ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ
Ιδού η εικόνα των σύγχρονων σκλάβων

Αποκαλυπτική έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας για εννέα κλάδους των υπηρεσιών, όπου 210 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με 367 ευρώ το μήνα

Σε συνθήκες γαλέρας δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με μέσο μηνιαίο μισθό να μην ξεπερνά τα ...367 ευρώ. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) και αφορά έρευνα επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε πέρσι, για την οικονομική χρήση 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε εννιά κλάδους παροχής υπηρεσιών (Πληροφορική, Νομικές Υπηρεσίες, Λογιστική, Ερευνα Αγοράς και Δημοσκοπήσεων, Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών, Τεχνικές Δοκιμές και Αναλύσεις, Διαφημίσεις, Εξεύρεσης και Προμήθειας Προσωπικού - τα σύγχρονα δουλεμπορικά), λειτουργούν 92.780 επιχειρήσεις και το 2004 εργάζονταν 209.279 εργαζόμενοι! Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές δαπάνες προσωπικού, πλήρους και μερικής απασχόλησης,των εταιρειών αυτών ανήλθαν σε 1.344.191.000 ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, προκύπτουν τα ακόλουθα συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πλήρως την εφιαλτική κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, στην αγορά εργασίας της χώρας:

  • Η μέση ετήσια συνολική δαπάνη ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε 6.426 ευρώ.
  • Από το ποσό αυτό τουλάχιστον το 20% αντιστοιχεί σε εργοδοτικές εισφορές και σε ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Ετσι, από το παραπάνω ποσό πρέπει να αφαιρεθούν 1.285 ευρώ.
  • Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η μέση ετήσια καθαρή αμοιβή, ανέρχεται σε 5.140 ευρώ.
  • Αν το ποσό αυτό το υπολογίσουμε με βάση τους 14, ανά έτος, μισθούς προκύπτει μηνιαίος μισθός...367 ευρώ!!!

Συμπληρωτικά, αν λάβουμε υπόψη ότι μεταξύ των 209.270 εργαζομένων, συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι ... υψηλόμισθοι, με μηνιαίες αμοιβές 2.000 και 3.000 ευρώ ή και περισσότερα, τότε γίνεται κατανοητό ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός για τους σύγχρονους πληβείους πέφτει και κάτω από τα 367 ευρώ!

Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πλήρως την ουσία της δικτατορίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα, τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία καθαγιάζεται στο όνομα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας. Πρόκειται για στοιχεία που ξεγυμνώνουν πλήρως τις αντιδραστικές πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καταρρίπτουν εκ βάθρων τα ψευδή παραπλανητικά στοιχεία, με τα οποία τροφοδοτεί την κοινή γνώμη η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά με την ...υπερβολική αύξηση του κόστους εργασίας, η οποία υπονομεύει - δήθεν - την ανταγωνιστική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων. Αποδεικνύει ότι οι κρωγμοί του ΣΕΒ και των επιχειρηματιών, για την ...ανάγκη προσαρμογής του ανταγωνισμού στις συνθήκες της ...βαλκανικής ενδοχώρας, είναι εκ του πονηρού.

Στην πραγματικότητα, οι μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκονται στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα του δικομματισμού, όπου ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εναλλάσσονται στην εξουσία, αποδεικνύεται πολύ πιο ζοφερή για εκατομμύρια εργαζόμενους και από τις χειρότερες εφιαλτικές προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από 10 και 20 χρόνια. Η ανάγκη αντίστασης και ανατροπής των αντιδραστικών αυτών πολιτικών που απειλούν τη ρίζα της ζωής της εργατικής τάξης της χώρας και επιβεβλημένη είναι και έχει τα στοιχεία μονόδρομου. Σε τελική ανάλυση, το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ακούγεται πλέον πιο ηχηρά και εκκωφαντικά.

Τα στοιχεία της έρευνας

Στους εννέα παραπάνω κλάδους παροχής υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται 92.780 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 33.411 (το 36%) είναι γραφεία Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών, οι 32.104 (το 34,6%) ασχολούνται με νομικές δραστηριότητες, οι 11.950 (το 12,9%) λογιστικά γραφεία, οι 5.563 (το 6%) γραφεία παροχής συμβουλευτικών συμβουλών, οι 4.341 (το 4,7%) γραφεία πληροφορικής, οι 3.310 (3,6%) γραφεία διαφήμισης, ενώ τα - δουλεμπορικά - γραφεία εξεύρεσης και προμήθειας προσωπικού ανέρχονται, σε 414 ή το 0,4% του συνόλου. Ο κύκλος εργασιών που πραγματοποίησαν αυτές οι 92.780 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών το 2004 ανήλθε σε 8,8 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ αρχιτέκτονες - μηχανικοί, 2,1 δισ. ευρώ νομικές υπηρεσίες, και 1,9 δισ. ευρώ διαφήμιση), απασχολούσαν 209.279 εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης, ενώ οι δαπάνες προσωπικού τους ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ.


ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη Σύνοδο Κορυφής ο «συμβιβασμός»

Το δρόμο για την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ ανοίγουν διαρκώς οι ισχυροί «φίλοι» της Αγκυρας, φροντίζοντας να παραμερίζουν τα «εμπόδια» που ορθώνονται.

Η Κομισιόν στην έκθεση προόδου, που θα εγκρίνει σήμερα, δεν αναμένεται να προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αρνείται επιδεικτικά να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης και να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Ο. Ρεν εισηγήθηκε να δοθεί παράταση χρόνου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (14-15 Δεκέμβρη) στη φιλανδική προεδρία, προκειμένου να βρει «συμβιβαστική λύση» στο ζήτημα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Ωστόσο, απέφυγε να προτείνει συγκεκριμένες κυρώσεις στην περίπτωση που ακόμα και τότε η Τουρκία δε συμμορφωθεί, κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο.

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποσαφηνίσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και εγώ δε θα ήθελα να πω τίποτα περισσότερο για τα όσα συμβαίνουν πάνω σε αυτό».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώσει επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας στην έκθεσή της για την πρόοδο της χώρας αυτής όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δε γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι αν σε αυτή δεν προνοούνται κυρώσεις, δε σημαίνει ότι το κεφάλαιο των κυρώσεων θα μείνει ασυμπλήρωτο. Θα συμπληρωθεί, είπε, μέχρι το Δεκέμβρη και μέχρι τότε οι εταίροι θα εντατικοποιήσουν τις διαβουλεύσεις για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ο Πασιαρδής σημείωσε με νόημα ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μέτρα και είπε ότι η εμμονή στις θέσεις της δε συνιστά ούτε δονκιχωτισμό ούτε ματαιοπονία. Ανέφερε επίσης ότι ίσως οι απόψεις της Κύπρου να μη συμπίπτουν με εκείνες άλλων χωρών, αλλά είπε ότι έστω και μόνη έχει χρέος να διασφαλίσει τα δικαιώματά της, χωρίς η σύγκρουση να συνιστά αυτοσκοπό ή η απομόνωση να είναι επιθυμητή.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα παρεμποδίσει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, απάντησε ότι ήδη τρία κεφάλαια έχουν ανασταλεί και ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την πολιτική της μετά την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Μέρκελ: Πρέπει να βρούμε λύση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ επανήλθε χτες και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα σχετικά με το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μία «κλιμάκωση» των διαφορών της Αγκυρας με τους «25». «Οταν άρχισε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, η Τουρκία υποσχέθηκε να εφαρμόσει έως το τέλος του 2006 το πρωτόκολλο της Αγκυρας», υπενθύμισε η κυρία Μέρκελ. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί αυτό που συμφωνήσαμε μαζί», πρόσθεσε η καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό της Μάτι Βανχάνεν, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μία «κλιμάκωση των συγκρούσεων» μεταξύ της Αγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πρέπει να βρούμε μία λύση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χτες πως η Τουρκία δημιουργεί η ίδια δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχίζοντας να κλείνει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

«Θεωρούμε αυτό το πρωτόκολλο ως μια απολύτως αποφασιστικού χαρακτήρα προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Δανός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ