ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Καθαίρεση Ράμσφελντ για την ήττα Ρεπουμπλικανών
  • Μετά από 12 χρόνια, οι Δημοκρατικοί επανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάκτηση του ελέγχου και της Γερουσίας
  • Ηττα των Ρεπουμπλικανών και στα χιλιάδες δημοψηφίσματα

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ... αποχωρεί

Associated Press

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ... αποχωρεί
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ηττα του Μπους και των Ρεπουμπλικανών ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στις ΗΠΑ, για το 1/3 της Γερουσίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 36 κυβερνήτες. Οι κερδισμένοι Δημοκρατικοί, φυσικά, δεν πρόκειται να κάνουν καμιά «αλλαγή πολιτικής», όπως σπεύδουν να διαλαλήσουν από χτες διάφοροι αναλυτές. Είναι δεδομένο ότι η αστική τάξη της χώρας έχει φροντίσει να έχει τις ...εναλλακτικές της επιλογές. Ως χτες δεν είχε - ως συνήθως - γίνει γνωστό το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί, πάντως, που όλα δείχνουν ότι θα εφαρμόσουν ίδια αντιλαϊκή πολιτική, μετά από 12 χρόνια επανακτούν τον έλεγχο του Κογκρέσου, πιθανότατα και στα δύο Σώματα (Βουλή και Γερουσία).

Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ που το τελευταίο χρονικό διάστημα δεχόταν σφοδρά πυρά, κυρίως «φίλια» δηλαδή ρεπουμπλικανικά, ήταν το «θύμα» που επιλέχτηκε - προφανώς λόγω Ιράκ - να πληρώσει το μάρμαρο, για να ριχτεί «στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Στην ομιλία του για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για την ανανέωση του Κογκρέσου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, αφού δήλωσε ότι αναλαμβάνει ένα «μεγάλο μέρος της ευθύνης» για την ήττα των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε και την παραίτηση του υπουργού του Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Μετά από πολλές διεξοδικές συνομιλίες που είχαμε με τον υπουργό Ράμσφελντ τόσο ο υπουργός όσο και εγώ συμφωνήσαμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει μια νέα ηγεσία στο Πεντάγωνο», τόνισε ο Μπους, προσθέτοντας ότι προτείνει στη θέση του παραιτηθέντος Ράμσφελντ τον πρώην διευθυντή της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Για κάποιους αναλυτές, η απομάκρυνση του Ράμσφελντ ήταν κατόπιν απαίτησης των Δημοκρατικών που κάνουν λόγο για «επιστροφή στην εξουσία» και το πρώτο δείγμα ενδεχομένως μιας «δύσκολης συγκατοίκησης» με τους Δημοκρατικούς τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του. Μια συγκατοίκηση στην οποία είχε υποχρεωθεί και ο πρώην Πρόεδρος Κλίντον για έξι μάλιστα χρόνια.

Η «γλώσσα των αριθμών»

Οι Δημοκρατικοί είναι οι «μεγάλοι νικητές», αφού επανακτούν - για πρώτη φορά από το 1994 - τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς κερδίζουν από 22 έως 30 έδρες, την ώρα που ο απαιτούμενος αριθμός ήταν μόλις 15. Σύμφωνα με αποτελέσματα που δεν είναι τελικά ακόμη, οι Δημοκρατικοί αποσπούν 227 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί 195, ενώ για το έλεγχο χρειάζονταν 218.

Την ίδια ώρα, η μάχη για τη Γερουσία μαίνεται με αμείωτο ενδιαφέρον και αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες της πολιτείας Βιρτζίνια, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζιν Ουέμπ, στο 99% των ψήφων προηγείται με διαφορά περίπου 6.000 ψήφων έναντι του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζορτζ Αλεν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 49 γερουσιαστές, οι Δημοκρατικοί 48 και δύο είναι ανεξάρτητοι, αλλά πρόκειται για τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Λίμπερμαν που δεν απέσπασε το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προκριματικές, αλλά επανεκλέχτηκε στο Κονέκτικατ και τον Μπέρνι Σάντερς που εκλέχτηκε στο Βερμόντ και η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» τον χαρακτήρισε ως «σοσιαλιστή». Αν τελικά κριθεί υπέρ των Δημοκρατικών και η έδρα στη Βιρτζίνια τότε και ο έλεγχος της Γερουσίας θα περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών.

Στους κυβερνήτες προηγούνται οι Δημοκρατικοί με 28 έναντι 18 των Ρεπουμπλικανών. «Νομίζουμε ότι έχουμε πλειοψηφία τουλάχιστον σε 28 από τους 50» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ενωσης των Δημοκρατικών Κυβερνητών, ενώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του NBC, οι Δημοκρατικοί θα έχουν την πλειοψηφία όταν τελειώσει η καταμέτρηση και στις 36 πολιτείες.

Μοναδικός κερδισμένος στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που σάρωσε καθώς πήρε από πολύ νωρίς τις αποσπάσεις του από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, καθώς δεν του επέτρεψε ούτε να επισκεφτεί την πολιτεία, ενώ μερικές ημέρες πριν τις εκλογές επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Κιότο εν αντιθέσει με την επίσημη πολιτική του Λευκού Οίκου.

Τέλος, ο Δημοκρατικός Κιθ Ελισον είναι ο πρώτος μουσουλμάνος το θρήσκευμα υποψήφιος που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Μινεσότα.

ΜΕΞΙΚΟ
Πολιτικά αδιέξοδα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης ο κυβερνήτης της πολιτείας της Οαχάκα, Ουλίσες Ρουίς, που το λαϊκό κίνημα συσπειρωμένο στη «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα»-ΑΡΡΟ ζητάει την παραίτησή του, προχώρησε σε μια συγκέντρωση οπαδών του, για να δείξει ότι ο κόσμος τον... στηρίζει. Με την εξέγερσή τους όμως οι λαϊκές δυνάμεις εδώ και πέντε μήνες εξακολουθούν να διαδηλώνουν την απαίτησή τους.

Ο αντιδραστικός κυβερνήτης με την κίνηση αυτή επιχειρεί να δώσει και μια απάντηση, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πολιτική εξουσία που φαίνεται να αναζητεί έναν «νόμιμο τρόπο» να τον ξεφορτωθεί χωρίς όμως να νομιμοποιήσει και την αποπομπή του με τη λαϊκή εξέγερση. Το αδιέξοδο είναι τέτοιο που για μια ακόμη φορά η Γερουσία που συνεδρίαζε μετά από επείγον αίτημα του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης-PRD, δεν κατέληξε σε απόφαση... δηλαδή έκρινε ότι δεν μπορούσε να κρίνει εάν κυβερνάται η Οαχάκα. Η Οαχάκα της εξέγερσης, των 3.000 οδοφραγμάτων της καταστολής, των νεκρών, των χιλιάδων ομοσπονδιακών κατασταλτικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στις 29 Οκτωβρίου για να αποκαταστήσουν την τάξη...

Εκτός της νομιμοποίησης της ανατροπής με λαϊκή εξέγερση υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Μία πιθανή συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος ΡΑΝ και του «δεινόσαυρου» της πολιτικής σκηνής του Μεξικού, του PRI - με τον οποίο εκλέχθηκε ο Ρουίς - είναι πιθανή. Το κυβερνών ΡΑΝ που δεν έχει την πλειοψηφία και η εκλογή του ανακηρυγμένου ως νικητή των εκλογών Φελίπε Καλντερόν αμφισβητείται με τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ που απειλεί να έχει σχηματίσει «παράλληλη κυβέρνηση», μπορεί να επιδιώξει συνεργασία με το PRI. Γι' αυτό προηγήθηκε και η έκκληση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ προς τον Ουλίσες Ρουίς να αποδείξει εάν κυβερνά ή να παραιτηθεί. Εξ ου και η χτεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου που απαγόρευσε ουσιαστικά στον πρόεδρο Φοξ - παραδίδει την 1η Δεκεμβρίου - να εκπροσωπήσει το Μεξικό σε επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία και στη Σύνοδο Ασίας - Ειρηνικού.

ΝΕΠΑΛ
Πρώτη συμφωνία κυβέρνησης - ανταρτών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Την προ πολλού αναμενόμενη συμφωνία ειρήνης υπέγραψαν χτες εκπρόσωποι της επτακομματικής κυβέρνησης του Νεπάλ και του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού. Για «ιστορική συμφωνία» έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού-Λενινιστικού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Himalayan Times». Η συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφτεί επίσημα στις 16 του Νοέμβρη, προβλέπει ότι οι αντάρτες θα αποθηκεύσουν τα όπλα τους σε χώρους επιβλεπόμενους από τον ΟΗΕ, ενώ ο στρατός θα αποθηκεύσει ίσο αριθμό όπλων. Ο αμοιβαίος αφοπλισμός είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσει η σύσταση ενός προσωρινού Κοινοβουλίου με 330 μέλη, η παρουσίαση ενός νέου Συντάγματος στις 26 του Νοέμβρη, η διάλυση των λαϊκών δικαστηρίων και των αντάρτικων κυβερνήσεων των μαοϊκών, και η σύσταση προσωρινής κυβέρνησης την 1η του Δεκέμβρη. Ο βασιλιάς δε θα έχει κανέναν πολιτειακό ρόλο και η διατήρηση - ή μη - της μοναρχίας θα αποφασιστεί σε ψηφοφορία της Βουλής τον ερχόμενο Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ