ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ακόμα μία «ευκαιρία» στην Τουρκία
  • Καμία κύρωση στην Αγκυρα, παρ' όλο που δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης
  • Μεθοδεύεται φιλικός για την Τουρκία «συμβιβασμός» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Καμία κύρωση σε βάρος της Τουρκίας δεν προτείνει, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρ' όλο που διαπιστώνει ότι δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει μια ακόμα ευκαιρία στην κυβέρνηση της Τουρκίας, δίνοντας προθεσμία ενός μήνα, για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, αλλά ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται και η πρωτοβουλία της φινλανδικής Προεδρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν στόχο να στηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο «συμβιβασμός», που μεθοδεύεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δε θα περιλαμβάνει κυρώσεις που θα «παγώνουν» ή αναστέλλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την «έκθεση προόδου» της Κομισιόν που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ενώ πιο συγκρατημένη εμφανίστηκε η κυπριακή κυβέρνηση.

«Σήμερα αποφασίσαμε να δώσουμε μια ευκαιρία για διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση (σ.σ. στο ζήτημα της Κύπρου). Η Τουρκία πρέπει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της που σχετίζονται με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, παρουσιάζοντας το διά ταύτα της έκθεσης της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Μπαρόζο «η αποτυχία στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών της θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ», ενώ ανέφερε ότι η Κομισιόν «θα κάνει σχετικές συστάσεις λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, αν η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει ως τότε τις υποχρεώσεις της».

«Σφίγγα» ήταν ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν όσον αφορά το είδος των επιπτώσεων για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη των διπλωματικών πρωτοβουλιών της φινλανδικής Προεδρίας για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Μάλιστα, έμμεσα άσκησε πιέσεις στη Λευκωσία να υποστηρίξει τη φινλανδική φόρμουλα, γιατί «αυτή πιθανόν θα είναι η τελευταία ευκαιρία για πραγματική πρόοδο τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το θέμα της Κύπρου». Επίσης, υπογράμμισε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Πάντως, σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι αν δε συμμορφωθεί δεν είναι εύκολο να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ. «Είναι σαφής η έκθεση προόδου», σχολίασε χτες και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έως το τέλος του χρόνου. Αλλιώς, η ΕΕ θα έχει να αντλήσει τις κατάλληλες συνέπειες. Το απλό "ας συνεχίσουμε, όπως πριν", δε θα είναι δυνατόν».

Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την Πρωτοχρονιά. Η Α. Μέρκελ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί προσωπικά μία «προνομιακή σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ.

Απλές διαπιστώσεις

Η έκθεση προόδου της Κομισιόν καταγράφει απλά τη γνωστή στάση της Αγκυρας σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, δίχως όμως να καταλήγει στην επιβολή κυρώσεων, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις.

Στο κείμενο, για παράδειγμα, επισημαίνεται ακόμη ότι «η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη - μέλη, το οποίο υπέγραψε τον Ιούλιο του 2005», καθώς και ότι εξακολουθεί να αρνείται την πρόσβαση κυπριακών πλοίων στα λιμάνια της και επισημαίνεται ότι τέτοιοι περιορισμοί συνιστούν εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών και το εμπόριο, παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Επίσης, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι κατ' επανάληψη σημείωσαν ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί όσο θα συνεχίζεται η «απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η έκθεση διαπιστώνει ότι «συνεχίζονται οι θετικές εξελίξεις των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας», επικαλούμενη τις δύο συναντήσεις των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Ελλάδας μέσα στο 2006. Καμία αναφορά δε γίνεται στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο (γκρίζες ζώνες) και την ανακίνηση του ζητήματος της μουσουλμανικής μειονότητας από την Αγκυρα, ενώ «ουδέτερη» είναι η αναφορά στο casus belli.

Παρ' όλα αυτά, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε, πριν καν δημοσιοποιηθεί η έκθεση στις Βρυξέλλες, να εκφράσει την ικανοποίησή της: «Η έκθεση περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να κρίνει κανείς την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι μία έκθεση που αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα, μία έκθεση που θα αποτελέσει τη βάση για να ληφθούν οι περαιτέρω αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η κυπριακή κυβέρνηση μελετά με ιδιαίτερη προσοχή το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πασαρδής, διακρίνοντας αρκετά θετικά στοιχεία αλλά και σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αναλυθούν διεξοδικότερα και ακριβέστερα από την Επιτροπή. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι η έκθεση καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη συμπερίληψη στο έγγραφο στρατηγικής της παραγράφου, που παραπέμπει σε επηρεασμό του συνόλου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας σε περίπτωση, κατά την οποία δεν εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η Λευκωσία «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με χάιδεμα των αυτιών της Τουρκίας στο θέμα των κυρώσεων, που πρέπει να της επιβληθούν για την άρνησή της να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία έχει δώσει άτυπο έγγραφο με τις θέσεις της επί της φινλανδικής πρότασης και τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στην καθαρή προοπτική της επιστροφής των κατοίκων των Βαρωσίων.

Ικανοποιητική για την Κύπρο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού την έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι στην έκθεση καταγράφονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από το πρωτόκολλο σύνδεσης και την αντιδήλωση. Αποψη του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι «πρέπει να απαιτήσουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να διεκδικήσει από την Τουρκία την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών της».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα τάχτηκε χτες υπέρ ενός «συμβιβασμού» στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. «Ευνοούμε ένα συμβιβασμό», δήλωσε ο ντ' Αλέμα μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Ρώμη. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προσπαθήσει να σπάσει την απομόνωση της Βόρειας Κύπρου, ενώ η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ την υπογραφείσα συμφωνία», πρόσθεσε.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ευθύνη

Η Τουρκία απέρριψε χτες κάθε σχέση ανάμεσα στο κυπριακό πρόβλημα και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνοντας ότι η ευθύνη για να διατηρηθούν οι συνομιλίες «ανήκει μάλλον στην ΕΕ».

«Το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και δεν αποτελεί μια υποχρέωση ως προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεών μας, που είναι τεχνικής φύσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τουρκική κυβέρνηση. «Θα εξαρτηθεί από το πολιτικό όραμα των ηγετών της ΕΕ ως προς το μέλλον της ΕΕ, η λήψη μιας απόφασης στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (μέσα Δεκέμβρη) που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα της διαδικασίας ένταξης. Η ευθύνη σε αυτό το σημείο ανήκει περισσότερο στην ΕΕ παρά στην Τουρκία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε χτες, πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ρήξη με την ΕΕ, αρνούμενος ωστόσο παράλληλα οποιαδήποτε υποχώρηση όσον αφορά στο θέμα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις που έκανε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση στις Βρυξέλλες της κρίσιμης έκθεσης προόδου για την Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε μάλλον αισιόδοξος για την κατάσταση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Δεν υπάρχει πιθανότητα ρήξης ή οποιουδήποτε τέτοιου πράγματος, κατά την άποψή μου. Μια αναστολή, μια διακοπή των διαβουλεύσεων, να σταματήσει το τρένο στο σταθμό, αυτά τα πράγματα είναι αδύνατα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν. Ακόμη και μια χώρα όπως η Βρετανία ανέμενε 11 χρόνια προτού γίνει πλήρες μέλος».

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν επέμενε στην τουρκική θέση όσον αφορά στο θέμα της Κύπρου, ζητώντας πριν από οτιδήποτε την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν τους Τουρκοκύπριους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξει «μία περίοδος στασιμότητας» στις σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και των 25 μελών της ΕΕ και σχολίασε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου», όπως είπε.

«Μπορεί να υπάρξει μία καθυστέρηση στα κεφάλαια», πρόσθεσε, και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα αντιδράσει «συναισθηματικά» αν οι ηγέτες της ΕΕ πάρουν απόφαση να καθυστερήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών το Δεκέμβρη. «Αν οι συνομιλίες επιβραδυνθούν, δε θα υιοθετήσουμε μια στάση απόλυτης απόρριψης. Τα βήματά μας στοχεύουν προς το μέλλον», δήλωσε.

Το φινλανδικό σχέδιο δείχνει «καλή θέληση», σημείωσε ο Ερντογάν, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ωστόσο ότι το έμαθε «υπό τη μορφή φήμης».

«Ηταν όλα προφορικά», σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ήταν σαφής από την αρχή. «Τους είπαμε: Μην περιμένετε από μας (να ανοίξουμε) τις πόρτες αν δε θέσετε τέλος στην απομόνωση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», κατέληξε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε «καλό δρόμο» η ΠΓΔΜ

Στη διαπίστωση ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) «βρίσκεται σε καλό δρόμο», σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σχετική έκθεση προόδου, που υιοθέτησε χθες στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη του 2005 είχε αποφασίσει να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα πολιτικά κριτήρια, η έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν το 2006, σημειώνοντας ωστόσο κάποια επιβράδυνση, η οποία οφείλεται εν μέρει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στην έκθεση αναγνωρίζονται επίσης τα μέτρα που ελήφθησαν για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Η Επιτροπή αναφέρει, ωστόσο, ότι διαπιστώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας και πως στις προσεχείς εκλογές θα απαιτηθούν συμπληρωματικές προσπάθειες, ώστε να υπάρξει σεβασμός των κανόνων.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης η σημαντική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας εκτιμά ακόμη ότι η ΠΓΔΜ διαδραμάτισε ένα θετικό ρόλο στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η έκθεση επισημαίνει ότι «απαιτούνται ανανεωμένες προσπάθειες, με εποικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση, μέσω διαπραγματεύσεων, αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, γεγονός που θα συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στην έκθεση ζητείται ακόμη από την ΠΓΔΜ να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και επισημαίνεται η ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, η έκθεση προόδου της Επιτροπής επισημαίνει την πρόοδο που σημειώθηκε στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες και κινήσεις στο φόντο του προγραμματικού συνεδρίου

Με φόντο τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για πραγματοποίηση προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη άνοιξη, συνεχίζονται οι έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα πλαίσια της κατάρτισης των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και δίνοντας βάρος στις τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει τις πολιτικές του θέσεις, με στόχο τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις», «τομές» και «αλλαγές» που χρειάζεται η χώρα, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου, Μ. Δαμανάκη, θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων». Με βάση τις δέκα αντιασφαλιστικές προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, που στοχεύουν στην αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν σχετικά με το «μίνι-ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την επόμενη βδομάδα για συζήτηση στη Βουλή.

Εξάλλου χτες ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του «Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής», τονίζοντας στην εισηγητική του ομιλία ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου βίου». Ο Γ. Παπαντωνίου, κινούμενος ακριβώς στις στρατηγικές κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «η πίεση για αλλαγές στην Ελλάδα είναι εντονότερη».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι το Κέντρο φιλοδοξεί να συμβάλει στη διεξαγωγή έγκυρου δημόσιου διαλόγου «όλων των ενεργών δυνάμεων της χώρας που μπορούν να συνεισφέρουν στην παραγωγή νέων ιδεών και πολιτικών με σοσιαλδημοκρατικό στίγμα». Ο «εκσυγχρονισμός είναι ιδεολογία» και αναδεικνύει την πράξη, τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου, καθηγητής Γ. Κριμπάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τονίζοντας την ανάγκη για προώθηση των αναδιαρθρώσεων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής, με συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «εγκαταλείπει τις μεταρρυθμίσεις» και συμπλήρωσε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει το συντομότερο δυνατόν το συνέδριό του», ώστε να «απελευθερωθεί από δυσκαμψίες, όπως για το Σύνταγμα ή για την Παιδεία»...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αμφισβητούνται οι προθέσεις της πρότασης για «τόπο στα νιάτα»

Ανυποχώρητος από την απόφασή του να αναδειχτούν νέα σε ηλικία στελέχη στα ανώτερα όργανα του ΣΥΝ, εμφανίζεται ο Αλ. Αλαβάνος παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του σε όλες ανεξαιρέτως τις τάσεις του ΣΥΝ. Μετά την ΚΠΕ όπου αιφνιδιαστικά - στο πλαίσιο της ομιλίας του - ανέγνωσε κατάλογο με ονόματα τέτοιων στελεχών που κατά τη γνώμη του μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή ανανέωσης της δημόσιας εικόνας του ΣΥΝ, η συζήτηση συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ.

Επισήμως σαν αιτία των αντιδράσεων προβάλλεται το γεγονός ότι καμία συζήτηση επί του θέματος αυτού δεν είχε προηγηθεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Στην πραγματικότητα ωστόσο οι αντιδράσεις πρέπει μάλλον να αποδοθούν στο ότι αρκετοί διαβλέπουν στην πρόταση Αλαβάνου πρόθεση εκτοπισμού τους. Ιδιαίτερα καυστικοί στάθηκαν από την πρώτη στιγμή οι λεγόμενοι ανανεωτές του ΣΥΝ. Ο Δ. Χατζησωκράτης έκανε λόγο για «λογικές Γ. Παπανδρέου», ενώ ο Θ. Μαργαρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ALPHA» δήλωσε πως «ο Αλ. Αλαβάνος διατύπωσε την πρότασή του για ανανέωση στελεχών με έναν αιφνιδιαστικό τρόπο και με ονοματολογία. Δεν έχω ακριβώς καταλάβει αν αφορά στο λογικό αίτημα να αναδειχθούν νέα πρόσωπα στις δημόσιες προβεβλημένες θέσεις του ΣΥΝ μέσα από τις συντεταγμένες λειτουργίες του κόμματος ή αν αποτελεί ένα προσκλητήριο στελεχών για τη συγκρότηση μιας νέας τάσης γύρω από τον Πρόεδρο, δηλαδή μιας "προεδρικής ομάδας". Ελπίζω το επόμενο διάστημα να γίνει πιο σαφής».

Αρνητικά σχολιάζεται και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Αλ. Τσίπρας στη σχετική πρόταση, καθώς έσπευσε να ζητήσει έως και σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου που θα τη νομιμοποιήσει, χαρακτηρίζοντας συντηρητικό κατάλοιπο για την Αριστερά τον σεβασμό στην ιεραρχία. Αλλωστε αρκετοί εκτιμούν ότι το ποσοστό που απέσπασε ο Αλ. Τσίπρας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας ερμηνεύεται αυθαίρετα από τον Αλ. Αλαβάνο σαν σήμα για... τόπο στα νιάτα. Πάντως η συζήτηση που αναπτύσσεται στην Κουμουνδούρου γύρω από το ζήτημα αυτό δεν είναι εντελώς αποκομμένη από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς φήμες επιμένουν ότι έχει αρχίσει ένας αγώνας δρόμου μεταξύ στελεχών του ΣΥΝ για την εκλογή τους στην ερχόμενη Βουλή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκόπιμη ασάφεια για εκλογές

Σκόπιμη ασάφεια γύρω από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών τηρεί η κυβέρνηση, τροφοδοτώντας τη βολική για την ίδια εκλογολογία.

Στη «σκιά» του κουρνιαχτού, η κυβέρνηση από τη μια συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ προωθεί και νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Οι χτεσινές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών άφησαν να αιωρείται το θέμα των πρόωρων εκλογών, αποφεύγοντας επίμονα να επαναλάβουν την επίσημη θέση για διεξαγωγή τους το 2008. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όταν εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ρωτήθηκε αν ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές μετά την άρση της επιτήρησης της οικονομίας από την Κομισιόν:

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, όπου χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία», ήταν η σκόπιμα γενικόλογη απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος φέρεται ως ένθερμος υποστηρικτής της θέσης για εκλογές πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, π.χ. τον Ιούνη, θα μπορέσει τους επόμενους μήνες να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες νόμους για το ασφαλιστικό, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», της δημόσιας περιουσίας, κ.ο.κ.

Μέχρι τότε όπως είπε χτες «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», γιατί πρέπει «να κλείσει ο προϋπολογισμός όπως προβλέπεται». Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι ο προϋπολογισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ασαφής ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Ποιος έχει λόγο να κάνει εκλογές;», αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε... τη θλίψη του γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο ακόμα να κυβερνήσει(!): «Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δεν είναι υπεύθυνο και ώριμο ακόμα για να κυβερνήσει. Δυστυχώς, λέω», δήλωσε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ