ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ - Α1
Πρεμιέρα σε... θολά νερά

Οικονομικό και έλευση Κοινοτικών τα δυο πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ομάδες

Δύσκολοι καιροί έρχονται για τους Ελληνες πολίστες

Eurokinissi

Δύσκολοι καιροί έρχονται για τους Ελληνες πολίστες
Σε διφορούμενο σκηνικό ανοίγει σήμερα η πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών στο πόλο για τη φετινή περίοδο. Το σκηνικό της τριπλής εκπροσώπησης της Ελλάδας (για πρώτη φορά) στους ομίλους της Ευρωλίγκας μάλλον λειτουργεί ως... θόλωμα των νερών της δύσκολης πραγματικότητας που επικρατεί εντός των συνόρων.

Στο πρωτάθλημα, που ανοίγει σήμερα, τα περισσότερα σωματεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, χωρίς κανείς να γνωρίζει το τι θα συμβεί στο μέλλον. Από την άλλη, η απόφαση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας (ΚΟΕ) για τη χρησιμοποίηση δυο Κοινοτικών έχει ταράξει τα νερά, με το σύνδεσμο των Ελλήνων παικτών να αντιδρά. Και αυτό γιατί παραμένει ρευστό εάν τελικά ο αριθμός παραμείνει στους δύο ή μετά από κάποια ενδεχόμενη έφεση ενός σωματείου (που θα έχει στη διάθεσή του περισσότερους) τα πράγματα θα αλλάξουν. Αλλωστε ο αριθμός δεν εξαρτάται από την Ομοσπονδία, ενώ σε άλλα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, με βάση τους νόμους της ΕΕ ο αριθμός είναι απεριόριστος. Ετσι το ενδεχόμενο και το πόλο να βρεθεί μπροστά σε περιπτώσεις πλήρους κοινοτικοποίησης μιας ομάδας, φαντάζει πιθανό. Ηδη, για παράδειγμα, τα σωματεία της Α2 έχουν ξεσηκωθεί μετά την απαγόρευση της Ομοσπονδίας να χρησιμοποιήσουν Κοινοτικούς. Το όλο θέμα έχει δημιουργήσει και διαφωνίες μεταξύ των ομάδων, όπως για παράδειγμα του ΝΟ Βουλιαγμένης, που δήλωσε αντίθετος και κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την ΚΟΕ «ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων». Πάντως, όπως και να έχει, θιγμένοι απ' όλη την ιστορία είναι οι Ελληνες παίκτες, άλλα και γενικότερα το άθλημα, αφού η απόφαση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στα τμήματα της υποδομής. Αλλωστε στη λογική της επιτυχίας και των κερδών που φέρει αυτή, ποιος θα ασχολείται με τις μικρές ηλικίες, όταν θα πρέπει να αποκτηθούν φτασμένοι παίκτες.

Στον αγωνιστικό τομέα, όπως δείχνουν τα πράγματα και με δεδομένα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, το καινούριο πρωτάθλημα φαίνεται να είναι υπόθεση δυο και ενός τρίτου που καραδοκεί. Ολυμπιακός και Εθνικός αναμένεται να το κάνουν υπόθεσή τους, ενώ από κοντά κι ο Πανιώνιος, που θέλει φέτος τη δική του υπέρβαση.

  • Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής είναι: Εθνικός - Χίος (15.30), Χανιά - Γλυφάδα (17.30), Ηρακλής - Νηρέας Χαλανδρίου (18.00), Π. Φάληρο - ΠΑΟΚ (19.00), Πανιώνιος - Βουλιαγμένη (19.00), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (20.00).
  • Σημαντική ιδιαιτερότητα για το φετινό πρωτάθλημα είναι η διακοπή, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, της αγωνιστικής δραστηριότητας, λόγω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Μελβούρνης τον ερχόμενο Μάρτη.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε πλήρη δράση

Με αρκετές αλλαγές στη σύνθεση τους - συγκριτικά με το πρωτάθλημα - αλλά με ίδιο στόχο, τη νίκη (η οποία οδηγεί σε πρόκριση, αφού οι συναντήσεις είναι νοκ άουτ) θα παραταχθούν σήμερα οι ομάδες της Α' Εθνικής, στις αναμετρήσεις για την 4η φάση του Κυπέλλου. Απέναντί τους έχουν, θεωρητικά, υποδεέστερους αντιπάλους, αφού οι γηπεδούχοι αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες. Μην ξεχνάμε πάντως ότι ο θεσμός (όπως δείχνει και η προϊστορία) χαρακτηρίζεται από εκπλήξεις.

Ο Ολυμπιακός, μετά την ήττα στο ντέρμπι, βλέπει τον σημερινό αγώνα ως μια καλή ευκαιρία εξωραϊσμού των εντυπώσεων. Στόχος η άνετη νίκη - πρόκριση, για να κερδηθεί χρόνος να επανέλθει η ηρεμία. Γιατί σε περίπτωση που κάτι στραβώσει οι συνέπειες μάλλον θα είναι εντονότατες. Ο Σόλιντ επέλεξε να παρατάξει τους «ερυθρόλευκους» απέναντι στον Ατσαλένιο, με πολλά νέα πρόσωπα. Είναι ενδεικτικό πως εκτός αποστολής άφησε 10 παίχτες (Νικοπολίδη, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Κωνσταντίνου, Ντομί, Ζεβλάκοφ, Κωστούλα, Σέζαρ και Στολτίδη) για να ξεκουραστούν και έναν (Οκκά) λόγω τραυματισμού. Από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι, δηλώνουν πως έχουν σκοπό να ευχαριστηθούν το παιχνίδι. Θα προσπαθήσουν να δώσουν στον καλύτερο εαυτό τους και ό,τι βγει....

Ο Παναθηναϊκός, έχοντας την ψυχολογία στα ύψη, θα αντιμετωπίσει τον Θρασύβουλο στη Φυλή. Οι «πράσινοι» - με αλλαγές στην 11άδα - θέλουν να συνεχίσουν τη νικηφόρα πορεία τους και υποστηρίζουν πως έχουν αφήσει πίσω τους το ντέρμπι και δεν υποτιμούν τον αντίπαλο. Κάτι που θα φανεί, εντός παιδιάς. Αλλωστε (λένε πως) δεν έχουν ξεχάσει τον περσινό αποκλεισμό από τον Εργοτέλη, ο οποίος αγωνιζόταν στη Β' Εθνική. Στον Θρασύβουλο αναγνωρίζουν τη διαφορά δυναμικότητας και μιλούν για τη χαρά της συμμετοχής. Δεν είναι πάντως διατεθειμένοι να παραδοθούν αμαχητί.

Το πλήρες πρόγραμμα, της σημερινής μέρας, είναι: Αιολικός - Εργοτέλης, Πιερικός - Κέρκυρα (14.00), Πανθρακικός - Λάρισα, Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη, ΑΣΚ Ολυμπιακός - Ηρακλής (14.30), Θρασύβουλος - Παναθηναϊκός (16.00, ΝΕΤ), Ατσαλένιος - ΟΣΦΠ (19.00, ΝΕΤ).

  • Ο ΟΦΗ και ο ΠΑΟΚ έγιναν χτες οι πρώτες ομάδες που εξασφάλισαν την παρουσία τους στους «32». Ο μεν ΟΦΗ κέρδισε στο Αγρίνιο τον Παναιτωλικό με 2-1, ο δε ΠΑΟΚ επεβλήθηκε στις Σέρρες επί του Πανσεραικού με 1-0.
ΙΩΝΙΚΟΣ
Σε χέρια... πορτογαλικά

Ο Πορτογάλος Αουγκούστο Ινάσιο είναι πλέον και επίσημα ο αντικαταστάτης του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο του Ιωνικού. Ο τεχνικός που τη σεζόν 1999-2000 οδήγησε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην κατάκτηση του πορτογαλικού πρωταθλήματος μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, συναντήθηκε με τον Χρήστο Κανελλάκη και μετά από την αναγνωριστική πρώτη επαφή, ολοκλήρωσε τη συμφωνία χτες. «Ηρθα στον Ιωνικό με φιλοδοξίες και όνειρα. Τρία πράγματα μπορώ να υποσχεθώ: δουλιά, δουλιά, δουλιά», δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή συμβολαίου που θα έχει διάρκεια ενάμιση χρόνου.

Ο Πορτογάλος αναλαμβάνει άμεσα καθήκοντα και θα βρίσκεται στον πάγκο στην αναμέτρηση της Πέμπτης με τον Αγροτικό Αστέρα για το Κύπελλο.

ΒΟΛΕΪ

Η επικίνδυνη έξοδος του Παναθηναϊκού που θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Ηρακλή Κηφισιάς θεωρείται από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της σημερινής τρίτης αγωνιστικής στην Α1 γυναικών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα παιχνίδια των άλλων δυο πρωτοπόρων, Ολυμπιακού και Πανελληνίου, αφού αν και αγωνίζονται στις έδρες τους οι αντίπαλοί τους δείχνουν ικανοί για τη ζημιά. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Χαριλάου 17:00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ3): Αρης - Ηρακλής, Ζηρινείου 18:30: Ηρακλής Κηφισιάς - Παναθηναϊκός, Ρέντη 20:00: Ολυμπιακός - Μαρκόπουλο, Παιανίας 19:30: Κτησιφών - ΑΕ Βύρωνα, Κερατσινίου 18:00: Απολλώνιος Κερατσινίου - Επίκουρος, Κερατέας 21:00 ΑΕΚ - Πανελλήνιος.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ψάχνοντας το... διπλό

Δύσκολα παιχνίδια και μάλιστα εκτός έδρας περιλαμβάνει το μενού της 3ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, για τους δυο από τους τρεις εκπροσώπους της Ελλάδας, Παναθηναϊκό και Αρη. Οι «πράσινοι» αγωνίζονται στη Λουμπλιάνα με την πάντα υπολογίσιμη (ιδιαίτερα στην έδρα της) Ολύμπια (22.30 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ 1) και ο Αρης στη Νάπολι κόντρα στην τοπική ομάδα (21,45 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ 3)..

Οσον αφορά τον Παναθηναϊκό αν και ταξίδεψε στη Λουμπλιάνα χωρίς αγωνιστικό πρόβλημα και μπορεί να θεωρείται το φαβορί, εντούτοις ο Ζέλικο Ομπράντοβτις... φυλάει τα ρούχα του. Οπως εξήγησε, είναι επιτακτική ανάγκη το διπλό και γι' αυτό οι παίκτες του θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Χρειαζόμαστε αυτό το διπλό, μιας και όλες οι ομάδες στον όμιλο μας έχουν από μία νίκη, εκτός από τη Μάλαγα που έχει δύο ήττες και η ποιότητα του ομίλου, μας έχει αποδείξει ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα», υποστήριξε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Να επαναλάβει την επιτυχία του Σεπτέμβρη, όταν είχε επικρατήσει στην Ιταλία της Νάπολι 70-58 σε φιλικό παιχνίδι, θα προσπαθήσει να κάνει σήμερα ο Αρης. Ο Αντρέα Ματσόν δε θα έχει στη διάθεσή του τον Γιαννούλη, επιστρέφουν οι Καλαϊτζής - Σκέιλς, ενώ πρόβλημα της... τελευταίας στιγμής αντιμετωπίζει ο Καστλ στο δεξί του χέρι, το οποίο δεν εμπνέει ανησυχία.

Ξεπέρασαν τα όρια

Μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (ΕΤ3 - «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ») υπό την ανοχή του παρουσιαστή (Γιώργος Τραπεζανίδης) σιώπησε στην επίθεση του Γιώργου Γεωργίου προς την εφημερίδα μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο παραπάνω συντάκτης της εφημερίδας «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» αφού υποστήριξε ότι το μόνο έντυπο που δεν εκτρέφει τη βία είναι το μαγαζί που δουλεύει, εντελώς αυθαίρετα εξίσωσε τις άλλες αθλητικές εφημερίδες με το «δογματικό» ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, όσον αφορά την εκτροφή της βίας από της σελίδες τους. Οτι δηλαδή έχουν αναγνώστες τυφλούς... οπαδούς.

Φυσικά η λάσπη επιστρέφεται και ασφαλώς αν μια εφημερίδα μη αστικού τύπου τους χαλάει τη μαγιά επειδή καταπιάνεται με τα πραγματικά προβλήματα που είναι η απαξίωση του αθλητισμού και όχι η βιτρίνα τύπου Σούπερ Λίγκα που έχει φέρει τη νεολαία σε τέλμα τότε δε θα... πάρουμε. Τώρα αν η λέξη «δόγμα» είναι για μας σταθερά να είμαστε στις αρχές που έχουν πάνω από όλα τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Σχετικά με την κρατική τηλεόραση έχουμε να υπενθυμίσουμε ότι μέσω ΔΕΗ δεν έχουμε την υποχρέωση να ακούμε κάθε... πικραμένο να λέει ό,τι του καπνίσει. Τελεία και παύλα.


Α.ΠΑΓ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ