκοπό την υποστήριξη επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου». Επίσης «από τη δοκιμή θα εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία έχουν σαν σκοπό τη βελτιστοποίηση των μεθόδων ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι δυνάμεις άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ να έχουν άμεση και επίκαιρη κοινή εικόνα του πεδίου της μάχης».

Η δοκιμή αυτή γίνεται με τη συμμετοχή προσωπικού 1.000 ατόμων και μέσων από 12 χώρες του ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδά, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Πολωνία), 16 ΝΑΤΟικών φορέων, 36 μαχητικών αεροσκαφών, 9 πολεμικών πλοίων, συστημάτων αεράμυνας, ραντάρ και πολλαπλών μέσων επικοινωνιών. Τα μέσα της δοκιμής αναπτύσσονται κυρίως στην περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ τα συμμετέχοντα αεροσκάφη θα επιχειρούν από ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά αεροδρόμια.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα ΝΑΤΟική άσκηση, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πείρα από την ενεργό συμμετοχή στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή και διευκόλυνση με κάθε μέσο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Η πολιτική της ΝΔ κινείται στην ίδια ρότα με την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες».

Καταλήγοντας, τονίζεται: «Ανεξάρτητα από τις όποιες συμβατικές ή άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν για την Ελλάδα, με συμφωνίες που έχουν υπογράψει διαδοχικά τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αυτές δεν πρέπει να τηρηθούν, αφού συμβάλλουν και οδηγούν σε ανάφλεξη και σε νέες εστίες πολέμου και εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ