ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικό «μάτι» στη Θράκη

Σαφής υποστήριξη των τουρκικών θέσεων για τη μειονότητα στη Θράκη από τους Αμερικανούς

«Επισημοποιείται» το αμερικανικό παιχνίδι με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, καθώς χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως για την Ουάσιγκτον υπάρχει τουρκική μειονότητα στην περιοχή.

Οι επαναλαμβανόμενες τις τελευταίες μέρες αμερικανικές θέσεις για το θέμα της μειονότητας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, καθώς συνδέονται με την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία να φέρει το θέμα της μειονότητας στην κορυφή της ατζέντας των Ελληνοτουρκικών.

Προκειμένου να διερευνηθούν οι αμερικανικές προθέσεις, θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Η ατζέντα της συζήτησής τους δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον τους θα στραφεί στη Θράκη, όπου πραγματοποιούν περιοδεία στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην αμερικανική πρεσβεία για τις απόψεις περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη τις οποίες διατύπωσε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Παρά το ελληνικό διάβημα, η Ουάσιγκτον επιμένει, υιοθετώντας απολύτως την τουρκική θεωρία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, κάλυψε τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τ. Κάουντριμαν, ο οποίος είχε εγκαλέσει την Ελλάδα γιατί παραβιάζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας ως τουρκικής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε την ημέρα δημοσιοποίησης της Εκθεσης Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία. Στην τοποθέτησή του ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ύπαρξη «εθνικά Μακεδόνων και Αλβανών στην Ελλάδα» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική ερμηνεία από την Ελλάδα ως προς τον όρο «μειονότητα». Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατέληξε ζητώντας από την Ελλάδα να σεβαστεί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αυτές οι κινήσεις της Ουάσιγκτον προκαλούν εκνευρισμό στην Αθήνα, η οποία βλέπει μια συντονισμένη αμερικανική προσπάθεια υποστήριξης των τακτικών που ακολουθεί η Αγκυρα. Οπως έχει γράψει ο «Ρ», η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται στο διάλογό της με την ΕΕ για προσαρμογή της νομοθεσίας της σε ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με το σεβασμό των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων, έχει ήδη οργανώσει την επιχειρηματολογία της και ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η Αγκυρα θέλει να υπογραμμίσει στους Ευρωπαίους ότι δεν μπορούν να ζητούν από την Τουρκία να προσαρμοστεί άμεσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ εδώ και δεκαετίες δεν τα έχει ακόμη καταφέρει...

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Να προστατεύεται η πολιτική δράση των βουλευτών

Με προτάσεις για τη βουλευτική ασυλία, την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας και τη μείωση του ορίου ηλικίας για την εκλογή βουλευτών, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής. Η ΝΔ πρότεινε να αναθεωρηθεί το άρθρο για τη βουλευτική ασυλία στην κατεύθυνση του περιορισμού της και προτείνει αυτή να ισχύει μόνο στα χρόνια που κάποιος είναι βουλευτής. Επίσης, η ΝΔ πρότεινε να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 24, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μειωθεί το όριο ηλικίας για την εκλογή βουλευτή από τα 25 χρόνια που είναι σήμερα στα 21.

Αντίθετος με την αλλαγή του άρθρου για τη βουλευτική ασυλία δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, επικαλούμενος την αρνητική ιστορική πείρα του Κόμματος. Στο παρελθόν, είπε, για να μη διώκονται στελέχη μας για συκοφαντική δυσφήμιση και να μπορούν να ασκούν πολιτική κριτική χωρίς κίνδυνο δίωξης έπρεπε να είναι βουλευτές και να οχυρώνονται πίσω από την ασυλία, αφού διαφορετικά μπορεί να συλλαμβάνονταν και να φυλακίζονταν. Ο βουλευτής είπε ότι «με την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής αντιμετωπίζεται το θέμα, αφού αναφέρεται ότι δεν μπορεί να αρθεί η ασυλία του βουλευτή εάν η πράξη για την οποία κατηγορείται συνδέεται με την πολιτική του δραστηριότητα, αν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, αν θα τρωθεί το κύρος της Βουλής, αν θα παρακωλυθεί ο βουλευτής στην άσκηση του λειτουργήματός του και αν θα επηρεαστεί η λειτουργία της Βουλής ή της κοινοβουλευτικής του ομάδας». Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει η ασυλία να ισχύει μόνο για τα χρόνια που είναι κάποιος βουλευτής αλλά να καλύπτει και προγενέστερα χρόνια, εφόσον κατηγορείται για πράξεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική ή την κοινωνική του δραστηριότητα.

Για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας - που ουσιαστικά διορίζονται από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων - δήλωσε αντίθετος, λέγοντας ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ενώ έκρινε ότι σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόταση για τη μείωση του ορίου ηλικίας για την εκλογή βουλευτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του

Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της πακιστανικής κοινότητας

Την άμεση αποφυλάκιση του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα από τις ελληνικές αρχές και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που διαβιβάστηκε από την Ιντερπόλ, απαίτησαν οι εκπρόσωποι της πακιστανικής κοινότητας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στα κεντρικά τους γραφεία.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της πακιστανικής κοινότητας, πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη που οι ρίζες της ξεκινούν από την εκλογή του Τζ. Ασλάμ στη θέση του προέδρου της κοινότητας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αυτός ανέλαβε στην υπόθεση αποκάλυψης των απαγωγών 28 συμπατριωτών του από μυστικές υπηρεσίες, τον Αύγουστο του 2005. Κατήγγειλαν ότι πίσω από αυτή τη δίωξη βρίσκεται η πρεσβεία του Πακιστάν στη χώρα και προσωπικά ο ίδιος ο πρέσβης, επειδή ο Τζ. Ασλάμ έχει εναντιωθεί στο στρατιωτικό καθεστώς της χώρας του. Μεταξύ άλλων, παρουσίασαν και μια εφημερίδα με ημερομηνία 13/10/2006, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, ελέγχεται από κύκλους της πρεσβείας και είχε στην τελευταία σελίδα της ολόκληρο το ένταλμα της σύλληψής του από την Ιντερπόλ που εκδόθηκε δύο μόλις ημέρες πριν, δηλαδή στις 11/10/2006, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για σχεδιασμένη προσπάθεια με στόχο τον ίδιο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δικηγόρος του Τζ. Ασλάμ, Γιώργος Γκουντούνας. Αρχικά, ενημέρωσε πως έχει κατατεθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτηση αποφυλάκισης η οποία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα. Ακολούθως, ανέφερε και αυτός με τη σειρά του πως η δίωξη έχει πολιτικό χαρακτήρα και υπογράμμισε πως οι αστήριχτες κατηγορίες για «συμμετοχή σε κύκλωμα μεταφοράς λαθρομεταναστών» εμφανίστηκαν, ιδιαίτερα μετά την καταγγελία του Τζ. Ασλάμ για την απαγωγή των ομοεθνών του. Μετά από αυτή την ενέργεια, τόνισε, ο Τζ. Ασλάμ, δέχεται «σειρά εκβιασμών στους κατάλληλους χρόνους».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Φακέλωμα από το ... παράθυρο

Πιέσεις και απειλές σε στρατιώτες που αρνούνται να δεχτούν έρευνα της προσωπικής τους ζωής

Από το παράθυρο φαίνεται πως έχει περάσει το ατομικό φακέλωμα στις στρατιωτικές μονάδες και συγκεκριμένα μέσω της διαδικασίας εξουσιοδότησης για το χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού από το στρατιωτικό προσωπικό συμπεριλαμβανομένων και στρατευσίμων. Μάλιστα, υπήρξε και απόπειρα τιμωρίας στρατιωτών με ποινές φυλάκισης, στο 641 Τάγμα Πεζικού στον Εβρο, επειδή αρνήθηκαν να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο και την εξουσιοδότηση, με βάση την οποία δίνει κάποιος τη συγκατάθεσή του στις αρχές να συλλέξουν και να επεξεργαστούν στοιχεία (ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα) τόσο για τον ίδιο τον υποψήφιο χειριστή διαβαθμισμένων εγγράφων, όσο και για πρόσωπα του οικογενειακού και του φιλικού περιβάλλοντός του.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα σχετικά έγγραφα είναι τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, προφανώς γιατί δίνονται για έρευνα και σε ΝΑΤΟικές υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το έντυπο της βεβαίωσης - εξουσιοδότησης είναι μόνο στα ελληνικά, καθώς προορίζεται μόνο για εσωτερική χρήση. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες από διάφορες στρατιωτικές μονάδες, που αναφέρονται σε πιέσεις, τις οποίες δέχονται στρατευμένοι για να συμπληρώσουν τα παραπάνω έντυπα, ενώ σε όσους αρνούνται να το κάνουν εκτοξεύονται απειλές αναφορικά με τις μεταθέσεις και τις ειδικότητες.

Με ψήφους 178 κατά και έναν υπέρ, απορρίφθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής η αίτηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα. Η αίτηση αφορούσε εισαγγελική δίωξη για «την πράξη της κατάληψης οδοστρώματος» κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ