ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Κήρυκας της λιτότητας και υποτέλειας...

Ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κατά τον υπουργό Οικονομίας

Κήρυκας της λιτότητας, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, και της υποτέλειας στο μεγάλο κεφάλαιο εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε, ότι η αναμενόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης δε σημαίνει και λήξη των πολιτικών λιτότητας, ούτε σταματούν οι μεταρρυθμίσεις «και ειδικά οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαδικασία της Λισαβόνας, οι οποίες θα πρέπει να ενταθούν τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Απόλυτα σαφής ο υπουργός. Η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το 2012, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών. Για δε τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, για μια ακόμη φορά επιστράτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία. Ετσι, επικαλέστηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών - μελών της ΕΕ, σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού. Λόγος γίνεται για δαπάνες συντάξεων, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, επιδόματα ανεργίας, τον πυρήνα δηλαδή των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες... στοχοποιούνται. Με βάση τις προβλέψεις των φωστήρων της ΕΕ, αν δε ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, το δημόσιο χρέος της ΕΕ θα φτάσει το 2050 στο 250% του κοινοτικού ΑΕΠ... Για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, «θεωρείται γενικά, ότι η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης»...

Για μια ακόμη φορά, ο Γ. Αλογοσκούφης, ήταν αρνητικός και απέρριψε κάθε σκέψη ικανοποίησης λαϊκών αιτημάτων, με μόνη ίσως εξαίρεση, τα αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή σε συνάντηση που θα έχει με τον Β. Πολύδωρα, όπου θα εξεταστεί «η δυνατότητα βελτίωσης της διαδικασίας χορήγησης του επιδόματος...».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα κυνικός, όπως, για παράδειγμα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι τράπεζες άρχισαν να πλασάρουν δάνεια για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που από μόνο του προδίδει την κατάσταση ένδειας στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Με αφοπλιστική ψυχραιμία, ο υπουργός της ΝΔ απάντησε ότι «δεν έχω να προσθέσω τίποτα γι' αυτό το ζήτημα σε σχέση με ό,τι έχω πει ως τώρα». Απάντηση βέβαια η οποία προδίδει ταξική αλαζονεία και περιφρόνηση σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, βρήκε απόλυτα φυσιολογικό και λογικό το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν σήμερα με μισθούς πείνας των 370 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής που παρουσίασε χτες ο «Ρ», στο πρωτοσέλιδο θέμα. Ο υπουργός, εμπαίζοντας όσους αναγκάζονται να εργάζονται με τέτοιους μισθούς, υποστήριξε ότι «εάν υπάρχουν κλάδοι, οι οποίο χαρακτηρίζονται από μερική απασχόληση, είναι λογικό και οι αποδοχές των απασχολούμενων με μερική απασχόληση να είναι πολύ χαμηλότερες από το μέσο μηνιαίο μισθό ενός υπαλλήλου, ο οποίος έχει πλήρη απασχόληση».

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Κι άλλη χρονιά μεγάλης κερδοφορίας

Την πλήρη διασφάλιση του Λάτση και στη ΔΕΠΑ εξασφάλισε η κυβέρνηση

Την απόλυτη διασφάλιση του ποσοστού τους (35%) στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) - και του δικαιώματος να ασκούν βέτο στις αποφάσεις της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου - διασφάλισαν τα ΕΛΠΕ, ένα χρόνο πριν αναλάβει απευθείας το μάνατζμεντ ο Λάτσης. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Π. Καβουλάκος επισήμανε χτες, στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, ότι βρέθηκε «ένας πολύ όμορφος τρόπος», ώστε να προωθηθεί ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ (με τη δημιουργία της ΔΕΣΦΑ που θα αναλάβει το σύστημα μεταφοράς - διανομής), «χωρίς να απεμπολήσουν τα ΕΛΠΕ τα δικαιώματά τους».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση επιδίωκε να μειωθεί κατά 5% η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ, προκειμένου να μην μπορεί να ασκήσει δικαιώματα μειοψηφίας και να διευκολυνθεί έτσι η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα ήταν «ελκυστική» η μετοχή της για αγορά από μεγάλους «παίκτες».

Την ίδια ώρα, τα ΕΛΠΕ καταγράφουν στο 9μηνο: Κύκλο εργασιών 6,127 δισ. ευρώ, αύξηση 32%. Συγκρίσιμο ΕΒΙΤ 327 εκατ. ευρώ, αύξηση 28%. Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 220 εκατ. ευρώ, αύξηση 46%. Η έννοια του «συγκρίσιμου» έχει να κάνει με την εξαίρεση από τους υπολογισμούς των επιπτώσεων της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου. Με το συνυπολογισμό αυτών των επιπτώσεων, τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 17%. Και πάλι όμως, πρόκειται για κέρδη 215 εκατ. ευρώ (από 259 εκατ.), σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των εργαζομένων αντιμετωπίζουν με πολύ κόπο τις οικονομικές απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους σε πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη.

Η κερδοφορία της επιχείρησης οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στην πολιτική «διαχείρισης κινδύνου», που επίσης την πληρώνουν πανάκριβα οι καταναλωτές και μέρος της οποίας είναι η προαγορά μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου σε μειωμένες τιμές και η αποθήκευσή τους, μέχρι η εισαγωγή τους στην αγορά κριθεί κερδοφόρα. Αυτό απαντά και στο πόσο πραγματικά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τις λιανικές τιμές...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ... ΠΑΣΟΚ

Τον απολογισμό του προϋπολογισμού του 2004 - ως απόδειξη εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών - καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Η συζήτηση - όπως αναμενόταν - μετατράπηκε σε μια ακόμη κόντρα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γύρω από την απογραφή και την άρση της επιτήρησης που πιθανόν να εισηγηθεί ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος της ΕΕ.

«Με ή χωρίς απογραφή, με θετική ή μη θετική εισήγηση των ειδικών της ΕΕ για την οικονομία της χώρας, η επίθεση οξύνεται και θα οξύνεται περισσότερο στα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, κάνοντας λόγο για έναν καυγά «χωρίς περιεχόμενο, αφού και τα δύο κόμματα εξυπηρετούν την ίδια πολιτική». Αναφερόμενος στην ΕΕ, σημείωσε ότι «τα μονοπώλια τελικά επιβάλλουν την πολιτική τους θέληση μέσω των πολιτικών τους υπαλλήλων», τονίζοντας ενδεικτικά ότι «με εισηγήσεις οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιδιώκουν να πάνε το χρόνο εργασίας των εργαζομένων στις 65 ώρες την εβδομάδα».

Αναφερόμενος στον απολογισμό του 2004, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «τον εισηγήθηκε και ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον εκτέλεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», ενώ γενικότερα τόνισε πως «οι προϋπολογισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επενδυτικής δραστηριότητας, την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η οποία προέρχεται από τη μεγαλύτερη συμπίεση της εργατικής τάξης». Ιδιαίτερα στάθηκε στα οικονομικά στοιχεία του απολογισμού του 2004 ο Νίκος Γκατζής, λέγοντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι τότε θέσεις του ΚΚΕ για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «τα πιστωτικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 53,4%», ενώ το βάρος, μάλιστα αυξημένο κατά 155 εκατομμύρια, σήκωσαν «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες», την ώρα που «από τα τακτικά έσοδα μόνο το 14% πληρώνουν οι μεγάλες ΑΕ και από αυτό το 14% δεν έχουν εισπραχθεί 4 δισεκατομμύρια»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ