ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δραστική μείωση των δωρεάν συγγραμμάτων!

Δραστική μείωση των δωρεάν συγγραμμάτων αποφάσισε το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πειραιά, δείχνοντας στους σπουδαστές το δρόμο για ...τα βιβλιοπωλεία, για να πληρώνουν δηλαδή και τα βιβλία από την τσέπη τους!

Η απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ αναφέρει συγκεκριμένα ότι από δω και πέρα θα διανέμεται δωρεάν μονάχα ένα σύγγραμμα ανά μάθημα, το οποίο, μάλιστα, δε θα πρέπει να κοστίζει πάνω από 30 ευρώ. Δηλαδή, αν για κάποιο μάθημα απαιτούνται περισσότερα τους ενός συγγράμματα τότε οι σπουδαστές θα αναγκάζονται να τα αγοράσουν ή να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα πρωτοπρολάβει να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, αφού - σύμφωνα πάλι με την ίδια απόφαση - τα αντίτυπα στη βιβλιοθήκη θα καλύπτουν μόλις το 10% του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών...

Είναι φανερό ότι πρόκειται για χτύπημα στο δικαίωμα των νέων στις δωρεάν σπουδές και, μάλιστα, αποτελεί μια μορφή εφαρμογής της πρότασης της κυβέρνησης για το νέο νόμο - πλαίσιο, πριν καν αυτός συζητηθεί και ψηφιστεί.

Οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ θα αναγκαστούν να επιλέγουν τα βιβλία για το μάθημά τους με κριτήριο το κόστος κι όχι την επιστημονική τους αξία και τη χρησιμότητά τους για τους σπουδαστές. Μέχρι τώρα, κάθε καθηγητής μπορούσε να επιλέξει το πόσα και ποια βιβλία χρειάζονταν για το μάθημά του και αυτά (μετά από έγκριση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων του ιδρύματος) διανέμονταν δωρεάν στους σπουδαστές.

Σημειώνουμε ότι στο Συμβούλιο του ΤΕΙ συμμετέχουν ο πρόεδρος κι οι αντιπρόεδροι του ιδρύματος, οι πρόεδροι των σχολών και ένας εκπρόσωπος των σπουδαστών (από τη ΔΑΠ που είναι πλειοψηφούσα παράταξη). Το εκπαιδευτικό προσωπικό στο ίδρυμα είναι ανάστατο μ' αυτή την απόφαση, που παρεμβαίνει στο επιστημονικό έργο μ' έναν ...«μπακαλίστικο» τρόπο.

Αναμφισβήτητα, η συγκεκριμένη απόφαση αποκαλύπτει και το τεράστιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί παραπονούνται ότι η διοίκηση φτιάχνει κάθε χρόνο έναν προϋπολογισμό στα μέτρα του υπουργείου, για να έρθει αργότερα να πει ότι δε φτάνουν τα κονδύλια και ποτέ δε ρωτά τους εκπαιδευτικούς ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σε βιβλία.

Τι λέει η απόφαση

Η συγκεκριμένη απόφαση (Πράξη 37/10.10.2006 του Συμβουλίου) αναφέρει κατά λέξη αναφορικά με τις παραγγελίες βιβλίων:

«Για κάθε μάθημα να διανέμεται ένα και μόνο κοστολογημένο διδακτικό βιβλίο το περιεχόμενο του οποίου καλύπτει πάνω από το 75% της διδακτέας ύλης». «Για τα βιβλία των ξένων συγγραφέων η προμήθεια θα γίνεται μόνο από τη βιβλιοθήκη (έως 20 αντίτυπα για δανεισμό). Με ευθύνη των Συμβουλίων των Τμημάτων ο απαιτούμενος αριθμός αντιτύπων βιβλίων ανά τίτλο βιβλίου, εκτός ειδικών αιτιολογημένων περιπτώσεων, δεν δύναται να υπερβαίνει το 10% του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών (...). Οι προτάσεις για προμήθεια βιβλίων γίνονται μόνο για κοστολογημένα βιβλία. Το κόστος των βιβλίων που αγοράζονται από το ΤΕΙ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 ευρώ».

Σχετικά με το δικαίωμα παραλαβής βιβλίων αναφέρει:

«Κάθε σπουδαστής για κάθε μάθημα που δηλώνει δικαιούται ένα και μόνο δωρεάν βιβλίο. Ανεξαρτήτως των περιόδων επαναληπτικών εξετάσεων στο ίδιο μάθημα ή των μεταβολών στο διδάσκοντα και στην εξεταστέα ύλη». «Οι σπουδαστές δεν δικαιούνται δωρεάν βιβλία τα οποία χρειάζονται για τη συγγραφή πτυχιακής εργασίας. Οι σπουδαστές που προέρχονται από κατάταξη δεν δικαιούνται δωρεάν βιβλία. Οι σπουδαστές που παρακολουθούν τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΜΠΣ) του ΤΕΙ Πειραιά δεν δικαιούνται δωρεάν βιβλία».

Σημειώνουμε ότι οι τρεις παραπάνω κατηγορίες σπουδαστών και με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν δωρεάν συγγράμματα, ωστόσο είναι πάγιο αίτημα στις κινητοποιήσεις των σπουδαστών η επέκταση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων σε όλους τους σπουδαστές (και σε αυτές τις κατηγορίες).

Αντίθετοι εκπαιδευτικοί και σπουδαστές

«Είναι μια προσπάθεια της διοίκησης να ακολουθήσει τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την ένταση των ταξικών φραγμών», τονίζει στον «Ρ», σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ, ο Π. Σινιόρος, καθηγητής στο ίδρυμα και μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών ΤΕΙ. «Αποδεικνύεται - συνεχίζει ο Π. Σινιόρος - ότι η διοίκηση δε βάζει στόχο πώς θα έχουν οι σπουδαστές την εκπαίδευση που δικαιούνται, αλλά πώς θα εφαρμόσει και θα ξεπεράσει ακόμα τις οδηγίες της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, περικόπτουν περισσότερο απ' ό,τι το κάνει η κυβέρνηση το δικαίωμα των σπουδαστών στις δωρεάν σπουδές και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν και να καθορίζουν το σύγγραμμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του επιστημονικού τους αντικειμένου», τονίζει.

«Η εξέλιξη αυτή μας αφορά όλους γιατί δείχνει το τι μέλλον μας ετοιμάζουν αυτοί που προωθούν μέσα στα ιδρύματα την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κ.Σ. του ΤΕΙ Πειραιά, η οποία αποκαλύπτει την απόφαση στους σπουδαστές και πρωτοστατεί να μην εφαρμοστεί. Η ΠΚΣ προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή «αποδεικνύει πόσο ψεύτικα ήταν τα λόγια της υπουργού που δήλωνε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων! Αποδεικνύει τις ευθύνες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που ψήφισαν τον πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά όπως και σε όλη την Ελλάδα στηρίζουν όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που περνάνε από τα όργανα διοίκησης των ΤΕΙ».

Εκβιάζει η κυβέρνηση, για να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές

«Τα περισσότερα χρήματα πρέπει να πάνε μαζί με τις αλλαγές», «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς συμφωνία και χωρίς όρους».

Με άλλα λόγια: Εσείς που διεκδικείτε δημόσια και δωρεάν Παιδεία και αύξηση της χρηματοδότησης, να σταματήσετε να αγωνίζεστε. Να συναινέσετε στο νέο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αν θέλετε χρηματοδότηση. Να πείτε «ναι» στις ρυθμίσεις εκείνες που θα βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις σας, που θα κατανείμουν τη χρηματοδότηση με βάση την κατάταξη των ιδρυμάτων στη λίστα της «αξιολόγησης».

Τα παραπάνω διαμήνυσε η υπουργός Παιδείας σε προχτεσινή ημερίδα του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα: «Η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία», και είναι ενδεικτικά της απόφασης της κυβέρνησης να προωθήσει με κάθε τρόπο τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Οπως είναι και ενδεικτικά της ενορχηστρωμένης επιχείρησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να σταματήσουν οι αγώνες στο χώρο της Παιδείας και να πέσουν στα μαλακά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης.

Η υπουργός Παιδείας άφησε αιχμές ενάντια σε όσους δε συμμετέχουν στο τραπέζι του στημένου διαλόγου, σημειώνοντας ότι είτε δεν έχουν προτάσεις είτε έχουν συμφέρον να παραμείνουν τα πράγματα στην εκπαίδευση ως έχουν! Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η πλήρης αυτοτέλεια στη λειτουργία των πανεπιστημίων, υπερθεμάτισε της «αξιολόγησης», ενώ για το άσυλο είπε ότι είναι σεβαστό και για να το... αποδείξει παρέπεμψε στις ρυθμίσεις του προσχεδίου - που ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για την κατάργησή του.

Ακόμα, η Μ. Γιαννάκου υποστήριξε ότι δεν έχει απορροφηθεί η χρηματοδότηση από όλα τα πανεπιστήμια, ενώ το συλλογισμό της ολοκλήρωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προβάλλοντας τους μάνατζερ ως λύση για την «ορθολογική» οικονομική διαχείριση. Την ίδια στιγμή, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι επιπτώσεις της έλλειψης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εκρηκτικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της περικοπής στη διανομή συγγραμμάτων στο ΤΕΙ Πειραιά.

Εφαρμόζουν το νόμο - πλαίσιο

Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που συνάντησε και συναντά μαζικότατες αντιδράσεις από φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, αναφέρει σχετικά με τα συγγράμματα:

«Με προεδρικό διάταγμα καθορίζεται ο τρόπος, με τον οποίο παρέχεται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές από την πρώτη τους εγγραφή στο Τμήμα η δυνατότητα δωρεάν προμήθειας αριθμού συγγραμμάτων... ίσος με τον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου». Δηλαδή, μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα, όπως ακριβώς αποφάσισε το ΤΕΙ Πειραιά, πριν καν ψηφιστεί ο νόμος!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ