ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Σπίτια καταστράφηκαν και άνθρωποι κινδύνευσαν σε περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων

Ολική καταστροφή στα 200 σπίτια του οικισμού της Καστέλας
Ολική καταστροφή στα 200 σπίτια του οικισμού της Καστέλας
Μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε περιοχές της Εύβοιας την περασμένη βδομάδα εξαιτίας των δυνατών βροχοπτώσεων. Την ίδια στιγμή, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια οι βαρύτατες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και των τοπικών αρχών για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι κάτοικοι στα Ψαχνά, στους οικισμούς Καστέλα και Μακρυκάπα του Δήμου Μεσσαπίων, έζησαν τις δραματικές επιπτώσεις της καταστροφής.

Οι δρόμοι έγιναν «ποτάμια», τα ισόγεια και τα υπόγεια των σπιτιών «λίμνες», ηλικιωμένοι και παιδιά εγκλωβίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους, ενώ οι δυνάμεις βοήθειας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία, αρχικά, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν περιουσίες σε πάνω από 200 σπίτια, ιδιαίτερα στην Καστέλα. Οι κάτοικοι, με δικά τους μέσα, σχεδόν αβοήθητοι, προσπαθούσαν να σταματήσουν τα νερά που έμπαιναν στα σπίτια τους.

Αιτία αυτής της κατάστασης ήταν η υπερχείλιση - για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όπως μας λένε οι κάτοικοι - του Μεσσάπιου ποταμού, που πηγάζει από το όρος Δίρφυ και χύνεται στη θάλασσα του βόρειου Ευβοϊκού. Για παράδειγμα, η Καστέλα πλημμύρισε γιατί έκλεισε από φερτές ύλες στο σημείο της παλιάς γέφυρας. Στην ουσία, ο ποταμός είχε μετατραπεί σε χαβούζα κάθε είδους μπαζών και απορριμμάτων με την ουσιαστική συναίνεση και των αιρετών «αρχόντων». Ο ποταμός «κατεβάζει» νερό μόνο τους χειμερινούς μήνες, ενώ τους υπόλοιπους είναι ξεροπόταμος.

Σ' αυτό το σημείο πλημμύρισε ο Μεσσάπιος ποταμός και «έπνιξε» Ψαχνά και Καστέλα
Σ' αυτό το σημείο πλημμύρισε ο Μεσσάπιος ποταμός και «έπνιξε» Ψαχνά και Καστέλα
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε λόγο για 90 περιπτώσεις απεγκλωβισμού ή απομάκρυνσης ατόμων που κινδύνεψαν λόγω της υψηλής στάθμης του νερού, ενώ άντλησε νερά πλημμυρισμένων υπογείων σε 55 περιπτώσεις μέχρι την Τετάρτη. Εκτός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσπευσε από Χαλκίδα, Θήβα, Οινόφυτα, Λιβαδειά και Αταλάντη, στην επιχείρηση συμμετείχαν η 7η ΕΜΑΚ, καθώς και οι εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Ψαχνών. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Πρόνοιας της Νομαρχίας Εύβοιας, από την επόμενη μέρα άρχισε την καταγραφή των ζημιών.

Γνωστοί οι υπεύθυνοι

Παρ' όλα αυτά παραμένει το ερώτημα, πώς μπορεί από μια τέτοια νεροποντή, έστω δυνατή και ξαφνική, λίγων ωρών, να προκαλούνται τέτοιας έκτασης ζημιές. Η περίπτωση αυτή, όμως, δεν είναι μοναδική. Είναι ενδεικτικές οι καταστροφές που προκαλούνται - όχι μόνο στο Νομό Εύβοιας, αλλά σε όλη τη χώρα - από τις χιονοπτώσεις ή τις βροχοπτώσεις. Εξάλλου, συχνό είναι και το «φαινόμενο» των κατολισθήσεων σε κεντρικούς οδικούς άξονες του νομού, που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κλειστοί (για παράδειγμα, στην Εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, στα Ηλια).

Οι ευθύνες εδώ καταμερίζονται μεταξύ κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των εκφραστών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ενώ απαιτούνται ουσιαστικά έργα υποδομής, αυτά δε χρηματοδοτούνται καθόλου ή δίνονται ελάχιστα χρήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της διάνοιξης και καθαρισμού ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων κλπ., η νομαρχία ισχυρίζεται ότι δίνονται αρκετά χρήματα στους δήμους. Η ουσία, όμως, είναι ότι με αυτά «κλείνουν τρύπες», αντί να πραγματοποιούνται ουσιαστικά έργα υποδομής, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της περιοχής.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Υποσχέσεις και ευχολόγια για την αποκατάσταση

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι περιοχών της Μαγνησίας που χτυπήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις πριν από λίγο καιρό, αφού η κυβέρνηση καθυστερεί για την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Νάκος ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έχουν γίνει από την κυβέρνηση όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Είπε ότι την επόμενη μέρα της καταστροφής δόθηκαν στο νομό 2 εκατομμύρια ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και το ποσό θα συμπληρωθεί μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Ισχυρίστηκε ότι η περιοχή κηρύχτηκε πλημμυρόπληκτη, δόθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις και απομένει μόνο η καταγραφή των ζημιών που έπαθαν διάφορες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Κατά τον υφυπουργό, το ύψος των αποζημιώσεων θα είναι μεγαλύτερο από τα ποσά που δόθηκαν στις πλημμύρες του Εβρου.

Ο Ν. Γκατζής είπε ότι οι αποζημιώσεις δεν πρέπει να αφορούν μόνο τα κτίρια, αλλά να καλύπτουν όλο το εύρος των ζημιών. Κατήγγειλε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έπαθαν ζημιές βρίσκονται σε εξαθλίωση και ζήτησε την άμεση αναστολή των υποχρεώσεών τους προς τις εφορίες και τις τράπεζες. Για δε τη γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος ζήτησε τη θωράκιση του Νομού Μαγνησίας με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλη καταστροφή στα μήλα

Η καταστροφή της παραγωγής μήλων στην Αγιά Λάρισας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή. Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή Αγιάς Λάρισας όπου η καταστροφή αγγίζει το 100% της παραγωγής μήλων. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους αγρότες που ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Είναι αναγκαίο ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες μηλοπαραγωγοί για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την εκτίμηση των ζημιών και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν».

Ζημιές στην Ηλεία

Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου. Ο παγετός χτύπησε κυρίως τα κηπευτικά και τα εσπεριδοειδή, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στις περιοχές της Βουπρασίας, του κάμπου της ευρύτερης περιοχής της Αμαλιάδας καθώς και σε ορισμένες περιοχές των δήμων Σκιλλούντος και Ζαχάρως.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα κηπευτικά, φασολάκια, ντομάτες, κολοκυθάκια, πατάτες, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στα καρποφόρα δέντρα, μεγάλες ζημιές έγιναν σε πορτοκαλιές, μανταρινιές και ελιές καθώς και σε ελαιόδεντρα. Αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και των αγροτών είναι να γίνουν άμεσα και δίκαια οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις να δοθούν έγκαιρα.

Εκδήλωση - συζήτηση της Πανεπιστημονικής Μηχανικών

Η Πανεπιστημονική Μηχανικών καλεί τους φίλους της σε εκδήλωση - συζήτηση για τις εκλογές του ΤΕΕ μεθαύριο Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ